• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    KOCOURR: I kdybys ukecal CHKO, tak tam bude spíš problém se SÚ
    Možná kdybys to měl jako ekocentrum..
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOCOURR: Kde to je už jsem na tvůj příspěvek někde asi narazil. Budu řešit něco podobného.
    K té stavbě tam, to bude potíž pokud v tom budeš chtít bydlet, pokud to bude ale něco dočasného a nebo občasného pro tu osvětovou činnost, asi by to prosadit IMHO šlo. Jako hlavní účel stavby by muselo být asi něco jiného. Záleží co je v ÚP.

MART1NKA: Když jsem začal stavět svou první stavbu, nevěděl jsem o tom nic. Do té doby jsem se živil pouze hlavou. Teď po letech a několika dokončených domech si troufám tvrdit, že jsem schopen nasměrovat a vést průměrně zdatného člověka do zdárného konce. A Jelikož mám srovnání, troufám si tvrdit, že je to mnohem jednodušší než se pustit do "malé" rekonstrukce. A do toho se pustí skoro kdokoliv...
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ILLUZE: Tiež tu máme Kootchu, čo si postavil barák sám.
    Len mi tie články, kde je majiteľ zrovna remeselník v danom odbore, ktoré k tomu vyzdvihujú finančnú úsporu, neprídu použiteľné pre prax. Pardon za komplikovanú vetu.
    Akože this couple built a house for 40k dollars a potom zistíš, že dotyčný je truhlář.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj lidi, určitě se tu něco podobného probíralo už milionkrát, ale stejně se zeptám. Jaké si myslíte, že jsou šance protlačit umístění maringotky (případně stavbu jurty) do CHKO dvojky na vlastní pozemek? Bez svolení CHKO tu nic takovýho legálně udělat nemůžu, ale chystám projekt na výstavbu tůní za účelem zadržení vody v krajině + podpora chráněných obojživelníků a rostlin (bude to profi akce ve spolupráci s neziskovkou, která podobných projektů má za sebou již několik desítek + plánujeme osvětovou činnost ve formě informačních tabulí o chráněné fauně a flóře, možná i nějaké tematické workshopy zaměřené na ochranu krajiny, ...), tak jestli jste někdy někdo řešili podobnou situaci, kdy uděláte z vlastního pozemku pro přírodu významný biotop a CHKO pak na oplátku bude tolerovat mini bydleníčko v jiné části pozemku..?
    Díky a snad nejsem moc OT ...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MART1NKA: já tyto stavby beru spíše z pohledu jako ty klasické - je rozdíl, když to zadáš někomu a je rozdíl, když si to postavíš / vyrobíš sám / sama

kdybych měla brát náklady na materiál na pečení chleba a placený čas za mou práci (kterou se standardně živím), tak přestože suroviny jsou oproti ceně kupovaného chleba nula prd, svou sazbou bych tu cenu vyšponovala do naprosto nesrovnatelných čísel

ale je to prostě o pocitu - vím, z čeho to je, jak to vzniklo a ten výsledek mne těší mnohonásobně víc
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: No tak je problém že průměrný dům v některých částech USA je mnohonásobně větší než běžný dům v EU. Velká část jich leží právě v tom mírném pásmu, kde se toho moc nenatopí. A na severu je zase spousty dřeva...

Rozdíl v ceně práce už není tak markantní jako to bylo dřív. Víc bych viděl rozdíl v tom, že v USA si většinu věci nebudou dělat sami.
    Druhá věc je že paliva nejsou zatížena takovou ekologickou daní. Podobně jako v Rusku natankuju v USA za cca 17-18Kč/l. Proto tam každý jezdí takovým korábem. A proto tam jsou tak populární Tiny house na kolech, protože každý student si svůj tiny house svým korábem s motorem o obsahu 3-4 běžných aut na jihu Evropy bez problémů odveze.

Prostě jiná mentalita, jiný přístup a jiné výchozí možnosti. To těžko člověk napasuje na život v ČR.

Já před více než deseti lety zkoušel srovnání domu z lodních kontejnerů a klasickou dřevostavbou v našich podmínkách. A rovnatelné mi to tedy nepřišlo. Bežný 40’HC stojí 60k+ bez dopravy která vyjde taky na dost. Vnitří izolace je sice vzhledem k plášti vhodná ale ani u HC to nebude moc slavné s izolací, protože to strašně ubírá prostor. Vnější izolace zase postrádá hlavní výhodu ocelového skeletu, který nemusím upravovat. Okna mimo čelo se do toho montují poměrně složitě.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    i v cechach to nevyjde o tolik draz, dovezeni kontejneru. Nicmene rozdil je za ty bezny ceny za lidskou praci, obri. Median ceny za dum v US je ted cca 220k usd, takze kdyz tohle kontejnerovy bydleni vyjde na 100k usd, sou z toho nadseny. U nas je to o dost stazenejsi. Navic mame tak velkou historii zdenejch staveb, ze knowhow ma temer kazdej Lojza z vesnice. Jestli neumis pracovat odborne s kovem a musis si najimat zamecniky na kazdej technickej detail (ktery sou slozity), tak neusetris. Na metry to vyslo pred par lety stejne jak mala drevena stavba, a prinasi to spousty konstrukcnich a prostorovych omezeni (nedelal sem si srovnani ted).
    CUKI
    CUKI --- ---
    MART1NKA: U nás určitě ne. Ale v příhodném podnebném pásmu to může vyjít sakra levněji. V USA je doprava kontejnerů za pakatel. I ty vyřazené kontejnery tam jsou levnější. Dlouhej 12m se dal sehnat na Floridě asi za 1200$.

Líbí se mi ale ta teresa. Každej by na sebe prdnul když už 2 dospělý kontejnery a ani ten nahoru použili poloviční.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ILLUZE: My sme sa na to pozerali a nevyjde to finančne menej ako konvenčný barák podobnej veľkosti. Opravte ma niekto, ak sa mýlim.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Další level...
    Manželé neměli na koupit domu dostatek peněz a proto se rozhodli využít staré lodní kontejnery - Svět kreativity
    https://svetkreativity.cz/...p_req_id=rY976CCD4RP-202007261539&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    CUKI: sorry, tak ne odbourat, ale deaktivovuje různý jedy.
    Toxins in Compost Geoff Lawton Permaculture
    http://www.youtube.com/watch?v=i_aa0kpKsRQ
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: hormony jsou citlivé na teplo
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS:
    ANDY_WARHOL:
    Které látky z té svaté trojice kompost spolehlivě rozloží?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Tak ono imho stačí, když v tom kompostu bude vyšší teplota a spousta těchto látek se rozlozi
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: no, čističky hormony nevezmou, bez nějaké speciální úpravy kterou skoro žádná nemá (nebo pár let zpátky to nebylo běžné u těch velkých a malé domácí to nemají žádné), a ve vodním ekosystému se to drží. Kompost spoustu látek zdatně likviduje, i třeba ropné produkty.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BASTOCH: Ä oni se dají nějak odbourat? Měl jsem pocit že trojka drags&antibiotic&HA je trvalá záležitost...
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Já jsem se separaci spokojenej, moč leju do kompostu, v zime zas do skleníku.
    Jako smrdí to, ale asi tak srovnatelně jako kopřivová jícha. Kompostem se prehrabuju mnohem častěji, než jednou za dva roky, a bobky na vidlich mě nejak nelakaji.
    Mám separetvillu, z druhý ruky asi za 7tis, vykydavacka tak jednou za tři týdny.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    CUKI: plus ty dva roky počítají i s odbourání léčiv, hormonalni antikoncepci apod. Ale pokud jedete Veg a neberete nějaký drijáky, tak bych se toho v kompostu nebál aj po roce.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    KOCOURR: Já bych to zkusil zaházet vápnem. Stojí to pár fufňů a máš to hned.
    GASPODA
    GASPODA --- ---
    MART1NKA: tenhle princip mi neprijde moc pohodlny ;) navic s detma... praktickou zkusenost nemam, neporadim, poreferuji pripadne, az to vyzkousime...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam