• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Ok, možná to tak chápu asi jenom já. Máš pravdu každý na to kouká z jiného hlediska. Jinak ano já hodně řeším ekologii a nízký rozpočet na stavbu i provoz, ale tinyhouse jako takový chápu, že to splňovat nemusí. Stejně tak nemusí mít pračku, teplovou vodu, vlastně asi ani vodu obecně. Může mít i suchý záchod, když na to přijde. Ale prostě to spojení tak nějak beru jako malé trvalé bydlení.
    Ale obdobně to mám třeba s pojmem "pasivní dům". Taky už je dnešní definice na míle daleko od toho co to bylo dříve.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Tak si to ale vykladas ty. Spousta lidi tyhle objekty chape jen jako get away objekt, chatu na vikend, neco co ti nabidne kompletni zazemi. Taky se to jmenuje Tiny house, tzn maly dum. Ne "maly dum na trvaly pobyt".

Tady je takovej klasickej konflikt vzniku celyho zanru. Stojim si za tim, ze absolutni vetsina obyvanych minidomku nestoji kvuli ocarovanosti malyma prostorama nebo nejakym hledanim zenu, ale ciste a jen ze na vetsi nejsou penize. Neni na tom nic spatnyho, nicmene jakmile neco neni "co nejlevnejsi, nejprostejsi a bez nejmensiho dopadu na okoli", zacne to narazet.

FIYAH: do kulny, jak to delavali stoleti pred nama a kterou jiz zminuje nize Martina . Samozrejme si muzete do tech obytnejch prostor vtesnavat vse, co uznate za vhodny, zejo. Ja jen ze kdyz bych stavel malej dum, tak nedava smysl naplnovat jeho notne omezeny skladovaci kapacity sekackou nebo slunecnikem. A protoze mam rad poradek a co nejmin roztrousenejch objektu, zkusil bych kulnu koncipovat jako soucast toho domku, prilepenou treba zezadu.

CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Striktní vymezování je asi hloupost, každý máme o životě jiné představy, ale tyto "kousky" nebyli vytvořeny proto, aby v tom vůbec někdo kdy měl bydlet. A to je dle mého podstata tinyhouse. Bydlení v minimalistickém stylu...
    Ono se to nejmenuje tinycabin. To slovo house v tom názvu není pro nic za nic. Ale tohle byla pouze insta-fejsbůková onanie.

MAR_TINA: Pak ale nehledáš primárně tinyhouse, ale minimalistickou chatku na dovolenou. Jaký je v tom rozdíl pochopíš ihned třeba při pohledu na corona inzerci bytů airbnb...
    FIYAH
    FIYAH --- ---
    77WHITE: tejden můžeš bydlet i v krabici od bot. Rozhodně jsou věci který fakt je třeba uskladnit. Nářadí, materiál.. třeba máš slunečník ke stolu na léto, kam ho das na zimu? V rámci minimalismu vyhodís a koupís na jaře novej? Houpačku sundas ze stromu aby neshnila, kam ji das? Lopatu aby ses prohrabal sněhem k objektu, kam dáš?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TSOH: záleží na tom, jestli k tomu máš pozemek / zahradu k údržbě nebo ne.
    Sama bych asi při obývání vždy preferovala kůlnu na nářadí a další věci mimo obydlí, čím menší prostor, tím spíš neoddělíš špinavé a čisté.

Na víkend / odpočinek bych moc ráda brala tinyhouse v lese u jezera napojený na elektriku a vodu a odpad. Nula starostí, postel a křeslo s výhledem na vodu. Kola zamčená v autě. Ideální mi vychází, že to postaví Cuki nebo někdo jiný a já si to 3x do roka pronajmu :)

Na bydlení máš naprostou pravdu, že bez ohledu na miniaturnost domu a potřeb obyvatel, potřebuješ 20 m2 a víc kůlny na nářadí na údržbu domu a okolí.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    TSOH: nechapu to vymezovani. jak podle tebe vypada “spravnej” zivot v malym prostoru? Nekde mezi skladem na naradi a kolarnou?

Sou lidi co dokazou existovat s minimem veci, at uz je to volba nebo nutnost. Ja doporucuju lidem vyzkouset zit tejden na plachetnici (treba Lipno), to dokaze otevrit oci i nejzarytejsim milovnikum tinyhousu na IG:)
    TSOH
    TSOH --- ---
    Co jsem mel moznost videt nejake fotografie tech malych staveb, tak mi to vzdycky pripadalo, ze je to koncipovane pro nejake hipstery, nebo nekoho, kdo to ma jako modni vystrelek a vubec netuší co obnaší pobyt v přírodě a práce k tomu... A hlavně bude spíše po celou dobu pobytu házet fotky sebe/ksichtu a sveho tinyhouse na internet. a dělat ze sebe mudrce.
    Z vlastní zkušenosti vim, jak ma vypadat prostor, aby tam bylo vše potřebné k pobytu/k žití a je to skutečně dost věcí (je potřeba dát někam nářadí, konve na vodu, kosu, kolo/a (v prostoru 14m2 mam uskladněný i lis na ovoce) a druha chata v lese má jen 12m2 a k te jsem musel přistavět ještě kůlnu, protože to fakt nešlo...
    Ale jasný, nafocený volný interier s poličkou na knížky a houpacím křeslem u kamen má své kouzlo... Ale střet s realitou bude dost výživný...
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Já si něco přivlastňuju? :-D
    Ale uznávám, že mi tu prostě tyhle stavby u nás chyběj. A nejde jen o tinyhouse jako takový. Ale třeba i byty a bytové domy s malou metráží. Takové co mají nějaký hlubší zpracování prostoru. Přijde mi vtipné, jak si developeři stěžují, že o takové byty není zájem, ale z trhu zmizí jako první :-D
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA: Hm tak dotyčný polievač betonom už dostal stavebné povolenie a nemusí nič rozoberať. Myslela som, že na to treba dodržovať akýsi projekt. Tento človek to sype na kopu a dúfa, že z toho bude dom.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: uprimne si spis myslim, ze si trochu privlastnujes cely to odvetvi. Ze by to byl tinyhouse se vsim vsudy? To asi ne.
    Je to ale mala designova stavba (s tucnou cenovkou!) a o ty ve svete zajem je. Sou to takovy ty chic chaty co si trochu movitejsi poridi jako doplnek nekde v opusteny prirode na vikendovy vypadnuti, neco malyho co vyzaduje malo udrzby a jeste min uklidu, ale vypada to megacool.
    Jen bokem at se vyhnem zbytecnymu rozebirani, ten chytrej dum s.r.o. se mi taky nelibi, ale nevydaval bych to jako nepochopeni navrhare. Jen to asi nepatri primo do tohohle auditka, nicmene zakladat auditko na designovy drahy maly stavby zni uz trochu redudantne :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    HENTAIRUSH:
    Základní problém nevidím ve špatných projektantech, ale v tom, že projektant naprosto nechápe smysl tinyhouse. Dokud to nebude jejich svět ve kterém bydlí, nikdy nevytvoří nic smysluplného. A bude to o nějakém super ultra hyper designu, kterému zase nikdy nebudou rozumět já.
    U tinyhouse musí jít ego designera stranou, protože základ je v jednoduchosti.

Jenže jednoduchost designu je v prázdnosti extravagantního prostoru, který má na míle daleko od něčeho co se má reálně používat.
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    CUKI: 0.5studio má hezký projekty, špatný designéři určitě nejsou, ale jejich poslední nerealizovaný stavby jsou těžce neprakticky - jsou to spíše designový cvičení..

Kostka se mi osobně dost líbí, jakožto minimalistická chata, ale jako celoroční dům je to totální nesmysl, a je to spíše hra na poslední dobou oblíbený tinyhouse movement.

CUKI
    CUKI --- ---
    MART1NKA: Smart je jen prodejní slovíčko. Něco jako nano, hyper, ultra, feng šukej,...

Mě udivuje jak někdo může vymyslet třeba tohle: http://www.chytry-dum.eu/upload/62/15988737262707-stit-4.jpg
    To tam fakt jako někdo spí?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    CUKI: Ja si hovorim, ze ked to nazyvaju smart house, tak to bude prespikovane technikou, ale tak podrobne som to neskumala.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SMYSLOV:
    MART1NKA:
    Po pravdě nemám problém když si za svou práci nechá člověk dobře zaplatit. ale čím je tohle tak super a high-tech? Využití prostoru naprostá tragédie. Řemeslně sice asi OK, ale ničím vyjimečné...

To už mě oslovilo více: https://homes.devoto.cz/ a pak i přes mnoho dětských nemocí ve fázi návrhu řemeslně velmi pěkně zpracované tinyhome.cz.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SMYSLOV: Mňa tiež nie, ale úplne tento high-end v malých rozmeroch nesplňuje tému tohto klubu ;)
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    MART1NKA: sám mám za seou stavbu domu, dřevostavbu (velkou část stavby jsem dělal s tátou)... a cena mě teda nepřekvapuje pokud to bude tak jak vidím... zařízené a komplet dle vizualizace...
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SMYSLOV: Tu ma rozsekala trochu cena (od 3 mil), keď som to prvýkrát našla.
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    KRYSTOFK: ještě jsem potkal tohle... http://www.chytry-dum.eu/chytra-chata/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam