• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    SYREC: Asi nejlepší co znám je první patro zelezarstvi Rousek na synkáči. Ale mají jich tam třeba 10. Potom showroomy konkrétních značek.
    SYREC
    SYREC --- ---
    Zdravim, nemate nahodou nekdo tip na dobre zasobeny obchod v Praze a okoli, kde by meli na okouknuti zasobu malych kamen vhodnych do male drevostavby?
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: nic, komín jde normálně skrz dřevo:))
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Jo tedy jde o klasiku, kde máš na krajích dostatek prostoru, pro izolant a přístup ke krajům.

Osobně bych klidně v tom senu nebo ideálněji slámě pokračoval. Budeš tam mít TM vrchem zdi, pokud je z venku nějaký izolant, ale na té výšce je to ok.
    No a všude mezi krokve bych dal ocelové síťky, aby tam nemohla škodná.
    Škoda tam dávat další nepřírodní materiál co se musí vyrobit.
    Jen kolem komína bych naskládal kamennou vatu, pokud tam není nějaká nerezová vložka či tak něco.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: mam za to ze takhle

77WHITE
    77WHITE --- ---
    hele a co ti vypadne kdyz si zadas skladbu stropu do guglu? :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Jde o to co je tam za druh krovu, jak to vypadá na krajích u zdí
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: normální stará půda plná bordelu a vosích hnízd a teď i kuních hoven. O myších jsem nepřemýšlel, mám kočku..;-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Ta vata bude pro hlodavce ještě zajímavější. Parotěs tam vůbec nedávej.
    Nemáš fotku podkroví?
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Domysleme = ODmysleme
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Pak vanu dělat nebudu. Domysleme si ty okraje na trámech, tedy parotes bude jen na podbití..

NYKRUK: V mém druhém příspěvku přesně z tohoto vyjadřuji obavy.

CUKI: ano zvrchu, myslel jsem, že to je zřejmé. Zevnitř je zabydleno a není možné do toho několik let praštit. Přesto chci zvýšit kvalitu bydlení, už kvůli dítěti. Navezením sena jsem to zkusil před třemi lety a akorát je z toho nevkusné prášící hnízdo pro kuny či lasice, pořád je tam slyším dupat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Tedy do toho půjdeš z vrchu? Ta parotěska v bocích je problém a navíc ztrácí při takovém použití smysl.
    Máš nějaké množství páry které se potřebuje dostat skze k-ci a tlačíš ji ven nejnevhodnějším místem. Tedy koncentruješ to množství do toho trámu.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    R6ANDREW: takhle ty trámy právě zadusíš
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Takhle jsem si to představoval.

CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Pokud dobře naskládáš seno a máš na to prostor dá se dosáhnout mnohem lepších výsledků. Jen bacha na komín, pokud ho ještě používáš.

NYKRUK: No s tou vlhkou zdí se to má tak, že ne že by se ta vlhkost tahala odněkud odspodu, ale na té zdi kondenzuje vzdušná vlhkost. A přesně právě proto se dělají pro konce trámů ve zdech lůžka.

Jinak tady nejde o moderní k-ci, ale o to že ta parotěska by byla na místě kde nemá co dělat.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    R6ANDREW: ok, povrch tašek zvenku nemůžeš brát, tam teplotu značně ovlivňuje okolí. Navíc ji vytápí komín. Hodně velkou roli na přesnost měření hrají odrazy a druhy povrchů. Tepelné mosty uvidíš i při měření zevnitř z místnosti.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    NYKRUK: Měl jsem půjčenou takovou tu termokameru pro nimrody. Ta nema stale spektrum barev pro ruzne teploty, ale vzdy ta nejteplejší věc, kam míříš, je nejsvětlejší. Na půdě to je samozřejmě komín. V porovnání s komínem je podlaha půdy tak na 30% a bez komínu jsou vidět hlavně lokální ohniska úniku. Střecha je při pohledu zvenku o něco chladnější, nežli okna. Z toho usuzuji, že jí hodně utíká a díky velké ploše dochází k významným ztrátám.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    R6ANDREW: jak svítí pod termokamerou? měříš zvenku povrch tašek, či jak? Tak jasně, vata místo sena by taky bylo řešení, pokud Ti nevadí nepoužitelná půda.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    NYKRUK: Dokážu si představit, že vata bude místo sena. Toho sena jsem tam před lety navozil nepočitatelně koleček, a stejně je to naprd. Pod termokamerou strecha docela sviti, takze jsem usoudil, ze lepsi izolace stropu pomuze..
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    R6ANDREW: kdyz se zasahne moderne do starych konstrukci, tak je to vetsinou pruser. Dutiny, prkna, vapenna omitka, seno na pude ma vsechno svou funkci. Predci nemeli izolace proti vlhkosti a museli s vlhkosti umet zit. Museli ji odvetrat a vyhnat nadbytecnym teplem ze salavych kamen.
    Stropni tramy jsou ulozene na vlhke zdi, tahnou vodu ze zdi a diky tomu, ze je kolem nich volny prostor predavaji vlhkost do nej a do konstrukci kolem, kde se dal ve velke plose odparuje. Stavajici konstrukce pocita s tim, ze teplo prochazejici stropem ji vysusuje, takze kdyz tenhle pochod zastavis, do nekolika let stropni tramy uhnijou na zdech. V tuhle chvili jsou konce tramu beztak uz nacate- po sto letech... Jedina prirozena vec pro tuto konstrukci je doplnit seno. Druha, moderni je novy podhled - sundat omitku, prkna odhalit tramy pod ne zavesit podhled, nad kterym bude vata, pak mezera o sile byvaleho podbiti a volny prostor. Na to ale asi nemas stavebni vysku. Parotesna folie to vzdycky zabije - tady vlhkost proste musi cestovat a kdyz ji to neumoznis, skonci to vzdy pruserem. Vlhkost, ktera se dostane do izolace z mistnosti bude vzdy mensi zlo, nez ta, ktera zustane v drevene konstrukci. Pokud budes chtit dat mermomoci neco mezi tramy, tak kousky vaty spis s vetsimi mezerami tak, aby kolem tramu zustal prirozeny vzdusny prostor. Dokonale to nebude nikdy, ale zas lepsi kompromis nez nic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam