• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TETA_JELENACestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli
    Cestujete s vasimi ratolestmi? Mate tipy na pekna mista pro deti v Cechach ci jinem kraji? Cestujete autem, vlakem, na kole, letadlem ci pesky? Vite o peknem, levnem ubytovani zamerenem pro deti? ...SUP SEM S VASIMI ZKUSENOSTMI. CESTOVAT SE DA V JAKEMKOLI ROCNIM OBDOBI.
    rozbalit záhlaví
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    KEIKIN: to je blbost, dětem bohatě stačí les, rybník a louka a samozřejmě partička kamarádů. Jezdíme každoročně banda dětí a dospělých a letos jsem zakázala jakékoli mobily, tablety, iphony a podobné věci a naše děti 6-10 let si báječně vystačily jen spolu v lese, žádné vymoženosti jim nechyběly.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KEIKIN: nechtěj, pokud jim to rodič nezavede jako normu, tak to nechtej. Naše nejmenší dítě hřiště potesi, když na něj narazíme, ale nevyžaduje to. Je teda zase svihlej přes vlaky, ty pravda vyžaduje, ale taky v mire unosne. Mám na mysli vlaky coby veřejnou dopravu.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    HANELA: děti ale dneska chtějí právě ty herničky, tobogány, skluzavky atd. Nebo sledovat pohádky či hrát hry na PC. V tomhle sme to měli jako děti ulehčené, že nebylo tolik lákadel jako dnes.
    HANELA
    HANELA --- ---
    KEIKIN: jj, to máš pravdu, já jako dítě jsem byla moc spokojená na chatě, že by se mělo jezdilo někam na dovolenou, to přišlo až ve škole, když o tom mluvily děti.
    jj, každý to má jinak :)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    MEDVED007: rozumím, každý máme jinak.
    INUSHKA: Jo tak jsem letos trávil dovolenou. Vždycky jeden dva dny volna na maltu a zlaté písky.

    Ale jak vás tak čtu dámy, tak je to všude vesměs stejné. Ideální je mít dovolenou takovou, aby se lišila od stereotypu všedního dne. A jelikož každý žijeme trošku jiné životy, máme jiné výchozí podmínky tak naše dovolené vypadají rozdílně. Vhodný prototyp pro rodinou dovolenou je tedy chiméra.

    Dovolenou potřebují více rodiče jak děti.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    INUSHKA: mne se ten tvůj pohled na nezdravého vytváření oddeleneho dětského světa líbí, podepsala bych to. Nic proti tomu stavit se občas na hřišti, jít do dětského divadla, ale podřizovat se tomu totálně?
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    INUSHKA: tak ona mateřská je celkem specifické a ve finále poměrně krátké období....daleko delší je potom ta "dvoukariérová domácnost", jak to nazýváš....nicméně podle mě to už ani dneska tak není, protože mrak ženských na mateřské stejně nějak pracuje a tudíž je pro ně dovolená změna.....

    já na mateřské hlavně potřebovala , abych nemusela vařit a starat se o domácnost, takže jsme hledali ubytování, kde bylo možné se najíst....víc jsem nepotřebovala. naopak bylo hrozně fajn být jen s manželem a dětma, protože s dětma jsem sice byla furt, ale "jinak"....i mateřská má svoje všední a nevšední dny...a další prvek byl ten, že jsme si my "na mateřské" všechny užily chlapa....být tam armáda babiček a tetiček, tak to tak natuty nebude....což by mě osobně prostě mrzelo.....

    nicméně chápu, že každý to má jinak a je prima si to nastavit podle sebe, jediné, co mi přijde smutné je to, když mi občas lidi říkají, že MUSÍ na dovolenou jezdit s někým dalším, protože by se s partnerem nudili/hádali a děti by prudili....když ta rodina sama se sebou neumí vyjít, no tak to potěš koště :-(
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MEDVED007: Ono taky záleží na tom, od čeho si chce kdo na dovolené odpočinout a jakou energii dobít. Jiný typ dovolené potřebuje bezdětný mladý pár, jiný matka s dvěma batolaty, která je čtvrtým rokem doma a jiný dvoukariérová rodina se školními dětmi.
    Já jsem třeba loni s miminem sice se skřípěním zubů, ale přece přistoupila na návrh nikam nejezdit a udělat si dovolenou doma - prostě mít týden volno a jezdit na výlety a večer se bavit s rodinou jako na dovolené, ale se zázemím vlastní domácnosti. Na jednu stranu bylo pohodlné spát ve vlastní posteli, nemuset balit všechny ty serepetičky pro kojence, rvát to do auta a ve vedru se někam vláčet, ale na druhou stranu to dopadlo to tak, že muž s mým otcem první tři dny strávili prací kolem baráku, matka mi vyžehlila kupu prádla a pak seděla u televize a štrikovala a já se starala o domácnost jako kdykoliv jindy. Po třech dnech mi došla trpělivost a vzbouřila jsem se, že tohle není žádná dovolená a teprve pak se mi je podařilo rozhýbat k nějaké akci (a nakonec to bylo fajn). Ovšem když letos padl návrh zopakovat to stejně, odmítla jsem to rezolutně. Muž sice moc nechápal, jemu to loni přišlo dobré, jenže on když je normálně celý den v práci, tak strávit týden doma a mít volno pro něj je změna a odpočinek. Pro mě by se to moc nelišilo od běžného týdne na mateřské a po roce a půl už jsem taky potřebovala změnu. Naštěstí to pochopil a jeli jsme.
    Naopak koncept "přizvat širší rodinu" (letos konkrétně moje rodiče a sestru a manželovu maminku) se opakovaně osvědčil. Já momentálně o dovolené nepotřebuju utužovat rodinu, ale věnovat se soustavněji sobě, mluvit s dospělými lidmi a být s manželem o samotě. Přítomnost obou babiček a tety, které dohromady prakticky kompletně převzaly péči o dítě a byly ochotné pohlídat i psa, mi tohle bohatě umožnila.

    Nicméně obávám se, že dětský resort a tlupu cizích řvoucích děcek bych nedala v žádném období života. Ostatně svůj názor na tahle zařízení vytvářející "dětský svět" oddělený od dospěláckého jsem tu už ventilovala několikrát.
    KATIA
    KATIA --- ---
    HUJERKA: bezva, díky za osobní zkušenosti
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KEIKIN: tohle je právě hrozně sporná věc....my máme hodně rodinných kamarádů, často nás někdo navštěvuje nebo my navštěvujeme je, jezdíme s někým na víkend a tak....ale o dovolené (tedy velké letní) si velmi pečlivě hlídáme naprostou uzavřenost rodiny....ač jsme byli x krát vyzýváni k tomu, abychom s někým jeli.....o rodinné dovolené se nechci stýkat s jinými dospělými ani nechci, aby si moje děti někde s někým hráli a já "měla klid".....já si chci své děti a svého manžela užít a prožít bez toho, aby do toho zasahoval někdo další....jak je tam někdo jiný, tak se to obvykle stáhne na to, že děti si hrajou spolu a dospělí kecají spolu....a to prostě nechci....my rodinu tužit potřebujeme, v běžném běhu dní na to moc není prostor, bohužel....
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    KATIA: jo jo, v záři nám prošla malá lahvička s čajem, co měla malá u sebe a pak ještě jedna malá nenačatá s džusíkem, tu odnesli někam bokem ji zkontrolovat
    KATIA
    KATIA --- ---
    LANTHAL: díky moc
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    KATIA: můžeš, čerstvá zkušenost ze září - při kontrole ho akorát vyndáš a necháš projet zvlášť přes rentgen, někdy tě (prý) nechají to ochutnat, ale ani cestou tam ani zpátky s tím žádný problém nedělali. Chce to dát do dětské lahve, a aby toho nebyly dva litry. Ozkoušeno let Praha-Španělsko.
    KATIA
    KATIA --- ---
    tak jiná otázka: děcko do dvou let, letecky - můžu mít pro něj jakékoliv pití v lahvi? nebo je to nějak jako "voda na mlíko ok, ale jinak ne"...?? jídlo myslím obvykle neřeší. jemu samozřejmě stačí voda, co si můžu koupit za ty bezva letištní ceny, ale upřednostnila bych, kdyby mohl mít pití svoje a nemusela jsem to platit...? dík
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KEIKIN: ze ty si potřebuješ omluvit svůj příklon k válení a svadis to na děti? :-)
    Jinak, s dětmi, ani to, že se chvíli zábaví, nepojedu s nimi do dětského resortu. Ale to už je právě věc kazde rodiny.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    MEDVED007: naopak spousta cizých dětí může znament zábavu pro naše děti. Děti si pak hrají společně a stačí, když je u nich jeden dospělý. Ty si pak můžeš zajít na drink do coctailbaru..hehe.
    Ale celkem jsi mně vystihla. Povahou sem čundrák, co klidně přespí pod mostem. Jenže s malýma dětma mi zrovna teĎ vyhovuje to týdenní "válení".
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KEIKIN: hrozně mě baví, jak tady jedním dechem hájíš volné cestování totálně na blind a druhým dechem píšeš, jak ti hrozně vyhovuje all inclusiv a týden se jen válet a nehnout prdelí....trochu odezdikezdismus, ne ? proč jako s dětma všechno totálně měnit ? torchu na hlavu.....

    já na dovolené chci mít aspoň něco zařízené, třeba půjčení auta a přespání na první noc, protože nebudu někde na letišti po x hodinách letu něco hledat..... ale zase s cestovkou ze zásady nejezdím nikdy a all inclusiv jsme zkusili jednou a byla to čirá hrůza, už nikdy víc.....

    my se taky velmi cíleně vyhýbáme dětským destinacím....jejich základní vadou je, že krom našich milovaných dětí je tam ještě mrak cizích harantů, kteří mi krutě lezou na nervy :-)
    EVIANAIVE
    EVIANAIVE --- ---
    KEIKIN: ale pochopila :)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    INUSHKA: já tu nechci dělám jen se snažím diskutovat a také argumentovat - jakože tu padlo, že dovolená s cestovkou vyjde levněji apod. A právě proto, že má každý jiné zkušenosti, tak jsem psal jak tomám já hozené, že je mi jedno kde sem, hlavně když děti mají vše co potřebují.
    ANNAWA: Tak to mi neprošlo, proto jsem psal..kdyby to bylo na mně. :-)) Já jsem milovník adrenalinových blind pobytů. normálně mně láká i ta představa, že sem zbalenej dojdu na letiště a ještě furt nevím kam letím. Až na místě si vyberu nějaký superlastminute :-)
    EVIANAIVE: možná jsi mně ne úplně pochopila. Samozřejmě bych to neřešil úplně naslepo. dopředu bych si vyčíhal lepší hotely, kde mají allinclusiv a pak po příletu bych obvolal (objel) a zjistil možnosti.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KEIKIN: Nnemám to s jistotami až tak, a i kdyby, ale hledání hotelu na místě stojí čas a nervy a to je přesně to, čemu se chci na dovolené vyhnout, zvláště s dětmi. Tu jedovatost o válení se na pláži sis mohl odpustit, ty starostlivej :-P U nás by to tak nebylo, pokud je to tak u tebe, vaše volba.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    KEIKIN: Hele, nezdá se ti, že trochu moc generalizuješ? Takový Brouk Pytlík, že? Všechno víš, všechno znáš, všude jsi byl a od všeho máš klíče. Akorát že na lidi, kteří už mají s vlastními dětmi zkušenosti, potřeby své a svých partnerů znají lépe než ty a umí používat svůj rozum, tím asi dojem neuděláš.
    EVIANAIVE
    EVIANAIVE --- ---
    KEIKIN: teda s deťmi.keby som šla sama/s kamarátkou/s mužom, je to super, sranda a zábava a pekný road trip a všetko.
    a keď ideme na dovolenku s mužom, nechcem, aby riešil najlacnejšie ubytko niekde v prdeli, ale aby sa so mnou staral na pláži o deti :)
    no jasné, ja už končím s OT.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam