• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.

Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

odkazy na blogy a stránky na nástěnku

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    MATT
    MATT --- ---
    ANDY_WARHOL: zemnice/zemljanka je zastresena dira v zemi, ne?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: ale já nemluvím o tom Adobe ale o zemnicich
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Já tohle neumím asi vysvětlit ani kamarádům kolem mě. Nedávno jsem jedny jinak fajn lidičky asi dost nasral, když jsem odmítl spolupráci na jejich domku právě na takovém místě. Lidem se nezavděčíš a a poslouchat budou jen to co se jim hodí slyšet.

ANDY_WARHOL: Link si asi najdeš sám. Používají se buď nekonečné pytle (podle mě ideální ale mnohem pracnější) a nebo klasické povodňové (ty můžou být u dvojité). Ty se zase lépe plní. Je potřeba je fakt dobře plnit a udusat. Jednotlivé vrstvy se provážou dvěma lajnama klasického ostnatého drátů. Někde se zapichují místo toho tyče. Co je lepší záleží na materiálu. Aby jsi si nemyslel že hlíny je všude dost, ono většinou sebereš jen určitou část pod vrchní skrývkou, takže je to dost pracný a nákladný. No a základ je že jedeš de facto klenbu. Tedy tvar domu nemůže být ledajaký. Čím víc půjdeš z ideální polokoule do jakéhokoliv jiného tvaru. tím víc se dostaneš k přečnělkové klenbě, která už není tak pevná.

Pokud je ta k-ce součástí nějakého opěrného systému (ve svahu) je dost složité správně vyřešit přenášené síly. Druhá věc je fakt, že to nesmí být trvale zatíženou velkou vlhkostí, jinak je životnost znatelně kratší.

A v neposlední řadě je ekologický pohled na věc. Ty pytle nic moc nevydržej (PP) a už je z toho nikdy nedostaneš. Původní incease vymyslel Nader Khalili. Dokonce je tu pár takových staveb i u nás jednu stavěl (nechal postavit) Dušek, jedna je někde na Moravě.. Ale je to hlavně o tom najít partu poblázněných nadšenců. Protože to moc velké reálné využití u nás podle mě nemá. Naopak jsem třeba dost takových staveb potkal v Sýrii (do Iránu -mekky tohoto stavebního systému se teprve chystám)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: chci udělat sklep ve svahu, dalo by se to udělat jako polozemnice nebo podzemnice využít?
    Můžeš mi dát Link na nějaký info jak se to dělá?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Pořád dokola, co?
    Objekt k bydlení i občasnému lze vybudovat jen tam, kde je to povoleno...
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    QNEDLEEQ: nechat přístupný je jedna věc, ale může se ve svém lese postavit něco malého? Zemljanku, polozemnici, srub.................
    Nemyslím to co postavili v oboře Radějov včetně heliportu...
    CUKI
    CUKI --- ---
    LENNOX: les nemůžeš jen tak oplotit na to zapomeň.
    MEZIPOLEMALESEM: Tak jak píše ANDY_WARHOL: je to nesmysl stavět někde kde se stavět nesmí.
    Druhá věc je, že stejnou službu udělají i mnohem levnější řešení. Tohle je dosti náročné, když to chceš udělat dobře.
    Pokud bych si měl vybrat raději bydlím v našich podmínkách v teepee než v něčem takovém. Ta vlhkost co bude uvnitř je hodně nepříjemná. Tohle funguje v jiných podnebných pásech.
    Ostatně pokud tam máš svah, tak zemnice nebo polozemnice je mnohem zajímavější řešení, které odpovídá více našim podmínkách a vyjde tě to levněji a bude to přírodnější.
    Jednu budu cca příští rok stavět pro Berounskou zeleň, tak se můžeš zapojit. Bude to takový veřejný workshop.
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    ANDY_WARHOL: koupit kus lesa, nechat vyjmout z honitby a oplotit.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MEZIPOLEMALESEM: bydlet se dá v lescem, ale když ti na to přijdou, budeš platit pokutu a zbori ti to.
    Musí to být dobré schované a to i pro letecké snímkování. Tedy ideálně pod stromy v jehličnatém lese na místě kam nechodí hajný. Ale to je v ČR dost utopie.
    MEZIPOLEMALESEM
    MEZIPOLEMALESEM --- ---
    CUKI: libi se mi ta moznost vyuziti materialu primo z mista, kruh a jeho zvlastni naboj, to, co se (pri dobrych lidech kolem) da zvladnout svepomoci. nemam na to resit nejaky konstrukce a pri dnesnich cenach nejen chat, ale uz i maringotek (o fuserich nemluve)... nestavebni misto, odpor k hypotekam... a spolu s tim vsim chci proste proste zit spolu s lesem a polem a Bohem a - teda, vypada to, ze nektery veci zneji az moc naivne:) ale muze to byt horsi nez bydlet ve stanu a v zime v nezateplene protahujici marine? kdybys mel jiny napad, sem s nim! rikam si, ze driv byly domy z veprovic, taky se zilo v polozemnicich (a jeste pred par lety jsem toho byla svedkem), je tohle o hodne jine? diiiky
    CUKI
    CUKI --- ---
    MEZIPOLEMALESEM: Napíšu mu, pak ti kdyžtak pošlu kontakt.
    Ale sem se to podle mě moc nehodí. Ty výhody, které to má to tu vůbec nevyužije. Naopak se projeví děsné nevýhody. Proč chceš použít zrovna tuto technologii? Nebudeš to nijak izolovat? To je jak vytápět jeskyni... :-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: hele pro nás to bylo rozhodnuti okamžiku a nelitujeme toho, bydlí se nám krásně. A že to trvalo dva roky, to by prostě trvalo všechno.
    MEZIPOLEMALESEM
    MEZIPOLEMALESEM --- ---
    CUKI: u nas na morave:) otuzila jsem, o zimu ani tak nejde, spis to pro mne bude naopak o nekolik levelu vys ve vic ohledech nez bydlim ted. a muzu poprosit o ty kontakty? (ja teda nemam nic krom mailu nebo telefonu a ucasti tady, jestli mas na ne neco z toho...). diky moc
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL:
    Jako v tohle jsou dobrý i když to není zdaleka jediná firma co je schopná něco tak rychle postavit. Jen je prostě zahlcená trhem a má plán možná i na 2 roky dopředu. Navíc strašně oceňuju to, že dokázali přežít to jejich jalové období, kdy to bylo děs a bída. V té době jsem dozory nedělal, takže nemá přímou zkušenost, ale z několika zdrojů mám potvrzeno, že ty jejich fuckupy dokázali nakonec tak nějak vyřešit.

V té době ale zase neměli dnešní cenovku. Pokud najmou kvalitního architekta a začnou dělat i nějaké kvalitní projekty, bude to u mě asi jediná větší firma kterou bych se nestyděl doporučit. Což se o zbytku trhu říct nedá. Nedávno jsem doporučil několu jednu firmu co jsem 2x dozoroval a byl jsem velmi spokojen, ale dneska to nedělá už sám majitel, ale má na to partu dělníků a je to děs a bída :-( A po pravdě neznám řešení, dneska sehnat někoho schopného je nadlidský úkol. Teď je těžké najít vůbec někoho...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: tak to mas pravdu, ale ja to spis beru celkove, pocitam do toho i to jak si to nekdo umi nebo neumi zorganizovat. sem proste nadsen jak to tem rymarovakum slo. mam i timelapse video prvnich dvou dnu a vsichni na to koukaj vzdycky jak z jara, ze to neni mozne.
    ale je pravda, ze se do toho nepocita cas, ktery nekdo travil na kompletovani a vyrobe v tovarne.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Tak porovnávat rychlost stavební technologie podle toho jas se pachtí s Ytongem tvůj soused... To je směrodatná informace :-)
    Ve 4 lidech jsem viděl za 3 měsíce hotovou zděnou stavbu RD. A pak se další 3 měsíce čekalo na kuchyňskou linku a nějakou změnu obkladů v koupelně, protože se manželka na poslední chvíli rozhodla jinak. A to nejsem zrovna fanoušek zděných staveb, dneska už je dělám velmi výjimečně.
    Jo a pak si pamatuju s mladí v Itálili. Ráno (jako správný Pražák) jsme šli k moři přijela firma a večer když jsme odcházeli stál hotový poměrně velký bungalow minimálně z venku dokončen tak, že bych nepoznal, že se tam stavělo...

ANDY_WARHOL: Nejde o fázi stavby, ale poté když přijdou deště..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAR_TINA: no oni tam delaji temer kazdy den 8 hodin. necekaji. krome vikendu, ale jinak maji vypadek tak max den za 14 dni. nevim co tam tvorej, pripadaj nam trochu jako pat a mat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANDY_WARHOL: to stojí na koordinace firem na dokončovací práce, ne na technologii.
    Což nepopírám, že ty montovací firmy mají.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: musis to udusavat a cekat po par vrstvach aby to ztvrdlo :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: no je, sousedi dostali stavebni povoleni stejne jako my. a jeste dlouho bydlet nebudou, po desce zacali hnat nahoru itong a najednou toho meli vic nez my. pak prijeli rymarovaci vysvihli behem dne hrubou stavbu a to si mel videt ty smutne pohledy tech pachticich se chudaku vedle. za necele dva tydny jsme se stehovali a oni furt neco sudlej vevnitr a maj sotva na hrubo polozenou strechu. jsou na to 3, rymarovaku bylo dohromady asi 4x tolik, ale pochybuju ze ty vedle by to meli stejne rychle kdyby jich byl stejny pocet... myslim ze jejich technologie je rozhodne pomalejsi. budou radi, kdyz budou bydlet do vanoc a pokud tak nebudou mit jiste treba fasady a podobne.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Tak ten ti touto technologií bude pěkně pracovat. :-)
    Ty klasické pytle stály asi 11Kč/kus ten nekonečnej vyšel na metráž asi na 7Kč. Ale už je to dýl co jsem na to koukal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam