MAR_TINA: Já tohle neumím asi vysvětlit ani kamarádům kolem mě. Nedávno jsem jedny jinak fajn lidičky asi dost nasral, když jsem odmítl spolupráci na jejich domku právě na takovém místě. Lidem se nezavděčíš a a poslouchat budou jen to co se jim hodí slyšet.
ANDY_WARHOL: Link si asi najdeš sám. Používají se buď nekonečné pytle (podle mě ideální ale mnohem pracnější) a nebo klasické povodňové (ty můžou být u dvojité). Ty se zase lépe plní. Je potřeba je fakt dobře plnit a udusat. Jednotlivé vrstvy se provážou dvěma lajnama klasického ostnatého drátů. Někde se zapichují místo toho tyče. Co je lepší záleží na materiálu. Aby jsi si nemyslel že hlíny je všude dost, ono většinou sebereš jen určitou část pod vrchní skrývkou, takže je to dost pracný a nákladný. No a základ je že jedeš de facto klenbu. Tedy tvar domu nemůže být ledajaký. Čím víc půjdeš z ideální polokoule do jakéhokoliv jiného tvaru. tím víc se dostaneš k přečnělkové klenbě, která už není tak pevná.
Pokud je ta k-ce součástí nějakého opěrného systému (ve svahu) je dost složité správně vyřešit přenášené síly. Druhá věc je fakt, že to nesmí být trvale zatíženou velkou vlhkostí, jinak je životnost znatelně kratší.
A v neposlední řadě je ekologický pohled na věc. Ty pytle nic moc nevydržej (PP) a už je z toho nikdy nedostaneš. Původní incease vymyslel Nader Khalili. Dokonce je tu pár takových staveb i u nás jednu stavěl (nechal postavit) Dušek, jedna je někde na Moravě.. Ale je to hlavně o tom najít partu poblázněných nadšenců. Protože to moc velké reálné využití u nás podle mě nemá. Naopak jsem třeba dost takových staveb potkal v Sýrii (do Iránu -mekky tohoto stavebního systému se teprve chystám)