• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PRISCILAReformace a protestantské církve a související témata
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Těsně před koncem třicetileté války, na podzim roku 1648, kdy švédská vojska obsadila zradou Malou Stranu a vydrancovala Pražský hrad, pokusila se ještě naposled dobýt Staré a Nové město pražské. Čekala je hojná kořist. Město chránily hradby a nejsnadnější cestou k cíli byl Karlův most. Tehdy se zorganizovala skupina obránců, složená z nevycvičených měšťanů, řemeslníků a studentů Univerzity Karlovy, kteří vytvořili mariánskou legii. Postavili se odhodlaně dobře vycvičené a vyzbrojené profesionální armádě švédského království. Obránce vedl jezuita P. Jiří Plachý. Jeho vysoká téměř dvou metrová postava vyčnívala nad hlavy bojovníků. Obránci města se rozhodli za každou cenu uhájit vstup do města přes Karlův most. Zde se tehdejší hrdinové postavili mnohonásobné přesile. Když jim docházely síly, obraceli oči k nebi a prosili o pomoc Boží a přímluvu Panny Marie. Byl vysloven slib, že odvrátí-li s její pomocí nepřátelská vojska a zachrání tak Prahu před zničením, postaví té, na kterou se v nejtěžších chvílích obraceli o pomoc, jako výraz vděku a poděkování za ubránění města sloup s její sochou na vrcholu v centru města na Staroměstském rynku. Ne jako symbol vítězství, ale poděkování, vděčnosti za pomoc a ochranu v nejvyšší nouzi. Proto ji zobrazili ne jako Pannu Marii Vítěznou, ale Immaculatu, Neposkvrněnou. Doufali v nemožné, doufali v zázrak. A skutečně se tenkrát v Praze zázrak stal. Pražané své město před mnohem silnějším nepřítelem uhájili.

    Imho naprosto v poradku. Videt v tomhle "oslavu popravy 27 českých pánů" je... ehm... dosti ucelove.

    Jen at sloup stoji.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: no ne úplně. Kdyby čirou náhodou Švédi vyhráli, tak by tu následně proběhla dekatolizace (navíc tuším, že pořád byli katolíci majoritou) - cuius regio, eius religio.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    PRISCILA: jsem pro obnoveni sloupu.

    PRISCILA: ne, ten sloup nic takoveho "neoslavuje", to se ti asi neco zda.
    HARALD
    HARALD --- ---
    PRISCILA: 26 z 27 pánů a měšťanů popravených na staroměstském náměstí bylo protestanty. Ti s katolickou církví podobojí neměli moc společného. Při rekatolizaci většina utrakvistů přešla k římským katolíkům, kde i nadále mohli přijímat podobojí.

    Nicméně Gobers naráží na to, že v Česku existuje katolická církev podobojí, která se po prvním vatikánském koncilu oddělila od římanů, a která se v Českých zemích k utrakvismu hlásí už od 19 století a na rozdíl od některých jiných církví je s nimi kompatibilní i teologicky.
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    Taková denominace přece zanikla, fakticky přestala existovat popravou 27 českých pánů a sloup, o kterém se bavíme, tuto událost (nepřímo) oslavuje.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    PRISCILA: měl by se podle stejné logiky na Týnský chrám vrátit kalich

    Jo a tak to by se měl!! A rovnou ho i vrátit české katolické církvi podobojí. ;)
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    GOBERS: Nemyslím si, že je to dělání z komára vola, spíš snaha zachránit v "katolické" zemi z protestantismu alespoň něco málo. Povědomí o protestantské tradici na našem území je tak chabé, že je potřeba zamezit jakémukoliv pokusu o další umlčení a potlačení odkazu reformace. Jde o princip, sloup oslavuje vítězství rekatolizace. Pokud jde o pouhou obnovu původního vzhledu náměstí, měl by se podle stejné logiky na Týnský chrám vrátit kalich...

    GOBERS
    GOBERS --- ---
    PRISCILA: Já si myslím, že bratři a sestry synodní radové dělají z komára vola, ale nutno zase uznat, že se na tom dá vést v dnešní společnosti docela nosná PR strategie... ;)
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    Starší, ale ne nezajímavý postřeh...
    PUTNA: Bez evangelíků? | Názory | www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/putna-bez-evangeliku-0rt-/ln_nazory.asp?c=A111229_221840_ln_nazory_ape
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    Českobratrská církev evangelická k záměru znovu postavit Mariánský sloup na Staromětském náměstí... Jaký je Váš názor?

    Synodní rada ČCE k záměru znovu postavit na Staroměstském náměstí mariánský sloup - e-cirkev.cz
    http://www.e-cirkev.cz/clanek/2481-Synodni-rada-CCE-k-zameru-znovu-postavit-na-Staromestskem-namesti-mariansky-sloup/index.htm
    OMO
    OMO --- ---
    Tak na zacatek treba rozcestnik:
    protestant.cz
    http://www.protestant.cz/
    (navrhuju ho dat i do zahlavi)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam