• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANNAWAPatchworkové rodiny
    EDERA
    EDERA --- ---
    IDENTITY: Já mám právě taky sklony to brát z toho empatického pohledu a uznávat, že to nemá lehký. V., pokud je přítomen, tak působí a to poměrně rázně. Jenže taky není u všeho. Musím to ustát i sama a ustát to s výchovnými prostředky, které považuju za omezené. Vlastní dítě bych v takovéhle situaci třeba neváhala přes tu ruku plesknout.

Celé to komplikuje blondýna, která je naivní trubka, co se strašně snadno nechá šidit. Řeším to nejen doma, ale i ve škole. Naše trumbera třeba půjčí v družině pastelky dětem, které pochopitelně taky mají svoje penály a v nich svoje pastelky, a nechá si je vypsat na malinké špačky (během jednoho odpoledne!, musely to opakovaně ořezávat, ona si toho nevšimla a až doma brečela, že jí z jejích krásných pastelek nic nezbylo). Nepoučí se, že výměna "pokladů" musí probíhat z ruky do ruky, a pořád a "mění" věci za slib, že zítra něco dostane (nikdy nic, samozřejmě). Je v tom ještě horší než já, ačkoliv i moje matka tvrdí, že si myslela, že to už ani není možné.:-)

IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    EDERA: Je to velká zkouška trpělivosti, to je jasný. Na druhou stranu v tomhle věku ještě dítě běžně neumí prohrávat, ani v pexesu, ani v člověče, nezlob se. A má-li to navíc spojitost s Blondýnou, která je dle situace buď milovaná sestřička, nebo konkurentka hodná div ne likvidace, je to pro ni tím těžší. Tím ji neomlouvám, asi bych v podobných situacích měla chuť ji přerazit... Ale myslím, že tohle je půda, na které by měl působit především V.
    HANELA
    HANELA --- ---
    EDERA: a jak na to reaguješ? Já sama nevím, jak bych se zachovala, mně by to asi strašně vytočilo, tedy určitě! A ještě i v souvislosti s Blondýnkou!
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Nejsem málo trénovaná. Jako holka jsem fungovala coby hlídačka pro všechny ostatní děti na chatě. Hrála jsem Člověče se spoustou dětí, ale o mrsknutí kostky do herního pole jsem si fakt myslela, že to je urban legend.

HANELA: Nejsem svatá a mám strašné výčitky, že si tady stěžuju. Ale fakt věřte, že to není nějaké pomlouvání nebo nasazování psí hlavy. Je to jen popis konkrétních situací, ke kterým fakt došlo a které mi dělá problém zvládnout. Poněkud mě uklidňuje, že nejsem jediná - nezvládla to ani její první učitelka, a ta na to měla pedagogické vzdělání, že.:-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    ANNAWA:vy všechny jste svaté :)) prostě jak je to "cizí" dítě, nejde to
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    HANELA: to jo. To my všechny, já bych ty děti někdy fakt přizabila ;-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    EDERA: tohle bych skousla jednou dvakrát, jenže jak dál? babo raď.... jsi statečná žena, žes ji ještě nepraštila!
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: zjevě jsi málo trénovaná :-) Tedy v tomto ohledu. Na druhou stranu, ani M to tahle nehrotil, on spíš vyváděl, když se někomu radilo, protože to se přece nesmí, prohra jako takoví mu nevadila.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Tak bruneta je první dítě, které jsem fakt zažila mrsknout kostkou doprostřed Člověče nezlob se a porazit figurky jak kuželky na bowlingu.:-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA:
    FIFI: M chodil kdysi na kroužek šachů ve škole, ale nešlo to, protože nejen, že neuměl prohrávat, vlastně se tak daleko ani nedostal, ale zuřil, už když učitel napovídal tomu druhému dítěti, protože to přece není fér - a to se to jen učili a zkoušeli si různé tahy.
    FIFI
    FIFI --- ---
    EDERA: no pockej, ona tam neni za zasluhy a vitezstvi z lonske sezony. u ni je ta vyhoda pohlavi :), holky se tam mohou prihlasit, i kdyz loni nehraly nijak dobre.
    EDERA
    EDERA --- ---
    FIFI: Tý jo, mistrovství Čech! Je fakt dobrá.
    FIFI
    FIFI --- ---
    EDERA: nevim, co poradit. Jen si vubec nedovedu predstavit, ze by bruneta hrala sachy, kde je na to dite jeste samotny za stolem . Moje pubertacka je na Mistrovstvi Cech mladeze, nasazana byla 58 z 58 deti v jeji kategorii HD16. Nyni jsou po sedmem kole z deviti, pubertacka je posledni, dnes prvne uhrala remizu, do te doby mela nula bodu. Kdysi davno (vek 10 let) mi volala (a brecela) domu prohranem zapase- kdyz se ji proste zadarilo treba 3x za sebou prohrat.
    Na MC jeste nehrala a ja furt zjistuju, jestli nebulí. Lito ji to je, ale za tech 5 let se uz prohravat naucila, nebreci, snasi to podle mne uplne desne statecne.
    U tech sachu bylo za ty roky plno deti, ktere, kdyz svoji partii prohraly, sly skodit jinam, treba i tim, ze schvalne pobihaly po mistnosti, ostatni deti se nemohly soustredit. Nas kluk se tedy vzteka dosud.

Ale holka treba brecela minuly tyden, kdy ji ucka vyhodila z hodiny klaviru, protoze nic neumela. To mi pak syn septem sdeloval, ze je uplne hotova.
    EDERA
    EDERA --- ---
    WERKA: O to se snažíme, samozřejmě. Jenže bruneta ve chvíli, kdy zjistí, že nehraje prim, začne činnost sabotovat, případně aktivně škodit, a to i když jde o věc, kterou chtěla dělat a sama navrhla. Např. navrhne pexeso, v průběhu hry zjistí, že někdo má víc dvojic a že se to do konce už nedá dohnat. Tak rázem prohlásí, že pexeso je debilní hra pro mimina, konkrétní sada má hnusné obrázky, a když se tím nedáme odradit a pokračujeme, rozhamtne kartičky tak, že se to nedá dohrát. Klidně se nechá seřvat a potrestat, hlavně, když se nepřijde na to, že nevyhrála.:-O přitom fakt ona je ta chytřejší a ve většině věcí talentovanější.
    WERKA
    WERKA --- ---
    EDERA: Rada, že chválit, i když to má Blondýna lepší, a snažit se střídat činnosti, ve kterých je lepší Blondýna, s činnostmi, ve kterých je lepší Bruneta, je předpokládám nošení dříví do lesa. A nic jiného mne nepadá. Akorát tě můžu podpořit v tom, že dělat jen to, v čem je lepší Bruneta, je cesta do pekla, jak kvůli Blondýně, tak kvůli Brunetě - protože ona si podle mého taky musí zvyknout "neúspěch" (byť relativní) a smířit se s faktem, že není ve všem "mistr světa"
    EDERA
    EDERA --- ---
    Bruneta téměr celé pondělí gumičkovala. Ona, vtělená netrpělivost, udělala několik fakt moc hezkejch věcí a vztekala se u toho jen minimálně. Chválila jsem ji, jak jí to pěkně jde, a ona řekla, že ji to baví jen když u toho není blondýna. Ptala jsem se proč. Odpověď byla "Když jí to jde líp!"
    Jako moc nevím, co s tím. Že okamžitě začne sabotovat jakoukoliv činnost, když v ní není nejlepší z účastníků, teda víme dávno (třeba pexeso je ochotná hrát jen s tátou, se mnou a s blondýnou ne). Nechci to lámat silou, ale na druhou stranu taky nechci společně dělat jen věci, v kterých je blondýna horší a vyvolávat v ní dojem, že je looser.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Jsme šli aspoň na večeři, když jako máme ten volný večer, ale stálo to za houby. Povinná zábava, jak televizní Silvestr.:-(
    EDERA
    EDERA --- ---
    FIFI: Tak super! Jsem ráda, že se Ti to taky líbilo.
    FIFI
    FIFI --- ---
    EDERA: byla jsem v divadle dnes, v zari jsem chytla JEDEN listek, tak jsem holt musela sama.
    Ovsem bylo to BAJECNE, cele hlediste stalo.

EDERA: ja Te lituji velmi. I po vsech tech nemocnicnich byste aspon par dni spolu potrebovali.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: lituju té velmi! Protože to tak dobře znám. Například loni o Vánocích k nám O deti přišly hned 27/12 dopo, ačkoli jsme měli mít dva dny volna. A tak.porad.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam