VOYTEX: prostě tomu moc nevěřím. Každopádně ty weby zhruba směřujou mým směrem uvažování, když zmiňujou Rossiho jako jasného podvodníka, který využil zájmu o studenou fúzi k lákání peněz z investorů a připouští, že největší stálý výkon, který dokázal kdo předvést v poloprovozu LENR zařízení, bylo asi 10W. Což je pořád úctyhodné, na to, že je to "fyzikálně nemožné", a strčí to experimenty s horkou fúzí, financované v řádech miliard, hravě do kapsy.
Přesto mi narativ "něčeho, jako fúze", i se vším tím nedostatkem radiace a neutronů apod. přijde nějak příčetnější, než narativ "vytváříme exotickou hmotu a možná něco jako malé černé díry a rozkládáme vakuum" a čirou náhodou - nevznikají nám při tom katastrofické vynálezy velikosti vodíkových bomb, ale vyrobíme asi tak 10W a když nám dáte trochu víc peněz, tak doufáme, že by to mohl být třeba kilowatt". To mi přijde trochu ujeté.
Jisté je, že pořád vlastně nevíme, na jaké bázi _přesně_ fungují prekurzory, vytvářející ionizované kanály při tvorbě blesků v přírodě, pořád nevíme, co u přírodních blesků vytváří gama záření, teorie, že blesky jsou prostě jen silné elektrické výboje, je naivním, nepřesná a i trochu chybná (přesto je to vlastně "postřeh", na kterém stojí většina historie a narativů moderní vědy - blesky ztratily svůj status jevu budícího posvátnou hrůzu a přímé manifestace nadpřirozena, ale vlastně by tenhle svůj status měly trochu získat zpět :-) Snahy vysvětlit LENR anomálie přes EVO stejně jako kulové blesky mi ale přijde taková babicovská fyzika: "a když nemáš teorii, vraž tam kulový blesk". Když nic jiného, červovité plazové "drátky", které se pozorují u LENR fenoménů, nejsou kulové, takže i kdyby to byl přibuzný jev, asi není totožný (protože proč se potom elektroda u LENR elektrolýz a výbojů prostě nezmění v kulový blesk se vším všudy?)
Přístup "když něčemu nerozumím, mohlo by to být podobné něčemu jinému, čemu nerozumím", je pochopitelný. Nějaký další bod k diskuzi je sonolumuniscence, která byla dokonce zvažována jako metoda pro rozjetí klasické horké fúze (ve stylu "sice nevíme, jak to funguje, ale zkusíme to využít k něčemu, co neumíme dosáhnout"). Sonoluminiscence může být asi nejvíc příbuzná tomu tvému většímu-než-očekávanému ničení hliníkové fólie v ultrazvukové čističce.