moc jsme si ted užili týden v Železných Horách (Vysočina) a okolí, s dětmi 2,5r a 4,5r, tak než zapomenu:
- absolutní highlight-už mimo oblast, ale v dojezdové vzdálenosti: Babiččin Dvoreček - zážitkový statek se zvířaty, hlazení a krmení zvířat inclusive, kavárna pro rodiče, která nabízí i menší jídla, super, o víkendech ježdění na koníkovi, bez front a za příhodnou cenu
Babiččin dvoreček Licibořice
https://www.dvorecek-liciborice.cz
- dále pak nejen pro fanoušky Keltů: keltský skanzen: moc pěkně udělané, přijdou si na své děti i dospělí. posezónová vychytávka je, že mimo víkendové otevírací hodiny je také otevřeno, za dobrovolné vstupné, sice bez prohlídek (které jsou určitě zajímavé pro starší děti), zato bez davů
Úvod - Země Keltů
https://zemekeltu.cz/
- před pár lety jsme byli ve SKanzenu Veselý Kopec, tam se nám taky moc líbilo, ale letošní zkušenost nemám
- pronajímatel chatičky nám doporučoval Peklo Čertovina v Hlinsku - podle stránek je to asi pro větší děti a dospělé, zdálo se mi, že malé děti by byly spíš přehlcené, a navíc je to indoor, tak jsme nešli.
- letos jsme nebyli, ale známe z minula: Údolí řeky Doubravy - krásná cesta podél kamenitého řečiště, absolutně nevhodné pro kočárky a nevyzpytatelná batolata
- klášter Žďár nad Sázavou a poutní místo Zelená Hora (Unesco) - klášter krásně zrekonstruovaný, poutní místo od Santiniho stojí rozhodně za to vidět, ale za mě až se staršími dětmi
- celkově krásná příroda, minimálně lidí, ideální na toulání se v lese, cyklistiku
- co mě překvapilo byla úroveň restaurací: sice většina klasické vesnické hospody, ale najíst se tam dalo docela slušně (pominu-li chybějící diverzitu v jídlech pro děti, po týdnu palačinek a hranolek začly děti samy vyžadovat zeleninu :) a hlavně měly ty restaurace otevřeno témeř každý den, i pro brzké hladovce, a bylo tam vždycky plno-např. Henry Burgers / Na Radnici v Trhové Kamenici (poblíž rozhledna Zubří), Restaurace Pod Lipou v Nasavrkách - ta byla jediná trochu slabší, Hrom do Police v Chotěboři