• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANNAWAPatchworkové rodiny
    Moje děti, tvoje děti, naše děti. Jaké je to v rodinách, kde se sešli partneři s dětmi z minulých vztahů? Jedno, zda spolu všichni žijete neustále nebo se vídáte jen občas. Problémy, možnosti, zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    EDERA
    EDERA --- ---
    IDENTITY: Dyť říkám - znám M., takže chápu, v čem byl problém. Ona je taková něžná víla.:-)
    TRISSIE: Já vím. Dělala jsem na brigádě u Metro-dezertu.:-)
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    EDERA: Hele, mladá, hezká, nezkušená, navíc příšerně neprůbojná, dril tam byl jako v Mekáči za pultem a kolem ní Ukrajinky 35+. Tak si to dovedeš představit.
    EDERA
    EDERA --- ---
    IDENTITY: Jak může někdo trpět v obchodě s belgickejma pralinkama!?!:-) (Ale jo, znám M., takže chápu).
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    SINSEMILLA: Naše dítě šlo na první brigádu téměř až v sedmnácti, protože léto před 16. narozeninami, tj. v jejích patnácti, kdy už mohla pracovat, jsme začali shánět pozdě. Pak chodila i během školního roku a asi dva týdny o prázdninách do pralinek Leonidas, kde více méně trpěla. Takže jsme to přestali lámat přes koleno. Na minulý léto jí muž sehnal výpomoc v domě s pečovatelskou službou, kde byla 3 týdny a kde s ní počítají zase další léto. A teď během školního roku pracuje jeden večer týdně (15-21) v jednom sporovním klubu jako recepční a trochu výčepní (zejména to poslední je dovednost, kterou považuju za jednu z nejužitečnějších, který může brigádama získat :)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SINSEMILLA: K (18) občas něco dělá pro dědečka na počítači, vlastní firmu na dopravní výzkum, M (17) v létě dělal ve fast foodu, ale to mu nešlo, takže pak dělal skladníka v Albertu, taky opravuje telefony, plus chodí do nějaké agentury, která pořádá detektivní hry, takže hraje v nějaké té scénce, on je dost činorodej, teda to má o víkendech. E (16) uklízí u výše zmíněného dědečka kanceláře, ale jen jedno dopoledne každých 14 dní, T (15) nemá nic, protože ho jednak kvůli věku nikde nechtějí, navíc chodí ze školy v osm a o víkendu bud něco má nebo je mrtvej. Ale v létě třeba za peníze hlídal mladšího bratra.
    EDERA
    EDERA --- ---
    SINSEMILLA: Jr. byl na první letní brigádě v šestnácti. Za normálních okolností bych ho poslala i o rok dřív, ale to bylo lét bezprostředně po té, co mu umřel otec a měli jsme k řešení mraky jiných věcí.
    Tu první brigádu jsem mu sehnala já přes známé. Protože sehnat něco pro někoho pod 18 je celkem problém, ačkoliv ano, jsou jedinci kteří to umí dobře (třeba jeho kamarád Matěj je v tom fakt obdivuhodný borec - prostě se rozhodne, že chce dělat uvaděče v kině a jde a vnutí se jim:-). Od té doby tam byl každé léto a zrovna nedávno mi dával číst šéfův pochvalný e-mail za nějakou (anglickou) rešerši, kterou jim zpracovával (šéf psal, že se nejdřív zlobil, že je to moc krátký, ale pak zjistil, že to je přesně to, co potřebovali:-) V průběhu školního roku na brigádu nechodí. Jeho rozvrh to fakt neumožňuje (vloni i letos má dny, kdy končí v 18:15).
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    SINSEMILLA: bratr dělal učňák, takže šel do výroby - hezky rychle ho to profackovalo do reality

jinak, když jsem dělala v oboru a nedávno jsem se ptala kolem - tady pomáhají hodně sousedům na zahradách (plus zahradnické firmy), jednodušší úklid, občas dokonce hlídání nebo vyzvedávání dětí známým
    u mladších si známí porůznu dohazují kontakty, kdo komu zaměstná dítě - ve výrobě, při malování kanceláří, v prodejně, ve skladu - já na bráchu, ty na bráchu

nedávno jsme si volali se známým ze studentské brigádnické agentury - je na mrtvici, děcka vůbec nechtějí dělat, mají nedostatek lidí, přestože by měli práce nad hlavu - zkrácené úvazky na doplňování zboží, úklid, něco do skladu apod.
    stejně tak bývalý kolega - dělá v masokombinátu - vždy měli výrazný přebytek zájemců o brigádu - brali primárně děti svých zaměstnanců - letos dělali psí kusy, aby sehnali vůbec nějaké brigádníky, v době dovolených jim chyběly desítky lidí
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    Asi trochu mimo tema, tak odpustte, ale jake maji vase deti brigady a od kolika let? Pamatuju se, ze jsem nemela moznost pracovat nikde u rodicu a jedine, co jsem tenkrat sehnala byla pikaldni v kauflandu, ale to uz mi bylo osmnact
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ILLUZE: my jsme to dokonce zvažovali, protože K pořád nic není dost dobré a nedávno zase přišel s tím, že chce bydlet jen u mámy (což ona ale šupem odmítla), říkali jsme, že pokud to chce a ona na to přistoupí, nebudeme to lámat přes koleno, ale dostane alimenty a nazdar.
    On je fakt mimořádně náročný.
    Jeho mladší sestra přitom taková není, je vlastně v pohodě, pokud jde o nároky, nabízí, že si přivydělá a podobně.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ILLUZE: Tak ve střídavce má dítě blondýnina učitelka na klavír a její ex jí tedy doplácí 10 tisíc. A přijde mi to tak fér, protože rozdíl v jejich příjmech je nějakých 70 tisíc měsíčně. A vím o další případu rodiny s dětma ve střídavé péči, kdy to soud nastavil tak, že na ty dva týdny, kdy jsou děti u otce, má matka dávat výživné X, a na ty dva, kdy jsou děti u matky, otec výživné Y. V praxi to pak funguje tak, že si ty částky proti sobě započtou a doplácí se jen ten rozdíl.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ANNAWA: nedávno takhle překvapila situace u známého - mají střídavku, dotyčná ho dala k soudu, že ať ještě on doplácí - má zrestituované domy, on jí nechal i jejich dům

závěr - naopak - ona musí přispívat 5.000,-Kč jemu
    zkoušela držkovat, soud byl neoblomný

zvaž to - posuzovali příjmy obou stran (a že on na tom fakt není špatně).
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ILLUZE: on jí nadstandard zajišťovat nechce, teď zrovna se ohrazuje kvůli těm 4k, chválabohu.

Oni nemají alimenty, mají střídavku fifty fifty.

A se školou, toho se právě bojím, že on se nedostane a ona bude tlačit na nějakou soukromou, to už tu kdysi bylo, K šel na soukromý gympl, to jsme spolu teda byli pár měsíců, takže těžko to řešit, ale pak jsem prosadila přestup na státní ;-)

Ale máš svatou prav u, alimenty by nás vyšly levnějc.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: zřejmě :-) Nebo je to nějaké pokračování těch myšlenek na téma, že Otec má ve výchově jinou roli než každodenní pinožení se kolem rutinních otravností.

ILLUZE: asi začnu nějakými články :-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ANNAWA: hele a nejde to udělat nějak tak, že nastavíš jasný a jednoznačný strop jen mezi tebou a mužem, a když se tak cítí pod tlakem, ať si ho ventiluje nějakými brigádami, když už tedy chce své ex zabezpečit nadstandard?

P.S.
    v tomhle případě bych nedala ani korunu
    co vám může?
    dát vás k soudu, aby navýšili alimenty?
    máte to za pár, jestli se dostane na školu, to by se musel stát zázrak, podle toho, jak popisuješ...

a tak či tak by vás to stejně vyšlo levněji, než tyhle neúměrné nárazové platby.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ANNAWA: hele, škoda, že se tě nedá dát do nějakých "topek" :-))
    Nechceš o tom sepsat nějakou knížku?

Ten chlap a akce kolem něj snad ani nemůžou být skutečné :-D
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: A teď je tak citlivý, že by ani neunesl pohled na vlastní děti a tak se před nimi raději skrývá, co?:-)
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ANNAWA: bože, citlivý...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SINSEMILLA: tak ona na něj mezitím taky podala trestní oznámení kvůli neplacení alimentů, čili názor už má asi jiný, ale kamarádky prostě nejsou. Navíc ho kdysi hájila, i mi psala mail (to byl náš druhý kontakt, krom toho telefonátu kdysi), to už byli spolu a on mě pořád nevyplácel z bytu, že na něj nesmím tlačit, protože je citlivý.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ANNAWA: takže nějak spojit síly nehrozí (taky jsem zaslechla od exšvagra, že si bývalý plánuje pořídit miminko tak do roka, říkala jsem si, jestli se s tou jeho přítelkyní nemám seznámit)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SINSEMILLA: nikdy jsem ji osobně neviděla, kdysi jsem s ní mluvila po telefonu, v době, kdy jsem ještě nevedela, že bude moje následovnice, chtěla poradit s autistickým ditetem. A taky jsem na ni jednou narazila na Rodina.cz, kde si stěžovala, že jsou moji kluci strašně nevychovani.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ANNAWA: fakt jo? to jsem nevěděla, že má ještě dvě další děti. a s tou jeho taky bývalou se znáš?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam