• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUVěci z hlíny - porcelán, kamenina, keramika a jejich příbuzní
    Obrázková galerie a linkovník na teoretické texty o čemkoliv z hlíny - nádobí, umění, historie, současnost. k obrázkům prosím uvádějte i autory a vůbec další informace. Časem snad dáme dohromady nějaký organizovanější systém.
    rozbalit záhlaví
    COURT
    COURT --- ---
    MIST: diky! Hlavu skrz telo pod krkem propichnout, to stačí jen na šířku špejle? aby měl mezi nožičkama dírku? omlouvám se že se tak ptám..aby bylo jasno. Nohy taky? Jo a ten podstavec me tedka napadlo, ze nebudu delat pravidelny, pac to bych se asi zblaznila a nikdy by to nebylo rovny, ale ze to udelam jako travnaty /skalnaty nepravidelny kopecek, do nehoz bude 1. misto vyryto... to by mohlo vypadat i pekne.:)
    MIST
    MIST --- ---
    COURT: to neni tak zly...hlavu propichni jehlou skrz telo pod krkem, ruku propichej v podpazi a v mistech kde se dotyka tela, nohy muzes propichnout skrz paty do tela a tim to otevres. Podstavec, byt tebou, bych delala dreveny. Kdyz ho budes palit plny, tak se pravdepodobne zkrouti. Dalsi moznost je ho udelat z platu, jako krabicku, jestli se tim chce delat.
    COURT
    COURT --- ---
    MIST: uf, no tak to bude mazec... soška má vypadat cca : vubec nevím jaké části duté a tak... http://i67.tinypic.com/2s9aef9.png je to soska velikosti ceny..s podstavcem, no. hlavu udelam dutou, telo ne, podstavec jo. nebo teda nevim..
    MIST
    MIST --- ---
    COURT:palce ti drzim. Na kolik to chces palit?

    - Hodne macet ma svoje nevyhody. Pokud chces treba zachytit nejaky pohyb, tak moc vlacna hlina se ti bude krivit, roztejkat, nebude drzet tvar a lepi se. Delas velkou hlavu, mohlo by se ti to ohybat. Nepises, jak ta figurka ma vypadat, ale hadam, ze to nebude jen lezici voodoo doll. Sikovny byva kus tlusteho molitanu, figurky pak nemaji placate prolezeniny;) A jeste hodne maceni ti zpusobi, ze se ti odplavi cast hliny a zustane ti hruby povrch. Nevypada to hezky.

    - Propracovat urcite, poradne s tim triskej, to pomaha vytlacit bubliny.

    - Tri dny mi prijdou malo. Cim dele to muzes nechat schnout, tim mensi sance, ze ti to v peci rupne.
    Ja to davam pod igelitak na 14 dni a pak dalsi tyden s lehce prehozenym a pak minimalne tyden bez igelitu. Hlavne kvuli tomu, ze treba ruce nedelam dute.

    Odfuk se dole dela. Kdyz delam sosku, tak hlavu nechavam plnou a propichnu ji spejli skrz krk do tela. Telo uz mivam dute, koncetiny ne (a kvuli tem to susim dlouho).

    Pokud palim na cone 10, tak to nechavam schnout nekolik tydnu. A kdyz nemam cas, tak dam minimalne 12 hodinove suseni, nez zacnu vypalovat a to dodrzuju to i na paleni s nizsi teplotou (cone 6).

    Tady jsem nasla fotku....spejli hlavu vlastne zpevnim s krkem. Vyndavam ji az kdyz je hlina leather-hard (nevim jak tomu rikate cesky - kozena?). Delam i par vpichu jehlou na jinych mistech, kde to pak neni videt.

    COURT
    COURT --- ---
    hele a proč se vlastně odfuk nedělá vespod, když děti u sošky vydlabají tu část dole? to jsem nikdy nepochopila, jaktože to nebuchne, když to odfuk nemá.. :)
    COURT
    COURT --- ---
    MIST: nakonec bez drátu, jen soška. zkusím si upomenout na školní léta. Hlínu mám normální tmavě červenou točenici. Kolegyně mi říkala, že to prej mám 1) hodně máčet, jinak mi to popraská, 2) hodně propracovat, jinak vzduchový bubliny a taky to popraská 3) sušit na vlhkém místě tak 3 dny, nu taky aby to nepopraskalo. Tot instrukce, no.. drž palce...
    MIST
    MIST --- ---
    COURT: co mas za hlinu? i tyden na proschnuti neni moc. A pokud budes palit, tak natahni suseni na maximum a neosid to.
    MIST
    MIST --- ---
    COURT: to budes palit s dratem? i kdyz to bude dute, tak musis mit dirku na odfuk
    COURT
    COURT --- ---
    MIST: uz jsem to vymyslela, duté to udělám... budu se modlit aby to nepopraskalo a nebouchlo, nedělala jsem s hlínou asi tak patnáct let :( a teď mám týden na to uplácat sošku...chjo.
    MIST
    MIST --- ---
    COURT: co to mas za material a co s tim budes delat? air dry? Ja mam plne hlavy maximalne velikosti golfovyho micku a belam spejli nebi jehlou v mistech, kde to neni videt, vpichy.
    COURT
    COURT --- ---
    prosím vás, mám dělat poměrně dost hubenou sošku(na drátku) s dosti velkou hlavou. musí být dutá? do kolika cm? bude velká cca jako tenisák. a když dutá, musí mít otvor"ven" nebo může být připláclá na krku?
    BIOH
    BIOH --- ---
    Zdravim, chtěl bych si začít míchat vlastni glazury a ne jen pouzivat koupene směsi. Vite o nejakem zdroji (web kniha) kde bych se mohl dočíst zaklady a pripadne receptury. Děkuji
    SNOWING
    SNOWING --- ---
    GHOSTDOGG:
    Matt Horne
    Previous Crystalline Ceramic Work - Matt Horne Pottery
    https://www.matthornepottery.co.uk/previous-work.html

    REEFER
    REEFER --- ---
    GHOSTDOGG: miluju jeho prace! koukal jsem na to na design bloku (muzu sem dat fotky odtama) a prislo mi to jako top expozice ... pohled na jeho veci me unasi daleko...

    my mezitim experimentujeme s mutantama, materialama, tavarama, post post svetem - glazury jsou dalsi na rade :))

    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    GHOSTDOGG: Ještě tady přímo na autora odkaz: http://www.milanpekar.com/
    DOUBI
    DOUBI --- ---
    Prodám hrnčířský kruh, více info v příloze. :)

    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    "Koupim pěnošamotové cihly na stavbu keramicke pece na drevo
    REEFER
    REEFER --- ---
    SLL_QUY: v cechach. ano. je to stejne ve vsech oborech. maly rybnik. proto jsem pridal ty dve veci, ktery povazuju za "originalni" i kdyz se tim ne uplne trapim, kdyz zjistim, ze delam neco, co delal nekdo jiny, spis me to potesi. rozhodne nechodim a nekoukam, co bych kde napodobil - leda techniku, kterou bych si rad zkusil, ne ideu. dik za reakci.
    REEFER
    REEFER --- ---
    SLL_QUY: Jasně. Ty jsou moc pěkný. Znám. Od tý doby, co to děláme mi to pořád někdo posílá. Děláme i jiný věci, který dělal Maxim i věci, který nedělal, ale připomínají věci, který dělal někdo jiný i věci, který dělal i Maxim i někdo jiný i věci, který se mi zdá, že ještě nikdo jiný nedělal. :)
    REEFER
    REEFER --- ---
    tak ja taky pospamuju neco nasi tvorby (stranky hrube pred opravdovym spustenim) http://meyou-meyou.com

    vic na nasem fb: https://www.facebook.com/meyoumeyoustudio/







    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam