• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISHUGEFreelancing - žít a pracovat na volné noze
    EGGH
    EGGH --- ---
    Nejšílenější nápad mého života. Z mé rodiny se stali digitální nomádi - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/...450_dum_osobnosti_web#utm_source=lidovky&utm_medium=text&utm_campaign=sph
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    Ahoj, shanim web grafika pro obcasne projekty. Mate nekdo cas na jednu dve webovky mesicne?
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    Jde o to, ze NDA castokrat nectou ani samotni zadavatele a nekde dokument vygoogli.
    Obecne nemam problem papir - mlcenlivost - podepsat, ALE castokrat se mi stalo prave viz vyse a ani sam zadavatel po upozorneni vlastne nevedel, ktera bije. Jen jsem chtel rici, abyste si davali pozor a cetli, protoze se k NDA casto prikladaji ruzne poznamky -

    napr. musite zajistit, aby se predmet mlcenlivosti neprovalil dale od vas pomoci 3ti strany - priklad. Firma dostane zakazku - vas bude mit jako 3ti stranu - subdodavatele na grafiku, kod, cokoli. Ale zaroven k projektu treba casem prizve nekoho dalsiho - dalsiho subdodavatele, kterej NDA podepsanou nemusi mit a pokud s nim vy budete komunikovat naprimo, muze nastat problem, kdyz on neco provali.
    (davejte pozor, aby kazdy, kdo se na projektu ucastni, mel podepsane NDA, nebo komunikujte jen se zadavatelem)

    Dal se k smlouve casto priklada poznamka, ze nebudete delat na podobnem projektu, ktery by vyuzival know-how projektu v ramci NDA - treba po dobu x let. Coz je ok. Jednou jsem mel ale v NDA to, ze nesmim rok delat na zakazce podobneho typu - predmet mobilni hra.

    Neni problem sepsat mail/dopis a pozadat zadavatele o vyjimku, chtel jsem jen naznacit to, ze z praxe vim, ze hodne lidi NDA necte a nejsou to jen dodavatele.

    Taham sem asi drevo do lesa, spis me ale tak nejak zarazilo, kolik lidi a firem bere NDA jako formalitku.
    PELDA
    PELDA --- ---
    TOMB: souhlas

    FLYBOJ: ja to nikdy moc neresil. podepisoval jsem to na projektech, kde se racovalo s osobnimi daty klientu. zadna data jsem neukradl a dal to neresil :)
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    FLYBOJ: přijde mi to jako přirozená součást slušného smluvního partnerství.
    TOMB
    TOMB --- ---
    FLYBOJ: Smlouva o mlčenlivosti? To mi přijde jako běžný papír, který obecně vzato není důvod nepodepsat. Samozřejmě je dobré si všechno nejdřív přečíst, ale nestalo se mi, že bych slyšel o komkoliv kdo měl s něčím takovým problém. Ani jsem se nesetkal s případem že by někdo NDAčko explicitně porušil - za což nepovažuju když se o své práci bavím s přítelkyní. Problém by nastal, kdybys byl třeba součástí týmu který dělá na např. nové aplikaci, a půl roku před plánovaným uvedením na trh bys začal psát po sociálních sítích detaily jaká bude atd.
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    Mam neco do debaty.
    Jak se, jako freelanceri, stavite k NDA smlouvam? Premyslite nad tim, nebo proste podepisete a verite, ze vam ve skutecnosti nic nehrozi?

    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    CORNHOLIO: Potvrzuju, mateřská=nemocenská (stejnej úřad, stejný patro). Jen jako čerstvě dostudovaná jsem byla v jakési ochranné lhůtě a vyměřili mi na mateřskou nějakou paušální částku.
    Jinak se tady na to ptám, protože mám dojem (možná blbej), že OSVČ s ŽL jako hlavní činnost prostě musí zacálovat jak zdrávko tak socko (tam je vyvěšenej základ nějakejch 18 stovek, fuj). Teď jsem měla živnost jako vedlejší činnost při rodičovský a povinnost platit socko mi díky minipříjmu nevznikla, na zdrávku mě krouhli o nějaký pětikilo. Takže jde o to jestli si jako "umělec" na volný noze nějak v tomhle ohledu polepšim. Matně si pamatuju, že nás na prumce (to už je let :/) krmili něčím takovým, že jako umělci něco nemusíme, jenže jsem tomu moc nevěnovala pozornost a ještě se to beztak od té doby změnilo.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    CORNHOLIO: ok. mas pravdu materska je na nemocenske vazana... ja tuhle davku nejak moc neresim .)
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    MORPHLER: ok, díky, nevidím do toho zas tak do hloubky, nerad bych tu plácal nesmysly:) Pokud má sociálka vliv opravdu jen na důchod, tím líp.
    V jedné věci ale nemáš pravdu: OSVČ skutečně nemá nárok na mateřskou, pokud si neplatí nemocenské pojištění, a nemůže si pak ani vybrat způsob pobírání rodičovského příspěvku (tj. automaticky se mu (jí) rozloží na čtyři roky). Mateřská administrativně spadá pod dávky nemocenského pojištění, bohužel. Viz např. http://finexpert.e15.cz/osvc-jste-zena-samostatne-vydelecne-cinna-myslete-na-materskou (článek starší, ale IMHO se to nijak výrazně nezměnilo)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    MORPHLER: jo a jeste doplnim, nektere nemocenske pripojisteni nabizi vyplatu i pri materske, ale je to proste castka navic, nijak to nesouvisis primo se statni materskou.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    CORNHOLIO: imho motas nesouvisejici veci. neplaceni "socialky" ma sice opravdu vliv na duchod, ale rozhodne ne na narokove davky typu porodne, rodicovsky prispevek, prispevek v nezamestnanosti a pod... stejne tak nemocenske pripojisteni nema vliva na materskou ci rodicovsky prispevek.
    Obecne kazdy (nezamestnany a nezivnostnik- ti jinak musi platit dle prislusnych zakonu) se muze rozhodnout byt samoplatcem zdravotniho.
    Pokud nevydelavas, nepracujes, nepodnikas, soc zpravidla neplatis (rozhodne v techto pripadech nemusis) a nenabiha ti doba nutna na narok na startobni duchod v budoucnu. Muzes platit porad (a klidne hodne) a mit brzy narok na (pak i relativne velky) duchod (ale asi se to ekonomicky moc nevyplati). NEvyplyvy z toho zadny zanik naroku na jakekoli dalsi davky.
    Nemocenske je pripojisteni, abys pokryl ztratu prijmu pri nemoci. Casto je vyhodne i pro zamestnance (obzvlaste dnes, kdy jsou prvni dny jinak treba i zcela neplacene), ale primarne je vyuzivane spise zivnostniky. Neni nijak povinne a nema vliv na nic dalsiho.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    CORNHOLIO: Díky, muž to taky chápe takhle nějak, takže asi jo. Čím víc o tom přemejšlim tím menší to dává smysl. Jinak na rodičák má u nás nárok každej, je to pro dítě, ne pro rodiče. Ano, při neplacení nemocenský, není možný vybrat způsob pobírání.
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    KACHNIK: IMHO to znamená, že honorář (autorský, licence, atd) do 7000 měsíčně od jednoho plátce podléhá zvláštní sazbě daně (bez ohledu na to jestli jsi pisálek nebo cokoliv jiného). Tahle zvláštní sazba daně prakticky vypadá tak, že tyhle "malé" honoráře by měl danit jejich plátce, ne ty, srážkovou daní, tj. daní se to už u zdroje a tobě by měl poslat už zdaněný honorář (snížený o daň). V praxi ale, aspoň co jsem zjišťoval, pokud tohle neudělají, je to tvůj problém a musíš to danit ty, nelze se berňáku vymlouvat "já jsem ale myslel, že už to zdaněný je", musíš si to hlídat.

    Ohledně sociálky, podle mě nemáš povinnost platit sociální pojištění, aspoň před pár lety to tak bylo, nevím jak teď. Znamená to pak jen, že nemáš nárok na důchod a pravděpodobně sociální dávky v nezaměstnanosti, nevím jak je to s rodičovským příspěvkem, invalidním důchodem atd.

    Pak si ještě můžeš dobrovolně platit nemocenskou. Pokud to neuděláš, nemáš nárok na nemocenské dávky, když budeš třeba půl roku v nemocnici, nedostaneš mateřskou a nemůžeš si vybrat, jak chceš pobírat rodičovský příspěvek.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Snažim se zatím marně pochopit jak je to s umělcema, ŽL a platbou pojištění. Zatím chápu, že žl nepotřebuju, musim bejt nahlášená jako SVČ na FÚ, ze zdrávka se nevykroutim a socko mi hlava nebere. Takže pátrám na .
    Druhy SVČ - Česká správa sociálního zabezpečení
    http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/druhy-svc/

    Výkonem samostatné výdělečné činnosti se rozumí: výkon umělecké nebo jiné tvůrčí činnosti na základě autorskoprávních vztahů (s účinností od 1. 1. 2009 je výkon umělecké nebo jiné tvůrčí činnosti na základě autorskoprávních vztahů považován za výkon samostatné výdělečné činnosti vždy a nepodléhá již režimu soustavnosti)

    Za samostatnou výdělečnou činnost se od 1. 1. 2009 nepovažuje umělecká nebo jiná tvůrčí činnost, z níž příjmy jsou samostatným základem daně z příjmů fyzických osob pro zdanění zvláštní sazbou daně. Jedná se o příjmy autorů za příspěvky do novin, časopisů, rozhlasu nebo televize plynoucí ze zdrojů na území České republiky. Tyto jsou samostatným základem daně pro zdanění zvláštní sazbou daně za předpokladu, že jde o příjmy z užití nebo poskytnutí práv z průmyslového nebo jiného duševního vlastnictví, autorských práv včetně práv příbuzných právu autorskému, a to včetně příjmů z vydání, rozmnožování a rozšiřování literárních a jiných děl vlastním nákladem a úhrn těchto příjmů od téhož plátce nepřesáhne v kalendářním měsíci částku 7000 Kč

    Jakože pisálci mají nějakej jinej režim než ostatní umělci? Nebo ta sedmitisícová hranice platí pro všechny umělecký činnosti?
    TYCZKA
    TYCZKA --- ---
    Po delší době zase novinka z práce na cestě :) Jsme na Zélandu, uživit se tady jako freelancer s českýma klientama by bylo minimálně na full time... rozhodla jsem se teda zase pracovat chvíli "normálně" :)

    Vydáváme se na novozélandský trh práce | Blog o cestování a práci přes internet
    http://www.pracenaceste.cz/vydavame-se-na-novozelandsky-trh-prace/
    ONDREJCERVINKA
    ONDREJCERVINKA --- ---
    Daně se nezvýší, zlevní léky či knihy. Nová koalice už má program - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...i-cssd-ano-a-lidovcu-o-danich-dru-/domaci.aspx?c=A131210_225045_domaci_kop
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam