• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAULMUADDIBIng. Miloš Zeman - Prezident České republiky
    Po mnoho let měla na nyxu místo debata Prof. Václav Klaus - Prezident České republiky. V historicky první přímé volbě byl zvolen jeho nástupcem Ing. Miloš Zeman. Domnívám se, že si rovněž zaslouží svůj klub, který má sloužit k věcnému komentování jeho činů v této významné funkci. Nemá se jednat ani o oslavný a nekriticky zbožňující, ale ani o špinící a nízkými nadávkami nasycený klub. K podobným výlevům používejte kluby jiné, za tímto účelem založené. Zklamání menšinové (i když na nyxu většinové) části elektorátu sem nepatří, volby skončily, výsledek se nedá změnit. Silně trpící, kteří nebudou diskutovat věcně, dostanou BAN a mohou odjet za Janem Jíchou do Černé Hory (neboli Monte Negro, případně Swarze Berg). Vítány jsou fotografie, články a linky, dokumentující činnost českého prezidenta Ing. Miloše Zemana po jeho funkční období.
    rozbalit záhlaví
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CHORCHE: stejne figurky ale jina hra, reaguju na aktualni hru. v tomto rozlozeni figurga zeman hraje pouze logicky jak by mela hrat, bez toho aniz bych posuzoval to co delala figurga zeman pred 10 lety.
    ale uvedom si, ze i kdyby tam dal nejake zlodeje, ty struktury se netvori pres noc a ty aktualni se znici, aspon z velke casti...
    a uz sem ti to rikal, tvuj prvoplanovej antizemanismus je k nicemu, snaz se na to divat objektivne...
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    ANDY_WARHOL: vladu zasahla pomerne velka korupcni afera a jedine co vladni strany chteli bylo prosadit stejnou vladu s jinym premierem, ale to mi neprijde jako dobre reseni a uloha prezidenta v nasem typu demokracie je prave v tom, aby v takovychto nestandardnich situacich neco delal.
    jak todle muzes zrovna ty rict? korupce tu je celou dobu, za Milousovo opo smlouvy byla snad jeste mnohem vetsi, to same afery, jen se jich vic povedlo ututlat bez tech internetu... jak muzes cekat, ze zrovna tenhle sasek neco zmeni? asi jakoze nam dal Standu Grosse, x led ho vodil za rucicku, tlacil nahoru a pak ho zacal pomlouvat? sve dite? tenhle clovek ma neco vyresit? to je pro me dost naivni a jen vyrazeni klinu klinem... karavana jeda dal, i kdyz mozna odstavi par hajzlu, doda jich stejne mnozstvi - jak sam rad rikas, de tam jen o moc

LOPIK: s nadsazkou si pichnu, ze Kralovna je v UK taky hlava statu... todle je slovickareni
    2) no a todle zni prave v pripade Milouse dost strasidelne
    CROSS
    CROSS --- ---
    ANDY_WARHOL: jistě. I proto jsem psal, že si počkám na hlasování. K panice zatím neni důvod.

JUNIPETRUS: asi tě zklame, že mě srovnání s Kalouskem nijak neuráží, to je možná potupa v kruzích, kde se pohybuješ ty. Vlastní myšlení, účelové fráze, to ses naučil pěkně, ale takhle to plácnout nestačí, je třeba ukázat, co je ta účelová fráze a dokázat, že někdo není schopen vlastního myšlení. To se obávám, že sis ukousnul moc velké sousto.

Jinak k tomu fackování, to už tak dopadá, když někdo vyrukuje s útoky ad hominem, že. Ale jak jsem napsal, asi by to nepomohlo. Že jsem tak smělý, v kterých volbách jsi poprvé volil?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    CROSS: jak definujes legitimitu?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    CROSS: nafackuj se sam, ze nejsi schopnej vlastniho mysleni. Mluvis jako Kalousek, ucelove fraze, a rad by si fackoval.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CROSS: ale stejne tak bude legitimni tedy jakakoliv jina vlada, ktera ziska duveru tech samych poslancu. tedy i rusnokova, pokud ji ziska...
    CROSS
    CROSS --- ---
    JUNIPETRUS: ne, o legitimitě tu mluvíš pouze ty, a pravděpodobně si pod tím představuješ nějaký vlastní konstrukt. Náš (tj. český) systém zastupitelské demokracie je postaven na mandátu poslance, získaném ve volbách. Uzavírání politických dohod, koalic, formování poslaneckých klubů a podpora zákonů (a vlády) formou hlasování se odvíjí právě od mandátu poslanců. Můžeme debatovat o tom, jestli volební systém, jak je nastaven, je ideální, případně jestli se voliči chovají opravdu racionálně a podle svého zájmu, ale to na systému samotném nic nemění.

Argument, že LIDEM nebo jakékoli jiné formální uskupení nemá mandát z voleb je tudíž pouze pseudoargumentem, protože ti poslanci volbami prošli a byli zvoleni. Jestli se během výkonu mandátu rozhodnou změnit politickou příslušnost, názor nebo účes je pouze na nich a legitimitu (pokud se tedy o ní chceš bavit) výkonu jejich mandátu to nijak neohrožuje.

Za poslední větu bys zasloužil nafackovat, ale to na hodinách vlastivědy už někdo zanedbal, takže to asi nedoženeme.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    CROSS: no tak cela debata je preci o legitimite.
    Tvuj vyklad pojmu odpovednost neni vubec odpovednosti. V tomhle pripade jsou politici odpovedni stejne jako jsou zpevaci odpovedni svym "volicum" v anketach.
    Tak ty nevis k cemu jsou poslanci a to jsi volic?
    CROSS
    CROSS --- ---
    JUNIPETRUS: jestli máš problém s porozuměním tomu, co jsem napsal, můžu to zkusit jinými slovy, ale spíš si to přečti ještě jednou. Ale že mám zrovna chvíli, tak k tvým otázkám:

takze pojem legitimita je retorika? -- nerozumím, proč se na to ptáš a proč mě, nevšiml jsem si, že by to tu někdo tvrdil, natož já
    Je poslanec odpovedny svym volicum? -- jistě, pokud se budou cítit nespokojení, v dalších volbách ho nebudou volit
    K cemu jsou podle tebe poslanci? -- k čemu jsou podle mě je irelevantní, ale podle ústavy jsou k tomu, aby vykonávali mandát získaný ve volbách (...v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí).
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    JUNIPETRUS: Hele voni ty koalice vítaj a vyhledávaj. Nemusej pak plnit jakejkoliv program na základě něhož je lidi zvolili, protože se vymluvěj že to bylo koaličně neprůchozí a tak je to nezdržuje v kradení,odklánění, kmotření a jinejch podstatnejch činnostech v kterejch vynikaj, navíc jak sou v tom pak kolektivně namočený tak sice občas obětujou nějaký pěšáky, jako zrovna teď, ale jinak držej hubu a nepráskaj na sebe.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    CROSS: takze pojem legitimita je retorika?
    Je poslanec odpovedny svym volicum?
    K cemu jsou podle tebe poslanci?
    CROSS
    CROSS --- ---
    JUNIPETRUS: to je naprostý nesmysl. Koalice je jenom pojem, kterýmu všichni rozumí. Ta řekněme ústavní vrstva pod tím jsou mandáty jednotlivých poslanců, bez ohledu na strany. Podstatné je, že všichni poslanci získali mandát ve volbách, zbytek je jen rétorika.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    sem fakt zvedavej jak to dopadne
    Rozpuštění Sněmovny ohrožují hypotéky. Zadlužených poslanců je hodně - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/dluhy-poslancu-01h-/domaci.aspx?c=A130701_203440_domaci_brm
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JUNIPETRUS: to je holt nevyhoda pomernyho systemu, bez koalice se vladnout neda a pokud nakrasne jedna strana ziska tolik hlasu aby mohla v klidu vladnout bez podpory nekoho jinyho, tak je to spis prusvih nez vyhra
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    a nejlepsi, ze nikdo nevolil koalici ods, a top09, lidem (a predtim vv). Tohle je vubec problem tzv. vladnich koalic, nikdo je nevolil.
    V tomhle pripade jista legitimita muze byt jedine v tom, zda volana strana pred volbami jasne deklarovala s kym strana pripadne koalici uzavre.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CROSS: tak jasne, ale kdyz to kritizujou z pozice nezakonosti tak je zase legitimni na to rict svuj nazor a vyvratit nektere nepresnosti
    CROSS
    CROSS --- ---
    ANDY_WARHOL: mám poslední dva týdny hroznej fofr, takže zprávy sleduju jen tady na nyxu, ale taky mi přijde, že to možná Rusnok dá. S timhle parlamentem... ;-]

Jinak na téma ústavnosti Zemanových kroků je zajímavej rozhovor s Kudrnou v posledním Respektu - v zásadě říká, že zatím v pohodě, ale pokud by nechal vládnout vládu v demisi, byl by to "ústavní puč" (ovšem slovy Kudrny, ani ústavní krize, ani tragédie). Ale jistě, co právník, to názor, tady Kemal o tom ví určitě svoje.

Na druhou stranu kritika současných Zemanových kroků má stejnou legitimitu jako kritika vlády nebo parlamentu - je to kritika z nějaký politický pozice, takže i když dotyční jednají v mezích zákona, stejně se to někomu nemusí líbit. Což je normální. Hájit nějaké kroky tím, že jsou přece podle zákona, je jen polovičatá obajoba a není divu, že o tom nepanuje obecná shoda.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CROSS: presne, protoze pak se uvidi dal, a uvidi se jestli skutecne tu ustavu zacne porusovat (necha vladnout vladu bez duvery do radnych voleb) - coz ja si osobne nemyslim
    ja si dokonce zacinam myslet, ze ten rusnok to snad i da
    CROSS
    CROSS --- ---
    LOPIK: já nevim, co teď tvrdí ODS nebo TOP09, jen jsem podotknul, že autoritou pro fungování vlády je parlament resp. Sněmovna, ne prezident. Ten může zkusit 2x jmenovat předsedu vlády podle svého uvážení, ale to je tak asi všechno, co mu Ústava umožňuje. Nic jiného v tom, co jsem napsal, nehledej.

(Jinak k běžící debatě podotýkám ano, počkejme si na hlasování o důvěře a dalškí kroky prezidenta.)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    KEMAL: Patová situace, zablokování, nejvíc často ale obyčejná neschopnost odhlasovat správně zákon - od toho je může prezident vracet.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KEMAL: proste se s tim smir, prezident je urcita pojistka, sice nedokonala, jak se ukazalo po mnichovu a po unoru, ale neni to kladec vencu, jak si to predstavujes ty a ted ta situace je proste jeho hriste.
    jestli se ti nelibi jak hraje mel si presvedcit vic lidi aby ho nevolilo, protoze si to musel predpokladat, ze v nejakem takovem pripade bude hrat takto
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam