• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.

Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

odkazy na blogy a stránky na nástěnku

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    SAT_ANN: to už jsem viděla:-) To by prošlo?
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    ANNONKA: Muzes postavit posed https://kupsiposed.cz/
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: hezké příběh. Ale asi ti nemá cenu psát, jestli by si příště nezkusil dodržet shodu prisudku s podmetem. Já nejsem žádnéj gramar nazí a mám sám castokrat máslo na hlave (sám si viděl u mě jak gramatika mění obsah) , ale hrozně mě to bije do očí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: No hlavně kdyby byl ten šoumen trochu bystré mysli, tak by pohrozil těm vrtařům stejnou notou, protože u nich by ta pokuta byla mnohem závažnější.

ERRTU: Ale storka dobrá dám taky jednu z mého okolí. Tedy ono je těch příběhu podobnejch víc, takže pokud se v tom někdo poznává, nemusí jít nutně o něj.

Byli dna lidičkové co tvořili pár a chtěli pryč z města. Protože ani jeden z nich nezažil jak moc je to romantické bydlet daleko předaleko na konci světa. Zaujali je ceny směšné ceny nemovitostí v těchto končinách a jali se koupit v těchto odlehlých končinách louku, že si tam postaví přírodní bydlení ve stylu Feng Šukej a dokonalé harmonii s celým vesmírem. Co les (souseda) dá.
    Postavili malý srub. Ale první zimu strávili přecijenom v Praze v bytě protože srub se nedal rozumě vytopit k autu to taky bylo v závěji docela daleko a dřevo došlo. No v té době je měli místní pouze za exoty co chodí na internet do místní hospody, kde si vše dobíjí.

Další jaro pořídili maringotku, kterou jim tam dopravil traktorem sám starosta. S okolím byli stále za dobře. Prodali DV byt v Praze a za utržené peníze vyřešili FVE a vylepšili alespoň původní srub. Spíše ho postavili znova za přispění mnoha přátel a hloupých lidí co jim šli zadarmo pomáhat. Postavili slaměný domek. Stavba měla proběhnout z recyklovaného materiálu, neřknu-li z odpadu ala Reynoldsovi Eartships, ale lidé co tam chodili dobrovolně ve svém volnu makat postupně ubývali, protože potřebovali splácet své hypotéky. Stavba byla do zimy nedokončená a peníze ubývali.
    Následující 2 roky byli střídavě v maringotce, srubu i nedokončeném slaměném domě. Ona občasně pracovala v okolí a on jezdil za prací do Prahy (asi 200km). Nakonec zjistili že alespoň na poslední zimu si pronajmou byt v Praze a budou tam dojíždět na víkendy. O té doby tam byly ale snad za tu zimu snad jen 2x. Vždy se našla nějaká výmluva. No ani přes léto to nebylo nejlepší a korunu tomu nějaký jejich příspěvek na FB kolem hypoték a předražených pozemků v obci, který naštval někoho z vesnice a začalo se řešit, co to tam vlastně vzniká A jeden ze sousedů se jal expandovat, tak začal řešit černé stavby zde. Nakonec odvezli maringotku, aby nedostali tučnou pokutu a srub a ostatní šílené stavby slíbil zájemce sám na vlastní náklady odstranit s tím, že mu nechají ten pozemek.

Suma sumárum s DV bytu po babičce peníze zmizeli. Mnoho jejich úsilí padlo vniveč, ochladli postupně kamarádské vztahy (protože tam přestali jezdit makat). Dneska bydlí v podobném bytě v nájmu a jsou oba o deset let starší. Za poslední 3roky, co tam nebyli nový majitel protlačil nějakou obálkou změnu územního plánu a bude tam stát kousek vedle penzion.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ERRTU: ale jakmile úřad zavětří, že by tam někdo chtěl něco postavit / zaparkovat, studnu nepovolí nebo tam začne chodit na konroly. Ony ty úřednice mají pověst, ale občas je nějaká bystrá a aktivní. :)
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    MAR_TINA: poznamenam si, jsem laik, sem chodim primarne koukat na hezky domecky :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ERRTU: lehké upřesnění. Studna / průzkumný vrt může být povolena na nestavbením pozemku, jen to musí být zdůvodněno. V lese se to obhajuje hůře, ale třeba zdroj vody pro včely bych zkusila. Pro dobytek ne, v lese se nesmí pást.

Ale studnu na jakémkoli pozemku mohou nepovolit.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    CUKI: v tom pripade mam pro vas neco k nasrani :) sorac za delsi text...

jeden... asi znamej, je totalni ekologicky fanatik. ten hystericky druh co dela normalnim lidem se starosti o prirodu tezkou medvedi sluzbu. zena, dve deti skolniho veku. i rozhodl se ze jeho byt po rodicich v panelaku je tezce out a on chce bydlet v souladu a harmonii s prirodou. poridil neco hektaru lesa s tim ze tam zbuduje pasivni zemljanku kombinovanou s jurtou, 4+1. uz kdyz jsme rozebirali na skupine jeho plan, varovali jsme ho ze to neni ani smykem stavebni parcela, nikdo mu nevyda povoleni, kolaudace, geodeticky pruzkum apod, bude mit pruser. plus je tohle presne proti tomu za co dle svych slov bojuje. jeho argument se tady bude imho libit:
    "ale on az to ti urednici pak uvidi, jak je to pasivni, do prirody zasazeny, eko a vsechno, tak z toho budou tak nadseny, mi to urcite zpetne schvalej. nedavno se to stalo."

ve skutecnosti videl v televizi reportaz jak nekde na kraji zastavene plochy u mesta byl les a v nem lesni skolka a jedine co urednici dovolili bylo privest ke kraji pozemku site (ne na nej!) aby vychovatele nemuseli tahat kazdy den barely a udelal se tam normalni zachod (opet, ne primo na pozemku). nic platno, nedal si vysvetlit ze mu to max rozjezdej bagrem a jeste mu to vyfakturujou...

pribeh sel dal. nejakou zahloubenou drevenici skutecne zplodil! krasa stiha nadheru. vodu prozatime resil za uplatu pulkilometrovou hadici od souseda z blizske chaty (ten clovek se podle me jeste ted po par letech neprestal smat), stale bydlel v panelaku (btw byt mel oblozeny drevem jako lovecky salonek na konopisti) ale uz se mu chtelo do prirody, tak zacal resit studnu. obvolava firmy co to hloubej. ja jsem jeden ten hovor slysel.
    "ja bych potreboval vyvrta studnu. ne zamereni nemam, ne neni to stavebni pozemek. no takze bych se potreboval nejak dohodnout..."
    notyvoledoprdele. to uz jsme ho zjebali jestli se neposral uplne, kdyz uz nic jineho tak za tohle je/bylo v bratru 100k pro objednavatele a 1 mega pro dotycnou firmu. a on nam radsi prestal referovat. jenze vedi, v cechach se vsechno hrozne rozkeca.

takze akce voda:
    prijela firma, ze jdou hloubit, metr za litr. zmineny soused mel vodu v cca 18 metrech. jeli 10, jeli 20, jeli 30, dojeli do 45 a skoncili. voda nikde, zaplatpambu... takze firma odjela ale 45k samozrejme vyzadovala. jeho argument ze vodu prece nenasli a on nema studnu tak nevi co by platil, smetli profesionalne ze stolu otazkou "a je to stavebni pozemecek? a mate geodeticky pruzkumicek? schvalenicko od uradicku? tak jak to udelamu s to fakturkou, co?". no vyhejlovali si ho do sucha, a ja mu to ze srdce preju!
    aspon tu sachtu zase zasypal ale to bylo spis motivovanou touhou nelovit z ni jednou svoje deti.

a uz jdeme do finale:
    nejakym zpusobem se mu povedlo dokonce i nejakou baterku s panelama poridit a zapojit aniz by zpusobil druhy cernobyl. no a slavnostne prisel za zenou ze se teda muzou stehovat, prodava barak atd. jenze, jak se pozdeji ukazalo, jeho zena tu jurtu ve finalni podobe nikdy nevidela, naposled tam byla rok pred tim kdy tam byl jen metr a pul hluboky vykop cca 10 na 10 metru. nacez tato submisivni nekonfliktni duse, ktera by na sobe nechala drivi stipat kategoricky odmitla vymenit civilizovany byt za platenou mastal kde se da prat max v ruce a internet je predmetem vasnivych diskuzi ruskych anarchistu. jenze byt uz byl prodan a v prubehu prepisu takze co naplat. les sel na prodej, a za penize z bytu, lesa a po odecteni ztrat na stavbe ted bydli v mensim, vic z ruky, a dal od prace. plus ted resi komplet presekani elektriky a vody protoze ke koupi nemovitosti pristoupil se stejnou, rekneme, fylozofii s jakou planoval a realizoval stavbu.

sumasumarum, dobre to dopadlo, na miste vykopu jurty je pry male jezirko, strejda ve vedlejsi chatce si prividelal na vodne/stocne. na jednu stranu mi prijde ze z toho vysel pohrichu prilis lacino, na druhou stranu by jeho demenci trpela jeho zena a deti a ti maji uz nalozeno dost.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: to není jejich problém.
    A že mezi ohlášením stavby a stavebním povolením není ža takový rozdíl, to taky zamlží.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: Tiež ma to pekne vysiera tie firmy čo predávajú obytné chaty na ohlášku. Kam to ako dáš?
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: No zemnice se u nás moc nevyskytovaly, ale polozemnice byla velice běžná. Základ je zabezpečit sesutí stěn, což je odvislé od půdních podmínek. Kůly které to drží můsí být co nejodolnější proti vlhkosti. Není to stavba na věky. Na druhou stranu oprava není tragédie.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MATT: ale tak má to snad nějakou technologií, jak to udělat aby se ti to nezbortilo třeba...
    MATT
    MATT --- ---
    ANDY_WARHOL: zemnice/zemljanka je zastresena dira v zemi, ne?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: ale já nemluvím o tom Adobe ale o zemnicich
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Já tohle neumím asi vysvětlit ani kamarádům kolem mě. Nedávno jsem jedny jinak fajn lidičky asi dost nasral, když jsem odmítl spolupráci na jejich domku právě na takovém místě. Lidem se nezavděčíš a a poslouchat budou jen to co se jim hodí slyšet.

ANDY_WARHOL: Link si asi najdeš sám. Používají se buď nekonečné pytle (podle mě ideální ale mnohem pracnější) a nebo klasické povodňové (ty můžou být u dvojité). Ty se zase lépe plní. Je potřeba je fakt dobře plnit a udusat. Jednotlivé vrstvy se provážou dvěma lajnama klasického ostnatého drátů. Někde se zapichují místo toho tyče. Co je lepší záleží na materiálu. Aby jsi si nemyslel že hlíny je všude dost, ono většinou sebereš jen určitou část pod vrchní skrývkou, takže je to dost pracný a nákladný. No a základ je že jedeš de facto klenbu. Tedy tvar domu nemůže být ledajaký. Čím víc půjdeš z ideální polokoule do jakéhokoliv jiného tvaru. tím víc se dostaneš k přečnělkové klenbě, která už není tak pevná.

Pokud je ta k-ce součástí nějakého opěrného systému (ve svahu) je dost složité správně vyřešit přenášené síly. Druhá věc je fakt, že to nesmí být trvale zatíženou velkou vlhkostí, jinak je životnost znatelně kratší.

A v neposlední řadě je ekologický pohled na věc. Ty pytle nic moc nevydržej (PP) a už je z toho nikdy nedostaneš. Původní incease vymyslel Nader Khalili. Dokonce je tu pár takových staveb i u nás jednu stavěl (nechal postavit) Dušek, jedna je někde na Moravě.. Ale je to hlavně o tom najít partu poblázněných nadšenců. Protože to moc velké reálné využití u nás podle mě nemá. Naopak jsem třeba dost takových staveb potkal v Sýrii (do Iránu -mekky tohoto stavebního systému se teprve chystám)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: chci udělat sklep ve svahu, dalo by se to udělat jako polozemnice nebo podzemnice využít?
    Můžeš mi dát Link na nějaký info jak se to dělá?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Pořád dokola, co?
    Objekt k bydlení i občasnému lze vybudovat jen tam, kde je to povoleno...
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    QNEDLEEQ: nechat přístupný je jedna věc, ale může se ve svém lese postavit něco malého? Zemljanku, polozemnici, srub.................
    Nemyslím to co postavili v oboře Radějov včetně heliportu...
    CUKI
    CUKI --- ---
    LENNOX: les nemůžeš jen tak oplotit na to zapomeň.
    MEZIPOLEMALESEM: Tak jak píše ANDY_WARHOL: je to nesmysl stavět někde kde se stavět nesmí.
    Druhá věc je, že stejnou službu udělají i mnohem levnější řešení. Tohle je dosti náročné, když to chceš udělat dobře.
    Pokud bych si měl vybrat raději bydlím v našich podmínkách v teepee než v něčem takovém. Ta vlhkost co bude uvnitř je hodně nepříjemná. Tohle funguje v jiných podnebných pásech.
    Ostatně pokud tam máš svah, tak zemnice nebo polozemnice je mnohem zajímavější řešení, které odpovídá více našim podmínkách a vyjde tě to levněji a bude to přírodnější.
    Jednu budu cca příští rok stavět pro Berounskou zeleň, tak se můžeš zapojit. Bude to takový veřejný workshop.
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    ANDY_WARHOL: koupit kus lesa, nechat vyjmout z honitby a oplotit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam