• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSKvazičástice: největší revoluce ve fyzice od vynálezu kvasarů, kvarků a kvasnic? + kvantizovaná setrvačnost (QI)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    by mi zajímalo, jesli je tu někdo, schopnej checknout ty jeho integrály :)
    Propellant-less Propulsion from Quantized Inertia.
    https://www.tsijournals.com/articles/propellantless-propulsion-from-quantized-inertia-13923.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    je to fakt “a concatenation of buzz words and bullshit” nebo ne? :-)
    DARPA Is Researching Quantized Inertia, a Theory Many Think Is Pseudoscience - Motherboard
    https://motherboard.vice.com/...ng-quantized-inertia-a-theory-of-physics-many-think-is-pseudoscience
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak bohužel, v klubech které moderuju, budou lidi které mám na ignorelistu bohužel muset mít ban. Jinak to nejde.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Something Is Not Quite Right In the Universe, Ultraprecise New Measurement Reveals
    https://www.space.com/43277-hubble-constant-measured-precisely-with-quasars.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The US and China are in a quantum arms race that will transform warfare - MIT Technology Review
    https://www.technologyreview.com/s/612421/us-china-quantum-arms-race/
    Quantum radar operates by taking one photon from every pair generated and firing it out in a microwave beam. The other photon from each pair is held back inside the radar system.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak na Mike McCullochově kvantizované setrvačnosti (nejdůležitější "kva" tohohle klubu, jak se ukázalo :-) už mu pracují dva post-docové :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Studená fúze akorát vůbec nebyla fúze. Jinak se ovšem ukazuje, že to všechno byla pravda... (zejména spekulace o tom, že jev souvisí se strukturou povrchu kovů na nano-úrovni...)
    Scientists in the U.S. and Japan Get Serious About Low-Energy Nuclear Reactions - IEEE Spectrum
    https://spectrum.ieee.org/...tists-in-the-us-and-japan-get-serious-about-lowenergy-nuclear-reactions
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TL:DR our universe is the surface of a higher dimension black hole.
    https://www.reddit.com/r/space/comments/aaksry/researchers_have_devised_a_new_model_for_the/

    Tohle se mi celkem líbí, ta bublina ve více rozměrech: takhle nějak jsem si to představoval celou dobu, akorát jsem si myslel, že si představuju standardní model dle GR...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The Casimir torque: Scientists measure previously unexamined tiny force
    https://phys.org/news/2018-12-casimir-torque-scientists-previously-unexamined.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Juno Isn't Exactly Where it's Supposed To Be. The Flyby Anomaly is Back, But Why Does it Happen? - Universe Today
    https://www.universetoday.com/137984/juno-isnt-exactly-supposed-flyby-anomaly-back-happen/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak na kvazikrystaly jsem úplně zapomněl :-) O E8 teorii všeho jsem neslyšel dobrých 10 let... koukám, že zmutoval do neuvěřitelně videoklipové podoby, to by se skoro dalo pouštět na psytrance parties...
    What Is Reality? [Official Film]
    http://www.youtube.com/watch?v=w0ztlIAYTCU
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Fyzik Mike Culloch, který stojí za teorií kvantizované setrvačnosti (což je jedna z teorií modifikované newtonovské mechaniky), svojí teorií kromě rotace galaxií či Emdrivu (konrétně ten Emdrive se ještě může ukázat jako problematický) vysvětluje i tzv. Pioneer anomaly. S jejím oficiálním zdůvodněním (skrze vyzařované teplo) není spokojený a dává jí do souvislosti i s dalšími průletovými anomáliemi ostatních rychlých kosmických sond.

    Navrhl jsem mu dnes na Twitteru experiment, v rámci kterého by byl na vysokou únikovou rychlost ze sluneční soustavy urychlen prostý laserový odražeč (podobný, jaké byly dopraveny na povrch Měsíce nebo jaké budou dopraveny na povrch Marsu). Takováto primitivní "fyzikální sonda" by měla řadu výhod:

    1) vysoká odolnost - odražeč by šlo urychlit na mimořádně vysokou rychlost velmi nízkým průletem blízko Jupitera - přežila by jakékoliv množství radiace.

    2) nevyžaduje žádné napájení radioaktivním zdrojem. Tím pádem by byla vhodná i jako první sonda ESA za hranice naší sluneční soustavy (ESA má reálnou nabídku od NASA na umístění doprovodného payload pro Europa orbiter, který bude vypouštěn pomocí SLS - ESA ale současně má politické i technické problémy s vlastními RTG elektrickými zdroji)

    3) vysoká, prakticky nekonečná životnost: laserové pulsy, které bychom směrem k odražeči vysílali, by musely být samozřejmě postupně silnější, ale současně by byly vzhledem k přirozené divergenci paprsku méně náročné na přesné zaměření. Stejně tak by odrazy mohlo začít být nutné pozorovat kosmickými teleskopy, apod.

    4) objekt by se stal nejrychlejším tělesem, vzdalujícím se ze sluneční soustavy a během našich životů by předhonil Voyagery (tady je trochu problém, že nevíme, jestli by s tím NASA souhlasila šlo by ale o společný projekt NASA/ESA, tak snad ano).

    5) bonus science: odražeč umístěný velmi daleko v kosmu a vzdalující se známou rychlostí by (možná) současně mohl hrát roli i při hledání gravitačních vln (tímto si popravdě nejsem jistý, ale narážím na projekt LISA pathfinder...)

    6) velmi alternativně (ale tímhle si opravdu nejsem zcela jistý) by kombinace silného laseru umístěného v kosmu s teleskopem umístěným výrazně jinde vůči Sluncu, než je Země umožnila změřit přesnou vzdálenost k ohnisku Slunce coby gravitační čočky. Tímto by v podstatě mělo jít "zvážit" Slunce (nejsem si ale jistý, zda by stejného efektu nešlo dosáhnout i jednodušeji, ale trik s tím odrazem podle mě spočívá v tom, že Slunce samo o sobě nebude v zorném poli teleskopu). (Hypotetická astronomická mise do ohniska gravitační čočky Slunce je jedním z nadějných kandidátů na přímé pozorování exoplanet - ale taková mise bude potřebovat znát polohu tohoto ohniska velice přesně)

    Mike Culloch v současné době údajně má k dispozici grant od DARPA a má na rozdíl ode mě konexe, aby příslušnou misi dokázal navrhnout, současně by taková mise zřejmě dokázala definitivně vyrátit či potvrdit jeho fyzikální teorie.

    Pokud by se potvrdila anomální rychlost vzdalování tělesa bez _jakéhokoliv_ palubního zdroje energie, šlo by opravdu o nejdůležitější pozorování ve fyzice za několik posledních stovek let a bez debat zdroj nové fyziky. Byl by to vlastně nový Michelson-Morley experiment, ale v nesrovnatelně větším měřítku a na větší rychlostní škále.

    Pokud by žádná anomalie nebyla nenalezena, znamenalo by to sice vyvrácení celé skupiny alternativních modifikovaných teorií gravitace a setrvačnosti, což by mi sice bylo líto, protože sám jsem se ochoten se klidně vsadit, že by anomální zrychlení naměřeno bylo - ale pořád by to byla poctivá věda a ne jen samoúčelný rekord.

    Na rozdíl od "Breakthrough Starshot" nevyžaduje tato mise skoro žádnou novou technologii - naopak, jde v podstatě o něco, co mohlo být realizováno už koncem 60tých let (takový odražeč klidně mohl být i na Pioneerech, kdyby to bylo někoho napadlo...). Je to natolik low-tech, že to bývali klidně mohli udělat Rusové (a získat tak jeden laciný rekord do sbírky).

    Jediný reálný problém je, že nevím, na jakou vzdálenost lze dnes odražeče používat (myslím že na Kosmoschůzce se přednášelo, že jeden takový odražeč dopraví na povrch Marsu mise Insight... ale na jak velkou dálku jsme ještě schopní se vůbec laserem trefit a současně pozorovat odraz?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tinfoil hat mode: On
    Exclusive: Grave doubts over LIGO's discovery of gravitational waves | New Scientist
    https://www.newscientist.com/...-exclusive-grave-doubts-over-ligos-discovery-of-gravitational-waves/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Prohlédněte si dosud nejzřetelnější snímek centra Mléčné dráhy – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/...-dosud-nejzretelnejsi-snimek-centra-mlecne-drahy/sc-870-a-194172/default.aspx
    LAND
    LAND --- ---
    Před 400 lety objevil Galilei Jupiterovy měsíce, a my máme po 4 stoletích z podivného objektu, který je pro své chování středem zájmu, jeden pixel?...!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LAND: v tomhle případě víme, že ten jeden pixel blikal, z čehož se usuzuje na rotující protáhlost....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam