• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISHUGEFreelancing - žít a pracovat na volné noze
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    Pro me je deadline deadline, jedno jestli evropskej nebo ceskej. Jde o moje jmeno a nepovysuju nemecky zakazky nad cesky. Kazdopadne predem reknu, jestli je ten datum realny nebo ne. Pokud ne, nejede pres to vlak. Neslibim nic, co nedokazu dodrzet.

Na druhou stranu maji reklamky tendenci rikat lzi pri tom, kdy opravdu neco potrebuji. Urcite se to da pochopit, kdyz spolehaji jen na externisty, ale jestlize jde o dlouhodobejsi spolupraci, melo by se jednat na rovinu - oboustranne.

Za me nedoporucuju za kazdou cenu zakazku ziskat, clovek pak pristupuje na nemozne za trestuhodne penize (myslim, ze webtrh treba takto funguje). Spis preferuju cestu konkretni specializace a v tom useku necim vynikat, byt ve spicce v oboru. Ziskat si dobre jmeno kvalitni praci - netreba u siroke verejnosti ale u vasi cilovky (reklamky, studia...)

Kdyz se clovek bude ubirat cestou verejnych inzeratu, skonci dle meho nazoru vzdy bud jako otrok jako ta prodlouzena ruka sefa/klienta bez moznosti vetsi tvorivosti nebo za b, bude delat jen nizsi a nizsi cenove nabidky a hadat se na forech s partou stredoskolaku.
    WAKO
    WAKO --- ---
    A jaké máte vlastně zkušenosti s Webtrhem?

Mě osobně ta převaha inzerce takového toho ražení "Chci získat co nejvíce návrhů zdarma, vybraný taky pěkně ostrouhá a já na těch krásně připravených podkladech budu vydělávat" docela irituje :-)
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    ja deadliny stiham jenom kdyz de o statni/evropsky zakazky kde by z toho byl straslivej pruser, jinak je u me deadline jenom takovej bod v case, kdy bych mel mit aspon 50% prace hotove
    TYCZKA
    TYCZKA --- ---
    AVATAR: no já říkám rovnou klientům do kdy to stíhám... pak se to ale snažím doopravdy stihnout :)

Občas samozřejmě vyjdu vstříc a udělám něco hodně rychle, když je to potřeba. Nereálné termíny ale nepřijímám, nedělá to dobře ani mě ani klientům :)
    TYCZKA: Mno, ze bych mohl ja urcit deadline, to se stava fakt jen malokdy ;)
    TYCZKA
    TYCZKA --- ---
    AVATAR: hodně lidí má velmi dobrou zkusenost s navolnenoze.cz, sice platíš cca 2600 ročně za registraci, ale prej zakázky choděj fakt hodně.

Jinak vychytat míru práce je fakt kumšt, nesmí jí bejt ani málo ani moc. Já pokud jí mám moc, tak dávám deadliny s větší rezervou.
    H3AD3AD
    H3AD3AD --- ---
    WAKO: stranka se jmenuje ilustrator, je pro grafiky a hledaj tam prakticky jen programatory )) trochu bordel
    » Pravda o freelanceroch ADMA - Asociácia digitálnych marketingových agentúr
    http://adma.sk/2013/05/pravda-o-freelanceroch/
    :D
    WAKO
    WAKO --- ---
    při procházce googlem jsem narazil na toto, ale vypadá to, že se teprve testuje a spouští

Nabídky práce pro grafiky
    http://www.illustrator.cz/
    HARDCABB: zrovna predtim, nez jsem si tu vylil srdicko, jsem koukal na toho freelancer.com a nejak jsem se tim neprokousal.

nasel jsem projekt, kterej bych zvladl, kliknul na bid a vyzkocil na me jeden form k vyplneni. Budiz, vyplnil jsem ho, kliknul znova na bid a dalsi form. ok, i ten jsem vyplnil. Vratim se na ten projekt a tlacitko bid zmizelo :)

jeste na to mrknu, kazdopadne diky za tip.
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    AVATAR: za pokus by stalo pouzivat odesk, freelancer, nebo treba ceskej webtrh

https://www.odesk.com/

https://www.freelancer.com/

nejspis to nebudou zakazky za desetitisice pokazde, ale treba to bude slapat
    Ja delam webare na volne noze zhruba tri roky. Predtim jsem sice delal na swarce pro jednu firmu, ale k tomu jsem stihal i spoustu vedlejsaku (byl jsem sam a mel hafo casu), takze zkusenosti mam s freelancingem jeste vice.

Ted mam vlastni projekt, kteremu venuju hodne casu, ale ktery me nezivi (zatim) a tak musim shanet zakazky. Jeste pred dvouma rokama to slo krasne - spousta lidi chtela weby a byli i ochotni zaplatit a to dokonce ve meste, kde ziju. Vydelal jsem si nadprumer a byl docela spokojeny.

Postupem casu se to ale zacalo kazit. Platebni moralka klientu sla do kytek a vsichni zacali pozadovat upravy webu do konce zivota a zdarma. Jestli jsem pred tema trema rokama inkasoval za web napr. 15 000,- tak pred rokem uz mi nebyl nikdo ochotnej dat ani 10 a ted jsem moc drahej, kdyz si reknu za web s komplet redakcakem 8. Ale porad to slo, protoze jsem mel dost klientu a zakazky proste byly, i kdyz za mensi penize. No co, tak jsem vic pracoval.

Potom zena otehotnela a nemela zrovna jednoduche tehotenstvi. Spoustu casu stravila v nemocnici v Brne, kam jsem za ni trikrat tydne dojizdel a staral se v podstate o vse v domacnosti, takze casu na praci bylo najednou mnohem min. Coz se teda moc neslucovalo s tim, ze jsme byli bez prijmu zeny. Jeste ze jsem mel nasetreno...

Pred deviti mesici se mi predcasne narodila dvojcata a ja se musel venovat vic rodine, nez praci. Delal jsem to rad, ale uspory se porad tencily. Klienti pochopitelne nebyli spokojeni, protoze jsem neodvadel tak kvalitni a rychlou praci, jako predtim a tak si sehnali noveho dodavatele. Po par mesicich jsme se konecne zabehli, zena zacala zvladat deti sama a ja zacal shanet novou klientelu.

Jenze ouha, v Jihlave kde nic, tu nic. Tak jsem se poptal na nyxu a sehnal v praze nejake zakazky. Ale na uziveni ctyr krku to nestacilo a tak jsem shanel dalsi a dalsi a dalsi. Vysledek byl ten, ze jsem mel chvili tolik prace, ze jsem nestihal obstarat poradne ani jednoho z klientu, takze na me byli nastvani vsichni (a dalsi zakazky mi nedali) a obcas nemel do ceho pichnout. Uspory se tencily a tencily, az jsem se rozhodl, ze to takhle dal nejde a zacal v jihlave shanet praci na plnej uvazek. Jenze opet ouha, kde nic, tu nic. Sehnal bych praci za 20000 mesicne, ale vzhledem k tomu, ze mam naroky na domacnost 30000, nebyla to pro me cesta. Pak jsem zkousel delat externe pro jednu firmu na procenta. Pry projekty pod 50k nedelaj, pry vydelam 30k v pohode... byly to kecy.

Kdyz uz jsem neco sehnal, tak to byly upravy starych hnusnych webu za par fufniku a spousta nesplnenych slibu. A tak jsem tady. Bez penez a bez prace. Neco delam blbe, ale proste nevim co. V Praze by byla prace spousta i na fulltime, ale ja tu mam rodinu, zazemi, byt a cisty vzduch. Co bude dal? To nevim :(
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    KOC256: ok, děkuju.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ROSADKO: No tak 1. do dubna jsi platila protoze se plati o mesic nazpet a podle danoveho priznani takze pokud jsi ho loni davala v breznu tak je to OK.

Jinak pikud opravdu preplatek je tak sis ho mohla pozadat vratit slozenkou nebo na ucet v rekapitulaci pro CSSZ stejne tak pro FU a pojistovnu.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    Můžete mi prosím poradit, jakým způsobem vyřizuje sociálka přeplatky na zálohách pro OSVČ?
    Když jsem měla pro minulý rok stanovenou nějakou výši záloh a platila jsem ji letos až do dubna vyšší (protože až v dubnu jsem zjistila, že letos budu mít zálohy nižší na základě daňového přiznání), tak jak CSSZ naloží s tím přeplatkem z těch čtyř měsíců za letošní rok? Použije ho pro placení záloh na další měsíce? Nebo mi to automaticky převedou na zvýšení základu důchodového pojištění?
    TYCZKA
    TYCZKA --- ---
    Docela vtipná stránka s potupnými přiznáními online podnikatelů :)
    Schválně jestli poznáte, které je moje :D

https://www.facebook.com/PriznaniOnlinePodnikatelu
    TYCZKA
    TYCZKA --- ---
    Kdyby někoho zajímal další článek o mé online práci z Indie, tak tady píšu o tom, jak se má duše vyrovnává s naprosto kreténským internetem, kterej tady panuje v okruhu 1000 km2 :D

Internetové připojení se zhoršuje, produktivita práce stoupá | Blog o cestování a práci přes internet
    http://www.pracenaceste.cz/internetove-pripojeni-se-zhorsuje-produktivita-prace-stoupa/
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Pro freelancery z oblasti grafického designu a užitého umění obecně si dovolím dát sem jeden odkaz, který by se mohl občas hodit :)

AUG - poradna
    http://www.aug.cz/clanky-a-komentare/poradna
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    TYCZKA: Sakra, ty nakopavas:) Jel bych hned.
    TYCZKA
    TYCZKA --- ---
    Tak tady jsem dala do kupy, jak organizačně zvládám cestování po Indii a zároveň pracovní dobu 6 hodin denně. Better than expected :)

Pracovní doba při práci na dálku | Blog o cestování a práci přes internet
    http://www.pracenaceste.cz/pracovni-doba-pri-praci-na-dalku/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam