• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: specielně u tebe asi cuki platí, že kdo s čím na úřad jde, to dostane.
    Ano jsou speciální exempláře všude, ale na 95 % povolí to*, co já v HG posudku doporučím. Ae chce to mít pořádně napsaný a odargumenotvaný posudek hydrogeologa a stejně tak projekt od stavaře.
    I kořenové čsitírny (tedy dočišťovací prvky) procházejí velmi úspěšně.

*v posledních 10 letech určitě, to už snad všechny stavební úřady pochopily výhody čov a vzaly doporučení Mžp vážně.
    5 % neúspěchu je katastr Vidim a okolo ROudnice nad Labem, tam s nima moc nehnu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: To je sice pěkné, ale v praxi to tak není. Prostě záleží na úředníkovi. Kdybych bydlel o pár set metrů jinde, budou pro mě platit úplně jiná pravidla. A třeba bych už povolení i měl.

Dost zásadní je pro uživatele taky rozdíl mezi tím, jestli to jde přes ohlášení a nebo stavební povolení. Tedy požadavky na testy a kontroly a pod.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: čov a tříkomorový septik s filtrem jsou dle vodního zákona a jeho prováděcích vyhlášek, případně doporučení Mžp považovány za +/- stejné řešení.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Jedna věc jsou zákony, druhá je ekologie. Často to jde dost proti sobě. U kompostování v našich podmínkách je největší problém s tím aby celý obsah kompostu prošel správným kompostovacím procesem a nedostalo se to mezitím do podzemích vod.

Naše zákony které po desetiletí preferují například u rekreačních objektů ČOVku namísto tříkomorového septiku se zemním filtrem či jiných alternativ, jsou fakt pováženou. Navíc co úřad to úplně jiný požadavek.

Já jsem nakonec pro klid duše souhlasil s ČOV, ale s tím že to mám doplněno dalšími systémy které budou fungovat dobře i bez ČOV. Je tam jen proto aby se úřad nažral...
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    MAR_TINA: Zákony máme, ale zrovna v kontextu malých bydlení a nezávislého života jsou zákony překážkou v mnoha oblastech.

On je trochu rozdíl mrzí propustí a systémem, který je přizpůsoben kompostaci, ty jsou často úplně mimo styk s půdou a jsou rovněž nepropustné.

Sílu na argumentaci netřeba, nikdo tu využití lidského hnojení v záhonech nezmiňuje, naopak v obou mých příspěvcích rovněž tuto aplikaci odmítám a zmiňují aplikace, které lze považovat za zdravotně nezávadné, protože nedochází k přímém styku a za podmínky, že je materiál správně rozložený, ale to už bych se opakoval.

Na závěr, jedna se o validní metodu jak uzavřít cyklus živin, kterou je potřeba provádět pečlivě a znale. V kontextu vlákna - žijeme nezávisle - je to celkem podstatné. Publikace, kterou jsem sdílel (The Humanure Handbook) je jednou z nejlepších a zaobírá se i tím co zmiňuješ - existuje na to řešení.
    Chápu, že pro mnohé je to taboo a ať si to každý řeší jak je libo, nicméně toto téma někdo načal s tím, že ho to zajímalo a sice to lze odbít tím "jak znečištíš zahradu a vodu všem okolo", ale to je pouze jedna možnost, kdy to člověk dělá špatně a nezodpovědně.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    MAR_TINA: Tři (taky spíš pro malé objemy) – https://cinderellaeco.com/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    V malým nezávislým bydlení mě napadají dvě čistá, jednoduchá řešení v závislosti na objemu odpadu.
    Vyvážecí nádrž (jímka) při malém objemu a málo vody.
    Při běžném trvalém bydlení (sprcha, praní) vicekomorovy septik
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CHOSIE: pak tu máme taky nějaké zákony. Jakýkoli stavební úřad nebo odbor životního prostředí tě na tom usmaží.

Ve většině venkovské zástavby je v kopanych studních znečištění E. Coli a dlouhodobě se tlačí na přechod z propustných žump na něco neškodného (kanalizace, čov, nepropustna jímka). Tam, kde se to daří, znečištění ubývá.

Já vlastně ani nemám sílu na argumentaci proti lidským hovnum v záhonu.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Literatury je o tom dost, jak jsem i prvně psal, je potřeba to opravdu nechat rozložit a minimálně si o tom nastudovat ať k takovému případu, který popisuješ nedojde. To znamená (mimo jiné) správné větrání, správná vlhkost, správná teplota, dostatek času, správný poměr C:N.. nehnojit tím zeleninu, ale třeba stromy, které člověk pěstuje na dřevo, nebo ovocné stromy.
    A ano nemoci/léky, proto bych to v dnešní době neviděl jako aplikovatelné ve větším meřítku, ale v kontextu "malá bydlení / žijeme nezávisle" si to člověk ohlídat může. Pro mě je žití nezávisle - i o uzavření cyklu živin, protože je jinak človek závislý na importování.

Asi nejvíce up-to-date a rozsáhlá publikace je Humanure Handbook, která mimo jiné právě o patogenech též hovoří (někde okolo str. 125)
    The Humanure Handbook
    https://library.uniteddiversity.coop/Ecological_Building/Compost_Toilets/Humanure_Handbook.pdf

Není to tak dávno, co se rozšířeně používaly rybníky jakožto čistička odpadů (a existují i novodobé projekty), samotné využití tzv "humanure" datuje tisíce let nazpět.
    Urban Fish Ponds: Low-tech Sewage Treatment for Towns and Cities | LOW←TECH MAGAZINE
    https://solar.lowtechmagazine.com/2021/03/urban-fish-ponds-low-tech-sewage-treatment-for-towns-and-cities/

Composting toilets as a sustainable alternative to urban sanitation
    https://www.researchgate.net/publication/258852961_Composting_toilets_as_a_sustainable_alternative_to_urban_sanitation_-_A_review
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CHOSIE: a pokud nemá salmonelu, tyfus, žloutenku a kýbl dalších nemocí.
    Opravdu bych to nedělala. Krom vlastní zahrady znečištíš podzemní vodu všem okolo.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    (viz - compost toilet / sawdust toilet)
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Tak suchý WC, pokud člověk nebere antibiotika, hormonální antikoncepci (a další léky) by mělo jít kompostovat a následně využít v zahradě - jen se to musí opravdu rozložit - a i tak je asi lepší kvůli bezpečnosti s tím hnojit pouze rostliny z kterých člověk nic nekonzumuje, nebo alespoň nepřímo.

Zatím jsem se tomu tématu až tolik do hloubky nevěnoval, vzhledem k absenci suchého WC, ale co jsem tak slyšel tak se používají piliny před/po potřebě a dobře to spolu pracuje.
    ALEX_KID
    ALEX_KID --- ---
    To je spis pro hardcorovejsi osadniky co se usadi nekde na delsi dobu ...My mame to stesti ze muzeme mit Toiku (vlastni) a vyvoz a vyparovani udelaj na miste ..800 korun. Jednou rocne davat vybrani kadibudky po vsech by bylo nad moje limity...mit vlastni toi budku je vlastne pro nas vyhra a siroko daleko vim ze s tim maj oser i po tom jejich srani ;)....Pozor s ttim ze je to pro ty kdo ziji bez proudu a samo bez vody.;)
    ALEX_KID
    ALEX_KID --- ---
    No hele neverili jsme tomu ..slimaci se zerou i mezi sebou coz taky muze nastat...ale....kdo by to mel stale kontrolovat :)
    GREGI
    GREGI --- ---
    ALEX_KID: slimaci zerou hovna?:D
    ALEX_KID
    ALEX_KID --- ---
    Kdo potrebuje na vecne tema, radu ohledne sucheho wc a kam z hovnama. DOPORUCUJI moji radu za nula nula prdlacky...nachytejte si slimaky a hodte je do diry. ..v zime si hold nechame vyvazet Toiku ale jinak leto usetrime:)
    KOUDELNIK213
    KOUDELNIK213 --- ---
    ⁉️Nechce někdo plynové topení? Je vymontované z mobilheimu, funkční, ale starší.
    💪Výkon 3,8 kW, nezabere tolik místa, hodilo by se i do obytňáku nebo do menších prostor třeba na chatu.
    👉Nepotřebuje baterie na jiskru, je mechanické. ✅Nechám za 500,-

CUKI
    CUKI --- ---
    Ten papundekl je na vlhkost dost na prd. To ze je to pak přes den celé ve skříni je menší problém.

Hodně bych se soustředil taky na ten systém uchycení peřin. To vázání je dost oser. Osobně bych to řešil samostatným věšením peřin. U klasické 140x200 by ti to přesně vyšlo.
    GREGI
    GREGI --- ---
    ULO: ta vlkhost je dobrej postreh. Obvzlast v lete je se v matraci nachyta dost vlkhosti... Idealni by tam bylo nejake aktivni vetrani kdyz se to zavre... treba vetrak od pc by to pres den mohl vysusit?:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam