• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.

Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

odkazy na blogy a stránky na nástěnku

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    MEZIPOLEMALESEM: Napíšu mu, pak ti kdyžtak pošlu kontakt.
    Ale sem se to podle mě moc nehodí. Ty výhody, které to má to tu vůbec nevyužije. Naopak se projeví děsné nevýhody. Proč chceš použít zrovna tuto technologii? Nebudeš to nijak izolovat? To je jak vytápět jeskyni... :-)
    MEZIPOLEMALESEM
    MEZIPOLEMALESEM --- ---
    CUKI: u nas na morave:) otuzila jsem, o zimu ani tak nejde, spis to pro mne bude naopak o nekolik levelu vys ve vic ohledech nez bydlim ted. a muzu poprosit o ty kontakty? (ja teda nemam nic krom mailu nebo telefonu a ucasti tady, jestli mas na ne neco z toho...). diky moc
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL:
    Jako v tohle jsou dobrý i když to není zdaleka jediná firma co je schopná něco tak rychle postavit. Jen je prostě zahlcená trhem a má plán možná i na 2 roky dopředu. Navíc strašně oceňuju to, že dokázali přežít to jejich jalové období, kdy to bylo děs a bída. V té době jsem dozory nedělal, takže nemá přímou zkušenost, ale z několika zdrojů mám potvrzeno, že ty jejich fuckupy dokázali nakonec tak nějak vyřešit.

V té době ale zase neměli dnešní cenovku. Pokud najmou kvalitního architekta a začnou dělat i nějaké kvalitní projekty, bude to u mě asi jediná větší firma kterou bych se nestyděl doporučit. Což se o zbytku trhu říct nedá. Nedávno jsem doporučil několu jednu firmu co jsem 2x dozoroval a byl jsem velmi spokojen, ale dneska to nedělá už sám majitel, ale má na to partu dělníků a je to děs a bída :-( A po pravdě neznám řešení, dneska sehnat někoho schopného je nadlidský úkol. Teď je těžké najít vůbec někoho...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: tak to mas pravdu, ale ja to spis beru celkove, pocitam do toho i to jak si to nekdo umi nebo neumi zorganizovat. sem proste nadsen jak to tem rymarovakum slo. mam i timelapse video prvnich dvou dnu a vsichni na to koukaj vzdycky jak z jara, ze to neni mozne.
    ale je pravda, ze se do toho nepocita cas, ktery nekdo travil na kompletovani a vyrobe v tovarne.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Tak porovnávat rychlost stavební technologie podle toho jas se pachtí s Ytongem tvůj soused... To je směrodatná informace :-)
    Ve 4 lidech jsem viděl za 3 měsíce hotovou zděnou stavbu RD. A pak se další 3 měsíce čekalo na kuchyňskou linku a nějakou změnu obkladů v koupelně, protože se manželka na poslední chvíli rozhodla jinak. A to nejsem zrovna fanoušek zděných staveb, dneska už je dělám velmi výjimečně.
    Jo a pak si pamatuju s mladí v Itálili. Ráno (jako správný Pražák) jsme šli k moři přijela firma a večer když jsme odcházeli stál hotový poměrně velký bungalow minimálně z venku dokončen tak, že bych nepoznal, že se tam stavělo...

ANDY_WARHOL: Nejde o fázi stavby, ale poté když přijdou deště..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAR_TINA: no oni tam delaji temer kazdy den 8 hodin. necekaji. krome vikendu, ale jinak maji vypadek tak max den za 14 dni. nevim co tam tvorej, pripadaj nam trochu jako pat a mat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANDY_WARHOL: to stojí na koordinace firem na dokončovací práce, ne na technologii.
    Což nepopírám, že ty montovací firmy mají.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: musis to udusavat a cekat po par vrstvach aby to ztvrdlo :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: no je, sousedi dostali stavebni povoleni stejne jako my. a jeste dlouho bydlet nebudou, po desce zacali hnat nahoru itong a najednou toho meli vic nez my. pak prijeli rymarovaci vysvihli behem dne hrubou stavbu a to si mel videt ty smutne pohledy tech pachticich se chudaku vedle. za necele dva tydny jsme se stehovali a oni furt neco sudlej vevnitr a maj sotva na hrubo polozenou strechu. jsou na to 3, rymarovaku bylo dohromady asi 4x tolik, ale pochybuju ze ty vedle by to meli stejne rychle kdyby jich byl stejny pocet... myslim ze jejich technologie je rozhodne pomalejsi. budou radi, kdyz budou bydlet do vanoc a pokud tak nebudou mit jiste treba fasady a podobne.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Tak ten ti touto technologií bude pěkně pracovat. :-)
    Ty klasické pytle stály asi 11Kč/kus ten nekonečnej vyšel na metráž asi na 7Kč. Ale už je to dýl co jsem na to koukal.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Právě v tomto ohledu není moc směrodatné jakou technologii na postavení RD zvolíš. Což je to co jsem tím chtěl zdělit. A nevím kdy jsi podepisoval smlouvu, ale dneska je to daleko horší.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MEZIPOLEMALESEM: me se to libi, ze bych si z toho udelal sklep ve svahu :( to by mohlo fungovat

nevite nekdo, kolik stoji ty pytle ? hlinu tu prave mam a mam prave tezkou jilovitou, takze by se to zuzitkovalo
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: to vis ze to trvalo, dva roky jsme cekali, asi bez mesice, od podpisu smlouvy s nimi, ale ono by to stejne nevyslo, brezen vydano konecne stavebni povoleni, nekdy zacatkem cervna deska, pak jsem byl rad ze sem stihl natahat site a v zari zacali.. kdyby to nevazlo na nich tak by to vazlo stejne na povoleni. driv bychom to stejne nestihli. ale jako souhlasim, ze zajem tam byl velky. proste ty domy za to stoji, je to rychle, pul roku po vydani stavebniho povoleni bydlis, to mi porad prijde dost rychle, a kvalita v pohode. par drobnosti by se naslo ale nic co by stalo za rec.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MEZIPOLEMALESEM: A v který zemi to budeš stavět?
    Zatím se mi nepoštěstilo stavět klimatu vhodném pro takové stavby, ale odkázal bych tě asi na Vojtu Sigmunda. Ten je podle mě asi největším propagátorem těchto staveb u nás. Případně někdo ze studentu Honzy Tilingera. Ten si vydobyl na ČVUT předmět zabývající se stavěním v třetích zemích světa. Občas ty práce byli hodně naivní, ale někdy se tam dali najít docela zajímavé a použitelné projekty.

ANDY_WARHOL: 12 dní od té doby, co přijeli na staveniště předpokládám. Ale kolik to bylo od podpisu- tedy toho nejdůležitějšího údaje? Dneska jsou ty lhůty i 18měsíců!!! Je to jedna z mála větších firem, která je schopná postavit RD alespoň v nějaké rozumné kvalitě. Tedy návrh je nic moc (omezen použitou k-cí), ale na to zhotovení se dá docela spolehnout. Což bych o žádné jiné větší firmě asi říct nedokázal. Za posledních cca deset let šli strašně nahoru. Dřív když zhotovení bylo žalostné, tak věřím že se moc nečekalo, ale dneska v oblasti pick up stavebnictví udávají poměrně solidně kurz a to je znát i na objednacích lhůtách a na komunikaci.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: mě postavili Rýmařov za 12 dní. Kolaudace proběhla cca měsíc po tom, co jsme o to pozadali
    MEZIPOLEMALESEM
    MEZIPOLEMALESEM --- ---
    ahoj, zajimava skupina, snad jsem tu dobre:) mate nekdo zkusenost se superadobe (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Superadobe)? vzhledem ke svym ne-moznostem zvazuji prave tento typ domku z hliny. najde se tu nekdo (nebo zna tu nekdo nekoho), kdo muze poskytnout rady, a pokud to klapne, tak i primo podporu (vedeni a dohled)? s diky, taky jedna zenska
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    77WHITE: CUKI: rozumím,si myslím,že pro samotnou ženskou jsou nějaký týhle stavebnice dobrý,žádný starosti:))mne by se líbilo,si opravit nějakou chatu:)
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE:
    ZABAKOVA: No hlavně cena za materiál je minoritní částka z celkové ceny, takže tyhle věci hodně zkreslujou. I dneska se dá do mega postavit pěknej domek, ale člověk musí počítat se svojí pracovní spoluúčastí ve velkém měřítku.
    Další věc že samotná cena hrubé k-ce domu je naprosto minoritní jak materiálově tak prací v poměru k celkové ceně.

Málo kdo si uvědomuje že běžná dřevostavba RD se dá vyšvihnout jakožto hrubá k-ce za několik dní. Ale i zděná netrvá tak dlouho když se chce. Spíše trvá to vše ostatní.

Například na jaře jsem byl na posledním dozoru jednoho zděného domu, který začal vznikat současně se sousedním montovaným (Rýmařov). A byl zkolaudován asi o 2 měsíce dříve než ta montovačka, protože termíny, papírování,...

Podle mě se kontejnery na stavění takovýchto staveb vůbec nehodí. Jiná věc jsou modulární naprosto unifikované stavby, které slouží někde dočasně, tam už se využít dá dobře i když vlastní modulární k-ce bude vždy lepší. Nutnost kompletního (včetně podlahy) vnějšího izolačního pláště to celé dost zbytečně zesložiťuje a kontejner ztrácí své výhody (izolace proti vodě, možnost položit de facto na nepřipravený terén, snadná manipulace)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ZABAKOVA: Asi sem to blbe popsal, promin. Kazdej dum, i tohohle kontejnerovyho typu, ma jinou cenu. Zalezi na konkretnim vybaveni, mnozstvi specifickejch uprav na miru, oplasteni, zpusobu zalozeni, dalsich technologii jako napr vytapeni, kvalite zaskleni, mire angazovanosti klienta... I kdyby byly vizualne dve krabice totozny, jejich ceny se mohou vyrazne lisit. Proto je vzdy osidny nekde jako architekt uvadet rozpocty domu, protoze to bud okamzite odpudi, nebo naopak da plany nadeje.
    Takze at napise o poptavku http://www.freedomky.cz/, jeji predstavu o prostoru, jeji rozpocet a rychle se dozvi, jestli je nebo neni mimo.

Byvaly kolega navrhnul dum pro klienta za milion, 80m uzitny plochy, plnohodnotnej kus architektury. I kdyz to ve vsech clankach psali, tak si lidi zpravidla precetli jen nadpis a hned jim psali ze chtej za to jejich mega teda taky dum. Zapomneli si ale precist, ze majitel domu je truhlar a udelal si na domu uplne vsechno snad krom zakladovy konstrukce a rozvodu elektriny, ze na tom ulil nekolik let jeho zivota dolepovanim. Na domu to nejde poznat, vypada fajn, ale to ze clanku na internetu clovek nevycte. Tenkrat to pouzili to jako velky promo, byl to v tu dobu zacinajici kancl, ale v retrospektive to moc nepomohlo, protoze tyhle zakazky ani nezaplati provozni naklady atelieru, a oslovovali je lidi v podobny financni situaci...
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    77WHITE: mně se líbí myšlenka,že za chvíli můžu bydlet,ale myslím si,že někdo šikovnej zvládne udělat sám soběstačnej domek za polovinu i za celkem únosnou dobu,cena mě zajímá,ptz známá hledá podobnej domek a má nějaký rozpocet
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ZABAKOVA: premejslim proc bys mela tu cenu vedet, resp bejt pobourena ze ti to okamzite nekdo nerekl. Kazdej dum je jinej, a to i v pripade tehlech modularnich stavbicek, takze cena se vzdy lisi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam