Ahoj, včera jsme se vrátili z desetidenního výletu po Maroku, tak si dovolím stručný report :-)
Bylo to super. V Maroku jsme byli s dětmi podruhé, minulý rok v Agadiru a Marakéši, skoro jen ve městech, takže jsem tentokrát chtěli něco jiného, což se myslím povedlo.
Den 1:
Let tam: Z Prahy přes Treviso do Marakéše, úplně v pohodě, jen klasicky po příletu do Marakéše dlouhé čekání na pasovku a na kontrolu zavazadel.
Večer vycházka do Mediny, už jsme byli minulý rok, takže jen krátce, protože ne všichni z nás jsou z toho ruchu příliš nadšeni. Tam a zpátky z ubytování místním taxi, včetně smlouvání atd., což je celkem zážitek. První tažin v místní restauraci, dospělí si pochutnávají :-)
Den 2:
Dopoledne procházka po čtvrti Gueliz, kde bydlíme, neturistická část Marakeše (což vždycky přeferuju před obvyklým cirkusem pro turisty). Taková jakoby lepší čtvrť pro bohaté místní, takže spousta dobrých restaurací, barů, moderních supermarketů atd. Místní Carrefour s asi 5x větším sortimentem než v ČR (ale to je asi běžné kdekoliv), včetně obrovského výběru alkoholu, i místního vína.
Na odpoledne a večer jsem nám, i přes protesty manželky, rezervoval přes GetYourGuide organizovaný výlet do pouště Agafay. Vyvezou vás tam autobusíkem, zajezdíte si na velbloudech, na čtyřkolkách, dají vám večeři a je tam nějaké představení s hudbou a fireshow. No, podruhé bych do toho už asi nešel, bylo to taková klasická masově turistická akce, na druhou stranu to bylo fakt levné, nic nebylo vyloženě špatně a dětem se to líbilo. Jo a ta krajina je tam nádherná.
Den 3:
Půjčujeme si auto a vyrážíme na východ. Přejíždíme Vysoký Atlas, což jde dobře, nahoře jsem odbočil na místní silnici přes Telouet, což byl skvělý nápad, protože tam vůbec nebyl žádný provoz a bylo to tam naprosto fantastické. Přijíždíme do našeho ubytování nedaleko Ait Ben Haddou - krásný nově postavený penzion v tradičním stylu. Večer ještě jdeme do Ksaru - takhle v zimě a večer tam skoro nikdo není, takže pěkný, jinak v sezóně to asi musí být turistický masakr.
Odbočka: když už jsem řekl slovo "zima", tak jedna důležitá informace. Před odjezdem jsem se strašně bál, že tam zmrzneme. Pořád jsem sledoval teploty a když jsem viděl, že je tam v noci 5 stupňů, tak jsem si nebyl jistý, že to zvládneme. Realita je ovšem jiná. Nevím vlastně proč, ale v Maroku je prostě teplo a příjemně, i když je teploměr nízko. Stačí když vysvitne sluníčko a je vám jedno, kolik je reálně stupňů, prostě je příjemně a můžete chodit v tričku a mikině. Blbý je jenom když prší a fouká, ale to se obvykle děje jen opravdu výjimečně. Tento rok to teda v prosinci a lednu bylo horší, ale my jsme už měli štěstí. Největší zima bývá brzo ráno (ale to je stejně tma), večer naopak je dlouho teplo.
Den 4:
Přejíždíme dále na východ. Přes Ouarzarzate (nádherné opravené historické centrum!) a Agdz až do vesničky/kasbahu v údolí řeky Draa. A tohle byl naprostý highlight celé cesty. To údolí a celá krajina kolem je něco neskutečného. Je tam klid, celkově orient jak z pohádky, prostě úplně jiný svět. Přes den opravdu teplo a slunečno.
Ubytovali jsme se na dvě noci v opraveném tradičním domě v Ksaru Tamgougalt. Naprosto skvělé, včetně místní snídaně a večeře.
Den 5:
Zůstáváme na stejném místě, procházíme se Oázou, na oběd jedeme do Agdz, pak k vyschlému vodopádu, který jsem náhodně našel na Mapy.cz. Pohoda, relax.
Den 6:
Jedeme zpátky přes hory silnicí RN23 směrem na Ouzoud, která na mapě vypadá jako klasická národní silnice první třídy, ve skutečnosti však ta silnice téměř neexistovala, částečně ji zbořilo počasí posledních dvou měsíců (sesuvy, záplavy, bahno...), částečně ji opravují, takže se jede přes staveniště. Hrůza, šest hodin jsme jeli skoro krokem přes hory. Na druhou stranu, neuvěřitelné dobrodružství pro všechny :-)
Na druhé straně hor se zhoršilo počasí, začalo pršet.
Večer příjezd k vodopádům Ouzoud. Prší a je hnusně. Vodopád je hezký, jen to okolí je turistický cirkus.
Bydlíme v chatičce, která byla asi nejnáročnější ubytování za celou dovolenou, v podstatě v pohodě, jen to prostě takhle v zimě vlhku úplně nebylo nejkomfortnější.
Den 7:
Zůstáváme v Ouzoud, jedeme jen na pěší výlet po okolí, děti obdivují zvířátka včetně opic, oslů, kočiček atd. (to teda v celém Maroku, je to zvířecí ráj).
Den 8:
Odjíždíme k moři přes Marakéš. Velmi dlouhá cesta do úplně jiné části Maroka, ale jsem rád, že jsme ji podnikli.
Večer příjezd do Essaouiry, tady už je zase pěkně, moře, pláže, sluníčko, nádherné ubytování v novostavbě - do Mediny už se nám nechtělo :-)
Den 9:
Essaouira, velmi pěkné město, dost jiné než např. Marrakeš nebo Agadir. Malé městečko, ale je tam všechno, včetně klasicky marockého ruchu. Hned za městem jsou písečné duny. Na jaře nebo v létě bych si asi dokázal představit tady strávit celý týden.
Den 10:
Odjezd zpátky do Marakéše, ubytování u letiště, vrácení auta.
Den 11:
Brzo ráno odlet. Bohužel zpátky jsme letěli s přestupem v Marseille, což je asi největší díra, kterou jsem kdy viděl, plná klasické francouzské idiocie. Takže jsem ten přestup málem nestihli, protože jen na příletovou pasovou kontrolu se tam čeká ve frontě dvě a půl hodiny! Proti Marseille je Maroko vrchol lidské civilizace.
Celkově:
Letěli jsme tam i zpátky s RyanAir, což bylo jako vždy super, nebýt toho letiště. Jedna letenka stála včetně zavazadel asi tak 5000 Kč. Je to dražší než minulý rok z Vídně do Agadiru, ale za ten komfort odletu z Prahy to stojí.
Ubytování stálo vždy tak kolem 2000 Kč za noc, často včetně snídaně, vybíral jsem předem přes Booking nebo AirBnB pouze ubytování s hodnocením nad 9 z 10. Ani jedno ubytování nebylo zklamáním.
Auto: V Marakéši (asi i kdekoliv jinde) je spousta půjčoven, které mají výborné hodnocení na Googlu. S těmi nešlápnete vedle. Měli jsme Dacii Duster s automatem a dieslovým motorem, který měl úplně absurdně malou spotřebu, takže ještě v kombinaci s nízkou cenou nafty v Maroku jsme za celých ujetých asi 1200 km zaplatili pár korun :-)
Cena půjčovného byla myslím 25 Euro na den.
Jídlo: Není problém se najít kdykoliv a kdekoliv. Oběd nebo večeře pro celou rodinu vyšla včetně všeho na 200 - 300 DH (asi 440-660 Kč). Bohatá snídaně v centru Marakéše nás stála 180 DH (400 Kč). Šlo by to levněji, ale i výrazně dráž. My jsme se nebáli jíst v běžných bistrech a restauracích s plastovými židlemi, kam chodí i místní. Nikdy nám nebylo špatně, když nepočítám obvyklé těžkosti z McDonalds, kam jsme jednou zajeli při průjezdu Marrakeší :-)
Skvělé kafe u cesty stojí 15 Kč, chleba v místní pekárně 2 koruny!
Místní lidé jsou příjemní, velmi milí a naprosto nekonfliktní. Občas se vás na ulici někdo někdo zeptá, odkud jste, a pak vám popřeje šťastnou cestu a ať se vám v Maroku líbí. Ale jak říkám, spíš jsme se vyhýbali klasickým turistickým pastem, kde to samozřejmě může být někdy i nepříjemné (podobně jako v centru Prahy).
Kdyby vás zajímalo ještě něco konkrétního, rád se podělím :-)