• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TETA_JELENACestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Někdo byl s dětmi v Dubaji? Co nevynechat a určitě navštívit? Jsem dutá a internet je samá reklama a nějak nedokážu poznat, co je “must see”
    LITTLE_SISTER
    LITTLE_SISTER --- ---
    ATUARFIK: děkuju moc, toho Leonarda máme v plánu!
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    LITTLE_SISTER: Byli jsme v Římě se synem v roce 2018, bylo mu 6, a už si moc nepamatuju detaily, ale byli jsme spokojení s tímhle - třeba by to užili i starší:

- Výstava o Leonardových vynálezech https://www.mostradileonardo.com/en/

- Jiná výstava o Leonardových vynálezech https://www.leonardodavincimuseo.com/

- Překvapivě dobrá byla dvouhodinová lekce v gladiátorské škole, čekala jsem bohapustou komerci, ale bylo to poučné i záživné. Bohužel ten konkrétní lektor, který na nás připadl, už tam není, tak mohu jen doufat, že ti ostatní jsou stejně dobří. Lekce probíhala v angličtině. (Jejich přímé stránky jsou trochu zmatečné, ale lze bookovat i přes různé agentury - kdyžtak pogoogluj.)

GLADIATOR SCHOOL
    https://www.romegladiatorschool.com/gladiator-school

- Ještě jsem našla v itineráři tohle - ale vůbec si to nepamatuju, podle mě jsme tam nakonec nešli.
    TechnoTown Roma - Hub della scienza creativa 12+
    https://www.technotown.it/
    LITTLE_SISTER
    LITTLE_SISTER --- ---
    chystáme se do Říma cca za měsíc s dětma 8 a 12.
    nějaký tip, kterým naředit ty klasický historický památky a muzea?
    jsem celkem zvědavá, jak to děti daj a jak moc budou brblat, že je to nudaaa.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    IKARIE: To zní skvěle. My už jsme s dětmi v Maroku byli, hlavně Marrakesh a As Sawwira, ale zrovna tuhle jsem si říkala, že bychom si to mohli zopakovat. A teď teda chci ještě víc.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    (pardon, severozapadni, v severovychodni Indii opruzaci temer nejsou - a je to tam super)
    Chtel bych, aby dceruska videla zlatej chram v Amritsaru, imho jedna za top 3 sakralnich pamatek na svete, ale na severozapad se mi nechce z par duvodu a jeden jsou opruzaci.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    POZITRON: dve tri univerzalni rady na vsechny opruzaky, do "Orientu" jezdim casto a pravidelne:
    1) vyhnout se co to jde mistum kde se zdrzuji, logicky ty, kde maji nejvetsi nadeji nadeji na uspech, obvykle jasne vymezitelne lokality
    2) nulova komunikace, i jakkoli razne NE, zavrteni hlavou nebo ocni kontakt jsou komunikace
    3) nejevit zajem o zbozi nebo sluzby, ktere si nechci koupit
    -----
    Pamatuju, jak kamarad v severovychodni Indii dorazil z osamocene vychazky s tezkou bronzovou sochou bozstva, nejdriv si ji prohlizel, pak odmital a nakonec koupil, kdyz ho prodavac pronasledoval, padal na kolena a bil oblicejem o zem.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ale jdu sem teda s dotazem, jestli mi wizzair vezme pro dite mladsi 2 let krom kocarku jako druhy predmet odrazedlo funny wheels?
    KATIA
    KATIA --- ---
    TSOH: zajdi na čaj sem - majitel je v Maroku každou chvíli- https://www.cajovnasetkani.cz/
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    VERCA_ZABA: my jsme byli v Maroku s muzem za bezdetma nekdy pred vic nez deseti lety a souhlas s zebranim a vsudypritomnymi nahaneci. opravdu to bylo otravne, neprijemne, nebylo pred tim uniku a manzel tam kvuli tomu uz nechce nikdy jet.
    byli jsme tehdy pouze v Marrakesi, Essaurie a u vodopadu Ouzoud.
    kolikrat se na nas prilepili, sli s nama, otravovali, nedali se odehnat, potom treba zazitek, kdy jsme zaplatili bus, nastoupili, nabehli do busu a vybirali dalsi penize, ze jinak nepojedem, nebo taxikar nas od vodopadu odvezl jinam, kamsi do odlehlejch ulicek Marrakese a tam nam tvrdil, ze jsme nezaplatili, chtel dalsi penize a podobne. ale meli jsme nastesti GPS, takze jsme dosli zbytek pesky.

ja bych se tam moc rada nekdy vratila, tak asi sama s nekym z deti, az budou vetsi. :)
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    IKARIE: Věřím, že po těch letech se to tam změnilo. I jsem postřehla nějakou bandu španělů a maročanů, co tam zakládají útulky a kastrují zvířata.
    My jsme tam byli na 3 měsíce obytnákem, takže ježdění hlavně mimo turistické oblasti, jídlo jsme si kupovali na trhu a vařili, v restauraci jen párkrát. Jídlo mají samozřejmě super - ovoce, zelenina, bylinky, ořechy, chléb.. Jinak ohroženě jsem se mezi dospělými taky necítila, ty sňatky byly mezi placením na trhu, kdy manžel několikrát odmítl kozy, velbloudy atd:)) Plus jsme sebou měli velkýho psa, který odradil nejednoho zloděje.

TSOH: My to tam zažili skoro všude, nejvíc na jihu u pobřeží.
    TSOH
    TSOH --- ---
    IKARIE: Díky
    TSOH
    TSOH --- ---
    VERCA_ZABA: V Maroku jsem byl 3x a vždy s odstupem docela dost let. To co popisujes jsem tam moc nezažíval a pokud ano, tak spíše na severu. Poslední listopadovej výlet byl zcela bez jakékoliv prudy. Jo, strašně mi tam chyběla všude ta MB piána, teď po letech tam lítaj docela nová auta co nemaj šmrnc.
    .....
    Nebyl zde někdo v Západní Sahaře?
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    TSOH: mezi agadirem a as sawirou jsme byli na dvou mistech, kde byly duny primo u oceanu:

- jizneji pomerne turisticke Timlalin Dunes - je tam u toho parkoviste, kde se ti snazi prodat velblouda popr. ctyrkolku :) plus pujcovny snowboardu na sandboarding (v poradi ctvrta fotka)

- na druhem miste jsme byli uplne sami - je to asi 30 min pod as sawirou, jeli jsme tam za vodopadem, ktery byl zcela neprekvapive vyschly, nasli jsme uzasnou prazdnou plaz s dunou primo u plaze, jen to bylo asi 30 min pesky od nejblizsiho parkingu u cesty. v google maps hledej Sidi M’barek (v poradi pata a sesta fotka).

VERCA_ZABA: tyjo asi jste tam byli dyl, my nezazili nic z toho, co popisujes. potupnych psu u plazi jsme videli mnoho, ale vsichni byli mirumilovni. kocek ve mestech bylo dost, ale naopak me prekvapila spousta organizaci, co se tam tem zviratum venuje a krmi je. ohledne smlouvani nemam co rict, jedli jsme za velmi levno v restauracich a krome vody v obchudcich a ovoce pri cestach jsme nic nenakupovali, tak je to samozrejme mozne. snatek mi teda nikdo nenabizel, ani jsem se necitila nijak ohrozene, kdyz jsem nekde sla sama.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    TSOH: země je to pěkná, co se týče přírody. Hory, poušť (mnohem lepší než proflakla Zagora je lepší jet do Mhamidu), cedrové lesy s opicemi, pobřeží.. ale co je děs běs jsou lidi a zvířata. Ustavične žebrani a vysvětlování, že nemáme plné kapsy zlata, týrání oslu/koz v přímém přenosu, smečky agresivních psů, kočky v zuboženem stavu.. Každodenní smlouvání o ceně na trhu za každou chujovinu a odmítání sňatku.
    TSOH
    TSOH --- ---
    IKARIE: Ty duny u toho moře jsou kde? Maroko je fakt bezva. V listopadu jsem tam byl týden se synem a dávali jsme okruh z Agadiru na jih. Vymetali jsme zapádkovy kousek od Západní Sahary. Koryta řek po těch deštích/povodních v údolích, kde vedla cesta byla také zajímavá. Moc pěkná zem.
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    jee, koukam ze se me nepripojily ilustracni fotky, tak jeste pridavam:

IKARIE
    IKARIE --- ---
    tak ja jsem hodim referenci na nase vanocni maroko, kdyz jsem se s tim uz psala na IG :)

2000 km Marokem
    ->vyzvedavame auto v Rabatu, misto objednanych sedacek dostaneme vajicko pro mimina a pokracovaci sedacku pro batolata. V nadrzi dojezd 8 km, nejblizsi benzinka je 5km daleko a existuje pouze v mapach. Doprava na kruhacich divoka. Muj prvni stresik.

->dlouha cesta pres Vysoky Atlas, vidime prvni letosni snih

->ksar Ait Ben Haddou a prvni tajine, deti se na to moc netvari a to jeste nevedi, ze neni zdaleka posledni 🙂

->dvouhodinove cekani na kafe, jus a svacu v Zagore, nervy z toho mam uz jenom ja

->duny Tinfou a nezapomenutelna noc v pousti

->dlouha cesta na pobrezi pres nekonecne hory a pustiny

->rozestaveny Agadir (kruhace uz zvladame, jinak tam me to moc za srdce nechytlo, narozdil od ⬇️

->nadherna As Sawíra a prazdne plaze kolem

->Rabat s autentickou medinou a portugalskou pevnosti

Uz se nam do itinerare nevesel Marrakesh, slibili jsme si, ze se tam (a idealne na nejaky trek do Atlasu) vratime - zbyle dirhamy nemenim a nastavuju hlidac na levne letenky.

Ja to hodnotim jako nasi zatim nejlepsi rodinnou dovolenou, kazdy den jsme meli x ruznych zazitku, deti videly, ochutnaly a zazily uplne jiny svet. Pro me to byla zas po letech trosku exotika trosku pripominajici Asii. Muj muz, ktery uz v Maroku byl a arabsky svet zna dobre je pry nadsen tak prumerne :)

Jeste poznamka cenove - nejvetsi naklad byly letenky na vanocni termin, ty jsem resila skoro pul roku a ctyri mesice jsem mela koupeny jen let tam (levna letenka praha - malaga s ryanairem za litr + prelety malaga-rabat, rabat malaga, ty byly kolem 20 eur za osobu a cestu). pak jsem teda dokoupila krkolomne spojeni s easyjetem malaga - milan, milan - praha. komplet vsechny lety pouze s osobnim malym batuzkem 20 tisic pro 4, ale dve noci jsme spali museli spat v malaze (tedy + 5000 za ubytka).

- druhym vetsim nakladem bylo pujceni auta, nebrali jsme uplnou plechovku, ale trosku vetsi SUV, to vyslo na 13000 na ten tyden (plus nafta, cenove jako u nas)

- pak uz bylo levno: luxusni spousta jidla pro 4 s fresh jusikama a u more cerstvyma rybama a morskyma plodama kolem 20-25 eur prumerne za jidlo pro 4, prumerna cena ubytka 40 eur na noc. nakupovali bychom, bylo co, ale nemeli jsme to jak odvezt, takze v tomto smeru jsme neutraceli :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KETHAMINA: v Jablonci procházka po přehradě, v Liberci IQpark

iQPARK | iQLANDIA.CZ
    https://iqlandia.cz/iqpark?gad_source=1
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam