• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.

Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

odkazy na blogy a stránky na nástěnku

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    PALEONTOLOG: Jo v tom smýšlím podobně. Snažím se právě poukazovat na ty nesmysly a hledat jiná řešení. A porovnávat je mezi sebou.
    Slovní spojení "Obcanska neposlusnost" mi připomíná hnutí extinction rebellion a spol, které jsou pro mě cestou zpátky nikoli kupředu. :-D

Já se zatím vydávám cestou, že pokud vytvořím uzavřený systém recirkulace, je to (a logicky musí být v pořádku).
    Tedy nic nikam nevypouštím, jenom to znovu přeměním a zužitkuji.

S tou vodou ze sprchy (všude jinde to mám dohromady) jsem začal z důvodu extrémního sucha. Kdy mi tu umírají na sucho i stromy. Tedy se snažím využít tu vodu, která je vcelku dobře dávkovaná na udržení zeleně v okolí.

Proto se snažím víc zjišťovat co je a co není opravdu závadné a vybírat ty produkty které jsou eko nejen názvem. Ale na to mi bohužel nestačí znalosti. Chemie je pro mě dost neprobádaný kout vědění. Takže se zatím musím spokojit s převzatými informacemi a zdravým selským rozumem.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: v podstate s tebou souhlasim, ale i spatny zakony je potreba dodrzovat. Namisto boje proti systemu ma smysl ten system urgovat o zmenu na zaklade vysledku.

To mi pripomina Brabce, co nalil penize do dotaci na zachyt destovky, ale podpora diverzity krajiny je rovna nule. Ale zadelavat si na problemy se zakonem, protoze je spatnej, nedava smysl. Obcanska neposlusnost se rychle otoci proti dobre mineny akci.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PALEONTOLOG: Tak ten přečištěnej produkt mám teď asi 30cm od nosu (a koronu nemám, nebo alespoň netrpím ztrátou čichu) a mám v něm sazenice rajčat. na parapetu :-)

Mě spíš vadí že úplně oficiálně takové řešení není možné, přitom je mnohem lepší než věčně nefungující ČOV. Jen kvůli tomu že to nemá papír z nějakými uvedenými hodnotami.
    Jelikož se to velmi dotýká filozofie mých staveb, tak bych se do toho trochu více angažoval a hledám možnosti jak jít oficiální legální a zároveň účinější cestou.
    Nedávno jsem byl v jedné nejmenované osadě u Berounky a všude jim hromadně povolují ČOV, přitom dobrá polovina majitelů to využívá nárazově a neumí s tím fungovat. Úřad je krytý papírovou účinností a nikdo nic neřeší.

PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    FIYAH: srsly
    FIYAH
    FIYAH --- ---
    PALEONTOLOG: tak jasne ze ne urcite kor na pronajatym pozemku. Ja reaguju na to, jak ses tu rozrozumbradoval, na tema, muze-li ekologickej sprchac, bez aditiv v davce 5ml na tejden zpusobit ekologickou havarii v rosahu vymreni vsech ryb po cele planete. Klicenku venuji redakci za zajimavy podnet k diskuzi.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: no tak s takovou kolonou seš asi celkem v klidu, kor jak jsi psal o té projektované době zdržení. najdou se geochemici, co ti řeknou, že sensoricky poznáš znečištění makroprvky úplně nejlíp :)
    v návaznosti na ty přípravky, kosmetici zmiňujou příměsi vedlejších produktů syntézy tenzidů, s kterýma si nikdo u lacinnýho zboží hlavu neláme a jsou tak nějak dráždivým bonusem pro zákazníka, případně pro prostředí.

on s tím návratem do hydrosféry je to takový trošku iluzorní, v záhonu to půjde na té tvojí skále rychle do výparu, ale zasáknout to stejně nemáš kam..
    heleď nevím jestli to co máš máš povolený, ale zní to fakt jako zdatný řešení

FIYAH: vylejt kýbel sraček na dvorek ti nikdo nebrání, ale trativod mít bez povolení nesmíš; děkujeme za názor a posíláme klíčenku
    FIYAH
    FIYAH --- ---
    zbytky moci a antibiotik. Fakt jako, jo? Jakoze prumerne opecovavany dite, zrovna takova Promethea ma nadprumerne vynunany deti, ktery fakt ochcany a zapraseny chemkama nechodej. A nechapu tuhle debatu vubec jako. Me malej denne ve vane vycaka dobrejch 30-40 litru, protoze caky caky neasi a uz sem nejednou premejslela jak tu naprosto cistou vodu (ano v prubehu dne z nej tu spinu odmejvam a kdyz se de koupat tak neni ani co mejt) odcerpat a neco s tim zalejt. Jelikoz vodu ze studny zadax nemame a kdyz sou v lete ty pekla, tak i to plivnuti pod strom je v tu chvili povoden.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PALEONTOLOG: No já si nemyslím, že bych byl ten případ. Zkolaudované to mám dle platných předpisů, mírně oklikou, ale myslím že jsem na tom v okolí asi nejlíp. Naštěstí je zde dost nepropustné skalní podloží.
    Původně jsem chtěl udělat zemní registr. Ten mi ale nepovolili a řekli mi že mi povolí jen ČOV. Tak po zjištění jak by to u mě nefungovalo jsem se začal více zajímat. Měl jsem tady několik různých odborníků co to řešili a nic moc kloudného je nenapadlo.

Dneska to funguje tak že mám jímku. Podotýkám těsnou 20cm ŽB konstrukci, kde to likvidují prvotně bakterie do žump. Musím jednou týdně přisypávat no. Dál to odvádím do vícenásobného komorového systému kde je je trojí filtrace a na vrchu kalifornské žížaly v Každém IBC je asi 20cm hrubého štěrku nad tím geotexilka na perlince. Na tom je štěrk 4-8 a zase geotexilka na perlince, na tom drť 0-4 a geotexilka na perlince na kterých je vrstva pilin a na tom je kompost a seshora na to padá přepad z jímky. Z toho IBC jde ta tekutá část rovnou do záhonu skrze drenážní HT trubku Kterou se dostává dospodu té nádrže zpátky kyslík. Tento záhon má pevné dno. částečně funguje jako kořenová čistička. Přepad to nemá, vše spotřebuju přímo v tom záhonu. A podotýkám, že jsme vegetariáni.

Do budoucna bych to ještě nějak vylepšil. Jinde experimetuju s podobným systémem.

No ale tu vodu ze sprchy do toho necpu (tedy konkrétně u mě) Tu vodu používám po pískové filtraci dál přímo do záhonu pod Vistárie, které díky tomu přežijí (doufám) letní sucha. Tahle voda krom pískové filtrace není přečistěná, ale proto mě zajímá tvůj názor na co si mám dát pozor. Ale používáme fakt jen to nejšetrnější co je na trhu.

Je to celé trochu složitější než klasická ČOV, ale podle mě je to mnohem účinnější a hlavně to vše přímo zpátky vrátím do koloběhu a nikoli do spodních vod.

Jinak nikde mi nic nesmrdí, ale je jasné že to není měřítko.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    no nejen hovna, hovna a šampóny tam smrdí
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: jasně, já ti jako nechci radit jak máš doma provozovat splašky, často je to nějaký systém zděděný z doby před revolucí, nebo těsně po ní. ale v současnosti si myslím už prostor pro švejkování není.
    v jedný vesnici na území pražské aglomerace, kde jsem bydlel, jsem se zapovídal s jedním pánem, co docela postaru vesnicky zahradničí. senoseč, králící, včelstva, vinice, záhony. A ten si stěžoval, že mu v 15m hluboké studni, vysekané v křemencovém masívu, každé jaro smrdí hovna a vznáší se papírový vločky. každý jaro to odčerpal, aby to šlo zase použít alespoň na okrasnej záhon. borec celé nešťastné, protože vodu ze studni nemohl dát ani králíkům, ani na zeleninu. Jak tuhle přemýšleli Piráti, že by využili údaje z elektroměrů na identifikaci prázdných bytů, tak není nic jednoduššího, než vytipovat nemovitost bez přípojky na PVaK a řešit nakládání se splašky. Lidi normálně do trativodů perou, serou, mejou se, pohodička. Podotýkám, že vím, kde leží znečištěná studna, kde bydlí lidi s trativodem (v čechách se všecko rozkecá) a jakou má masív propustnost. Výsledek je zamoření masívu s koeficientem propustnosti kolem 10^-7 až ke studni na vzdálenost cca 150 m. To je cca poloměr kontaminačního mraku, s ohledem na spád. Ještě je v sázce porušená kanalizace, ale to by se rychle projevilo sufozí a povrchovým projevem, takže to jde prakticky vyloučit.
    mám na trativody pifku, prostě.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PALEONTOLOG: Jo díky za vhled. Já zrovna žádné parfémy, savo ani opalováky nepoužívám..
    Kyslík u mě řeší právě ten vsak. Zemní filtr, kde má plocha štěrku obrovskou plochu a mezi tím je děrovaná HT trubka s komínkem nahoru.

Ale s tím ořechem jsi mě dostal. Protože na chalupě jsme za komára měli odvod dřezu a vody z praní pod jeden z ořechů. My jsme sice používali mýdlo s jelenem, ale teta ty nejhorší fosfáty. No a tento jedinej ořech byl mnohem větší a měl lepší plody. A to co tam končilo to fakt raději nechci vědět a stydím se za svou bývalou rodinu.

Jinak jediná chemie kterou občas používáme je kys citronová a jedlá soda.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: ona ta degradace tenzidů souvisí s teplotou, biologickou aktivitou a především kyslíkem, což se v podzemí moc nesplní a proto si troufám říct, že to pak dokáže migrovat dál než je předpoklad. prostě protože to v anoxickým podzemním prostředí těžko zdegraduje. gró degradace musí proběhnout před zásakem. při nějakým častým používání to spolehlivě zamoří prostředí, kor takový, jehož podstatná vodní bilance pochází ze splašků. bohatý vodní prostřední je na tom výrazně líp. tu dynamiku si laik těžko představí.

já toto měl na očích u bývalky, co si její rodičové pod ořechem a višní vykopali septik, do kterého vedla pračka a dvě sprchy a dva záchody. ořech odešel a to co plodí ta višeň, to by šlo střílet z malorážky, protože ani ptáci to nezobou. a to šlo jen o letní nahodilý provoz, červen - srpen, pak už tam byla zima. půdorysně cca 15 m od septiku s trativodem mají studnu, z části dotovanou potokem a zčásti vratka ze septiku. ta voda má prostě specifickou vůni a chuť :) podle druhu mýdla.

je potřeba vědět, že v mýdlech a podobně nejsou jen tenzidy, jsou tam i parfémy a emulgátory, barviva a další věci. občas tam skončí savo z podlahy, občas ze sebe smeješ opalovací krém. zrovna hovna mi připadají ještě hodně v pohodě.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PROMETHEA: čistička není na nárazy stavěna, potřebuje spíš pravidelný prisun
    CUKI
    CUKI --- ---
    PALEONTOLOG: Tak mě se to v předstupni zdrží tak min 3 měsíce...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PROMETHEA: děkuju všem za podněty! nejsem sama, kdo to rozhoduje, a na ilegálním řešení zájem nemáme, takže předám info dál! děkuju moc.

s tou předpokládanou spotřebou je to tak, že jsem se orientovala podle toho, jak to bylo doteď. bylo by to v podstatě pro dva až tři dospělé na občasné mytí. chalupa je spíš víkendová, v létě tak 2-6 týdnů v kuse, na praní prádla a velké koupání se jezdí do Prahy :) doteď se čistí zuby za stodolou a vlasy se myjí v lavoru, který se i s šamponem vyleje někam do trávy. takže žádná velká ekologická katastrofa, ale chápu, že předpisy platí pro všechny stejně. spíš je problém ten obecní pozemek. Čistička nebo použití vody na zalévání se mi líbí úplně nejvíc, tak to tak předám dál.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: tak cov je pohoda, tam je predpklad dimenzovany zdrzeni po dobu degradace,
    pri zasaku neposoudis vnik do povodi pred rozpadem sam, propustnost etc.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PALEONTOLOG: Ale díky za článek dostal jsem se přes to k něčemu jinému co jsem hledal...
    CUKI
    CUKI --- ---
    PALEONTOLOG: No já našel, že ty co jsou použitý u mě se rozloží dokonce do týdne (viz test na veronice), vše je na přírodní bázi, navíc udržuji PH a i tak u toho píšou že se následně podobně jako ČOV odstraní asi 90%.

Dále se tam píše, že u organických tenzidů jde spíše optický projev (pěna), že toxicita je v úplně jiné koncentraci. A ty syntetické nepoužívám.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MATT: moderni aniontovy 14 dni 90%, ale je zajimavy si pocist o ty historii a proc se to resi, vliv to ma
    MATT
    MATT --- ---
    PALEONTOLOG: pisou o vysokejch sorpcnich schopnostech a relativne malejch polocasech rozpadu. ;))
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    utfg, tenzidy, toxicita
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam