• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    QWWERTY: Já jsem teda zrovna zářná ukázka toho bastlíře youtube stavitele, ale dlužno dodat, že firma ani fachman rozhodně nejsou žádnou zárukou dobře odvedený práce. Ale jsou z větší části jasně zárukou mnohem větší útraty a nervů v kýblu z neustálýho nahánění. Ono to z části může být i obráceně. Dneska ti i "odborník" tak dojebe dílo, že si to radši člověk udělá sám.

Ty malebný stavby, který tady v různejch CHKO úzkostlivě chráníme, fakt nestavěj STRABAG.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    FIYAH: "Driv byly vseumelove, kazdy delal vse. Kazdy si bastlil vse od strechy po pleteny koberecek."
    podle toho taky casto vypada kvalita ... "to nevadi, ze nevim jak se to dela, vsak to nejak zvladnu"

kdyz je ted po 40-50 letech potreba rekonstrukce, tak se obcas clovek nestaci divit, co kde najde .. jako napr. komin (vyrobeny elektrikarem a slevarenskym delnikem), ktery neni rovny, ale ma 2 zatacky; kdyz nebyly samotky, tak se tam dalo kameni, ktery ted vypadava a ucpava komin a servisni dvirka byly tehdy sprosty slovo, takze se k tomu neda dostat bez vybourani pulky zdi

a nemusime chodit ani tak daleko do minulosti. napr. jsem se u znamyho ptal, proc u nich zdi vypadaji jak vypadaji a odpovedi bylo jednoduche "sadrokartony si delal majitel, ale on je elektrikar"
    FIYAH
    FIYAH --- ---
    FRUITS: Ten umi a ten zas tohle:) dnes je bezne, ze kazdy mame dar na neco jineho a toho se i drzis. Driv byly vseumelove, kazdy delal vse. Kazdy si bastlil vse od strechy po pleteny koberecek. Dnes delas svuj job, to co te bavi, dostanes za to prachy a das je nokomu, kdo zas udela svuj job a bude se venovat tomu, co bavi zas jeho.

Nebo snad dobre chapu tvou otazku. Ty ekonomicke duvody si zminil sam, dalsi vec je minimalisticky styl zivota a taky v neposledni rade jsou i taci, co nesouzni se zadluzovanim, hypo, velky zavazky a tak.. ikdyby treba na to rozpoctove meli.
    SITH
    SITH --- ---
    FRUITS: soused si kamarády truhláři postavili malý dřevěný domek u rybníka, který koupili od obce aby tam mohli v partě kamarádů rybařit. Prostě dřevený domeček, jeden obývák a jedna místnost na spaní pro partu rybářů. Když to dostavili a nechali stát u rybníka u turistické trasy, během týdne měli 30 dotazů od vážných zájemců si to nechat postavit a koupit za hotové. Odmítal, že jako truhlář standardně dělá kuchyně. Ale kdyby se nudil a chtěl asi větši marži, může se pár dalších let živit jenom tímhle. A důvod je jak píše MART1NKA: SEDELAVLOKALE: mladý lidi prostě nemají prachy na pozemek a barák
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    FRUITS: taky dost lidi chtej ty hotovy veci na byznys, ubytovani,bistro,dilnicka,...
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    FRUITS: V mojej bubline ľudia nemajú peniaze na stavebný pozemok ani na byt v rádiuse 30km od Prahy, ani s dvoma slušnými platmi. Korona niektorých vyhnala z nájmu (pracujúcich v kultúre) a odišli bývať na chatu. Hľadajú možnosť, akou sa usadiť bez toho, aby si brali 6 mega hypotéku. Chcú zahrádku a miesto, kde môžu behať deti. Imho za to dosť môžu ceny nemovitostí. Títo ľudia Instagram nemajú.
    SEDELAVLOKALE
    SEDELAVLOKALE --- ---
    FRUITS: to muze byt jen pripad me socialni bubliny, ale lidi nemaji penize na stavebni pozemek a nekde lze "zaparkovat" na nestavebnim, cenove dostupnejsim pozemku alespon maringotku.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    FRUITS: neumí udělat vlastní rukou? Nechtějí?
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    FRUITS: Instangram cool faktor, vanlife a tinyhouse je stylovej hashtag. neschopnost a nechut mnoha mestskych lidi co ziji v kancelari a u pocitace cokoli rukama udelat. Tinyhouse je vic cool nez chata moji baby. Mnohdy falesny pocit mobility a mozna taky ekologicnosti.
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    Zdravím, mám takový spíše obecnější dotaz. Sám teď bydlím v maringotce (z ekonomických důvodů, nechci platit velký nájem), a všiml jsem si, že v posledních letech mnohem více lidí řeší bydlení (případně chalupářství) v marinách, mobilhousech, tiny housech.
    Nemáte někdo odpověď, proč dnes lidé řeší právě tuto možnost "chatařství"? Tipuji, že většína lidi to má na občasné bydlení a útěk z města, ne na celoroční bydlení (nebo ano?)
    Do 90. let si lidé stavěli své chalupy, svépomocí, a dne lidé volí toto řešení obytných buněk různých druhů.
    Také mi přijde, že mnohem více lidí si spíš koupí už hotové, než že by si stavělo svoji chatu, jako to bylo dříve (v osmdesátých, sedmdesátých letech....
    Díky moc za odpovědi 🙂
    ZUBR
    ZUBR --- ---
    MAWERICK: nejlevnější čína
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    ZUBR: splitovku za 15k? To je pouzita nebo co?
    ZUBR
    ZUBR --- ---
    HEELENA: můžu nabídnout kolem 15 tis split klimatizaci.
    HEELENA
    HEELENA --- ---
    ahoj, deje se nam takova nepekna vec - zijeme v minichate a totalne se doma varime. tenhle rok jsme si rekli, ze vymeknem a poridime klimatizaci. zaroven jako v kazdem spravnem malem bydleni resime v zime problem s vlhkosti a meli jsme v planu letos porizovat odvlhcovac. moje otazka tedy zni - mate nekdo zkusenost s vyuzitim jednoho pristroje dvouucelove - tj. v lete jako klimu a v zime jako odvlhcovac? doporucili byste tohle reseni? pripadne bych poprosila i primo tipy na konkretni zarizeni. mame zastavenou plochu cca 20 metru - prizemi a podkrovi a budget plus minus 10 tisic.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    R6ANDREW: oni tam vysedavaji hodiny za ranního chladu, to se místu na nohy, svačinu a komínů nediv. Párkrát jsem na vandru v posedu taky spala, ale chata to Teda nebyla.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    tak jsem kecal, ten vetsi komin nema (ikdyz si pamatuju, ze jsem podle toho usoudil, ze je to obyvatelne). Ale ma vstup s "pergolkou", tak to me asi utvrdilo, ze se v tom da bydlet.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    MAR_TINA: posed v Praze mezi polem a loukou, kterej by evidentne mohl slouzit jako obydli pro chudeho spoluobcana (rozhodne ne luxusni, co tu byly postovany). Druhy byl mensi, take mezi polema, a vypadal spis vic jako posed pro zimomrivyho myslivce..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    R6ANDREW: a myslíš posed zjevně vypadající a fungující jako posed nebo divná stavba v lese na nohách a ploše, že se tam dá vegetovat na víkend?
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Každá druhá nemovitost u nás nedodržuje zákony, to neznamená že je to správně. Nicméně tady je jen otázka času než to začne někoho trápit... Zrovna topeniště v posedu v lese není nenápadné.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Já jsem teda posed s kominem videl uz 2x, vzdy vypadaly stary, ze tam staly uz roky a roky. Zrejme byly drive privetivejsi zakony?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam