• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A taky ta kamna bez přívodu z venku zvyšují nasávání půdního vzduchu z podloží. A to nechcete.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    77WHITE: jo, jenze vetsina kvuli karme, ktera bejva v koupelne, tam staci hodit rucnik na zem sikovne ke dverim a je to. to bych tady neuvadel :)

    DOKKTOR: presne, vetsina toho ma na svedomi karma.
    a pasivni barak neznamena ze nemusis topit vubec. znamena to, ze potrebujes topit min, na ohen se taky hezky kouka. ale musis mit kamna s minimalnim vykonem, jinak te to upece pochopitelne. takze ideal tak 5kw nominal zregulovatelny na 3 a nejakou akumulaci aby to vzalo to nejvetsi teplo a rozprostrelo to delsiho casoveho useku
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    DOKKTOR: google it by yourself. Muzes si to prebrat jak chces, i s dalsima jako napr ANDY_WARHOL.
    Tema to je, zejmena u nejoblibenejsi kategorie "levna kamna z obi".
    Krby si davaj lidi vsude mozne, a i nepasivni dum muze bejt postavenej dostatecne neprudusne. Viz zateplovani polystryrenem, plastovy okna nebo debilni skladby sten s difuzne uzavrenyma foliema.
    Svuj piece na tema "selskej rozum ve stavitelstvi neni vzdycky v 21. stoleti to nejlepsi" koncim.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    77WHITE: slušelo by se uvést, kolik těch otrav jde na vrub topení pevnými palivy v obytných prostorách ... aneb, drtívá většina je z vavek, karem apod.
    plus mi teda nejde moc na rozum, kdo si do pasivního baráku dá nějaký krb. jakože k čemu? místo sauny?
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    77WHITE: je to to stejny jako otrava oxidem uhlicitym v zateplenym panelaku, protoze se lidi nenaucili vetrat. Neznamena to nutne, ze umrete, ale koncentrace co2 j tak velka ze mate poruchy spanku, soustredeni, pamet... z toho prameni velka rada neprimejch umrti.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    otrava oxidem uhelnatym neni tak abstraktni jak si myslite;) citovano z clanku ct 24 :”Ze statistik vyplývá, že v Česku je v souvislosti s únikem oxidu uhelnatého každoročně intoxikováno více než tisíc lidí, asi čtvrtina z nich musí být hospitalizována. Na následky otravy umírá ročně v průměru asi sto lidí.”
    KASTA
    KASTA --- ---
    Mne to taky prijde blbost to takhle hrotit. Ok, kdo ma pasivni nebo skoro pasivni dum, nebo kdyz neni velky problem ten externi privod vzduchu udelat, tak proc ne, kamna budou urcite lip tahnout. Ale v normalnim dome stejne nekudy trochu tahne, vetra se a vzduch se vymenuje, jinak bysme se udusili i bez kamen.
    A ze "berou kyslik" kdo tohle proboha vymyslel. Ano, vim, ze pri spalovani se spotrebovava kyslik, ale ta predstava, jak kamna vysajou z bytu vzduch, to je blbost, to tam jako vznikne vakuum? V takovym pripade by se spis ten kour misto do komina zase vyvalil zpatky do mistnosti a toho by si clovek vsimnul, ne. Pak by to byl teda opravdu problem, ale s dobrym kominem se tohle evidentne nedeje.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    77WHITE: ale houby pravdu, jestli to mělo nějak vliv na úmrtnost tak spíš zanedbatelnej. Umíralo se hlavně na nedostatečnou hygienu a nulovou lékařskou péči. Blbý neštovice dokázaly zabit i velmi bohaté lidí. Nějaký topení v kamnech proti tomu byla marginalita.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    TUKI: sice s cukim v mnohem nesouhlasim, ale v tomhle ma pravdu:) to stejny jako studeny podlahy, uplne prkotina, ktera se ale vyrazne propisuje do zdravi a prumernyho veku
    TUKI
    TUKI --- ---
    CUKI: takže od té doby co se vymyslela díra v podlaze, májí lidé delší a kvalitnější život ?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL:Celá staletí umírají lidé nejen na přímou otravu z kamen co ztratily tah, ale má to vliv i na délku a kvalitu života.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: cela staletí to normálně funguje. Pokud neucpes díry opravdu pořádně, tak to bude fungovat dál.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: No i v té staré chalupě je to dost znát. Prostě spaluješ kyslík co je uvnitř místnosti. Pokud ti to neva tak ok, mě se pak blbě funguje.
    Druhej problém je bezpečnost a oxid uhličitý, co se dostává do místnosti, při inverzi to může dopadnout katastrofálně.
    Za tu díru do podlahy to stojí vždy
    KEL
    KEL --- ---
    ANDY_WARHOL: díky za normální odpovědi :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KEL: jestli tu starou chalupu zaizolujes tak, ze je to v podstate vzduchotesna krabice, tak to resit musis, pokud ne, tak resit nemusis...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KEL: do zakladovy desky se zadela roura, co jednim koncem cumi tam kde mas ty kamna, a druhym venku
    KEL
    KEL --- ---
    CUKI: už jsem si to našel. Moje otázka spíš směřovala k tomu, jak moc je to u starý chalupy nutný no. https://www.estav.cz/cz/9713.privod-externiho-vzduchu-pro-krb-nebo-kamna-proc-a-jak-vest-vzduch-ke-spotrebici
    KEL
    KEL --- ---
    CUKI: no dobrý no a jak se teda řeší ten externí přívod vzduchu ke kamnum uprostřed místnosti? Nějak jsem to nepochopil, krom teda otevřenýho okna.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SNUPAK: stavěli jsme minulý rok a projekt byl rok zpátky a museli jsme to explicitně chtít abychom to meli
    CUKI
    CUKI --- ---
    KEL: Na staré chalupě většinou nejsou ani hydroizolace, tedy snadné to napravit a taky to není stavba odpovídající dnešním energetickým požadavkům doby. Do té doby než vyřešíš hydroizolace nemůžeš řešit ani izolace, tedy ti je to jedno. stačí mít trvale otevřené okno nebo neřešit stávající netěsnosti a smířit se s nedostatkem kyslíku. Taky nebudeš pravděpodobně zatěžovat tolik náš důchodový systém... O nic nejde :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam