• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUVěci z hlíny - porcelán, kamenina, keramika a jejich příbuzní
    KANAREK1
    KANAREK1 --- ---
    Koupil jsem krásnou vázu, tak se musím pochlubit. Z padesátých let, malovaná jistým Wolfgangem Köllem.



    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Alain Mailland tourneur sur bois
    https://mailland.fr/
    SLL_QUY
    SLL_QUY --- ---


    KANAREK1
    KANAREK1 --- ---
    ZUZKAOU: nezkoušel jsem. Potřebuji něco co to odstraní nějakým vzlínáním. Do těchto prasklin se nedostanu žádným nástrojem. Ani ta štětina kartáčku. Ještě budu zkoušet peroxid, ale tam je nebezpečí, že to udělá flek i kolem (asi se to může dostat i pod glazuru).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KANAREK1: co se stane když vezmeš kartáček na zuby a bělící pastu? Případně elektrický kartáček...
    KANAREK1
    KANAREK1 --- ---
    MIST: děkuji
    MIST
    MIST --- ---
    KANAREK1: hairline crack....zkus jemne prejet bilou houbickou - Mr. Clean Magic Eraser.
    KANAREK1
    KANAREK1 --- ---
    případně - existuje nějaký odborný termín v angličtině označující vlasové praskliny?
    KANAREK1
    KANAREK1 --- ---
    Po čase se opět připomenu pln optimizmu s prosbou o radu. Nemá tu někdo zkušenost jak vyčistit vlasové praskliny v porcelánu? Koupil jsem si šálek z roku 1830 a ta vlasovka je už pěkně hnědá. Není v tom lepidlo, jen letitá špína. Zkouším to namáčet s trochou pracího prášku (to se používá např. když se rozlepují staré spoje s nějakým organickým lepidlem), ale nevím, zda to bude mít na toto účinek. Do té praskliny se ničím nedostanu, abych to mohl okartáčovat.
    MIST
    MIST --- ---
    ILIEN: tak to by nemel byt problem. Pokud delas sosky, tak nepal na vysokou teplotu - nema cenu zbytecne stresovat material. Muzes mit hlinu na cone 10, ale staci ji vypalit na cone 6. A nebo proste si koupit hlinu na nizkou teplotu.
    ILIEN
    ILIEN --- ---
    A ok, velikost projektu 20 - 30 cm, tenký a plánuju vypálit. JAkou hlínu a jak vypálit je asi součást toho, co nevim a byla bych ráda za radu
    ILIEN
    ILIEN --- ---
    MIST: Ale ne, bylo to na sošku tak cca 20 cm velkou. A samozřejmě že mě napadaj jíný, lepší materiály na takový věci, ale jak se dělají z hlíny větve, parohy, chapadla,...? Prostě tenký rozložitý věci
    MIST
    MIST --- ---
    Mely byste udavat velikost projektu, tloustku, jaky material chcete pouzit a jestli planujete vypalit( a na kolik cones) nebo jen uschnout na vzduchu.


    ILIEN:...... a co s tim chces delat dal - pokud potrebujes na zed parozi z dvanacteraka, tak bych se na hlinu vykaslala a udelala radsi paper mache.
    ILIEN
    ILIEN --- ---
    Když už se tu rozjela debata.
    JAk dělat věci typu jelení parohy? Zkoušela jsem to přávě na drátěnou konstrukci, což byl samozřejmě blbej nápad, protože to při schnutí úplně popraskalo.
    MIST
    MIST --- ---
    COURT: jo, staci. Ta dirka nemusi byt velka, jen proste aby para vysla. Pokud delas nohy/ruce plny, tak neni na skodu je pichnout. Treba i slabsim dratem, pokud je spejle moc tlusta.
    S tim kopeckem to budes mit lepsi. Tak at se ti to povede ;)
    COURT
    COURT --- ---
    MIST: diky! Hlavu skrz telo pod krkem propichnout, to stačí jen na šířku špejle? aby měl mezi nožičkama dírku? omlouvám se že se tak ptám..aby bylo jasno. Nohy taky? Jo a ten podstavec me tedka napadlo, ze nebudu delat pravidelny, pac to bych se asi zblaznila a nikdy by to nebylo rovny, ale ze to udelam jako travnaty /skalnaty nepravidelny kopecek, do nehoz bude 1. misto vyryto... to by mohlo vypadat i pekne.:)
    MIST
    MIST --- ---
    COURT: to neni tak zly...hlavu propichni jehlou skrz telo pod krkem, ruku propichej v podpazi a v mistech kde se dotyka tela, nohy muzes propichnout skrz paty do tela a tim to otevres. Podstavec, byt tebou, bych delala dreveny. Kdyz ho budes palit plny, tak se pravdepodobne zkrouti. Dalsi moznost je ho udelat z platu, jako krabicku, jestli se tim chce delat.
    COURT
    COURT --- ---
    MIST: uf, no tak to bude mazec... soška má vypadat cca : vubec nevím jaké části duté a tak... http://i67.tinypic.com/2s9aef9.png je to soska velikosti ceny..s podstavcem, no. hlavu udelam dutou, telo ne, podstavec jo. nebo teda nevim..
    MIST
    MIST --- ---
    COURT:palce ti drzim. Na kolik to chces palit?

    - Hodne macet ma svoje nevyhody. Pokud chces treba zachytit nejaky pohyb, tak moc vlacna hlina se ti bude krivit, roztejkat, nebude drzet tvar a lepi se. Delas velkou hlavu, mohlo by se ti to ohybat. Nepises, jak ta figurka ma vypadat, ale hadam, ze to nebude jen lezici voodoo doll. Sikovny byva kus tlusteho molitanu, figurky pak nemaji placate prolezeniny;) A jeste hodne maceni ti zpusobi, ze se ti odplavi cast hliny a zustane ti hruby povrch. Nevypada to hezky.

    - Propracovat urcite, poradne s tim triskej, to pomaha vytlacit bubliny.

    - Tri dny mi prijdou malo. Cim dele to muzes nechat schnout, tim mensi sance, ze ti to v peci rupne.
    Ja to davam pod igelitak na 14 dni a pak dalsi tyden s lehce prehozenym a pak minimalne tyden bez igelitu. Hlavne kvuli tomu, ze treba ruce nedelam dute.

    Odfuk se dole dela. Kdyz delam sosku, tak hlavu nechavam plnou a propichnu ji spejli skrz krk do tela. Telo uz mivam dute, koncetiny ne (a kvuli tem to susim dlouho).

    Pokud palim na cone 10, tak to nechavam schnout nekolik tydnu. A kdyz nemam cas, tak dam minimalne 12 hodinove suseni, nez zacnu vypalovat a to dodrzuju to i na paleni s nizsi teplotou (cone 6).

    Tady jsem nasla fotku....spejli hlavu vlastne zpevnim s krkem. Vyndavam ji az kdyz je hlina leather-hard (nevim jak tomu rikate cesky - kozena?). Delam i par vpichu jehlou na jinych mistech, kde to pak neni videt.

    COURT
    COURT --- ---
    hele a proč se vlastně odfuk nedělá vespod, když děti u sošky vydlabají tu část dole? to jsem nikdy nepochopila, jaktože to nebuchne, když to odfuk nemá.. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam