• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TETA_JELENACestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ZUSKA: Jinak kopii RL mi potvrdili na MÚ a nosím ji sebou pořád, i když cestujeme lokálně, papír napsal muž podle nějakého vzoru z netu a nechal si ho potvrdit na CzechPointu.
    ZUSKA
    ZUSKA --- ---
    ALEXIS: díky, kopie je dobrý nápad
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ZUSKA: Není to problém. Letěla jsem loni, pro jistotu jsem sebou měla papír, že otec souhlasí s vycestováním dítěte přes hranice (nejsme svoji), ale nikdo ho po mně nechtěl. Taky jsem na radu od kamarádky měla kopii rodného listu, ta by se prý hodila v případě hospitalizace nebo nějakých nenadálých problémů, ale taky jsem to nakonec nevyužila.
    ZUSKA
    ZUSKA --- ---
    CROSS: oka, díky
    CROSS
    CROSS --- ---
    ZUSKA: zeptal bych se konkrétních aerolinek. Žena takhle letěla se synem, přičemž má nejen jiné příjmení, ale i jiné občanství, a v Ženevě ani v Praze se nikdo na nic neptal. Je to ale už pár let. Osobně bych si s sebou vzal rodný list (jiný doklad příbuznosti mě nenapadá).
    ZUSKA
    ZUSKA --- ---
    Aloha, jdu si pro řadu zkušenějších.....čeká mě teď první let sama s dítětem a máme každá jiné příjmení. Je to problém nebo potřebuju nějaký papír od otce, že je jako moje? Nebo jak se to řeší? Poradíte prosím někdo? Díky moc
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    KATIA: jasne, svym zpusobem je ta budova impozantni, ale mne totalne vysiral mladsi, bylo tam dost lidi, prislo mi to uvnitr hur znaceny (pro matky, ktery honi jedno druhy dite:) a to hriste vedle dat neslo, vydatne prselo. navic tam pousteli vodni osvezovace, asi ze malo prselo.

    zapomnela jsem dodat, ze i do toho prirodovedneho muzea jsem koupila listky online, opet jsme se vyhnuli velke fronte. to jsem s detmi ocenila.
    KATIA
    KATIA --- ---
    COQUINE: Skvělé tipy na příští návštěvu:-)
    U toho Haus des meeres je prostě nutné počítat s tím, že to nacpali do stavby, která měla původně jiný účel- mě ta historii dost zaujala, takže jsem nějak odpustila část prudy (a taky jsme měli krásně byli dobu na té terase ;)
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    navazu na starsi prispevek KATIA: tentokrat viden v desti, cestovani s 3,5 a 4,5y:

    haus des meeres - listky jsem koupila online a vyhnuli jsme se cca hodinove fronte na desti. vyjeli jsme do 11. patra a sli to dolu. priznam se, ze me to tentokrat neoslovilo, asi ze mladsi trochu vyvadel a trochu mi vadilo to usporadani v budove, coz je tedy muj osobni problem.

    ZOOM CHILDREN'S MUSEUM - Children's Museum Vienna
    https://www.kindermuseum.at/en
    Zoom muzeum - je nutne si rezervovat listky predem online, jinak vas tam nepusti. v top sezone (vikend o letnich prazdninach) stacilo par dni predem. brala jsem pro ty nejmensi, tj. od 8m (?) do 6 let, je to velka interaktivni herna, deti doslova plakaly, ze uz odchazime. priste vezmeme program pro starsi, skupina od 4. pak maji myslim jeste od 6 a jeste pro jednu vekovou kategorii. program pro tu nasi kategorii byl na hodinu a super. plati jen deti, dospeli ne.

    Naturhistorisches Museum Wien - Information
    https://www.nhm-wien.ac.at/en/information
    pro me docela zazitek, mensi se nudil, prekvapive ho nebavilo zirat na stovky operencu, tesim se, az povyrostou a bude je to vic bavit. dinosauri to zachranili:) deti vstup zdarma.

    Haus der Musik – Entdecke die Welt der Klänge
    https://www.hausdermusik.com/?
    muzeum hudby - 4 patra hudby, interaktivni, i pro male deti, za me skvele. muzete si tam slozit vlastni skladbu, podle jmena vam zahraje mozart, muzete dirigovat videnskou filharmonii fakt pecka.

    jeden den par hodin neprselo, to jsme byli v prateru, z toho mam tiky doted, pout no. na hriste, ktere je na jedne strane, jsme ani nedosli, zacalo zas prset.

    nestihli jsme:
    motyli dum u albertiny
    wasserspielplatz donauinsel - hriste s vodnimi prvky
    detske hriste na alte donau, jizda vlackem a vyhled z donauturum
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    MUFLONEK: to me mrzi, par let zpet jsme tam hodne chodili :(
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    ACIDQA: ta už je hodně za zenitem a u některých zvířat to už hraničí s týráním...
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KATIA
    KATIA --- ---
    Tohle mi dnes doporučila kamarádka, prej je to super, dají se vyzkoušet nějaké věci, zařazuju na seznam a věřím, že to zabaví i starší děti: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/expozice-ceske-narodni-banky-lide-a-penize?
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    Nabízím spolujízdu v září do Chorvatska - respektive hledám spolucestující - odjezd 31.8., návrat 13.9. - mám v autě 2-3 volná místa.
    Long story short: Jedeme s dětmi do Chorvatska, ale do našeho sedmimístného korábu jsme jen tři. Kromě toho, že nechci řídit sama celou cestu, tak mi to přijde jako strašné plýtvání. Ráda bych proto nabídla místa někomu, kdo by to využil a byl by za to rád. Bydlení si tam musí zajistit dotyčná osoba sama, ale cestu tam a zpátky umím. Představuju si tak 3000 kč za cestu tam i zpátky a je mi jedno, jestli povezu dva dospělé, mámu/tátu a dítě, mámu/tátu a dvě děti, dva dospělé a jedno dítě....
    Podmínky: Nekuřáci. Pohodoví. Někdo, kdo je schopný chvíli řídit. Respekt vůči mým dětem.
    KATIA
    KATIA --- ---
    Slovinsko :-)
    My jsme nakonec na poslední chvíli vymysleli, že odfrčíme zase do Slovinska, tak pár tipů od nás.
    Zastávky na cestě
    V Rakousku: https://www.oldtimer.at/zoebern - hnusnej kýč, ale s dětma na cestě k nezaplacení - mají venkovní hřiště i vnitřní hernu
    Maribor: http://www.akvarij-terarij.si/index-en.html - je to maličký a takový old-schoolový, ale účel to splnilo a je to na okraji parku, kde se dá pěkně odpočinout

    Dojeli jsme do Lublaně, kde jsme byli cca tři dny, zvládli jsme:
    https://www.visitljubljana.com/en/poi/railway-museum/- dětem se to líbilo, ale třeba Rakovník je určitě lepší a víc vybavený na děti, tady je jedna lokomotiva, do které se dá vlézt a jeden okruh s mašinkama, interaktivní nic.
    https://www.he.si/ - byli jsme tak cca dvě hodiny, moc pěkně vymyšlené experimenty ve dvou místnostech, ale opět ve srovnání s českými Science centry to vůbec nemá šanci
    Pak jsme dali lanovkou na hrad na hradby, loďku po Ljublanici a nějaké to volné courání po krásném centru
    V Lublani jsme bydleli tady: https://www.pearlofsava.si/, je to na okraji, takže do města nutné jezdit autem, domky jsou otočené na část řeky, kde trénují kajaky, za tím je ještě umělý kanál a za tím takový ostruvek a jez a skály a kamení a z toho byly děti nejvíc nadšené snad za celou dovolenou, protože tam mohly volně lézt a blbnout :-)
    Pak jsme se přesunuli k moři, naše oblíbená pláž byla v Izole Plaža Delfinček https://goo.gl/maps/QDueJWPEBaGzKkTQ8
    Po cestě od parkoviště k pláži je i toto: https://www.visitizola.com/en/map/archaeological-park-simonov-zaliv - na první pohled to moc nezaujme, ale vzadu v unimo buňkách jsou dvě místnosti s interaktivníma aktivitama pro děti na téma římského osídlení atp., prima rozptýlení po cestě od vody
    Jinak v Izole je těch pláží víc kam se dá jít a přišlo nám to vše v pohodě
    V Piranu jsme byli na pláži Fiesa: https://goo.gl/maps/KujnWiGRjibk4bqYA, odtamtud je krásná stezka podél moře až do starého města v Piranu, tam jsme vylezli na věž u kostela a pak i dali výlet lodí s proskleným podpalubím (nevím, jestli jsem potřebovala ty medůzy vidět?)
    Bydleli jsme v apartmánu na okraji městečka Lucija u Portorože, ale tam nás pláž nějak nezaujala (převážně beton a mola s žebříky) a hlavně u vody zábavní parky (velký a pro děti snad dva menší), takže tam jsme jen jednou prošli a už jezdili jinam. Ještě jsme se akorát jeli podívat sem: https://goo.gl/maps/uRaZbkeok2fvbXAY7 - není tam teda parkování, šli jsme blbě po silnici a ne od vody (delší), místo je krásné, místy lehce zanedbané, lidí pomálu, je tam restaurace a dají se najít místa s krásným výhledem na jedné straně na moře a na druhé na soliny
    Cestou zpátky domů jsme dali ještě jeden den u Bledu. Nádherné místo, ale obrovský problém zaparkovat (apartmán jsme našli až v Jesenici), takže jsme byli relativně krátce, ale druhý den jsme zvládli výlet na Soutěsku Vintgar https://vintgar.si/?lang=en a to bylo parádní, nenáročný terén, v pohodě to celé ušlapal i náš 4l. (soutěska je jednosměrná, takže člověk něco našlape jen od parkoviště tam a pak zpět).
    Kromě toho parkování na Bledu jsme nikde potíž neměli, všude byla placená odstavná parkoviště/parkovací domy, lidí vcelku přiměřeně.
    Tak třeba vás někoho taky Slovinsko naláká, bezva je ten dojezd z ČR, že to není tak daleko.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ANDREJKA: ty Dobřichovice mají výhodu, že jsou úplně v rovině, je to dobrý s dítětem na kole nebo koloběžce, naše děti se tam tak přesouvají - v Dobř je tohle - https://www.jojogym.cz/ - je tam venkovní hřiště, nic velkého a trochu na sluníčku; dobré kafe a vnitřní herna, ta je teda placená.

    V Černošicích se dá dobře najít v Bolletě pět minut od nádraží, ale hřiště tam není - jen travnatý plácek s pár prvkama za albertem, naše dcera se tam zabaví, ale to řevnické hřiště je určitě lepší.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    ANNAWA: Řevnice: myslela jsem: byli jsme tam na hezkým hřišti A PAK jsme šli na oběd ke kolejím :)

    Bez koupání, cokoli zajímavýho pro šestiletýho kluka, + budeme mít ještě mimino, taky proto chci tuhle trasu, jeden famózní výlet rychlíkem, kam se nedá dostat s kočárkem, nám úplně stačil. Nemusíme až do Berouna, stačí nám pár stanic :)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    Tak jsme dali ten výlet lodí z Malé Skály do Dolánek a na koloběžkách zpátky se skoro tříletou. Bylo to docela pohoda.
    Prví třetinu to bylo nové a zajímavé, dítě sedělo jak pěna a koukalo kolem Zastavili jsme na oběd v Penzionu u Křížků. Ve druhé tretině byla už odvážnější, i si namáčela ruce, a nechala si vysvětlit, že nemá skákat ven. Ve třetí třetině se začala nudit a jely variace na "už tam budem?" co pět minut, ale zvládli jsme ji rozptylovat kačenkami a dalšími zajímavými věcmi okolo.
    V některých rychlejších částech nás komandovala, ať přestaneme pádlovat, protože "jedeme moc rychle". Tak jsme jí vysvětlovali, že když nebudeme pádlovat, tak nedojedeme na místo.
    Před výletem doporučuji zkontrolovat stav vody. Dnes to jako šlo, ale v některých úsecích bylo až moc mělko.

    GUDRUN: No právě, vody je málo, takže v některých úsecích jsme museli zabírat oba, abychom neuvázli. :D
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ANDREJKA: V Dobřichovicích je to od vlaku na náměstí, v jehož okolí jsou kavárny, 20 minut pěšky, dětské hřiště je ještě o kousek dál a není úplně top, je v parku za benzinkou, čili jako cíl výletu bych to moc neviděla.
    Ani v Řevnicích teda není hřiště hned u kolejí, oběd a hospoda jo ;-)

    Chceš jen hřiště a jídlo nebo třeba i výlet a koupání? Nevím, jak staré děti.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    něco pro děti na trase vlakem z Prahy směrem na Beroun? loni jsme byli v řevnicich (myslím), krásný hřiště a oběd hned u kolejí. něco nekde jinde? Hřiště a pak třeba hranolky nebo tak? Dobřichovice, ... díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam