• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: 1, ano mám koliformní bakterie. Kvůli nim se to dělá.
    2, testem kvality me vody před a po.

Bakterie po instalaci uv lampy a desinfekci rozvodu klesly na 0.
    Nevím čím se ohanis ty, ale já mám v ruce dva papíry z akreditované laboratoře.

Diskuze s tebou nemá žádný smysl. Takže se měj a pozdravuj v ignore ostatní ignoranty.
    CUKI
    CUKI --- ---
    QWWERTY: No asi nejde o to to vyrábět, ale proč to nepoužívají výrobci těch UV řešení?
    Protože by z toho pak nebyl takový zisk? Znám snad jedinou firmu, která se tím zabývá a ta nedělá "domácí" řešení...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL:
    1) to záleží na druhu bakterie (to co píšeš platí jen pro escherichia coli a koliformní bakterie)
    2) Kterým testem? Výrobky které znám mají účinnost 100% jsem na trhu neviděl. V odborné literatuře se udává 99,7-99,8. V propagačních letáčcích výrobců 99,9%, ale nikde 100%
    ale to je zase jeden z těch tvých moudroprdů, protože tohle ty jistě víš...

Když se tak oháníš tím vycucáním z prstů, tak prosím najdi věrohodný zdroj, kde se uvádí 100%ní účinnost a ostatní hlouposti co tu píšeš. A taky prosím napiš, kde co já cucám z prstů. Na rozdíl od tebe nečerpám z letáků výrobců a informací prodejců.

A ještě, já vím, že už jsem to psal. Ale pro tebe ještě jednou. Ta účinnost se týká pouze vody která má k tomuto čištění předpoklady. Tedy aby to mělo tu účinnost je potřeba aby v té vodě nebylo nic nad stanovený velmi přísný limit. Což se ti u vody z vrtu těžko stane. Protože vadí právě ty příměsi o které je hlubinná voda zpravidla obohacena. A používat trvale vodu upravenou přes reverzní osmózu asi není to co chceš. Navíc ta se dává většinou až k výtoku.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    QNEDLEEQ: ty LED imho hlavne musi mit UV-C, ktery je germicidni
    tzn. znas i vlnovou delku: Ultraviolet C 100–280nm
    tady jsou detaily k tomu vyrobnimu procesu skrz nitrid hlinku, o kterym mluvil CUKI
    Using Aluminum Nitride (AlN) to Access UVC Wavelengths - Klaran
    https://www.klaran.com/using-aluminum-nitride-aln-to-access-uvc-wavelengths

Osobne bych si ted na UV LED dal pozor, protoze diky Covidu jede trh s podvrhama, kdy jsou na trhu UV-A LED a zakaznikum se tvrdi, ze zvladnou neco dezinfikovat. Tzn. bral bych svitidla pouze u tech obchodu, ktery jsou schopny dodat nejaky garance, datasheet vcetne mereni, etc..., popr. osvedceny vyrobce dezinfekcni techniky. Ze to nebude levny asi neni potreba zminovat.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: PS hrozný kecy.
    1, ty bakterie tam nesmíš mít dle noy zadny
    2, zabije. Potvrzeno testem.

Takže dokud si budeš cucat zprsru nějaký nicim nepodloženy názory, tak samozřejmě budu tvé neoravdy uvádět na právou míru.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: mě serou moudroprdi zbytečný rady, o který nestojim. Tak to zkus respektovat a nebudu mít potřebu s tebou mít nějakou přestřelku.
    CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: To je podle mě blbý přirovnání, protože ty potřebuješ ty hodnoty omezit na hygienické minimum (tedy pod stanovené maximum). Ono nikdy nebude existovat, že za tím "FW" nic nebude. Tedy vždy tam za prvé budou nějaké jiné backdoor problémy a za druhé ani ten FW s pořád zapnutou lampou nebude nikdy 100%ní
    A další faktor je to, že ta zpětná klapka nebude sice nikdy 100%ní, ale omezení to jistě bude velmi zásadní.

A jak jsem psal už před tím. Kdybych to nasadil například u sebe. A dal to za čerpadlo z vrtu, tak do retenční nádrže mi ta voda padá. Tedy se té trubky nedotýká. Tím bych tu podmínku bez problémů splnil.
    Ale voda se tímto paranoidním způsobem může kontaminovat stejně tak kdekoliv dál...

Tedy pro lepší výsledek z tohoto hlediska by podle mě pomohlo to UVčko naopak posunout k tomu místu té spotřeby.

CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: Ne to byla odpověď na tvé "rocne to vychazi na zhruba 3000,- "

Ono taky ne vše běží v režimu 24x365 :-D

Ale o to nejde, chtěl jsem jen rozvést diskusi, jak tento zbytečný nešvar tohoto řešení vyřešit lépe. Netvrdím že to jde, ale pokud ne tak proč? Já to zatím nikde řešit naštěstí nemusel. Všude mám pitnou vodu. Ale tohle téma mě zajímá.

Kdyby se tu jeden AW necítil ublížen a nezačal zbytečnou slovní přestřelku. Třeba to mohla být diskuse k něčemu. Proč je tak důležité aby to jelo stále?
    CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: Máš špatnej tip :-)
    Bojler a ledničku mám, NTB mám tu aktuálně jedou 4, troubu a rychlovarku taky, čerpadla na vodu mám 2 (vlastně 3). Venkovní lampou nevím co myslíš. Osvětlení? To tu je také. Jen to neběží nonstop, ale jen když je to potřeba. Žijeme zde 2+1 (synovi ale už bude 10).

Ale mému domu příkon 120W opravdu nestačí. to máš pravdu. To píšeš ale pouze ty.
    Můj dům je větší ale 4+1 to také není :-) Nespotřebuji ale 6m3 dřeva, ale při přepočtu asi jen něco přes 1/2m3. My tu ale topíme elektrikou, takže to mám bez práce :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Mě přijde kurvítko které ušetří jiné mnohem dražší kurvítko a sníží celkovou potřebu jeho servisu jako docela přínosná záležitost. Nehledě na ekologický (rtuť) a ekonomický přínos.
    K tomu co píšeš: ano není to 100%ní ale to tvé zapojení také ne. Ono to nikdy nezabije všechno. Když jsi načnul ty filtry (mezi které dle tvé nelibosti zahrnuji i UV lampu). Je potřeba mít jinak tu správnou a ideální vodu. Jinak to klesá účinnost. Hlavně vlivem neprůhlednosti. Takže vždy tam něco bude a bude se to moct množit poměrně stejně.
    Varianta, že bych to čistil na vstupu přímo ze vstupu do retenční nádrže by se obešla i bez té zpětné klapky (která ti dělá takové vrásky). Účinnost to bude velmi podobnou a životnost lampy bude dána jen jejím stářím (nikoli vysvícením). Troufám si stát za názorem, že větší rozdíl v celkové účinnosti bude spíše o tom ve které části rozvodu bude než tím jestli by svítila stále nebo ne, protože ovlivňuje jen tu vodu která je právě v tom "reaktoru".

Narozdíl od tebe ti tvé "moudroprdi" rady nevnucuji, je to jen zajímavé téma k diskusi. Pokud o tom něco víš, místo svých arogantních výlevů, napiš něco k tématu. :-D
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI, podívej se. Já nepotřebuju nikam nic dávat. Mě to funguje takhle bezvadně, nepotřebuju tam dávat žádný další kurvitko.
    To je ten vtip, že tyhle rady co tu dáváš jsou k hovnu a mě naprosto k ničemu, odpovídal sem tu někomu jinému a z vlastní zkušenosti, pak ses do toho začal naprosto nesmyslně montovat a udilet mi naprosto zbytečný moudroprdi rady o který nestojím. Mám funkční řešení ktery navrhnul odborník na základě rozboru vody a sem s tím spokojenej. Pokud máš snad stále pocit, že bys to uměl udělat líp, nic ti nebrání svůj skvěléj produkt vyrobit a distribuovat. Jestli je to tak super, určitě získáš spoustu kseftu.
    Ale mam pocit, že zařízení který ti ušetří pár set za rok na elektrice ale bude obsahovat nějaký super ventily, s vysokou pořizovací cennou, který bude nutny pravidelně servisovat a tak celkovy náklady budou ve skutečnosti vyšší, tak o to moc zájem nebude. Ale můžeš to zkusit. Držím palce
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: mě nemusíš říkat nic, já to tu mám nainstalovaný a denně to používam. Filtry u ty uv lampy mám, ale pokud se bavíme o té uv lampe, tak by mě tedy nenapadlo to celý nazývat filtr, zvlášť když filtr je cenově za zlomek toho řešení.
    A na počtu bakterií skutečně nezáleží. Ony se totiž ty mrchy začnou množit, nejdříve v rozvodu teplé vody a pak vsude. Až ti ten rozvod zámoří.
    A je i jedno, že to trvá nějakou dobu, protože to pořád sledovat, zda už se to stalo nebo ne by ve finále stalo víc než to co zaplaťim za elektriku. Prostě je jednoduší nedopustit ani malé zamoreni rozvodu, protože testy stojí prachy, sanitace stojí prachy a člověk na to musí neustále myslet. Mě to za to nestojí.
    Radši mám klid a čistou vodu bez bakterií.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: No filtr jsem napsal , protože většina instalací tam skutečně u toho veškeré filtry má. Navíc ne každý filtr musí mutně vypadat jako sítko/membrána. Tady filtruješ živé bakterie no. Snad jen reverzní osmóza se většinou umisťuje jen k (většinou samostatné) baterii. Ale to snad takovému géniovi jako jsi ty nemusím vysvětlovat. :-)
    Já chápu co tím myslíš. Ale kolik těch bakterií se přes tu zpětnou klapku dostane (pokud dostane)? Bohužel o tom mám dost málo informací...Kdyby byl nějaký zdroj k tomuto tématu nezlobil bych se. Tedy pokud máš zpětnou klapku a několik metrů dál. Za jak dlouho by se ve studené vodě ty baktérie někam dál dostaly a rozmnožili se? Respektive o kolik se sníží účinnost?

Druhá možnost je, že mezi dáš nějaký beztlakový mezistupeň. Pokud z toho máš takový strach.
    Odkud máš tu vodu co filtruješ? Ze studny? Z močálu? Z řádu?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: říkat uv lampe filtr, je vidět, že si odborník.
    Tak pro nejchytřejšího diskutujícího to napíšu zcela polopaticky.
    UV lampa je na přívodu vody do baráku, je to taková banka na potrubí, kdyby byla vypla tak ti kolem ní budou ty bakterie putovat do domovního rozvodu.
    Zpětne klapky tomu nijak nebrání.
    Dokud je lampa zapnuta, tak se dovnitř nic nedostane. Pokud je jí potřeba vyměnit, tak se rozvod odpojí kompletně, dokud se lampa nezapne, tak nesmí být pruchodny.
    Lampa samozřejmě funguje jen tam kam dosviti, pokud jsou nějaké bakterie v rozvodu dal, nemá na to vliv. Na to by mělo vliv jen dávkování například chloru. Ale pokud člověk chemii nechce, musí se smířit s tím, že ta lampa svítí pořád.
    Je to taková obrana bariéra.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Teď jsi mě zaskočil. Kde že chceš mít ten filtr? On je účinný jenom při tom průtoku. Tedy pokud se dostávají bakterie od někud jinud tak je to jedno jestli to bude svítit jen chvíli a nebo ne. Bakterie se dostávají i přes zpětné klapky. To je asi možné, ale při běžné funkci v domácnosti ta účinnost bude podle mě podobná.
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: vidis, ja mam 30W na dekoraci (akvárko), to teplo mi v byte zůstane a ušetřim na plynu za topení ;))
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: ty si odborník na baterky, zpětná klapka právě nestačí, ty bakterie vylezou i do myčky a pračky, a přes několik zpětných klapek, takže bez šance. Ale můžeš jim všem jít poradit :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Abych byl konkrétní. Prostě bych tam před to prdnul něco jako tohle: https://www.obchod-vtp.cz/caleffi-315-magneticky-prutokovy-spinac-3-4-pn6-15-c-az-100-c
    Asi bych zkusil najít něco se silnějším spínacím výkonem, abych tam nemusel mít mezitím ještě nějaký stykač.
    Kdyby to mělo bejt úplně neprůstřelný. Přidal bych tam ještě nějaký časovač.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Copak píšu, že to nemáš používat? Přečti si to prosím ještě jednou, než mě tu začneš zase soudit. Já mám vodu v pohodě i bez filtrů. Ale pokud bych někde to filtrování používal, taky bych sáhnul po UVčku. Jen bych se snažil využívat to dávkování. V průmyslu se to běžně používá. Navíc je to jedna z nejlépe účinných metod navíc bez chemie. Jde jen o to jak vždy spínat jen v tu danou chvíli když teče ta voda. Ona totiž musí umět čistit vodu i kdyby byla stále puštěná. Tedy zpětná klapka odělující vstup by mohla stačit.

Mám sice zkoušku z bazénové technonologie, z doby kdy jsem působíl v Čestlickém aquaparku, ale už si z tomo moc nepamatuju. Nicméně výbojka která měla necelých 200W, dokázala čistit vodu o průtoku, kde za několik hodin proteče to co u tebe za několik let.

QNEDLEEQ: Jo LED se používají, ale ten správný UV polovodič se dělá nějakou složitou metodou z krystal nitridu hliníku, nevím jestli běžná UV LEDka se na takové použití hodí. Ale dneska už je to dál.
    Jinak to co píšeš je 1/4 toho co spotřebuje na energiích celý můj dům. To by mě docela nas.. kdyby to padlo na takovou "prkotinu" kde toho výkonu mohu použít mnohem mnohem méně.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: a čekal sem kdy se ozve největší odborník na všechno.
    Víš co, ty se klidně sprchuj třeba mocuvkou, já chci být zdravý a ve vode s kolifornima bakteriema se koupat nebudu.
    Fakt si idiot. To už nelze jinak říct.
    UV lampa na vstupu je nutná. A kvakat si můžes co chceš třeba do aleluja.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam