• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSKvazičástice: největší revoluce ve fyzice od vynálezu kvasarů, kvarků a kvasnic? + kvantizovaná setrvačnost (QI)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Muzes prosim odpovedet na moji otazku odkud jsi vzal to svoje tvrzeni, ze temna hmota nesmi gravitacne interagovat sama se sebou? Protoze jestli jsi ho vzal na stejnem miste jako ty ostatni veci, tak neni dobry znameni pro jejich verohodnost 8)))

    A proc bych podle tebe "nedovoloval temnhe hmote disipovat energii"?

    A to ze te Motl sere a musis se do nej navazet je uz uplne irelevatni 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: fajn - pokud nedovolíš temné hmotě disipovat energii, tak jí můžeš dovolit gravitačně interagovat sama se sebou - ovšem vždycky se bude "odrážet" sama od sebe a nezkolabuje do podoby kompaktních hmotných těles. proč ne.

    jenže, ouha - pokud jí nedovolíš vyzářit energii, tak jí také nikdy nebudeš pozorovat... tzn. účinky temné hmoty se čirou náhodou neliší od účinků Unruhova záření, ani jedno nemůžeme přímo pozorovat (pouze nepřímo), ale z nějakého důvodu je správné předpokládat, že galaxie jsou obklopeny neviditelnými, navzájem se dokonale odrážejícími hmotnými částicemi. a špatné, že částice zrychlující vůči svému horizontu událostí pociťuje záření, které z něj vychází...

    zdá se, že Motl je skutečně potenciální lordem Kelvinem dnešní doby :-) je jistě pěkné být významným teoretikem teorie strun - až na to, že teorie strun prostě není obecně akceptována, protože měřitelných předpovědí (kromě velmi vágního tvrzení, že předpovídá "všechno co pozorujeme"), které by nepředvídaly i jiné teorie, není zas tolik.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    2) MiHsC a EmDrive

    toto je celé obskurnější, než ty galaxie, ale lze si to představit také. celé to souvisí s otázkou - pokud částicím dává setrvačnou hmotnost to, že "vidí" Unruhovo záření ze svého Hubblovského horizontu událostí, přicházející ze všech směrů současně, jak to, že tuto setrvačnou hmotnost neztrácí, pokud je uzavřeme do krabice?

    inu - ztrácejí! jenže ne všechnu, ale pouze tu její složku, která odpovídá vlnové délce, kterou krabici "odstíní" - představme si to jakousi kosmologicko-gravitační Faradayovu klec, ale vždy vyladěnou pouze na konkrétní vlnovou délku. částicím ovšem nejsme schopni udělit tak vysoké zrychlení, jak by odpovídalo tak malým krabicím, do jakých je zavíráme, resp. vlnovým délkám, které odstíníme

    něco jiného je ovšem stojatá elmg. vlna v plechovce, která se chová současně jako částice. pokud je plechovka na jednom konci širší a na druhém užší, tak je ovšem má ovšem tato částice na různých koncích plechovky různou setrvačnou hmotnost, protože různým průměrem plechovky je odstíněna proti Unruhovým zářením různých vlnových délek!

    EmDrive samožejme nefunguje tak, že by součet radiačního tlaku záření na různé stěny plechovky neměl nulovou výslednici - jak si dal práci ukázat např. sci-fi autor Greg Egan (který na rozdíl ode mě umí počítat.). Toto ale není nic, co by intuitivně nebylo srozumitelné. Schawyerovo tvrzení, že EmDrive vysvětluje konvenční fyzika a relativita je tedy chybné.

    To, co tvrdí MiHsC je, že uvnitř plechovky kmitá něco,co má na různých koncích plechovky různou setrvačnou hmotnost, protože je to odstíněné proměnlivými průměry trychtýře od Unruhových vln o různé vlnové délce. Zatím je to nesmírně neefektivní... ale přeci jen to připomíná jakýsi těžkopádný Newcomenův parní stroj, který ovšem pracuje v kosmologickém měřítku :-)

    ve výsledku to koná práci, protože to dokáže ve vhodný okamžik odstínit (kvazi)částice uvnitř plechovky od "výhledu" na jejich vlastní kosmologický horizont událostí: konkrétní vlnovou délku Unruhova záření to odstíní jako Faradayova klec a setrvačnou hmotnost částice to tím nepatrně sníží.

    Možná vám to přijde šílené, ale pokud jste se setkali s Einsteinovým vysvětlením, že světelný parsek, pronikající dovnitř zrychlujícího se výtahu by se ohýbal směrem k podlaze... a tudíž ho ohýbá i gravitace, protože subjektivně gravitaci od zrychlení nemůžeme odlišit - tak tohle je něco podobného, jenom trochu obráceně :-)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Celá teorie má značný háček: temná hmota by nesměla gravitačně interagovat sama se sebou - opravdu? Tricet vterin googlovani najde napriklad tohle, kde se doslova pise Dark matter has "ordinary" gravitational properties: it attracts other matter, and it attracts itself (i.e., each dark matter particle attracts each other one, as you'd expect). Cili... odkud jsi vzal to ze temna hmota nesmi gravitacne interagovat sama se sebou? Ze stranek toho cloveka, co vysvetluje, jak vyvratil Newtona? Nebo nejakej lepsi zdroj? 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    1) MiHsC a rotující galaxie.

    Z pozorování víme, že galaxie rotují. Blíže ke středu rotace mají větší intenzitu výskytu hvězd, navíc pokud je známo, tak obvykle i supermasivní černou díru. Pokud by hvězdy byly na "oběžné dráze" kolem těžiště své galaxie, odstředivá síla a gravitační přitažlivá síla by se rovnaly. Dosavadní měření ale ukazují, že tomu tak není - galaxie rotují příliš rychle, takže by odstředivá síla hvězdy (zejména dále od středu) měla rozmetat všemi směry. To se ovšem neděje.

    Současná kosmologie nechce přehodnocovat měřítka, která galaxiím přisuzuje (resp. zejména u těch bližších jsme si vzdálenostmi celkem dobře jisti), takže vytáhla z klobouku zajímavý teoretický trik: temnou hmotu. Ta obklopuje galaxie jako jakýsi neviditelný opar, interaguje s hmotou a zajišťuje, aby hvězdy neunikly ze svých oběžných drah (historie astronomie zná podobnou teorii z doby cca před 5 stoletími: planety obíhají po kruhovým drahách, a uvnitř těchto drah ovšem ještě opisují tzv. epicykly - menší kruhové dráhy, samy o sobě obíhající v kruhu - tedy, ne že by výsledná dráha nebyla podobná elipse, jenom ne zcela přesně :-). Celá teorie má značný háček: temná hmota by nesměla gravitačně interagovat sama se sebou, což zatím nemá precedens - samo se sebou zatím gravitačně interaguje vše, co známe (takže by nakonec měla vlastnosti minimálně stejně překvapivé, jako např. pohon emDrive, apod.). Temnou hmotu tedy nepozorujeme - pozorujeme pouze jakýsi jev astronomických rozměrů, ke kterému se vytvořila neověřená (a jen obtížně ověřitelná) hypotéza.

    Teorie MiHsC napadá jeden z pilířů Newtonovské mechaniky a tvrdí, že setrvačná hmotnost (inertia) se nerovná hmotnosti, kterou změříme vzájemným gravitačním působením těles, které se vůči sobě nepohybují, nebo pohybují rovnoměrně přímočaře. Těleso na oběžné dráze ovšem také pociťuje zrychlení, resp. v libovolném okamžiku má svůj (kruhový) horizont událostí v Hubblově vzdálenosti a vůči němu se v libovolném okamžiku pohybuje se zrychlením.

    Pokud se objekt vůči horizontu událostí pohybuje se zrychlením, tak pozoruje speciální druh záření, podobný Hawkingovu záření horizontu událostí černé díry - tzv. http://en.wikipedia.org/wiki/Unruh_effect - MiHsC se tedy pouze na celý horizont událostí pozorovatelného vesmíru dívá stejně, jako kdyby šlo o "černou díru naruby".

    Praktickým důsledkem tohoto záření je, že vakuum klade zrychlujícímu tělesu odpor podobně, jako např. vzduch. Pro nízká zrychlení je intenzita tohoto záření nepatrná. Pociťuje ho ovšem každá částice jednotlivě - částice prostě "vidí" toto elmg. záření vycházející z horizontu událostí.

    Hvězdy na okrajích galaxie jsou vystaveny jinému dostředivému zrychlení, než uvnitř galaxie, proto si můžou dovolit obíhat kolem středu galaxie rychleji, než předpovídá pan Newton. Pokud vezmeme v úvahu tento efekt, nepotřebujeme temnou hmotu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    vidím, že to tady sleduje dost lidí, ale zatím mlčej. taže... Mike McCuloch je sympatický týpek, o kterém nevím vůbec nic, kromě obecného CV které je shrnuto v tom článku v přechozím příspěvku z roku 2014. Prý se zabývá GPS navigací, relativita je tedy jeho každodenní job. Na rozdíl ode mě zřejmě počítat umí (pokud to celé není fake), takže můj přístup k vysvětlení jeho teorie v češtině bude více filosoficky obecný/středoškolský (spočítat si to prostě musíte nechat od někoho jiného... u mě se hodnotí "umělecký dojem" toho popisu)

    Takže ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Artificial Philosophy: How To Prove Einstein Wrong
    http://artificialphilosophy.blogspot.cz/2014/05/how-to-prove-einstein-wrong.html
    MiHsC znamená "Modified inertia by a Hubble-scale Casimir effect" - přesný překlad by tedy byl "Casimirovým efektem v Hubblově měřítku modifikovaná setrvačnost"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Máte lepší nápad, než "MiHsC" přeložit jako "Casimirovým efektem modifikovaná setrvačnost" ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    rozšiřuju téma klubu - odteď to bude také kvantové hybnost! jsem okamžitě fanouškem - EmDrive, flyby anomálie, Podkletnov a zrušení temné hmoty v jedno úhledném balíčku!
    https://twitter.com/memcculloch


    [ XCHAOS @ Dobyvani vesmiru a kosmonautika ]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    :: OSEL.CZ :: - Hrají v supravodivosti významnou roli nečástice?
    http://www.osel.cz/index.php?clanek=8186
    V některých supravodivých materiálech jsou Cooperovy páry elektronů k sobě zřejmě kvantově vázány prostřednictvím fononů, kvazičástic vznikajících v důsledku kmitů krystalové mřížky. V některých jiných případech prý ale není úplně jasné, co vlastně drží Cooperovy páry pohromadě. Podle LeBlanca a Grushina by takovým „lepidlem“ supravodivosti mohly být právě nečástice.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Renewed hope for EmDrive with NASA validation ... is this a Chicago Pile moment ?
    http://nextbigfuture.com/2014/07/renewed-hope-for-emdrive-with-nasa.html
    Test results indicate that the RF resonant cavity thruster design, which is unique as an electric propulsion device, is producing a force that is not attributable to any classical electromagnetic phenomenon and therefore is potentially demonstrating an interaction with the quantum vacuum virtual plasma.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Scientists must Study the Nuclear Weak Force to Better Understand LENR
    http://oilprice.com/Alternative-Energy/Nuclear-Power/Scientists-must-Study-the-Nuclear-Weak-Force-to-Better-Understand-LENR.html
    v odstavci "Brief Description of Brillouin Theory": The Q pulse causes a dramatic increase of the phonon activity, driving the system far out of equilibrium. (phonon je příklad kvazičástice)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Plasmonic nanoparticles increase solar-cell output for near-infrared region | KurzweilAI
    http://www.kurzweilai.net/plasmonic-nanoparticles-increase-solar-cell-output-for-near-infrared-region
    The solution? Spectrally tuned, solution-processed plasmonic nanoparticles. These particles, the researchers say, provide unprecedented control over light’s propagation and absorption.

    Ale pozor - buzzword tady není jen "nano", ale i "quasi": "plasmon" je zmiňován v seznamu kvazičástic.... na wiki jsem našel toto: http://en.wikipedia.org/wiki/Plasmonic_Nanoparticles resp. http://en.wikipedia.org/wiki/Plasmon ... is a quasiparticle resulting from the quantization of plasma oscillations just as photons and phonons are quantizations of electromagnetic and mechanical vibrations, respectively (although the photon is an elementary particle, not a quasiparticle).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: tak mojí odpověď na toto vyjadřuje od začátku název klubu, řekl bych.

    ale fakticky to _něco_ může být.... může to být stejný průlom, jako relativita, kvantová teorie, apod. ... a navíc některé tyjevy používáme už léta, ale zatím zřejmě bez nějaké ucelené teorie... nebo spíš ta teorie není tak populární.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    taky vam to slovo kvazicastice pripada hrozne srandovni ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Text už z roku 2009, který by měl být poměrně čitelný pro laiky, kteří umí anglicky:

    A story about quasiparticles | Gravity and Levity
    http://gravityandlevity.wordpress.com/2009/09/14/a-story-about-quasiparticles/

    (ostatně - to, co se tam dočtete, není nepodobné tomu, co vás na střední učili o kladně nabitých elektronových dírách v polovodičích - až na to, že se v současné době zřejmě revolučně posouvá chápání toho, jak až moc se takováto "velmi speciálně lokalizovaná absence něčeho" může chovat jako "něco, co tam opravdu je"...)

    (v podstatě bych na tomto místě připoměl i Cimrmanovu filosofii externismu... ale vzhledem k tomu, že jsem diskuzi oznámil jako "odbornou" si to odpustím... samozřejmě, na makroskopické úrovni asi nebudeme pozorovat, že určité vlastnosti lidí, kteří specifickým způsobem chybí v davu, se pozoruhodně blíží vlastnostem, které pozorujeme, ehm, u skutečných lidí... Bose Einstenův kondenzát kvazičástic by pak makroskopicky šlo interpretovat jako "dav prázdných sedaček v jinak zaplněném kině", nebo tak něco... je vidět, že je načase, aby hned po své "gramatice pro cestovatele v čase" vydal Dr. Daniel Dryáčník i slovník pro badatele v oblasti kvazičástic)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JOSEFDRUHY:
    JOSEFDRUHY: nepoužívej prosímte v diskuzi odkazy na formát .doc - když už to nemůže být webová stránka, tak aspoň PDF.

    kromě toho jsem si dal práci minimálně ten tvůj druhý článek otevřít - a sorry, vzhledem k tématu klubu je naprosto offtopic. tohle není klub pro obecný pokec o LHC a Higgsově Bosonu - ale úplně o něčem jiném. takže buď se přeorientuj na shánění odkazů na zajímavé (klidně i populárně vědecké) online články řešící kvazičástice - nebo sem nepiš.

    obecně si myslím, že v tomhle klubu nejde o nějakou vysokou filosofii přírodních věd a snahu "pochopit vesmír" - ale spíš o praktické otázky: jak mít k dispozici supravodiče při pokojové teplotě, aniž bychom nějak zvlášť rozuměli tomu jak to funguje a jaké důsledky to má na smysl života, vesmíru a vůbec - prostě je to spíš šance něco si "ubastlit" na koleni (co jsem tak pochopil, tak ten Bose Einsteinův kondenzát při pokojové teplotě se zatím dělá pomocí mikrovln a nějaké nanoštěrbiny... není k tomu potřeba podtunelovat půl Švýcarska...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Každopádně pokud zatím všechny popularizační články o kondenzované fázi hmoty začínaly tím, že se vyskytuje při teplotách kolem absolutní nuly, tak to, že to najednou jde při pokojové teplotě _je_ asi trochu pozoruhodné:
    Bose–Einstein condensate - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Bose%E2%80%93Einstein_condensate

    A dále - kvazičástice jsou obecnější "princip", či jak to říct - vyskytují se i v polovodičích, třeba kladně nabitá "díra" v polovodiči je prý také kvazičástice.
    List of quasiparticles - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_quasiparticles
    Electron hole (hole) A lack of electron in a valence band (toto ještě známe všichni z obrázkových knížek pro děti)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: já tenhle klub založil proto, aby to někdo naopak vysvětlil mě! (jestli myslíš, že je to bezvýznamný, okrajový jev, pro který se nenajde žádná zásadní praktická aplikace, můžeš začít vysvětltovat, proč si to myslíš)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam