• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISHUGEFreelancing - žít a pracovat na volné noze
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    AVATAR: za pokus by stalo pouzivat odesk, freelancer, nebo treba ceskej webtrh

https://www.odesk.com/

https://www.freelancer.com/

nejspis to nebudou zakazky za desetitisice pokazde, ale treba to bude slapat
    Ja delam webare na volne noze zhruba tri roky. Predtim jsem sice delal na swarce pro jednu firmu, ale k tomu jsem stihal i spoustu vedlejsaku (byl jsem sam a mel hafo casu), takze zkusenosti mam s freelancingem jeste vice.

Ted mam vlastni projekt, kteremu venuju hodne casu, ale ktery me nezivi (zatim) a tak musim shanet zakazky. Jeste pred dvouma rokama to slo krasne - spousta lidi chtela weby a byli i ochotni zaplatit a to dokonce ve meste, kde ziju. Vydelal jsem si nadprumer a byl docela spokojeny.

Postupem casu se to ale zacalo kazit. Platebni moralka klientu sla do kytek a vsichni zacali pozadovat upravy webu do konce zivota a zdarma. Jestli jsem pred tema trema rokama inkasoval za web napr. 15 000,- tak pred rokem uz mi nebyl nikdo ochotnej dat ani 10 a ted jsem moc drahej, kdyz si reknu za web s komplet redakcakem 8. Ale porad to slo, protoze jsem mel dost klientu a zakazky proste byly, i kdyz za mensi penize. No co, tak jsem vic pracoval.

Potom zena otehotnela a nemela zrovna jednoduche tehotenstvi. Spoustu casu stravila v nemocnici v Brne, kam jsem za ni trikrat tydne dojizdel a staral se v podstate o vse v domacnosti, takze casu na praci bylo najednou mnohem min. Coz se teda moc neslucovalo s tim, ze jsme byli bez prijmu zeny. Jeste ze jsem mel nasetreno...

Pred deviti mesici se mi predcasne narodila dvojcata a ja se musel venovat vic rodine, nez praci. Delal jsem to rad, ale uspory se porad tencily. Klienti pochopitelne nebyli spokojeni, protoze jsem neodvadel tak kvalitni a rychlou praci, jako predtim a tak si sehnali noveho dodavatele. Po par mesicich jsme se konecne zabehli, zena zacala zvladat deti sama a ja zacal shanet novou klientelu.

Jenze ouha, v Jihlave kde nic, tu nic. Tak jsem se poptal na nyxu a sehnal v praze nejake zakazky. Ale na uziveni ctyr krku to nestacilo a tak jsem shanel dalsi a dalsi a dalsi. Vysledek byl ten, ze jsem mel chvili tolik prace, ze jsem nestihal obstarat poradne ani jednoho z klientu, takze na me byli nastvani vsichni (a dalsi zakazky mi nedali) a obcas nemel do ceho pichnout. Uspory se tencily a tencily, az jsem se rozhodl, ze to takhle dal nejde a zacal v jihlave shanet praci na plnej uvazek. Jenze opet ouha, kde nic, tu nic. Sehnal bych praci za 20000 mesicne, ale vzhledem k tomu, ze mam naroky na domacnost 30000, nebyla to pro me cesta. Pak jsem zkousel delat externe pro jednu firmu na procenta. Pry projekty pod 50k nedelaj, pry vydelam 30k v pohode... byly to kecy.

Kdyz uz jsem neco sehnal, tak to byly upravy starych hnusnych webu za par fufniku a spousta nesplnenych slibu. A tak jsem tady. Bez penez a bez prace. Neco delam blbe, ale proste nevim co. V Praze by byla prace spousta i na fulltime, ale ja tu mam rodinu, zazemi, byt a cisty vzduch. Co bude dal? To nevim :(
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    KOC256: ok, děkuju.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ROSADKO: No tak 1. do dubna jsi platila protoze se plati o mesic nazpet a podle danoveho priznani takze pokud jsi ho loni davala v breznu tak je to OK.

Jinak pikud opravdu preplatek je tak sis ho mohla pozadat vratit slozenkou nebo na ucet v rekapitulaci pro CSSZ stejne tak pro FU a pojistovnu.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    Můžete mi prosím poradit, jakým způsobem vyřizuje sociálka přeplatky na zálohách pro OSVČ?
    Když jsem měla pro minulý rok stanovenou nějakou výši záloh a platila jsem ji letos až do dubna vyšší (protože až v dubnu jsem zjistila, že letos budu mít zálohy nižší na základě daňového přiznání), tak jak CSSZ naloží s tím přeplatkem z těch čtyř měsíců za letošní rok? Použije ho pro placení záloh na další měsíce? Nebo mi to automaticky převedou na zvýšení základu důchodového pojištění?
    TYCZKA
    TYCZKA --- ---
    Docela vtipná stránka s potupnými přiznáními online podnikatelů :)
    Schválně jestli poznáte, které je moje :D

https://www.facebook.com/PriznaniOnlinePodnikatelu
    TYCZKA
    TYCZKA --- ---
    Kdyby někoho zajímal další článek o mé online práci z Indie, tak tady píšu o tom, jak se má duše vyrovnává s naprosto kreténským internetem, kterej tady panuje v okruhu 1000 km2 :D

Internetové připojení se zhoršuje, produktivita práce stoupá | Blog o cestování a práci přes internet
    http://www.pracenaceste.cz/internetove-pripojeni-se-zhorsuje-produktivita-prace-stoupa/
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Pro freelancery z oblasti grafického designu a užitého umění obecně si dovolím dát sem jeden odkaz, který by se mohl občas hodit :)

AUG - poradna
    http://www.aug.cz/clanky-a-komentare/poradna
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    TYCZKA: Sakra, ty nakopavas:) Jel bych hned.
    TYCZKA
    TYCZKA --- ---
    Tak tady jsem dala do kupy, jak organizačně zvládám cestování po Indii a zároveň pracovní dobu 6 hodin denně. Better than expected :)

Pracovní doba při práci na dálku | Blog o cestování a práci přes internet
    http://www.pracenaceste.cz/pracovni-doba-pri-praci-na-dalku/
    TYCZKA
    TYCZKA --- ---
    FLYBOJ: jj :) datova schranka a tak dale :))
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    TYCZKA: Napadlo mne, jak budes resit z indie dane - vse online?
    JPI
    JPI --- ---
    BLANITCHKA: Pro mě je termín "svobodné firmy" pouze uměle vytvořený buzzword.

V lepším případě to ty firmy v reálu nepoužívají v tom horším tím maskují věci jako úkolová mzda nebo společná zodpovědnost za hospodářské výsledky (za tom kam loď jede by měl být podle mě zodpovědný především kapitán).

OT: Naposledy jsem si na "svobodné firmy" vzpomněl, když jsem si přečetl marketingové bláboly o tom, že je Škoda auto přechází na program GreenFuture pro zelenou budoucnost. V první chvíli to rozhodně zní lépe než kdyby rovnou řekli, že budou šetřit na zaměstnancích. http://ekonomika.idnes.cz/skoda-auto-stahla-topeni-aby-nemusela-propoustet-f7o-/ekonomika.aspx?c=A130303_191034_ekonomika_brd
    KOC256
    KOC256 --- ---
    TYCZKA:
    mazec. prijde mi to jako na Ukrajine... v jednom obchode 5 pultu, 5 rad a u kazdeho prodavaji jen omezeny sortiment :)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    JPI: jsem po delší době na nyxu tak reaguju s velkým zpožděním a myslím, že bouře ve sklenici vody už minula a bylo to propráno na x blozích, twitteru apod. ze všech stran.

Já za sebe můžu říct, že nesouhlasím ani s "recenzí" knihy ani s kritikou svobodných firem, přijde mi to prvoplánové. Ale hádat se o tom nechci.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    TYCZKA: líbí! držím palce!
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    se přiznám k už asi 5ti letýmu freelancingu (s občasnou stálou docházkou k zákazníkovi)
    v IT, vývoj a správa roztodivných programů a systémů
    dělám to tak, že (pokud nejsem u zákazníka) přes den dělám tak tři hodiny a zvládnu všechny potřebné kontakty, review, kontrolu kódu, večer a zejména v noci pak dělám tu skutečnou práci
    k freelancingu jsem se dostal proto, že mám alergii na openspace (a na kokoty), nedokážu pracovat dopoledne a nejradši pracuji v noci a brzo ráno. skutečně noční pták.
    kdybych nedělal free a neměl tu alergii, tak mám o dost víc peněz. ale takhle aspoň můžu jít po probuzení na výlet a pak si ještě v klidu připravit obídek.. je to holt něco za něco.
    důležitá je pravidelnost! i když se přiznám, že jsem od neděle na nic nešáh a budu to muset dohnat .o)) //ale to mám vždycky tak, když odevzdám nějaký ucelený celek a pak se chystám na další část, kterou mám odevzdat (třeba jak nyní) na konci měsíce
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    TYCZKA: dobry cteni:)
    TYCZKA
    TYCZKA --- ---
    Tak tady první pracovní report na blogu :)

Pracovat z Indie se opravdu dá! Internety a mobily fungují, i když sem tam trochu vtipně :)
    Internet a služby mobilních operátorů v Indii | Blog o cestování a práci přes internet
    http://www.pracenaceste.cz/internet-a-sluzby-mobilnich-operatoru-v-indii/
    TYCZKA
    TYCZKA --- ---
    KRALIK: hele ja delam emarketing a SEO... jinak samozrejme zalohuju, ale kdybych o vsecky data prisla, tak se svet nezbori asi :))

jinak potrebuju jenom svyho kompa no a jinak nic :) navic teda doma jsem zvykla na dva monitory, což mi tady v Indii trochu chybí no :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam