MEDVED007: Ono taky záleží na tom, od čeho si chce kdo na dovolené odpočinout a jakou energii dobít. Jiný typ dovolené potřebuje bezdětný mladý pár, jiný matka s dvěma batolaty, která je čtvrtým rokem doma a jiný dvoukariérová rodina se školními dětmi.
Já jsem třeba loni s miminem sice se skřípěním zubů, ale přece přistoupila na návrh nikam nejezdit a udělat si dovolenou doma - prostě mít týden volno a jezdit na výlety a večer se bavit s rodinou jako na dovolené, ale se zázemím vlastní domácnosti. Na jednu stranu bylo pohodlné spát ve vlastní posteli, nemuset balit všechny ty serepetičky pro kojence, rvát to do auta a ve vedru se někam vláčet, ale na druhou stranu to dopadlo to tak, že muž s mým otcem první tři dny strávili prací kolem baráku, matka mi vyžehlila kupu prádla a pak seděla u televize a štrikovala a já se starala o domácnost jako kdykoliv jindy. Po třech dnech mi došla trpělivost a vzbouřila jsem se, že tohle není žádná dovolená a teprve pak se mi je podařilo rozhýbat k nějaké akci (a nakonec to bylo fajn). Ovšem když letos padl návrh zopakovat to stejně, odmítla jsem to rezolutně. Muž sice moc nechápal, jemu to loni přišlo dobré, jenže on když je normálně celý den v práci, tak strávit týden doma a mít volno pro něj je změna a odpočinek. Pro mě by se to moc nelišilo od běžného týdne na mateřské a po roce a půl už jsem taky potřebovala změnu. Naštěstí to pochopil a jeli jsme.
Naopak koncept "přizvat širší rodinu" (letos konkrétně moje rodiče a sestru a manželovu maminku) se opakovaně osvědčil. Já momentálně o dovolené nepotřebuju utužovat rodinu, ale věnovat se soustavněji sobě, mluvit s dospělými lidmi a být s manželem o samotě. Přítomnost obou babiček a tety, které dohromady prakticky kompletně převzaly péči o dítě a byly ochotné pohlídat i psa, mi tohle bohatě umožnila.
Nicméně obávám se, že dětský resort a tlupu cizích řvoucích děcek bych nedala v žádném období života. Ostatně svůj názor na tahle zařízení vytvářející "dětský svět" oddělený od dospěláckého jsem tu už ventilovala několikrát.