• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    i v cechach to nevyjde o tolik draz, dovezeni kontejneru. Nicmene rozdil je za ty bezny ceny za lidskou praci, obri. Median ceny za dum v US je ted cca 220k usd, takze kdyz tohle kontejnerovy bydleni vyjde na 100k usd, sou z toho nadseny. U nas je to o dost stazenejsi. Navic mame tak velkou historii zdenejch staveb, ze knowhow ma temer kazdej Lojza z vesnice. Jestli neumis pracovat odborne s kovem a musis si najimat zamecniky na kazdej technickej detail (ktery sou slozity), tak neusetris. Na metry to vyslo pred par lety stejne jak mala drevena stavba, a prinasi to spousty konstrukcnich a prostorovych omezeni (nedelal sem si srovnani ted).
    CUKI
    CUKI --- ---
    MART1NKA: U nás určitě ne. Ale v příhodném podnebném pásmu to může vyjít sakra levněji. V USA je doprava kontejnerů za pakatel. I ty vyřazené kontejnery tam jsou levnější. Dlouhej 12m se dal sehnat na Floridě asi za 1200$.

Líbí se mi ale ta teresa. Každej by na sebe prdnul když už 2 dospělý kontejnery a ani ten nahoru použili poloviční.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ILLUZE: My sme sa na to pozerali a nevyjde to finančne menej ako konvenčný barák podobnej veľkosti. Opravte ma niekto, ak sa mýlim.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Další level...
    Manželé neměli na koupit domu dostatek peněz a proto se rozhodli využít staré lodní kontejnery - Svět kreativity
    https://svetkreativity.cz/...p_req_id=rY976CCD4RP-202007261539&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    CUKI: sorry, tak ne odbourat, ale deaktivovuje různý jedy.
    Toxins in Compost Geoff Lawton Permaculture
    http://www.youtube.com/watch?v=i_aa0kpKsRQ
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: hormony jsou citlivé na teplo
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS:
    ANDY_WARHOL:
    Které látky z té svaté trojice kompost spolehlivě rozloží?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Tak ono imho stačí, když v tom kompostu bude vyšší teplota a spousta těchto látek se rozlozi
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: no, čističky hormony nevezmou, bez nějaké speciální úpravy kterou skoro žádná nemá (nebo pár let zpátky to nebylo běžné u těch velkých a malé domácí to nemají žádné), a ve vodním ekosystému se to drží. Kompost spoustu látek zdatně likviduje, i třeba ropné produkty.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BASTOCH: Ä oni se dají nějak odbourat? Měl jsem pocit že trojka drags&antibiotic&HA je trvalá záležitost...
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Já jsem se separaci spokojenej, moč leju do kompostu, v zime zas do skleníku.
    Jako smrdí to, ale asi tak srovnatelně jako kopřivová jícha. Kompostem se prehrabuju mnohem častěji, než jednou za dva roky, a bobky na vidlich mě nejak nelakaji.
    Mám separetvillu, z druhý ruky asi za 7tis, vykydavacka tak jednou za tři týdny.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    CUKI: plus ty dva roky počítají i s odbourání léčiv, hormonalni antikoncepci apod. Ale pokud jedete Veg a neberete nějaký drijáky, tak bych se toho v kompostu nebál aj po roce.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    KOCOURR: Já bych to zkusil zaházet vápnem. Stojí to pár fufňů a máš to hned.
    GASPODA
    GASPODA --- ---
    MART1NKA: tenhle princip mi neprijde moc pohodlny ;) navic s detma... praktickou zkusenost nemam, neporadim, poreferuji pripadne, az to vyzkousime...
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    GASPODA: Mám doma Ekozahradu a tam pán odporučuje toto

Separační vestavba Separett - PRIVY 500
    https://ekoobchudek.cz/cs/ekotoalety/ekologicke-toalety/separacni-vestavba-separett-privy-500.html

To je presne to, čo časom zasmradne? Aj keď sa bude zalievať vodou?
    GASPODA
    GASPODA --- ---
    MART1NKA: je to teda palka za plastovy kyble, ale provedeni fajn, raselina pribalena, sedi se dobre, pekny design.. :) http://www.ekozachody.cz/ekotoalety/separani/56-2017-01-18-15-57-45.html
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    GASPODA: Hodíš prosím link na to, čo máš?
    JOHY
    JOHY --- ---
    SMYSLOV: je to super místo, ale vůbec neni určený k bydlení: jen pobytová zóna s vyhlídkou. ale nemá to žádnou izolaci atp. Osobně jsem tam byl, rozhodně to stojí za výlet.
    GASPODA
    GASPODA --- ---
    LINKOS: Dik za info, ja mam ten hajzlik s naslednou separaci, takze chcanky protecou skrz zasypes a nadobu pak pootocis, cimz ma aktualni vykal moznost v klidku pracovat.. kdyz budou moc smrdet zaschly chcanky, vyndam nadobu na tuhy a muzu to proplachnout jednoduse vodou, protece to do trativodu... tot teorie, praxe ukaze, sam jsem zvedavej.. Jelikoz uz to mam skoro hotovy, menit nebudu, uvidime.. A kompost mas rozdelenej na rocniky? :) Nejaky prakticky tipy? ,)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    GASPODA: no, dřív jsem zažil několik kompostovacich záchodů a separační měl vždy problém. Dobře, ten trychtyr do kterého curas se dá oplachovat po každém použití, ale dole to nijak nevycistis- v té trubce a není tam sifon. Když to máš domu, musíš ji někam odvést a nějak skladovat-kýbl plný kvasici moči je libovka. Nádoba vedle kadibudky taktéž.
    Následně, co s tou močí. Zbavovat se jí je škoda, jen v moči je tolik živin, že by se tím dalo pohnojit obilí co člověk za rok sní. Když to přijde na kompost nasakle v pilinach, tak tím prostě řešíš tolik problemu okolo, že separace mě nedává žádný smysl.
    Když kompostovací záchod, tak malé kýble s víkem, velký musíte nosit před sebou obouruc a to taky není nic moc. Následně, člověk potřebuje dostatek pilin, ty se prodávají na pile. Naspod kýble se nasype vrstvicka a na to se pak bobkuje a cura. Po každém použití se zasype pilinama. Následně se zanese na kompost a znovu zakreje. Kompost musí být stále zakrýt uhlikatym materiálem-slámou, suchou trávou, pilinama... Necháme dva roky zrát.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam