• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANNAWAPatchworkové rodiny
    Moje děti, tvoje děti, naše děti. Jaké je to v rodinách, kde se sešli partneři s dětmi z minulých vztahů? Jedno, zda spolu všichni žijete neustále nebo se vídáte jen občas. Problémy, možnosti, zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: u nás bude Štědrý den 24/12 (tedy snad, loni jsme ho měli 26/12, protože jsme čtyřiadvacátého úpěli v posteli) a jsou u nás i O. děti. Ovšem dobře si pamatujeme, jak to bylo před dvěma lety, když u nás byly taky. Nějakého třiadvacátého si je O. ex vyžádala, že jako ať u ní ozdobí stromeček a oni se vrátili s novýma mobilama (což bylo proti dohodě, protože jak mají střídavou péči, vždycky měli jen jeden ŠD, na střídačku), dárky se i ten rok domlouvaly a kupovaly napůl a ona tohle. Divné to bylo.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ILLUZE: Aha, tak takhle ne. Štědrý večer bude klasický, ať už tu bude přítomen kdokoliv. Ale pak dostávají holky (a Jr. vlastně taky) ještě druhou sadu dárků, když dorazí bruneta. Což vloni a předloni bylo 26. a letos teda, kdo ví...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    EDERA: u nás v rodině tahle situace byla cca předloni či loni, navíc synek nastoupil do puberty - trval na tom, že otec s novou rodinou bude rozbalovat dárky a jíst štědrovečerního kapra 25.12., protože se rozhodl, 24.12. bude oproti původní dohody s matkou (ne, nebyla sama, navíc si dárky rozdávali o týden dříve kvůli odcestování dětí jejího nového partnera do zahraničí). Vůbec nepočítal s tím, že by se ostatní nepodřídili jeho požadavkům.
    Udělala jsem si u něj další černý zářez konstatováním, že tohle ani nemůže myslet vážně.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ILLUZE: Nešlo o náklady, šlo o program. Štědrý den je (snad) jasný, ale dál celkem chápu, že J. a její přítel budou chtít udělat nějakou nadílku pro brunetu i tu druhou holčičku najednou. My to chceme pro naše děti taky. Logicky naše a jejich akce musí být v jiný den a logicky jejich datum záleží na tom, kdy jim matka dítě "půjčí" (zatím to vypadá, že rozvod ještě nevydýchala a dělá dost naschvály). Je to cesta minovým polem, trumberové povahou jsou na tom biti, samozřejmě, ale celkem nevidím, čemu by prospělo, kdybychom se zasekli všichni.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: no, taky jsem to.nechapala :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ILLUZE: teorie je to pekna, sama s ni vlastně naprosto souhlasím, ale bohužel, v praxi je to někdy cesta minovym polem - a to přesto, že s manželem se v tomhle úplně shodneme.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    EDERA: asi bych mu nešetrně sdělila, že cizí lidi mám v patě a naše Vánoce si užijeme po svém
    Požadavky cizích lidí řešit odmítám a náklady na tyto svátky se řídí našimi možnostmi a především se snažíme jednat s našimi dětmi fér. Aniž bychom se museli extra uskromňovat i my dospělí.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Jo, a jak jsme probíraly program na Vánoce, tak V. mě šetrně upozornil, že letos bude nejvíc záležet na tom, co bude požadovat exmanželka toho nového přítele brunetiny matky. Takže v podstatě stejně jako u vás - rozhodujou úplně cizí lidi někde v horoucích peklech.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Annawa dnes byla očitým svědkem roztomilé scénky, kdy se bruneta na půl hodiny zasekla a téměř přestala komunikovat. Příčina? Poznamenala jsem "Jé, hele, tamhleta holčička má stejnou lyžařskou bundu jako ty!". Následovalo popření, že rozhodně ne, takovouhle bundu ona nemá, nikdy neměla a my s blondýnou si to obě pamatujeme blbě, máma jí to potvrdí. To jsem teda fakt nechápala.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    EDERA: Děkuju za poklonu, nicméně trumberství, je-li vrozené, můžeš jenom korigovat, to je ti jasný. A projevuje-li se, byť zkorigované, ve věku -nácti let, je to už dost vo strach... :-/ V méně hororové verzi je to takový to "mami, já jsem se neptala, proč mám ve smlouvě jenom 60,- na hodinu, protože jsem nechtěla vypadat jako krkoun". Už to mě vytáčí podobně jako tebe rozmetání člobrda kostkou. A můžu jenom doufat, že je dost inteligentní na to, aby odmítla panáka, jointa či nedejbůh lajnu a nebála se přitom, že dotyčného urazí. Čili mám-li být upřímná, zas tak moc se na to netěš...
    EDERA
    EDERA --- ---
    IDENTITY: OK. Tak jestli z trumber vyrostou takové úžasné slečny, jako je M., tak s nadějí hledím do budoucnosti:-)
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    EDERA: Jasný, chápu... No, máš svatozář už teď, natož až Bruneta vyspěje. Jinak to trumberství jsem taky často řešila a mnohý nerv na něm nechala...
    EDERA
    EDERA --- ---
    IDENTITY: Já mám právě taky sklony to brát z toho empatického pohledu a uznávat, že to nemá lehký. V., pokud je přítomen, tak působí a to poměrně rázně. Jenže taky není u všeho. Musím to ustát i sama a ustát to s výchovnými prostředky, které považuju za omezené. Vlastní dítě bych v takovéhle situaci třeba neváhala přes tu ruku plesknout.

Celé to komplikuje blondýna, která je naivní trubka, co se strašně snadno nechá šidit. Řeším to nejen doma, ale i ve škole. Naše trumbera třeba půjčí v družině pastelky dětem, které pochopitelně taky mají svoje penály a v nich svoje pastelky, a nechá si je vypsat na malinké špačky (během jednoho odpoledne!, musely to opakovaně ořezávat, ona si toho nevšimla a až doma brečela, že jí z jejích krásných pastelek nic nezbylo). Nepoučí se, že výměna "pokladů" musí probíhat z ruky do ruky, a pořád a "mění" věci za slib, že zítra něco dostane (nikdy nic, samozřejmě). Je v tom ještě horší než já, ačkoliv i moje matka tvrdí, že si myslela, že to už ani není možné.:-)

IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    EDERA: Je to velká zkouška trpělivosti, to je jasný. Na druhou stranu v tomhle věku ještě dítě běžně neumí prohrávat, ani v pexesu, ani v člověče, nezlob se. A má-li to navíc spojitost s Blondýnou, která je dle situace buď milovaná sestřička, nebo konkurentka hodná div ne likvidace, je to pro ni tím těžší. Tím ji neomlouvám, asi bych v podobných situacích měla chuť ji přerazit... Ale myslím, že tohle je půda, na které by měl působit především V.
    HANELA
    HANELA --- ---
    EDERA: a jak na to reaguješ? Já sama nevím, jak bych se zachovala, mně by to asi strašně vytočilo, tedy určitě! A ještě i v souvislosti s Blondýnkou!
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Nejsem málo trénovaná. Jako holka jsem fungovala coby hlídačka pro všechny ostatní děti na chatě. Hrála jsem Člověče se spoustou dětí, ale o mrsknutí kostky do herního pole jsem si fakt myslela, že to je urban legend.

HANELA: Nejsem svatá a mám strašné výčitky, že si tady stěžuju. Ale fakt věřte, že to není nějaké pomlouvání nebo nasazování psí hlavy. Je to jen popis konkrétních situací, ke kterým fakt došlo a které mi dělá problém zvládnout. Poněkud mě uklidňuje, že nejsem jediná - nezvládla to ani její první učitelka, a ta na to měla pedagogické vzdělání, že.:-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    ANNAWA:vy všechny jste svaté :)) prostě jak je to "cizí" dítě, nejde to
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    HANELA: to jo. To my všechny, já bych ty děti někdy fakt přizabila ;-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    EDERA: tohle bych skousla jednou dvakrát, jenže jak dál? babo raď.... jsi statečná žena, žes ji ještě nepraštila!
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: zjevě jsi málo trénovaná :-) Tedy v tomto ohledu. Na druhou stranu, ani M to tahle nehrotil, on spíš vyváděl, když se někomu radilo, protože to se přece nesmí, prohra jako takoví mu nevadila.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Tak bruneta je první dítě, které jsem fakt zažila mrsknout kostkou doprostřed Člověče nezlob se a porazit figurky jak kuželky na bowlingu.:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam