• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISHUGEFreelancing - žít a pracovat na volné noze
    O všem, co souvisí s prací na volné noze. Jaké to má výhody, nevýhody a zkušenosti.

We're lawyers and nannies. We're graphic designers and temps. We’re 1 in every 3 workers. We're building smarter solutions to broken systems. Together, we're the future of the economy.
    (http://www.freelancersunion.org/)

navolnenoze.cz

PROČ JSTE SE ROZHODLI PRACOVAT NA VOLNÉ NOZE?

PRACUJETE NA PROJEKTECH?

JAKÉ BYLY ZAČÁTKY?
    zkušení poraďte začínájcím, jak na to..(nebo těm, kteří teprve váhájí nebýt zaměstnanci korporací).
    rozbalit záhlaví
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    TYCZKA: Napadlo mne, jak budes resit z indie dane - vse online?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    TYCZKA:
    mazec. prijde mi to jako na Ukrajine... v jednom obchode 5 pultu, 5 rad a u kazdeho prodavaji jen omezeny sortiment :)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    TYCZKA: líbí! držím palce!
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    TYCZKA: dobry cteni:)
    TYCZKA
    TYCZKA --- ---
    Tak tady první pracovní report na blogu :)

Pracovat z Indie se opravdu dá! Internety a mobily fungují, i když sem tam trochu vtipně :)
    Internet a služby mobilních operátorů v Indii | Blog o cestování a práci přes internet
    http://www.pracenaceste.cz/internet-a-sluzby-mobilnich-operatoru-v-indii/
    TYCZKA
    TYCZKA --- ---
    KRALIK: hele ja delam emarketing a SEO... jinak samozrejme zalohuju, ale kdybych o vsecky data prisla, tak se svet nezbori asi :))

jinak potrebuju jenom svyho kompa no a jinak nic :) navic teda doma jsem zvykla na dva monitory, což mi tady v Indii trochu chybí no :)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNHOLIO: mám dvě děti a samostatnou pracovnu.
    JPI
    JPI --- ---
    Nevím zda znáte http://navolnenoze.cz/blog/nomadi/ (spousta infa je i jinde, na Facebooku, soukromých blozích atd. - https://www.google.cz/search?q=digitalninomadi), akce které pořádá Robert Vlach, kdy freelanceři vycestují na měsíc do zahraničí a pracují odtamtud. Na jedné takové jsme s nimi v Lisabonu byl (sám freelancer nejsem, naopak mám firmu o cca deseti zaměstnancích). Nějaké info by se tedy dalo načerpat odtatud.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    JANFROG: já vím, nechtěla bych:) no já to pochytila v dánsku, kde jsem jedno léto strávila na brigádě. Roznášení novin nad ránem v dešti není to, co bych si chtěla ještě někdy zopakovat.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    LUCYA: Ver, ze vim jak. To rikaji ti, co nikdy nezili ve Skotsku :-)
    THRAWN
    THRAWN --- ---
    FLYBOJ: jo tohle se uvidi asi az potom, na to se moc pripravit neda :) ale sem na to zvedavej :)
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    THRAWN: Tak si najit aspon dve hodky klidu, a v tu dobu pracovat. Treba nocni.. tezko radit no:/
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    JANFROG: tak víš jak, neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení.)
    THRAWN
    THRAWN --- ---
    JANFROG: je no ja jsem sem prave utek kvuli teplu :) a mori
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    THRAWN: Taky fakt, taky byly holky hodne venku, ale my mely hodne rvouci typ.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    Skotsko je super, akorat je to vecne zima, fouka studenej vitr a prsi...idealni pro prcky :-)
    THRAWN
    THRAWN --- ---
    FLYBOJ: no takhle dlouhy dovoleny se trosku bojim, ikdyz ted makam s jendim svedem a ten plati kralovsky, takze kdyz ta spoluprace bude trvat do narozeni, tak mozna by ta dovca mohla vyjit :)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    THRAWN: OK, ja jsem pro zmenu v Dundee, UK :-)
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    Ditete jsem se taky bal:) v tomto ohledu. Resil jsem to tak, ze jsem si dal u prvniho dva mesice dovolenou, coz byl trochu risk, protoze za dva mesice si muzes hledat spoutstu novejch pracovnich vazeb. Na coz navazuje fakt, ze neni dobre spolupracovat jen s jednou firmou:)
    THRAWN
    THRAWN --- ---
    FLYBOJ: no my prave mame mensi byt, takze nejakej uprk budu muset resit, nebo doufat, ze budem mit spaci nervouci typ, a ze s ni pritelkyne bude taky hodne behat venku, narodi se v lete, to tu je nadherne porad :)
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    JANFROG: No, on má možnost chodit do kanclu, ale většinou je hrozně zdechlej a nechce se mu tam. Takže většinou byl doma. Ale já jsem docela akční typ, takže jsme s bejbatem byli hodně venku, plus teda to naše bejby bylo spací a neřvoucí typ. Znovu bych to řešila až podle situace, ale určitě je dobrý mít nějaký záložní plán.
    THRAWN
    THRAWN --- ---
    no ja uz se tedka konecne snad taky muzu po letech oznacit jako freelancer na plnej uvazek, podobne jak Flyboj a Cornholio illustrace (po dlouhejch letech delani opravdu vseho moznyho) a zatim si to jen chvalim, hodne pomahaj takovy ty casovaci porgramy co monitorujou otevreny okna, a pak ruzny ty triky jako makat 45 minut, pak pauzicka (tady je super, ze pak clovek udela takovy ty zbytecny prace jako nadobi, pradlo, nebo svacina :) no ale tedka me ceka to co Janfroga, nevim jestli si pak nenajit naky misto v tech coworkingech, tady se to ted dost rozjidi (btw jsem v Portugalsku, je tu lip nez v Cr pac je tu more a da se tu surfovat, coz je taky super na freelancu, ze treba ted jsem se vratil z more a holt si ty hodiny odmakam potom vecer :)
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    CORNHOLIO: zorganizovat čas tak, abych dělal jen "v práci" ale to je podle me porad lepsi varianta, nez tu praci tahat od zamestnavatele. Porad vis, ze to delas pro sebe a ze te asi ta prace bavi, kdyz jsi schopen si ji brat "domu".

Jinak rodinu mam, dva maly prcky a zenu. Ona je na matersky, takze jsme doma momentalne vsichni. Na praci potrebuju svuj klid, ale jelikoz mame dum, tak jsem si vyclenil jednu tabu mistnost na "kancl", kde mi je fajn. Z obyvaku bych delat nemohl, to je pravda.

Dodrzuju opravdu pevnou pracovni dobu od do. A ikdyz mam nekdy chut neco dodelat navic, ze zkusenosti vim, ze to je spatne. Clovek by mel delat 8-8-8 prace, relax, spanek.

Vim, ze mi chybi lidi okolo, tak se snazim min. o vikendech jezdit vsude mozne, coz jsem jako zamestnanec nedelal. Obcas jedeme na chatu, kde muzu delat taky. Obcas jsem delal na zahrade, ale neni to idealni- vic pozoruju nez delam.

Kdyz jeste srovnam osobne mou minulou praci (jako zamestnanec), kde jsem delal vicemene to same, co ted: Jezdil jsem denne celkem 120km = 3h v aute. Kdyz jsem dorazil, byl jsem nastvanej, protoze jsem prijel o pul hodky dyl kvuli zacpe = zustat zase dyl. Firma byla IT zamerena, takze nejaka konverzace krom obeda? Zapomen. Vsichni pro interni komunikaci pouzivali email - i sef te sprdnul emailem. Nejaky spolecny aktivity? 2x - 3x do roka kulabr, kuzelky.. ok. ale kamarady mam. Cili socialni prvek v tomto ohledu nenarusen.

ad: co-working. Nezkousel jsem, u nas ve meste nic takoveho nefunguje. Ale popravde tomu moc z hlediska efektivity neverim, alespon co se obecnych hubu tyce. Urcite bych zvazil jako ty pracovat se znamymi v pronajatem kanclu, ale zatim nemam potrebu.

KRALIK
    KRALIK --- ---
    TYCZKA: co presne delas? resp. jaky nastroje k tomu potrebujes? v podstate „odjakziva“ (cca od 18, tj. 10 let) delam weby (v prvni rade koder, ale jak to u malejch projektu bejva, clovek to sam kresli, lame, programuje, dela vizitky, plakaty...). v indii jsem nejakej ten mesic stravil a tez jsem se prizivoval, muj hlavni problem je ten, ze jsem zvyklej na urcity pracovani prostredi (softwarovy) a tou dobou jsem ntb nemel. byl to marnej boj, kdy sedis nekde v kavarne a bastlis tam v notepadu na pomalym pripojeni...
    s notebookem si to dokazu predstavit zcela v pohode (pozdeji jsem si ho na ceste taky poridil a v australii uz na nej spokojene makal). co kdyz ti ho ukradnou? mas vsechny data na netu? nebo neco ukladas na disk? bojis se ztraty/odcizeni? strasit te samozrejme nechci .)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam