TADEAS: no prostě se trochu obávám, aby se neopakovala historie jako s tím Learym v menším u nás - teď nastává situace, kdy se otevírají dveře pro oficiální výzkumy atd. Zároveň tu ale poletuje samozvanej šaman, kterej dává rozhovory na všechny strany a dělá z toho sexy pop dobrodružství ve stylu zážitkové adrenalinové turistiky a má z toho mega cash. A situace s Learym i mnoho dalšíma (např. aktuálně ten dokument o Oshovi je toho hezkým příkladem) ukazuje, že když kolem určitých věcí (drogy, volnej sex atd.) děláš až moc vítr, postavíš si na tom svůj egotrip a moc na sebe upozorňuješ, jsi neohroženej a drzej, tak dřív nebo později akce přivolá reakci. Represivní složky to začne srát a ukážou ti, že zase tak free to tu není, jak si myslíš (není problém na tuhle konkrétní aktivitu použít paragraf "šíření toxikomanie", díky kterýmu svýho času odsoudili i ty poláky, kteří dělali něco podobnýho - otevřeně prodávali RC chemky, který ještě nebyli seznamu). No a v druhé vlně se kvůli jednomu průseru, kterýho se chytí média, na tom může následně svézt i přiškrcení a represe těch nadějně rozjetých snah jít oficiální cestou.
ad tvůj druhej odstavec odkazuju na to, co jsem psal v té diskuzi - co říkal Rick Dublin (séf MAPS) v jednom rozhovoru, že během jeho kariéry mu došlo, že svět se nemění hippie/punk undergroundovýma akcema (jako je například celá kauza kolem žáby), ale tím, že se lidé zapojí do systému a dlouhá léta se snaží pomoci malých krůčků něco posunout/změnit a implementovat do mainstreamu.....což třeba Rita očividně dělá a podílí se na tom (i když aktuální drb je, že jí z CZEPS vyhodili, nevím)
fakt je ten, že v současné situaci je to divočina, narozdíl od jiných odvětví je to vysoce neregulovaný a nepřehledný prostředí, kde nemáš žádnou záruku v ničem, takže je to ideální prostředí pro různý vlky v rouše beránčím. Takže jsi odkázanej vpostatě na to, věřit nějakým známým a kámošům, že ten a ten šaman je dobrej, a je to u něj safe. Mě osobně to nevadí, protože jsem měl štěstí a našel někoho důvěryhodnýho. Ale spousta lidí takový štěstí mít nemusí e a pak máš takový bizarní kauzy jako ten polák, co operuje na uzemí ČR, bere si za jednu aya sesi 1000 euro a má dva weby - na jednom je vyfocenej v sanubabu hadrech stojící zamyšleně na skále hledíc od dáli a má tam jméno "white eagle" cosi - šaman, wizadr, blabla...a pak má druhej web, kde je vyfocenej s učesanýma vlasama a v obleku a nabízí korporátní healing firmám a bitcoin poradenství
nebo když jsem googloval ibogu, tak po celé republice probíhá spoustu iboga ceremonií. Vzhledem k tomu, že u ibogy není ta šamanova práce tak zásadní a neoddělitelná od celýho procesu jako u ayi, tak tam platíš vlastně jen za nějakej dohled, kterej tě dovede na záchod (plus by mě zajímalo jak výsledná cena koresponduje s podaným množstvím koncentrátu TA či HCL). Na stránkách ti řeknou, že podstupovat to sám je vysoce nebezpečné, že potřebuješ ten jejich dohled. Což je trochu demagogie, protože co se týče opravdu průserových situací, tak u ibogy zemře cca jeden ze 400 lidí, protože má skrytou srdeční vadu neodhalitelnou dopředu vyšetřením. Tomu, aby ten člověk nezemřel se dá předejít jen tím, že bude po celou dobu napojenej na přístroje za přítomnosti doktora. Což předpokládám nějaká čakrabába u sebe na chatě mít nebude. Takže pak je uplně jedno, jestli zbytečně vyhodíš dvakrát víc prachů za nějakej rádobyoficiální dohled, nebo jestli ti bude sitterovat kámoš, protože v obou případech zemřeš.