• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAULMUADDIBIng. Miloš Zeman - Prezident České republiky
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    ANDY_WARHOL: v takovém případě by konzervativec měl odmítat i krevní transfúze
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KEMAL: pokud by se homosexualum bezne rodili deti bez zasahu lekaru (coz jde u leseb ale u gayu si ani tak nepomuzes) tak by se mozna dalo souhlasit.
    ale to konzervativni jaksi zahrnuje i prirozene. a prirozene to moc neni.
    ano muzes povolit homosexualum adopce, ale to stejne nevyresi to ze to zkratna neni tak, ze by takova rodinina proste byla klasickou rodinou
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    KEMAL: tzn. dovedu si představit i konzervativce, který s homosexuálními svazky problém nemá.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    ANDY_WARHOL: dejme tomu, protože dost z těch, kteří se prezentují coby "konzervativci" mají s respektováním homosexuálních svazků nějaký problém

nicméně, ačkoliv konzervatismus zcela jistě představuje ucelený myšlenkový komplex, z 90% myslitelů kteří se prohlašují za konzervativce mám dojem, že se v jejich případě nejedná ani tak o filosofii jako spíš o sexuální úchylku

konzervatismus je především o institucích (jako o pojítku které shluk lidí přetváří v pospolitost), a pojem tradice rozhodně není totožný s pojmem "anachronismus"

jednou z takových institucí je samozřejmě i rodina, a to rodina ne ve smyslu nějakého formálního svazku, ale funkčního celku. A s plnění funkcí rodiny opravdu nijak nesouvisí to co její dospělá složka vyvádí v ložnici.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CROSS: no me depopulacni agenda proste tezce antikonzervativni pripada, i kdyby nakrasne ten dotycny byl z toho nejvic konzervativniho prostredi na svete...
    a kdo je v ni zapojen, ten lze pokud o sobe tvrdi ze je konzervativni...
    CROSS
    CROSS --- ---
    ANDY_WARHOL: ale Andy, nikdo tě tu nenálepkuje. Myslím, že všichni pochopili, že knížete nemáš zrovna v oblibě, o tvoje názory na rodinu a podobně tu snad nejde. Psal jsem, že kníže se za konzervativce označovat může (katolík, z tradičního prostředí, rodina na prvním místě), jenom proto, že není fundamentalista jako dejme tomu Semín, nemůžeme tvrdit, že v žádném případě není konzervativní, doonce je pokrytec a lhář. To je všechno. Že konzervatismus lpí na zachování toho, co bylo nebo co trvá, neznamená, že lpí úplně na všem.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    ANDY_WARHOL: no vidis, s tim souhlasim, krom posledniho radku (detail)... a o tom tak nejak byl ten posledni link/uvaha, co sem sem hodil - stejne znepokojeni, z jineho uhlu
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CHORCHE: to ze se mi nelibi relativizace pojmu je proste fakt, me nezalezi na zadnem politiku, ale uz je mi zle z toho doublethingu, a new speaku, ke kteremu milovymi kroky smerujeme.
    dneska uz ani nikdo pomalu nevi co to je pravice a levice, protoze pravice nenexistuje a ti co se za ni vydavaj jsou jeste horsi nez socani...
    a takhle je to se vsim, politicka korektnost nam zabranuje pojmenovavat veci pravdive a kdyz se o to nekdo pokusi je onalepkovan nejakou negativni nalepkou aby jeho nazory nemusel nikdo rozporovat a pak se divime, ze deme do prdele, tohle se mi nelibi a v tom nad veci nejsem.

ale to jestli tam bude milos nebo karel, je fakt jedno...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CROSS: ano jiste, tech chyb by se naslo mnohem vic.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KEMAL: v jiste urovni abstrakce by se to tak skutecne mohlo brat a mohli bychom to tu rozebirat do nekonecna, ovsem na tom ze podpora homosexualnich paru je jasne anikonzervativni se snad schodneme nebo ne ?
    CROSS: tady ale ani tak nejde o to jak chapu konzervativismus sam, ale o to ze ten pojem ma nejakou definici.
    pokud budes pojmy relativizovat, jak je dnes moderni a velmi zhusta pouzivana technika k manipulaci lidi pres media, tak stejne pravdu mit nebudes...
    nakonec me muzes onalepkovat na katolickeho fundamentalistu treba, ale vez, ze ja nejsem ani konzervativec ani fundamentalista a ani krestan (natoz katolik). a nehajim to. jen vysvetluji ze ten pojem neco znamena a pokud o sobe nekdo prohlasuje ze takovy je, mel by se tak chovat, pokud se chova jinak, je to imho lhar...
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    ty voe andy, na to ze nevolis, vsichni lzou, si nad veci, tak te to jednou zacas totalne sfoukne a zacnes tu ruzne veci vyvracet, ci naopak podporovat jak o zivot - zacina to bejt legracni, az by jeden rek, cim vic se z toho snazis vymanit, tim vic v pici z toho ses

KEMAL: a zapomnels na (hormonalni) antikoncepci ;)
    CROSS
    CROSS --- ---
    CROSS: tím se nechci nějak zastávat knížete, nebyl to ideální prezidentský kandidát a že nebyl zvolen mě mrzí jenom proto, že byl zvolen Zeman. Akorát bych na něm hledal jiné chyby, než že nechal na ministerstvu sedět Drábka a že podpořil Prague Pride nebo jak se to jmenovalo.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CROSS: jeho pusobeni bylo aktivne proti tradicnim rodinam, tedy ani konzervativni, jeho sef, ktery o sobe prohlasuje ze vyznava konzervativni hodnoty, by ho tedy mel vyhodit... neucinil tak..

CROSS: knize se da uvarit na spouste jinych veci. tohle jsem jenom vypichl.
    muzeme to vzit z druhe strany, co konkretne knize udelal aby si zaslouzil zvat se konzervativcem ?
    CROSS
    CROSS --- ---
    ANDY_WARHOL: ten, kdo to tak chce pro sebe, je jistě konzervativní. Ten, kdo to tak chce pro všechny, je dogmatik. V tom je asi ten rozdíl mezi konzervatismem, jak ho chápu já a jak ho chápeš ty, abys dokázal, že kníže je lhář.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    ANDY_WARHOL: v takovém případě ale tradiční rodina zemřela v okamžiku masového rozšíření kuchyňské technologie, jednorázových dětských plenek a umělé výživy
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KEMAL: v podstate jen to, ze to takhle bylo "dycky", a kdyz prijde nekdo a chce to delat jinak, tak proste neni a nemuze byt konzervativni, protoze to znamena uchovavajici, tedy ten co chce aby to bylo jako "dycky"
    CROSS
    CROSS --- ---
    ANDY_WARHOL: Drábkovo působení a. se nepohybuje na škále, která obsahuje konzervatismus, b. bylo ovlivněno více Drábkovou osobností než politickým programem strany, c. bylo především důsledkem kompromisní politiky vládní koalice. Proto se jeho hodnocení pohybuje mimo diskusi o konzervatismu a proto jsem ho tu nechtěl rozebírat. (Kromě toho, řeč šla o tom, zda je kníže jako Zemanův ideový oponent lhář, ne o sociální politice.)

Dál, konzervatismus jak ho tu prezentuješ jako jediný autentický je přesně o tom, že ti stát nařídí, že rodina je nutně muž a žena a musí mít děti. Pokud někdo říká, že rodina je především postavená na vztahu dvou (ó hrůzo, rovnoprávných) lidí, a že pro výchovu dětí je rozhodující zázemí a ne nutně, že táta má fousy a máma sukni, tak to jistě nevyvolá nadšení mezi staromilci, ale těžko to lze označit za nekonzervativní. Stavěl bych proti tomu institucionální výchovu, odmítání dětí (tj. nemít děti, protože to neodpovídá životnímu stylu), jiné vztahy než dvou osob a podobně. Je to jistě moje vlastní interpretace, ale nedá se na tom uvařit kníže za pokrytectví nebo dokonce lež.

Konzervatismus prostě není lpění na každé tradici za každou cenu.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    ANDY_WARHOL: já se ale k obsahu pojmu "konzervativní" vůbec nevyjadřoval, reagoval jsem jen a pouze na tvou hlášku že homosexuálové nemohou vytvořit rodinu

tímhle ANDY_WARHOL jsi to uvedl na pravou míru, tak OK
    nicméně co má v souvislosti s rodinou být reálnou náplní přídomku "tradiční", když o kvalitativní význam se nejedná (jak píšeš tady ANDY_WARHOL) ?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    a se sexualni orientaci to souvisi, protoze homosexualni par nemuze vytvorit tradicni rodinu. proste mama tata, deti
    ale to zase nic nehovori o kvalite te rodiny, pouze o tom, ze to je proste tradicni rodina...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KEMAL: a ano vypadlo mi tam slovo, misto rodina tam melo byt tradicni rodina...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam