IKARIE: super report, díky. Vavřínový lesy a anag jsou fakt krásný, o oklí Teide nemluvě.
Taky přidám pár potřehů - kolem Chinyero jsme šli před několika lety a bylo to fakt moc krásný, letos jsme si udělali podobný výlet a přes borové lesy vystoupali nahoru a obešlli Montana Negra, to bylo podobný a líbilo se nám to moc.
Taky jsme letos šli do placené rokle Barranco del Inferno, to hodnotím dobře, je tam omezený denní počet lidí a jít s dětma do rokle bez tak udržované stezky bych si vlastně netroufla, takhle jsme si užili noření se hlouběji a hlouběji až do míst, kde najednou bylo vlhko jako v Brdech, rostly tam listnatý stromy a na konci byl vodopád.
K Teide jsme se letos vlastně vůbec nevydali, ale to návtěvnické centrum El Portillo je vážně moc hezký, je u toho i malá botanická a pítko, kde se slétá hodně ptáků.
Nahoru na Teide jsem chtěla hodně, teda až na vrchol, neměla jsem morál vyřizovat dlouho dopředu permit a vlastně si ani nebyla jistá tím prudkým stoupáním ve skoro čtyř tisících metrech, edělá mi převýšení obecně moc dobře. Ale já a syn, dcera nechtěla a tak s ní muž podnikl něco jinýho, jsme loni jeli lanovkou (dolní stanice je teda mucho turistický byznys, ale člověk tam nemusí utratit nic (lístky se kupujou předme online) - chce to ale postřeh, třeba paní všechny při nástupu automaticky fotí před fotkou Teide a při návratu za to chtějí 8 euro, asi si to prostě lze nevzít, my se nenechali ani vyfotit, ale je to otravný. Nastupuje se na přesný čas.
Nahoře jsou dvě možnosti, kam jít bez permitu, nalevo nebo napravo - je tam napsaný, če tam můžeš být jen hodinu, což se dá stihnout ten jeden směr, ale nebylo to nijak restriktivní, na lístku na lanovku nebylo napsáno, v kolik musíme nastoupit, ani to pak nikdo nekontroloval. Takže jsme šli obě stezky, bylo to moc krásný, přičemž na tu druhou s výhledem na Pico Viejo nešel skoro nikdo a na jedno místě páchla síra, pluis ty výhledy, užili jsme si to mylsím maximálně, i když jsem musela syna trochu ukecávat, měl obavy, že budou mít pak u lanovky řeči, ale nahoře nikdo nekotrnoluje, jak je tam člověk dlouho. jen tedy lístek jako takový.
O Siam Parku víme, ale jsem na to škrt asi úplně, děti o to vlastně ani moc nestály, dcera není žádný velký milovník tobogánů, zabavili se půl dne i v bazénech Lago Martianez v Puertu, kde není tobbogán ani jeden a je tam ledová voda tak, že muž tam vlezl jen asi na 5 minut, ale já si tam zaplavala maximálně a byla jsem teda taky nadšená. Aquapark jsme jim slíbila v Česku na tenhle týden, kdy ma jarňáky druhý dítě ;-)
Letenky jsme teda bohužel kupovali dost pozdě, takže 20k pro čtyři z Norimberka, ale zase jsme tam jeli už vv sobotu ráno, užili si město (ZOO, dům Albrechta Dürera) a hlavně jsme spali na letišti v hotelu, z něhož jsme ráno jen nakráčlei na gate, to se nám libilo moc. Měli jsme apartmín v Icod de Los Vinos za 9,5k na týden.