• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TETA_JELENACestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    BRUKEV: pokud bydlis v Nuslích, tak v sobotu do města a v neděli Vyšehrad.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ok, takže tipy jsou a ted je jen rozplánovat na ty dva dny. Zpočátku to totiž vypadalo, jak to nebude složité, ale jak si člověk napíše, kdy přijede, kdy má odjet, do toho cesta na hotel, tak toho casu zas tak moc není :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BRUKEV: procházku Prahou se sedmiletým a dvěma pětiletými jsme absolvovali zrovna minulý víkend (taky nejsme pražští)... Krom toho, co už tu padlo:

    když vystoupíte z metra na Staroměstské, tak z ulice 17. listopadu, hned vedle UMPRUM, je branka s okénkem na Židovský hřbitov - minimálně pro ten pocit, kouknout se, jak takový židovský hřbitov v Praze vypadá... (na prohlídkový okruh jsem naše děti ještě brát nechtěla, to by chtělo výlet jen za tímhle účelem a připravit je na to, což nebyl tentokrát účel).
    https://en.mapy.cz/s/37hFP

    tady na Kampě: https://en.mapy.cz/s/37hLX se dají krmit labutě (je to nejen dovolené, ale dokonce doporučené, alespoň podle informačních tabulí) - jako dítě jsem to milovala a mým dětem se to taky hrozně líbilo.

    a minimálně moje děti velmi zaujalo vyprávět si o tom, "kudy v Praze chodila historie". Na rodičovskou improvizaci je to náročnější, ale byť i jen se zastavit před cedulí na domě, přečíst si ji a povídat si o tom, čím byl ten člověk důležitý, může dětem hodně rozšířit obzory (my se třeba takhle zastavovali pod cedulí někoho, kdo seděl jak za odboj protinacistický, tak za odboj protikomunistický). Případně vyprávět o české historii z pohledu budov - jako třeba když jsme šli kolem Právnické fakulty, vedlo to k vyprávění o SS a Gestapu - "jen tak" bychom s dětmi takové téma hned tak neotevírali, ale takhle to pro ně byla ukotvená informace.
    EDERA
    EDERA --- ---
    BRUKEV: Souhlas s předřečníky. Plus teda velké dobrodružství je metro.
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    BRUKEV: na vysehrade je (podle me) vyhlasene detske hriste - drevene, jsou tam totemy a vim, ze se tam sjizdi lidi z okoli. ale mam o dost mensi dite, tak nejsem schopna posoudit, jestli v tomhle veku jsou prolejzacky pro deti zajimave :-) (jinak pokud vstup od metra, tak hriste je za branou, tenisovym hristem, na leve strane, v podstate na zacatku). jo ted vidim, ze o nem pise i quanti :) no nic :)

    pokud byste si nevybrali v tom fine cafe, ktere postovala IKARIE, tak kousek dal (cca 300m) od brany je http://www.arrostoristorante.cz/ , u fotbaloveho hriste, zahradka je, na deti jsou zvyknuti (na moje urcite :-D). ale za zajimavou "hospudku pro deti" bych to neoznacila, normalni restaurace, kde se da najist dobre pomer cena/vykon. naopak nechodte do blizkeho kandelabru, tam vari hnusne :)

    IKARIE
    IKARIE --- ---
    BRUKEV: jeste na vysehrade je fajn restaurace, kde mi vzdycky chutnalo http://www.finecafe.cz a pripadne s detma se da sebehnout dolu pak na vyton a naplavku k rece a na vytoni s dat zmrzku v puro gelato https://www.purogelato.cz
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    IKARIE: :))
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    BRUKEV: pokud hrad, doporucila bych urcite novy svet - ty ulicky za hradek maj sve obrovske kouzlo, kvicka zde: http://kavarna.novysvet.net

    pak se da sejit na malou stranu, treba na lenonovu zed, vzit kridy a nak si to prizdobit? pres kampu /je tam hriste/ karluv most na staromak. asi by to slo spojit i s tim petrinem.

    zemedelske muzeum je mozna pro tuto vekovou kategorii zajimavejsi nez technicke.

    QUANTI
    QUANTI --- ---
    BRUKEV: heslovitě - je fajn si projít Karlův most, na Kampě je hřiště. Opět je fajn si prolézt aspoň hradní nádvoří a okolo katedrály - hřiště (poměrně zastrčené) je na Novém světě, kde je i pro rodiče na osvěžení kavárna, titěrná, ale s dobrou kávou, plus myslím že do konce října jsou otevřené i hradní zahrady a tam to naše děti taky mají moc rády. Petřín proč ne, ale obávám se, že na lanovce bude o víkendu natřískáno a pěšky je to přece jen trochu náročnější procházka. Zemědělské je fakt super, na vše se dá sáhnout, jistota traktůrky ve sklepě (to asi spíš pro to pětileté) a v posledním patře strašně pěkná expozice ohledně jídla, pěstování, nakupování, je tam i loupací perníková chaloupka atd., taky malej "supermarket" s funkční pokladnou tisknoucí účtenky. Ale i v rybářství je to boží, osvětlená akvária s rybkama, úkoly, hrací prvky. Na Vyšehradě je fakt krásné hřiště s motivy z českých pověstí, to už by se dalo využít i lehce edukativně, ale funguje i bez toho ;) kavárny moc nevím, mekáče to jistí, skoro všechny mají taky nějakou prolézačku. Jo a hezké je to na Žofíně, jezdí tam vláček a je tam výhled na kus Prahy, v dosahu odtamtud a od Staromáku je ještě pěkné a velké hřiště ve Františkánské zahradě.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Možná klišé otázka, ale filtr toho moc nevyhodil.
    Příští víkend nás čeká po spoustě let Praha, tentokrát s dětmi 8 a 5 let. Příjezd sobota cca v 10:30 a odjezd neděle cca 13:30. Příjezd na Florenc, bydlíme v Nuslích.

    Co se dá stihnout?
    Nechceme toho moc naběhat, spíš at decka nasají dojem z hlavního města.

    Nejčastěji se doporučuje pro rodiny Petřín, rozhledna, bludiště. Bude prý hezky, tak by to nebylo zlé. Přemýšlím, jak moc je nutné jít na Pražský hrad, jaké jsou řady, čekačky, Svatovítskou katedrálu bych opět rád viděl, ale otázkou je, co to dá dětem.
    Staroměstské náměstí s orlojem jim ovšem ukázat chci. Vyšehrad mi nepřijde od ubytování daleko, očekávám tam klid, hezké prostředí babího léta, málo lidí oproti hradu, vždy se mi tam líbilo, tak bych to asi i zkusil.

    Otázkou je, co dalšího, co by děti zaujalo. Jsme z menšího města, takže bude nutná pauza v KFC/Mekáči, jsou nějaké zajímavé hospůdky/kavárny netradiční, kam s děckama? Případně nějaké osvědčené muzeum (Národní technické, zemědělské,...)? Potřebuju trochu brainstormingu, at z toho pak můžu poskládat program.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    EDERA: jasně, takhle to dává smysl! Diky!
    EDERA
    EDERA --- ---
    TRISSIE: Pokud vím, tak nad každou řadou sedadel, kde jsou tři místa, jsou čtyři kyslíkové masky. Takže tam nesmí sedět víc lidí, než 4 dohromady včetně "infantů" (děti do 2 let bez nároku na vlastní sedadlo. Vaše děti měly až na B. normální letenku a svoje sedadlo, takže to bylo v pohodě. Ale kdybyste bývali byli letěli s dvojčatama v době, kdy jim bylo pod dva, tak byste s manželem nemohli sedět ve stejné řadě.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    TRISSIE: Rozhodně to platí pro děti do dvou let, které nemají své vlastní místo, ale sedí rodičům na klíně.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRAMIN: a do jakého věku platí tohle omezení na jedno dítě v řadě?
    když jsme letos letěli na dovolenou, tak manžel mě u sebe obě dvojčata (5) a já syna (7) a mimino...
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    TRAMIN: taky jsme se vždycky snažili mít v tomto směru výhodná místa, ale ne vždycky se to podařilo. A s těmi dětmi nad dva roky na klíně - někdy nám to dovolili, ale bylo zřejmé, že je to proti pravidlům a je to jen jejich dobrá vůle.
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    LORAIN: to resim koupenim konkretniho mista vepredu a nastupuju do letadla jako posledni. vic deti do rady opravdu nesmi.
    co bohuzel tvrde vyzadovali bylo dite 2+ na vlastnim miste behem doby pripoutani. neexistuje dat ji na klin,aby drzela pusu. i pres extremni hysterak ditete na tema "musim sedet na mame, ne vedle ni" mi to zakazali
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    COQUINE: plus teda rozhodně bookovat storno..takhle jsem v den odletu musela zrušit let, když dvouměsíční měla strašnou rýmu (a teklo jí to snad i z očí)...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    LORAIN: píšu, že mám zkušenost jen s letem dítě 16m. Na současnou kombinaci bych si taky sama netroufla (8m a 2,5r), ale od toho tak 1,5r mladší už by to asi šlo. Právě: jde o ty situace: záchod, přebalování, fronty...proto rozhodně kočár a nosítko s sebou
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    PROMETHEA: Nevím, o jak malých dětech uvažuješ. Já se 3 kouskama lítám, teď už v klidu, ale když bylo dvojčatům pod 2 roky, musela jsem brát s sebou jednu dospělou osobu k jednomu z nich. A neexistovala možnost, že bychom seděli vedle sebe, protože prý v jedné řadě nejsou dvě dětské masky. No, a taky se hůř řeší situace případného přebalování a výletů na WC apod., protože se mnou za všech okolností chodili všichni 3. Plus taky, jsou-li děti živější, dost těžko se drží pozice ve frontě na cokoli a tak. Rozhodně doporučuju brát s sebou kočár, ve kterém děti mohou být, přinejhorším i přikurtované, a odevzdat ho až před vstupem do letadla.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    COQUINE: mě teda let přišel vždycky víc v pohodě než autem. Tím, jak se mění prostředí, a dítě se může i volně hýbat...
    Mám teda zatím jen zkušenost s krátkými lety a s jedním dítětem á 6m, 13m a 16m
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam