• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TETA_JELENACestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    NETTOPEER: ahaaaa, tak ta videa byla 5 a 8 let stara. super!
    NETTOPEER
    NETTOPEER --- ---
    POZITRON: před 5ti lety to tam nebylo, ale loni v srpnu nás to tam překvapilo, nevím přesně od kdy to tam je :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    NETTOPEER: fakt? o tom se mi nepodarilo nic najit. koukala jsem ted kvuli tomu na videa na youtube a proste klasickej vytah.
    NETTOPEER
    NETTOPEER --- ---
    Skytower - I ta videoprojekce ve výtahu je cool, cesta nahoru - let nad město až do vesmíru; cesta dolů - potápění pod hladinu moře.
    Dá se tam vyjít i ven na takový "balkonek"
    HOJ_TY_STEDRY
    HOJ_TY_STEDRY --- ---
    ANNAWA: jo, měli jsme to podobně, tam mě to opravdu příjemně překvapilo
    POZITRON: to vypadá skvěle!
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    HOJ_TY_STEDRY: tenhle vyhled je v mrakodrapu za sklem, takze kluci nikam nespadnou a nahoru vytahem. :)
    uplne ziram, jaky klenot nam unikl, to vypada jako super misto pro deti, myslim cele to mesto.

ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    HOJ_TY_STEDRY: taky jsem před pár lety byli v Afrykariu a dokonce tak dlouho, že už nám nezbyl žádný čas na samotnou ZOO, ale v zimě to vlastně ani nevadilo.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    * píšu jak trotl, překlepy, opakující se slova, omlouvám se, trochu hektický den.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    IKARIE: super report, díky. Vavřínový lesy a anag jsou fakt krásný, o oklí Teide nemluvě.

Taky přidám pár potřehů - kolem Chinyero jsme šli před několika lety a bylo to fakt moc krásný, letos jsme si udělali podobný výlet a přes borové lesy vystoupali nahoru a obešlli Montana Negra, to bylo podobný a líbilo se nám to moc.

Taky jsme letos šli do placené rokle Barranco del Inferno, to hodnotím dobře, je tam omezený denní počet lidí a jít s dětma do rokle bez tak udržované stezky bych si vlastně netroufla, takhle jsme si užili noření se hlouběji a hlouběji až do míst, kde najednou bylo vlhko jako v Brdech, rostly tam listnatý stromy a na konci byl vodopád.

K Teide jsme se letos vlastně vůbec nevydali, ale to návtěvnické centrum El Portillo je vážně moc hezký, je u toho i malá botanická a pítko, kde se slétá hodně ptáků.

Nahoru na Teide jsem chtěla hodně, teda až na vrchol, neměla jsem morál vyřizovat dlouho dopředu permit a vlastně si ani nebyla jistá tím prudkým stoupáním ve skoro čtyř tisících metrech, edělá mi převýšení obecně moc dobře. Ale já a syn, dcera nechtěla a tak s ní muž podnikl něco jinýho, jsme loni jeli lanovkou (dolní stanice je teda mucho turistický byznys, ale člověk tam nemusí utratit nic (lístky se kupujou předme online) - chce to ale postřeh, třeba paní všechny při nástupu automaticky fotí před fotkou Teide a při návratu za to chtějí 8 euro, asi si to prostě lze nevzít, my se nenechali ani vyfotit, ale je to otravný. Nastupuje se na přesný čas.

Nahoře jsou dvě možnosti, kam jít bez permitu, nalevo nebo napravo - je tam napsaný, če tam můžeš být jen hodinu, což se dá stihnout ten jeden směr, ale nebylo to nijak restriktivní, na lístku na lanovku nebylo napsáno, v kolik musíme nastoupit, ani to pak nikdo nekontroloval. Takže jsme šli obě stezky, bylo to moc krásný, přičemž na tu druhou s výhledem na Pico Viejo nešel skoro nikdo a na jedno místě páchla síra, pluis ty výhledy, užili jsme si to mylsím maximálně, i když jsem musela syna trochu ukecávat, měl obavy, že budou mít pak u lanovky řeči, ale nahoře nikdo nekotrnoluje, jak je tam člověk dlouho. jen tedy lístek jako takový.

O Siam Parku víme, ale jsem na to škrt asi úplně, děti o to vlastně ani moc nestály, dcera není žádný velký milovník tobogánů, zabavili se půl dne i v bazénech Lago Martianez v Puertu, kde není tobbogán ani jeden a je tam ledová voda tak, že muž tam vlezl jen asi na 5 minut, ale já si tam zaplavala maximálně a byla jsem teda taky nadšená. Aquapark jsme jim slíbila v Česku na tenhle týden, kdy ma jarňáky druhý dítě ;-)

Letenky jsme teda bohužel kupovali dost pozdě, takže 20k pro čtyři z Norimberka, ale zase jsme tam jeli už vv sobotu ráno, užili si město (ZOO, dům Albrechta Dürera) a hlavně jsme spali na letišti v hotelu, z něhož jsme ráno jen nakráčlei na gate, to se nám libilo moc. Měli jsme apartmín v Icod de Los Vinos za 9,5k na týden.
    HOJ_TY_STEDRY
    HOJ_TY_STEDRY --- ---
    POZITRON: my jsme byli minulý týden s dětmi 7 a 5 a celkem jsi to shrnula :) Afrykarium i Hydropolis jsou naprosto skvělé (Hydropolis minimálně 3 hodiny, ne 2 jak píšou na stránkách, v Afrykariu samotném jsme taky byli aspoň dvě hodiny, ale zase co nám v té zimě zbývalo :)). Na vyhlídce jsme byli na mostku kajícnic (nebo jak se to jmenovalo) - je to mostek mezi dvěma kostelními věžemi kousek od Rynku. V hezkém počasí si myslím, že bude moc fajn se jen tak s dětmi poflakovat kolem řeky na ostrovech a přilehlých parcích, toho jsme si teď moc neužili.
    Co se mi s dětmi líbilo, tak městská knihovna má na stránkách ke stažení QR hry - je to sice polsky, ale s trochou kreativity a pomoci od googlu to jde v klidu používat, byla to sranda :) My jsme šli Poznaj Wroclaw z krasnalem Bibliofilem - taková procházka po centru kolem 4 km, od trpaslíka k trpaslíku, na některých místech úkoly typu vyfotit se, odpovědět na otázku a pod. Mají to tady: https://biblioteka.wroc.pl/projekty/gry-miejskie/
    Jeli jsme vlakem a neměnila bych, cesta rychlá a bez problémů (jen cestou zpátky jsme čekali půl hodiny na nádraží kvůli zpoždění).
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Wroclaw s detmi 7, 5 a necele 2, od ctvrtka do soboty, druha pulka dubna.
    ZOO + Afrykarium, Hydropolis, Kolejkowo, trpajzlici po meste, eventuelne par kesek. To tak bude stacit?
    Vyhlidka na Sky tower stoji za to?
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    Tenerife

odlozim tu nejake tipy / poznatky z letosnich jarnich prazdnin s detma aktualne 8 a skoro 6 (na Tenerife se vracime, ale deti jsou uz vetsi a neco ujdou, tak jsme letos zvladli nejaka nova mista)

- SIAM PARK https://siampark.net/ - nejvetsi kanarsky aquapark. letos jsme byli poprve (predtim 2x v loro parku, da se koupit twin ticket a pri navsteve obou parku tak dostanete drobnou slevu). nechavali jsme si to az na letosek, aby i mladsi dcera mohla na vetsinu atrakci, kde je limit 125 cm. no, tak jelikoz jsem to vzala pouze hrubym odhadem, jeste ji cca centak az dva chybi a prosla pouze na prvni atrakci s timto limitem. na ostatnich ji premerovali a vsude sice prosla, ale byla jsem upozornena, ze pouze jednou, at uz se tam nevracime (kdyz jsme si vystali patricnou frontu, tak se jim nas asi slitovalo). musim teda rict, ze ona uz vetsinou podruhe stejne nechtela, ty aktrakce od 125 cm uz jsou dost divocina :) krom toho je tam dost atrakci od 110 cm a pak nekolik od 140 cm, kam bych se teda neodvazila. osmilety syn tech 140 cm presne ma, ale byl tam uveden i vek (12 let) a teda tyto atrakce jsem mu zatrhla :). deti teda absolutne nadseny. na to ze byl unor tak bylo narvano, asi bychom vyuzili i fast pass na 28 eur na osobu, ale na to jsem skrt, uz takto to bylo drahe (42 euro dospelak, 30 euro deti). rano jsme necekali skoro nidke, ale odpoledne byla na ti top atrakce klidne i 20 minutova fronta. zvladla jsem to s detma sama, muz mel day off, on by mel asi problem, pze ma dioptricke bryle a u vsech toboganu byl vstup s brylemi zakazan.

z praktickych veci - doporucila bych boty do vody, ty jsme nemeli, tak jsme behali po celem parku bosky, ve vetsich vedrech se ale chodniky rozpali a mohlo by to byt neprijemne. naopak jsme tahali neopreny (coz vzhledem k tomu, ze jsme cestovali jen s "personal item" batuzkem byl dost zbytecny luxus). bazeny jsou prihrivane na cca 24 stupnu, takze deti ty neopreny nechtely. lehatek je vsude dost, ale okolo 11 hodiny uz byly vsechny obsazene. jidla a piti spousta, ale meli jsme svaci, nic jsme tam nekupovali. syn se vyjadril tak, ze uz k narozkam nechce nikdy nic jinyho nez vstupenky do siam parku, takze nadseni velike, vydrzeli jsme od otvoracky v 10 do zaviracky v zime v 17.

- NARODNI PARK KOLEM EL TEIDE - moc doporucuji navstevnicke centrum v El Portillo, kde je parkoviste a male inkteraktivni muzeum se vstupem zdarma. poradi vam podle toho, kolik chcete ujit tu idealne turu v narodnim parku presne pro vas. https://www.tenerifeon.es/en/facilities/visitors-centre/centro-de-visitantes-el-portillo
    My jsme dali treky dva ve dvou dnech a bylo to prenadherne. nahoru na sopku jede lanovka, ale je tam vysoke prevyseni a nejak jsme o tento zazitek nestali, na pesi turu nahoru na Teide je treba mit permit nebo pruvodce.

- PARQUE RURAL DE ANAGA - severni zeleny vybezek ostrova, plny vavrinovych lesu. vizualne uplna nadhera, okolo mesta San Cristobal de la Laguna to ma nadech jak nekde v horach na Sri Lance. sli jsme jen maly 6km okruh Sendero Bosque de los Enigmas, ktery zacina akonci na vyhlidce Cruz del Carmen. nadherne vyhledy, moc prijemna prochazka. pak jsme sjeli na divoke plaze okolo Benijo. https://zahorizont.cz/tenerife-co-navstivit-v-anaga-rural-park/

- za me highlight byl 7km okruh okolo sopky Chinyero, takovou krajinu, ktera byla navic na kazdym kilometru uplne jina, vcetne prochazky pres lavove pole jsem nikde jinde nevidela (pripominalo to trosku narodni park na jihu Lanzarote). https://www.cestujlevne.com/pruvodce/spanelsko/tenerife/vulkan-chinyero

celkove musim rict, ze pro me jsou Kanary v obdobi jarnich prazdnin top a uz vyhlizim letenky na pristi rok.

naklady - letenky s vuelingem kupovane loni v kvetnu pres barcelonu cca 15500 czk za nas 4, apartman v La Tejita (dve loznice, studeny bazen, par kroku od nakupaku a od plaze) 18000 czk na 9 noci pres booking, pujceni autanecelych 6000 na tech deset dni (rezervovano hodne dopredu s nakupem letenek) od https://autoreisen.com/car-hire/car-hire.php
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ATUARFIK: Plzeň je dobrej tip, byla jsem takhle s detma dokonce několikrát. Dobré bylo i plzeňské podzemí. Plzeňská zoo je fajn, dinopark byla přes tomu zavřený, Bolevak se dá pohodlne obejít celý.
    Dotáhla jsem děti i na prohlídku Loosova bytu, protože mám ráda architekturu, ale chápu, že pro drti to jinak není, ale mohe děti jsou zvyklý a za odměnu v podobě zoo a trochu toho fast foodu vydrží hodně..
    Jen to DEPO25 teď myslím prochází nějakou větší rekonstrukci.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ATUARFIK: byla jsem tam nedávno, tak doufám, že je v provozu běžně:-)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    KATIA: Ohó, kočičkovej robot! Já už jsem se mezitím k té Plzni začala klonit čím dál víc, už jsem se dívala i na nějaké ubytování, takže informace o kočičkovém robotu je klíčová.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ATUARFIK: Plzeň je bezva a chceš bydlet v hotelu Central, protože tam na snídani jezdí pro nádobí kočičkovej robot :-))
    Techmania je supr, za mě celý den i s projekcí. Zoo a Dinopark taky prima. Pivovar má teď nějakou rekonstrukci a prohlídka není tak dobrá jako bývala. Nepravidelně jsou fajn věci v Depo25.
    Hezké procházky kolem rybníků, my chodíváme na Bolevák, ale je spousta jiných možností.
    Mrkla bych se dle termínu na divadlo.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ATUARFIK: Liberec s IQlandií :)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Ehm, v kontextu jižní Francie a Kanárů mám takový přízemní dotaz...

Potřebuji vysmahnout na víkend s dětmi 5 a 12 let. V sobotu ráno odjet, někde zůstat přes noc, v neděli se vrátit, v březnu, takže nečekám žádné super počasí a třeba na vandr s přespáním ve stanu nechci. Cestování vlakem nebo busem z Prahy. Rozpočet spíše omezený.

Napadá mě třeba Plzeň s Techmánií, že by si to mohl užít mladší i starší. Máte někdo nějaký jiný tip? A případně i tip na ubytování?
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    Jdu jsem s tímdle videem = https://vm.tiktok.com/ZNd1xFj6B/ ve zkratce Marseille a jeho okolí jsou plné olova, rtutě a arseniku 🥺 + Fr stát má do 2028 to vyčistit. 😬
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam