• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    ZUBR
    ZUBR --- ---
    MAWERICK: nejlevnější čína
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    ZUBR: splitovku za 15k? To je pouzita nebo co?
    ZUBR
    ZUBR --- ---
    HEELENA: můžu nabídnout kolem 15 tis split klimatizaci.
    HEELENA
    HEELENA --- ---
    ahoj, deje se nam takova nepekna vec - zijeme v minichate a totalne se doma varime. tenhle rok jsme si rekli, ze vymeknem a poridime klimatizaci. zaroven jako v kazdem spravnem malem bydleni resime v zime problem s vlhkosti a meli jsme v planu letos porizovat odvlhcovac. moje otazka tedy zni - mate nekdo zkusenost s vyuzitim jednoho pristroje dvouucelove - tj. v lete jako klimu a v zime jako odvlhcovac? doporucili byste tohle reseni? pripadne bych poprosila i primo tipy na konkretni zarizeni. mame zastavenou plochu cca 20 metru - prizemi a podkrovi a budget plus minus 10 tisic.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    R6ANDREW: oni tam vysedavaji hodiny za ranního chladu, to se místu na nohy, svačinu a komínů nediv. Párkrát jsem na vandru v posedu taky spala, ale chata to Teda nebyla.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    tak jsem kecal, ten vetsi komin nema (ikdyz si pamatuju, ze jsem podle toho usoudil, ze je to obyvatelne). Ale ma vstup s "pergolkou", tak to me asi utvrdilo, ze se v tom da bydlet.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    MAR_TINA: posed v Praze mezi polem a loukou, kterej by evidentne mohl slouzit jako obydli pro chudeho spoluobcana (rozhodne ne luxusni, co tu byly postovany). Druhy byl mensi, take mezi polema, a vypadal spis vic jako posed pro zimomrivyho myslivce..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    R6ANDREW: a myslíš posed zjevně vypadající a fungující jako posed nebo divná stavba v lese na nohách a ploše, že se tam dá vegetovat na víkend?
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Každá druhá nemovitost u nás nedodržuje zákony, to neznamená že je to správně. Nicméně tady je jen otázka času než to začne někoho trápit... Zrovna topeniště v posedu v lese není nenápadné.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Já jsem teda posed s kominem videl uz 2x, vzdy vypadaly stary, ze tam staly uz roky a roky. Zrejme byly drive privetivejsi zakony?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Hlavně posed musí být bez sítí a zároveň v něm není možné umístit topeniště. Tedy v zimě to chce hodně náruživou partnerku, jinak zmrzneš :-D
    Když už by všechno ostatní prošlo.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANNONKA: respektive klasickéj posed ano, ale tohle ne
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    SAT_ANN: to už jsem viděla:-) To by prošlo?
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    ANNONKA: Muzes postavit posed https://kupsiposed.cz/
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: hezké příběh. Ale asi ti nemá cenu psát, jestli by si příště nezkusil dodržet shodu prisudku s podmetem. Já nejsem žádnéj gramar nazí a mám sám castokrat máslo na hlave (sám si viděl u mě jak gramatika mění obsah) , ale hrozně mě to bije do očí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: No hlavně kdyby byl ten šoumen trochu bystré mysli, tak by pohrozil těm vrtařům stejnou notou, protože u nich by ta pokuta byla mnohem závažnější.

ERRTU: Ale storka dobrá dám taky jednu z mého okolí. Tedy ono je těch příběhu podobnejch víc, takže pokud se v tom někdo poznává, nemusí jít nutně o něj.

Byli dna lidičkové co tvořili pár a chtěli pryč z města. Protože ani jeden z nich nezažil jak moc je to romantické bydlet daleko předaleko na konci světa. Zaujali je ceny směšné ceny nemovitostí v těchto končinách a jali se koupit v těchto odlehlých končinách louku, že si tam postaví přírodní bydlení ve stylu Feng Šukej a dokonalé harmonii s celým vesmírem. Co les (souseda) dá.
    Postavili malý srub. Ale první zimu strávili přecijenom v Praze v bytě protože srub se nedal rozumě vytopit k autu to taky bylo v závěji docela daleko a dřevo došlo. No v té době je měli místní pouze za exoty co chodí na internet do místní hospody, kde si vše dobíjí.

Další jaro pořídili maringotku, kterou jim tam dopravil traktorem sám starosta. S okolím byli stále za dobře. Prodali DV byt v Praze a za utržené peníze vyřešili FVE a vylepšili alespoň původní srub. Spíše ho postavili znova za přispění mnoha přátel a hloupých lidí co jim šli zadarmo pomáhat. Postavili slaměný domek. Stavba měla proběhnout z recyklovaného materiálu, neřknu-li z odpadu ala Reynoldsovi Eartships, ale lidé co tam chodili dobrovolně ve svém volnu makat postupně ubývali, protože potřebovali splácet své hypotéky. Stavba byla do zimy nedokončená a peníze ubývali.
    Následující 2 roky byli střídavě v maringotce, srubu i nedokončeném slaměném domě. Ona občasně pracovala v okolí a on jezdil za prací do Prahy (asi 200km). Nakonec zjistili že alespoň na poslední zimu si pronajmou byt v Praze a budou tam dojíždět na víkendy. O té doby tam byly ale snad za tu zimu snad jen 2x. Vždy se našla nějaká výmluva. No ani přes léto to nebylo nejlepší a korunu tomu nějaký jejich příspěvek na FB kolem hypoték a předražených pozemků v obci, který naštval někoho z vesnice a začalo se řešit, co to tam vlastně vzniká A jeden ze sousedů se jal expandovat, tak začal řešit černé stavby zde. Nakonec odvezli maringotku, aby nedostali tučnou pokutu a srub a ostatní šílené stavby slíbil zájemce sám na vlastní náklady odstranit s tím, že mu nechají ten pozemek.

Suma sumárum s DV bytu po babičce peníze zmizeli. Mnoho jejich úsilí padlo vniveč, ochladli postupně kamarádské vztahy (protože tam přestali jezdit makat). Dneska bydlí v podobném bytě v nájmu a jsou oba o deset let starší. Za poslední 3roky, co tam nebyli nový majitel protlačil nějakou obálkou změnu územního plánu a bude tam stát kousek vedle penzion.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ERRTU: ale jakmile úřad zavětří, že by tam někdo chtěl něco postavit / zaparkovat, studnu nepovolí nebo tam začne chodit na konroly. Ony ty úřednice mají pověst, ale občas je nějaká bystrá a aktivní. :)
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    MAR_TINA: poznamenam si, jsem laik, sem chodim primarne koukat na hezky domecky :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ERRTU: lehké upřesnění. Studna / průzkumný vrt může být povolena na nestavbením pozemku, jen to musí být zdůvodněno. V lese se to obhajuje hůře, ale třeba zdroj vody pro včely bych zkusila. Pro dobytek ne, v lese se nesmí pást.

Ale studnu na jakémkoli pozemku mohou nepovolit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam