• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANNAWAPatchworkové rodiny
    Moje děti, tvoje děti, naše děti. Jaké je to v rodinách, kde se sešli partneři s dětmi z minulých vztahů? Jedno, zda spolu všichni žijete neustále nebo se vídáte jen občas. Problémy, možnosti, zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    EDERA: a v patchworkových rodinách nejde zavést věta: pokud toto chování tvojí mamince nevadí tak OK, ale zde nám to vadí. Prosím toto zde neříkej/nepoužívej.....?
    EDERA
    EDERA --- ---
    VERONIKA22: Vyhrát to určitě nepůjde, neb a) geny nevyčůráš, b) zjevně to fakt je zavedený model chování v prostředí, v kterém se to dítě většinou pohybuje. Ale uhrát to na nějakou plichtu, kdy ona sice bude takhle uvažovat dál, ale ne moc nahlas, a my se z toho nezblázníme, by se povést mohlo.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    EDERA: mě by zajímalo jestli půjde vyhrát :o(. Moje prateta, máma, sestra a tchýně jsou takový svi...., že jím není na planetě zemi rovno. U nejstarší dcery pozoruji takové množství móresů až se děsím co přijde v pubertě. od pidi věku s těmi náznaky povahy 3 vyjmenovaných bojuju do morku kostí.
    Podle mě se to lepší a udusávám to jak jen je to možné ale je to vysilující pro toho dospělého. Jakmile jednou jedinkrát nezakročím už zase vidím jak se rozjíždí vlastnost/povaha výše vyjmenovaných :o/
    EDERA
    EDERA --- ---
    O víkendu jsme si na srovnávací/vytahovací/skuhrací problém postěžovali na večírku kamarádům. Byla tam přítomná i bývalá spolužačka Filoméniny matky, která pravila, že přesně chápe, co nás vytáčí, neb to malá má fakt po matce, ta tím dokázala otrávit všechny v okruhu pěti kilometrů. Takže to asi bude fakt tuhej boj.
    EDERA
    EDERA --- ---
    O víkendu jsme si na srovnávací/vytahovací/skuhrací problém postěžovali na večírku kamarádům. Byla tam přítomná i bývalá spolužačka Filoméniny matky, která pravila, že přesně chápe, co nás vytáčí, neb to malá má fakt po matce, ta tím dokázala otrávit všechny v okruhu pěti kilometrů. Takže to asi bude fakt tuhej boj.
    HANELA
    HANELA --- ---
    EDERA: mně napadl až dodatečně
    EDERA
    EDERA --- ---
    CHIMERA:
    HANELA: Tak význam second hand v téhle souvislosti zas vůbec nenapadl mě:-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    CHIMERA:ovšem EDERA nemyslí second hand
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    CHIMERA: jo ahááááá
    tak teď se vedení doplazilo k výsledku :)
    já myslela sekáč jako second hand :-D
    pardoooon
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    EDERA: ale jo, známe Heroda a jeho úkol v dějinách, ale nechápu smysl toho výkřiku ve spojení se sekáčem... prostě souvislosti...
    EDERA
    EDERA --- ---
    CHIMERA: Výkřik vyjadřující "obdiv" k jednání Heroda Velikého, který povražděním neviňátek jaksi ultimátně vyřešil všechny výchovné problémy, které s nimi mohly nastat.

Opravdu jsi tenhle biblický příběh neznala?:-O
    HANELA
    HANELA --- ---
    CHIMERA: :D

CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    EDERA: hele, já su asi blbá, ale co znamená výkřik: Herodes, to byl sekáč! (?)
    :-D
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Jo, a to teda musím říct, že otec se oproti tomu, co jsi zažila vloni, velmi vylepšil ve svých výchovných a vychovávacích přístupech a metodách. Rozhodně mu prospělo, že ten poslední rok s námi je (navzdory všem zmatkům) natolik stabilní, že se s dcerou vídal opravdu často a pravidelně. Naplno jsem si to uvědomila, když jsme byli zas na chatě, takže ve stejných kulisách.
    Akorát teda teď často chodí a vykřikuje "Herodes! To byl sekáč!":-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    CHIMERA: Ne, tahle je jediná. Jak jejich společná, tak každého z nich.
    To neustálé srovnávání a následné vytahování nebo skuhrání (v závislosti na tom, k jakému výsledku došla) má fakt jako defaultní nastavení. Minulý týden ji otec vyzhdvihával z příměsťáku a nějaká jiná holčička tam poznamenala, že se těší domů, protože mají na zahradě bazén, takže se konečně ochladí. Načež Filoména vystřihla scénu, že nikdy nechtěla bydlet v nějakém nablblém bytě a že to je teda pěkně nefér, že taky nemají s mámou dům a bazén. Schytala to strašně a taťka běsnil ještě večer - "nablblej byt" stál čtyři miliony a odešel z něj fakt jen s osobními věcmi.

HANELA: Ne, v tomhle případě si fakt nemyslím, že by testovala hranice a něco zneužívala nebo využívala. Tohle je setrvalý proud, ať už to komentujeme nebo necháme bez povšimnutí. A že většina projde bez komentáře, protože to bychom museli hudrat prostě furt.

ANNAWA: Tak nejen otec, i matka:-) Já jsem v tomhle teda trochu magor, protože jak mám svoje děti ráda a záleží mi na tom, aby si ve vnějším světě moc nenabily držku, tak celkem vítám, když mě někdo (pokud možno šetrně!) upozorní, čím jsou protivné. Ne, že bych z toho vždycky vyvodila nějaké závěry, ale minimálně jako motiv k zamyšlení to beru.
    HANELA
    HANELA --- ---
    EDERA: to je tedy prekérní situace. A taky bych řekla, že možná čím víc se na to upozorňuje, tím víc ona to používá? V tomhle případě zneužívá, protože vidí, jak vás to irituje :-(
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: je mi jasný, že je to tenký led, žádný otec nemá rád, když jeho partnerka kritizuje dětí z dřívějšího vztahu, ale i tak bych po něm větší angažmá chtěla.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    EDERA: no asi tady bude rada drahá.
    jestli holčička tohle zdědila po mamince (plus kvalitně vypěstované), tak ji to úplně neodnaučíte.
    ale své byste mohli vysvětlovat, že je to škaredé a že člověk nežije proto, aby furt po něčem bažil a někomu něco záviděl... já jednou v klidné chvíli probrala se synem i s obrázky, jak žijí děti v rozvojových zemích... a on sám se pak rozhodl svoje kapesné přidávat na dálkovou adopci a často myslí i na druhé.
    ovšem - tady zas vidím genetiku a vliv prostředí - co s tou cácorkou, která žije v opačném gardu doma, to fakt nevím :( snad jen opakovat, opakovat, opakovat...
    ps. má tvůj muž s bývalou ženou další děti? případně má ona ještě nějaké děti mimo Filoménu?
    Já děti, které chodí a říkají heč, my máme xy, moc nechápu.
    Jednoho takového chlapečka měl starší syn ve školce, ale toho zdárně všecky děti ignorovaly :-D Dodala tomu korunu jedna prostořeká holčička (dost po mamince), která mu jednou řekla: aby ses z toho neposlal ;)
    EDERA
    EDERA --- ---
    ILLUZE: Dobrý nápad.

FUNTL:
    ANNAWA: Tak otci je to taky protivné a celkem se to snaží utínat. Ale protože v tom nějakou dobu žil, tak má ten práh nastavený o něco výš než já a skřípat zubama začne až později.

No, já to s Gabrielou v klidu proberu a rozhodnu se podle toho, jak to vnímá ona.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: já se obávám, že ti tu líp neporadím, protože jsem tohle přímo takhle nikdy nezažila, řekla bych, že Filoména má tenhle projev extrémně rozvinutý, plus to tedy bude věkem. Ale nezávidím ti, mně by z toho hráblo tutově a měla bych tisíc chutí ji i s tatínkem poslat někam.
    A taky si myslím, že by to měl tatínek začít víc potírat, protože kam to jinak povede? Je-li to povahový rys, asi časem neodezní.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    EDERA: to zni jako dost neprijemny prostredi pro zivot. Jak se k tomu stavi otec F.? Rekla bych, ze zasadni je, ze by v tlaku na zmenu chovani mel byt nejviditelnejsi on. Coz jiste nebude jednoduche, i kdyby se mu do toho chtelo. Ale zas uz je holka docela velka na to, aby se ji dalo jasne dat najevo, ze tenhle druh chovani je cele rodine neprijemny a ze se u vas doma proste nepestuje. Jake pak nasleduji kroky, kdyz bude v tehle projevech pokracovat (a ze bude...) tak to je na vychovne kulture kazde rodiny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam