• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANNAWAPatchworkové rodiny
    LURA
    LURA --- ---
    LISTICKA: Přesně - děti naopak do kuchyně podle mě patří. Aby něco okoukaly, aby se podílely.

TANAIS: Co to naopak postavit osobně a ne neosobně? Mně přijde, že v takovémhle případě, kdy ona zřejmě žárlí a bojuje s tebou o moc a pozici, je lepší, abys byla ta "kvočna", která nemusí o svoji pozici bojovat. Prostě postavit svoji autoritu ne na tom, že se vůči ní vymezuješ, protože tím jí nahráváš a objektivně přijímáš výzvu k souboji a ona má větší možnost i vzhledem k manželově podpoře tebou manipulovat a stavět tě do nevýhodné pozice. Spíš bych se postavila do role chápající nevlastní matky, která bude shovívavě posuzovat a ze svých životních zkušeností korigovat tu mladší nezkušenou. Protože tím jí vezmeš vítr z plachet - k soupeření totiž musíte být dvě a pokud ty ji neuznáš za ohrožující osobu, ona jí nebude. Ale zároveň bych se skutečně snažila ji chápat a jednat s ní z pozice milujícího rodiče.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    No, tichá domácnost je pořád :-) A já mám na sebe vztek ne proto, že jsem to udělala, ale proto, že jsem to neudělala už dřív.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    TANAIS: To je ujetý - proč by nemohly děti chodit do kuchyně? Nechápu...
    Ona imho žárlí, jak už tu bylo řečeno, a snaží se dokázat, že ona je lepší. Tenhle syndrom ale bohužel mívají i některé bezdětné kamarádky. Dokud člověk nemá vlastní děti, některé věci nechápe.
    Problém je ta panovačnost a potřeba montovat se druhým do života. Minimálně by měla dcera vědět, že ona pravidla v domě neurčuje. A manžel by měl v tomto ohledu podpořit, tebe. To, že má možná pocit viny vůči dceři (že ji třeba kdysi "opustil"), možná způsobuje, že se staví na její stranu. Ale tohle by neměl být mocenský boj. Váš dům, vaše pravidla.
    EDERA
    EDERA --- ---
    TANAIS: Tak já myslím, že doufáme vždycky všichni, na tom není nic špatnýho.:-)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    EDERA: asi bych se neměla přiznávat, že jsem ve své pětatřicetileté naivitě trochu doufala, že třeba ano, že? :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    TANAIS: No jo, život holt není americký film a nedá se čekat, že se po přečtení e-mailu všichni chytnou za nos, jak byli hloupí. S tím nic nenaděláš. Tys jasně vytýčila, co chceš, a teď si na tom ještě musíš neústupně trvat. Držím palce.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    EDERA: to sem se právě pokusila - napsat jeden e-mail, kde jsem jasně stanovila, co nechci a co mi vadí. Přečetla jsem si ho po sobě, vymazala zbytečně osobní formulace a pokusila se být věcná. Myslím ale, že to zatím všichni vzali osobně. Ale to už nebudu řešit, s tím nic nenadělám.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ILLUZE: Mně jeden e-mail, v kterém po zralé úvaze a pečlivém výběru slov vypíšu svůj názor a nastavím svoje pravidla, přijde jako lepší nápad, než si to pokoušet vyříkat. Ale zůstala bych fakt jen u toho jednoho - takhle to vidím, takhle to chci, na tomhle budu trvat a tečka.

TANAIS: Dobře bojuješ, vydrž.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TANAIS: na e-maily bych se vykašlala... škrtni to, co bylo... a dál ji neřeš...
    zasáhni v danou chvíli, vůbec to jakkoliv nekomentuj

každý zkoušíme hranice, které můžeme u lidí kolem sebe překročit... je to prostě naše přirozenost... tak jí vymez ty její - ale nerozebírej to s ní - očividně hledá každou skulinu, která by ty hranice zase posunula...

je to prostě hra o nervy - kdo z koho...

tak jí ty možnosti nepřihrávej
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    O mailu věděl manžel hned ráno. Starší dcerka nezahálela. Asi si potřebovala postěžovat. Muž se mnou nemluví. Snažím se pořád uklidňovat, že je jedno, jeslti mě dcera má nebo nemá ráda a konec konců je jedno, jestli to vadí nebo nevadí manželovi, pokud není ochoten přijmout fakt, že pokud on brání svou dceru, nemůže po mně chtít, abych já nebránila svoje děti... ale moc to nepomáhá.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    dík za podporu
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    No, s mužem jsem si dnes promluvila a jeho dceři jsem teď po celodenním přemýšlení napsala e-mail.
    Tak uvidíme.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    FIFI: :-) raději ne, já myslím, že víš a já vím, že ty víš :-) Ono by to nejspíš vyznělo... no, úplně blbě.
    FIFI
    FIFI --- ---
    TANAIS: jojo, ja to chapu, tohle by mrzelo kazdeho
    TANAIS: no presne, to jsem chtela psat (ja v jejim veku....) Jenze nevim, zda se k tomu mohu vubec vyjadrovat, zda je to vhodne, kdyz je vsechny tri znam/znavala jsem osobne.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    Ideální by bylo, kdyby si našla práci, známost a neměla tolik volného času, který pak věnuje takovým věcem, jako je výchova mých dětí. Upřímně bych jí přála rodinu, ale v jejím případě to bude velmi složité.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    ILLUZE: no, já se o totéž snažím 6 let. Dřív jsem styku hodně bránila a do dneška si myslím, že to bylo dobře, protože kdybych tomu nechala volný průběh, tak mám dneska nejspíš ten samý problém i s tchýní. I když, ne že by to s ní bylo jednoduché, ale s kterou tchýní je... :)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    FIFI: hledá práci. Skončila nedávno.

No, normální věc, dokážou být tak přesvědčiví, že se vážně občas potřebuju zeptat jinde, jestli nejsem mimo :-) Mě mrzí u manžela to, že nechápe ten rozdíl mezi výchovou a mezi definicí vzájemných hranic mezi sestrama. Ono, dřív nebo později to budu řešit u kluků taky, ale ti jsou ještě malí a je fakt, že kluci mají "lepší postavení", protože k nim má manžel lepší vztah. Kromě toho jsou dva, jsou to kluci, taky už to budu v jejich případě asi líp umět, teď prostě nevím.

Kluci asi nesmí do kuchyně proto, že se tam motají, když se vaří a tak a že by si mohli ublížit. Šuplíky taky samozřejmě krámují. Ale já jim tohle nezakazuju. Samozřejmě, že tam kluci chodí, protože když jsem se vrátila z nemocnice, tak nejenže v tomhle ohledu neposlechli nikoho, ale já to prostě nepodporuju, takže z toho maj nakonec akorát srandu.
    FIFI
    FIFI --- ---
    TANAIS: a co ona ted dela? Stale jeste studuje?

Chapu, ze Ti je zle, kdyz jim trem musis vysvetlovat zcela normalni vec a musis byt proti nim.

Technicka: proc kluci nesmej do kuchyne? Ze by kramovali supliky nebo co?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TANAIS: My takhle měli bojovky u synovce. Několikrát jsem se od svého partnera dozvěděla, že jsem na něj vysazená. Že je to smrádě rozmazlené, které dokázalo zkazit celý rodinný oběd, však nikdo neřešil.
    A mne štvalo, že lidé, co to způsobili, v podobných akcích svým chováním směřují naši dceru. Neskutečně mne to vytáčelo - navíc mne mrzelo, že mi to muž omlátil podobně o hlavu jako tvůj TANAIS: - přišlo mi to strašně nefér... takže zbytečná hádka pro cizí "chyby"...

Moc mi pomohlo, když jsem si řekla - ok, jsem na něj vysazená. Zkusím se usměrnit. Ale nikdo (až na otce dítěte) mi do výchovy našich dětí kecat nebude, max. vyslechnu něčí radu, ale zařídím se podle svého. A když se mi jednání synovce nelíbí, ozvu se a klidně jej nahlas před ostatními sepsuji. Ale už to nebudu v sobě dusit. A najednou to jde... reaguji prostě hned u dané situace, dál se k tomu nevracíme.

Návdavkem má synovec tendence sekýrovat malou. A to mu říkám na rovinu a nekompromisně, ať toho nechá - že jediný, kdo může vychovávat a především případně potrestat naše děti jsem já, jako jejich matka a jejich otec. A na to nemůže nic říct ani právě partner...
    Když zkoušel, že E. to a to, jen zopakuji tu větu - tohle si s ní vyřídíme my, její rodiče, jeho věc to není.

Vím, že jednou komentoval mé chování před přítelkyní svého bratra. Ale popravdě řečeno mi to je u... Na rozdíl od ostatních - když je u nás - dovolí se, jestli si může vzít pití. Dovolí se, jestli si může vzít sladkost nebo si jít zahrát na počítač. Jinde to nedělá. U nás funguje jako slušný člověk - a to mi bohatě stačí...

Ale přiznám se - tohle trvalo cca 5 let. Je to o stanovení si hranic. Ne těch ostatních, ale svých.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    LURA: o to jsem se pokusila následně. Máme tichou domácnost. Teprve argument, že já jeho dceru ze všech těch důvodů nikdy nepodpořím a vždy budu stát za svými dětmi a že tudíž vždy podkopu dceřinu autoritu, protože svým dětem dovolím to, co ona jim zakáže, ho přimělo k tomu, že rezignovaně prohlásil, že si s mé zkusí promluvit, aby děti nevychovávala, protože je to zbytečné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam