• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANNAWAPatchworkové rodiny
    Moje děti, tvoje děti, naše děti. Jaké je to v rodinách, kde se sešli partneři s dětmi z minulých vztahů? Jedno, zda spolu všichni žijete neustále nebo se vídáte jen občas. Problémy, možnosti, zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    EDERA
    EDERA --- ---
    CHIMERA:
    HANELA: Tak význam second hand v téhle souvislosti zas vůbec nenapadl mě:-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    CHIMERA:ovšem EDERA nemyslí second hand
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    CHIMERA: jo ahááááá
    tak teď se vedení doplazilo k výsledku :)
    já myslela sekáč jako second hand :-D
    pardoooon
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    EDERA: ale jo, známe Heroda a jeho úkol v dějinách, ale nechápu smysl toho výkřiku ve spojení se sekáčem... prostě souvislosti...
    EDERA
    EDERA --- ---
    CHIMERA: Výkřik vyjadřující "obdiv" k jednání Heroda Velikého, který povražděním neviňátek jaksi ultimátně vyřešil všechny výchovné problémy, které s nimi mohly nastat.

Opravdu jsi tenhle biblický příběh neznala?:-O
    HANELA
    HANELA --- ---
    CHIMERA: :D

CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    EDERA: hele, já su asi blbá, ale co znamená výkřik: Herodes, to byl sekáč! (?)
    :-D
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Jo, a to teda musím říct, že otec se oproti tomu, co jsi zažila vloni, velmi vylepšil ve svých výchovných a vychovávacích přístupech a metodách. Rozhodně mu prospělo, že ten poslední rok s námi je (navzdory všem zmatkům) natolik stabilní, že se s dcerou vídal opravdu často a pravidelně. Naplno jsem si to uvědomila, když jsme byli zas na chatě, takže ve stejných kulisách.
    Akorát teda teď často chodí a vykřikuje "Herodes! To byl sekáč!":-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    CHIMERA: Ne, tahle je jediná. Jak jejich společná, tak každého z nich.
    To neustálé srovnávání a následné vytahování nebo skuhrání (v závislosti na tom, k jakému výsledku došla) má fakt jako defaultní nastavení. Minulý týden ji otec vyzhdvihával z příměsťáku a nějaká jiná holčička tam poznamenala, že se těší domů, protože mají na zahradě bazén, takže se konečně ochladí. Načež Filoména vystřihla scénu, že nikdy nechtěla bydlet v nějakém nablblém bytě a že to je teda pěkně nefér, že taky nemají s mámou dům a bazén. Schytala to strašně a taťka běsnil ještě večer - "nablblej byt" stál čtyři miliony a odešel z něj fakt jen s osobními věcmi.

HANELA: Ne, v tomhle případě si fakt nemyslím, že by testovala hranice a něco zneužívala nebo využívala. Tohle je setrvalý proud, ať už to komentujeme nebo necháme bez povšimnutí. A že většina projde bez komentáře, protože to bychom museli hudrat prostě furt.

ANNAWA: Tak nejen otec, i matka:-) Já jsem v tomhle teda trochu magor, protože jak mám svoje děti ráda a záleží mi na tom, aby si ve vnějším světě moc nenabily držku, tak celkem vítám, když mě někdo (pokud možno šetrně!) upozorní, čím jsou protivné. Ne, že bych z toho vždycky vyvodila nějaké závěry, ale minimálně jako motiv k zamyšlení to beru.
    HANELA
    HANELA --- ---
    EDERA: to je tedy prekérní situace. A taky bych řekla, že možná čím víc se na to upozorňuje, tím víc ona to používá? V tomhle případě zneužívá, protože vidí, jak vás to irituje :-(
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: je mi jasný, že je to tenký led, žádný otec nemá rád, když jeho partnerka kritizuje dětí z dřívějšího vztahu, ale i tak bych po něm větší angažmá chtěla.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    EDERA: no asi tady bude rada drahá.
    jestli holčička tohle zdědila po mamince (plus kvalitně vypěstované), tak ji to úplně neodnaučíte.
    ale své byste mohli vysvětlovat, že je to škaredé a že člověk nežije proto, aby furt po něčem bažil a někomu něco záviděl... já jednou v klidné chvíli probrala se synem i s obrázky, jak žijí děti v rozvojových zemích... a on sám se pak rozhodl svoje kapesné přidávat na dálkovou adopci a často myslí i na druhé.
    ovšem - tady zas vidím genetiku a vliv prostředí - co s tou cácorkou, která žije v opačném gardu doma, to fakt nevím :( snad jen opakovat, opakovat, opakovat...
    ps. má tvůj muž s bývalou ženou další děti? případně má ona ještě nějaké děti mimo Filoménu?
    Já děti, které chodí a říkají heč, my máme xy, moc nechápu.
    Jednoho takového chlapečka měl starší syn ve školce, ale toho zdárně všecky děti ignorovaly :-D Dodala tomu korunu jedna prostořeká holčička (dost po mamince), která mu jednou řekla: aby ses z toho neposlal ;)
    EDERA
    EDERA --- ---
    ILLUZE: Dobrý nápad.

FUNTL:
    ANNAWA: Tak otci je to taky protivné a celkem se to snaží utínat. Ale protože v tom nějakou dobu žil, tak má ten práh nastavený o něco výš než já a skřípat zubama začne až později.

No, já to s Gabrielou v klidu proberu a rozhodnu se podle toho, jak to vnímá ona.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: já se obávám, že ti tu líp neporadím, protože jsem tohle přímo takhle nikdy nezažila, řekla bych, že Filoména má tenhle projev extrémně rozvinutý, plus to tedy bude věkem. Ale nezávidím ti, mně by z toho hráblo tutově a měla bych tisíc chutí ji i s tatínkem poslat někam.
    A taky si myslím, že by to měl tatínek začít víc potírat, protože kam to jinak povede? Je-li to povahový rys, asi časem neodezní.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    EDERA: to zni jako dost neprijemny prostredi pro zivot. Jak se k tomu stavi otec F.? Rekla bych, ze zasadni je, ze by v tlaku na zmenu chovani mel byt nejviditelnejsi on. Coz jiste nebude jednoduche, i kdyby se mu do toho chtelo. Ale zas uz je holka docela velka na to, aby se ji dalo jasne dat najevo, ze tenhle druh chovani je cele rodine neprijemny a ze se u vas doma proste nepestuje. Jake pak nasleduji kroky, kdyz bude v tehle projevech pokracovat (a ze bude...) tak to je na vychovne kulture kazde rodiny.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    EDERA: když to muž nemá také rád, co se zkusit domluvit, že trumfování bude mít za následek uzamčení dotyčného předmětu do šuplíku?
    EDERA
    EDERA --- ---
    CHIMERA:
    ANNAWA: Kdyby šlo jen o to mít či nemít, tak se opravdu dá ledacos vysvětlit a uhrát na rozumnou strunu. Ale jde o to, že "nemít" znamená vystavit ji nezadržitelnému proudu "heč, já mám a ty ne!". Muž tvrdí, že tohle neustálé porovnávání a hlídání, jestli náhodou někdo nemá něco lepšího nebo něčeho víc, má malá po své matce a babičce a že to byla jedna z hlavních příčin rozvodu. Já z toho po týdnu mám dost slušný tik, protože to je fakt FURT a kvůli kravinám. Teď večer se domáhala rozříznutí plastové krabice od tablet do pračky na dvě půlky. Když ji nemůže mít sama celou, tak radši, ať ji nemá (funkční) nikdo. Copak jsem král Šalomoun?:-)

Na druhou stranu jsme už i udělali zkušenost, že leckdy nepomůže ani "oběma stejně a totéž". Tuhle si vybraly stejného nanuka a následovala scéna "Ona se opičí, já ho viděla prvni!"

Já tohle od svých dětí neznám, vyhnulo se nám to u Jr. na všech stupních škol od mateřinky až po gymply, tak teď fakt moc nevím, co s tím.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: znám to velmi dobře, ale mám to snazší, protože naše děti jsou starší a už se jim to dalo vysvětlit. U nás tedy nejde vyloženě o to, že by děti mělo něco neodpovídajícího věku, ale že přítelovy děti náhle dostanou od své matky (respektive od jejího otce, ale ve výsledku je to jedno) nečekaně nějakou hodnotnou věc, naposledy oba obdrželi nové mobily, ač dohoda zněla jinak. Já i přítel jsme z toho byli naštvaní, moje prostřední dítě smutné - a holt to vedlo k tomu, že za půl roku k narozeninám dostal taky nový mobil, ač jinak by ho třeba ještě neměl. Jenže byl poslední velké dítě v rodině bez dotykového mobilu s internetem, takže co už s tím? Jinak by to jistě nejméně rok počkalo.
    Obecně ale vysvětluju a zabírá to, celkem.

FIFI: to je ale něco jiného.
    FIFI
    FIFI --- ---
    CHIMERA: no u nas to neni ex:) Resim to stale a v poctu dvou deti.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    EDERA: Jaj, to je těžké. Co zkusit zabrnkat na rozumnost Gabriely?
    Já jsem toto řešila, když starší syn nastoupil do školy a ex mu koupil mobil.
    Tak tam ležel a já říkám: a broučku, na co ti to bude? Nechtěl bys radši něco jiného? :)
    No just že chtěl.
    Ale on byl rozumnej... nevím, jak to mají holčičky...
    EDERA
    EDERA --- ---
    Jak řešíte, pokud stejně staré nevlastní děti dostanou nějaký "statusový předmět" dřív, než vy byste to pro ty svoje považovaly za rozumné?
    (pozn. na okraj - zavádím nová krycí jména - Filoména a Gabriela, smiřte se s tím, abecedou to tak vyšlo:-)

Aktuálně řešíme, že Filoména má od maminky k nástupu do školy slíbený mobil. Já si myslím, že je blbost, aby mobil mělo dítě, které beztak nikam nebude chodit samo, takže z vlastní vůle bych ho Gabriele rozhodně nekupovala. Jenže jak jsou holky stejně staré, tak se logicky pořád srovnávají. Navíc Filoména dokáže být fakt extrémně protivná ve vytahování, co má lepšího, co viděla první, kolikrát kde byla, rašej u ní první projevy toho, že věci jsou dobré, jen když mají tu správnou značku (dneska jsem měla sto chutí kvůli kšiltovce Adidas prohodit oknem ji i jejího otce), etc. Fakt nemám chuť dalších X měsíců poslouchat "já už mám mobil a Gabriela ještě ne" a vůbec netuším, co by to s Gabrielou udělalo. V její školce se na tohle nehrálo. Předpokládám, že nějaké tlaky tohoto typu se dříve či později vyskytnou ve škole a budeme jim muset čelit a obvykle neustupovat. Ale doma? Doma chci mít klid!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam