• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TETA_JELENACestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    tak jsem tak dlouho lavirovala nad tim, zda je za soucasne situace na blizkem vychode bezpecne odletet pristi sobotu do jordanska, kam mame uz dlouho koupene letenky, az dceri v noci praskl pri akutnim zanetu stredniho ucha bubinek a vesmir to vyresil za me, budu moct tak maximalne vyzkouset silu naseho rodinneho cestovniho pojisteni storna.

predstava jarnich prazdnin doma v bahne a zime je pro me zcela neprijatelna, nemate nekdo nejaky ultimatni napad, jiny, nez jsem zatim vymyslela ja, viz nize? neco, co nezahrnuje let letadlem (dr na pohotovosti mi dneska rikala, ze po perforaci bubinku by min dva tydny letet nemela) + atrakce v podobe akvaparku a koupani? my jako vodomilna rodina jsme zcela v pytli :)

zatim me napadlo:
    1. jet autem do stredni italie nebo stredni dalmacie s cilem najit klima kolem 15 stupnu a SLUNCE

2. za predpokladu, ze bude dcera pristi tyden uz fit (pouze s dirou v bubinku) jit nejakou z etap stezky ceskem, jizni vetev, jizni morava, podyji uz by mohlo byt bez snehu. tam mi chybi to slunce + pada casta motivace mych deti pri delsich pochodech - ubytko s bazenem.

3. jeste me napadlo jet nekam vlakem, na par terminu pristi tyden je jeste vlak viden-benatky za super cenu, ale uplne nevim, kdyby se tam nejak zasadne vylepsila predpoved na slunecno, tak bych o tom uvazovovala.

jarnaky nam zacinaji pristi vikend.
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    SHILENEC: Ano, už nejsou dětské, takže tento tip dobrý. Jen bych raději něco konkrétnějšího přímo v těch městech a blízkém okolí.
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    IBERIA: kdyz budete pobliz, co takhle Dunkirk (FR)? 12 a 15 zni, ze by jim uz WW2 neco rikat mohlo. Bruggy kvituju, jsou skvely (stare centrum) na nocni prochazku, ma to svoje kouzlo.
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    Chystáme se v létě s dětmi (12 a 15) na pár dní do Belgie (Brusel, Bruggy, možná Antverpy). Představovala bych si kombinaci město a příroda. Je něco, co bychom neměli minout? Samozřejmě vyhledávám na webu, ale nejsem si různými guide tipy jistá. Například Mini-Europe je asi blbost, že?
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    BEBERA: projeli jsme Maroko křížem krážem a největší zážitek byla rozhodně Sahara:)) Oceán v únoru ani březnu koupatelný není, fouká tam. Jo, velbloudi na pláži jsou super na fotku, ale jinak nic tak speciálního oproti poušti. Což z Ourzazate nemáte uplně daleko. Jen to nezapíchněte hned v Zagoře, to je hrozná škoda. Určitě lepší dojet až do Mhamidu.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    BEBERA: My jsme v Essaouire byli, ale měli jsme to rozhozené jinak - nepůjčovali jsme si auto a byli jsme 4 dny v Marrakéši včetně výletu vlakem do Casablancy a tři dny v E.

Bylo to v polovině února, líbilo se nám tam, ale je to hodně větrné město, foukalo tam (a fouká často) tak, že to zvedá prach a písek. Trochu dun jsme si užili za městem, dělali jsme i nějaké výlety po okolí. Ale pokud máte možnost být na Sahaře, na E bych se rozhodně vybodla, na koupání to v tom únoru nebylo ani smykem (ani jsme s tím nepočítali), v březnu bych si tipla, že to nebude o moc lepší.
    GREVE
    GREVE --- ---
    GRETKA: Francouzsky a anglicky. Francouzsky mluví každý a velmi dobře, anglicky spíš jen ti, co se motají okolo turistického ruchu. Francouzsky jsou také vedle arabštiny všechny nápisy a úřední dokumenty, takže znalost francouzštiny tam ten pobyt dost usnadní.

Ale vlastně jsem tam hodněkrát kolem sebe slyšel i španělštinu, ale to spíš u jednotlivců...
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    GREVE: Jakým jazykem jste se dorozumívali?
    GREVE
    GREVE --- ---
    BEBERA: Pošlu do zprávy.
    GREVE
    GREVE --- ---
    BEBERA: My jsme sice Essaouiru navštívili a ta jako taková rozhodně za to stojí, ale upřímně řečeno, pokud budete zbytek pobytu na druhé straně Atlasu, tak to moc smysl nemá, asi bych zůstal tam a navštívil tu písečnou Saharu. Za měsíc už bude teplo, takže tam můžete i přespat v kempu, což je prý super. Já jsem tam nechtěl jet, protože to je z Agdz dalších X hodin cesty a v noci tam bylo kolem nuly. Ale v březnu už to bude v pohodě.

Problém je v tom, že cesta z Dades do Essaouiry bude doslova na celý den, tj. pěkná otrava v autě. Šel bych do toho jen v případě, že budete za každou cenu chtít vidět něco úplně jiného než tu pouštní krajinu. Taky záleží na tom, co byste u toho moře chtěli dělat. Na koupání to podle mě nebude :-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    A druhá otázka,nemohl bys prosím nasdílet i ubytování v Marakéši, Ait-Ben-Hanout a Ouzarzate? Dík
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    GREVE: Dík moc za report,za měsíc taky letíme, tak zrovna plánujeme,co navštívíme. První den máme Marakéš,odtud chceme jet jak vy přes Atlas do Ait-Ben-Haddouh a Ouzarzate,odtud do Dades Gorge a pak se rozhodujeme - vydat se na Saharu a nebo k moři do Essaouira. Obojí nestihneme. Manžel tvrdí,že podle recenzí je tam moře nic moc a do Essaouira nemá cenu jezdit. Jak to vidíš? Stojí ta oblast u moře za to?
    GREVE
    GREVE --- ---
    Ahoj, včera jsme se vrátili z desetidenního výletu po Maroku, tak si dovolím stručný report :-)
    Bylo to super. V Maroku jsme byli s dětmi podruhé, minulý rok v Agadiru a Marakéši, skoro jen ve městech, takže jsem tentokrát chtěli něco jiného, což se myslím povedlo.

Den 1:
    Let tam: Z Prahy přes Treviso do Marakéše, úplně v pohodě, jen klasicky po příletu do Marakéše dlouhé čekání na pasovku a na kontrolu zavazadel.
    Večer vycházka do Mediny, už jsme byli minulý rok, takže jen krátce, protože ne všichni z nás jsou z toho ruchu příliš nadšeni. Tam a zpátky z ubytování místním taxi, včetně smlouvání atd., což je celkem zážitek. První tažin v místní restauraci, dospělí si pochutnávají :-)

Den 2:
    Dopoledne procházka po čtvrti Gueliz, kde bydlíme, neturistická část Marakeše (což vždycky přeferuju před obvyklým cirkusem pro turisty). Taková jakoby lepší čtvrť pro bohaté místní, takže spousta dobrých restaurací, barů, moderních supermarketů atd. Místní Carrefour s asi 5x větším sortimentem než v ČR (ale to je asi běžné kdekoliv), včetně obrovského výběru alkoholu, i místního vína.
    Na odpoledne a večer jsem nám, i přes protesty manželky, rezervoval přes GetYourGuide organizovaný výlet do pouště Agafay. Vyvezou vás tam autobusíkem, zajezdíte si na velbloudech, na čtyřkolkách, dají vám večeři a je tam nějaké představení s hudbou a fireshow. No, podruhé bych do toho už asi nešel, bylo to taková klasická masově turistická akce, na druhou stranu to bylo fakt levné, nic nebylo vyloženě špatně a dětem se to líbilo. Jo a ta krajina je tam nádherná.

Den 3:
    Půjčujeme si auto a vyrážíme na východ. Přejíždíme Vysoký Atlas, což jde dobře, nahoře jsem odbočil na místní silnici přes Telouet, což byl skvělý nápad, protože tam vůbec nebyl žádný provoz a bylo to tam naprosto fantastické. Přijíždíme do našeho ubytování nedaleko Ait Ben Haddou - krásný nově postavený penzion v tradičním stylu. Večer ještě jdeme do Ksaru - takhle v zimě a večer tam skoro nikdo není, takže pěkný, jinak v sezóně to asi musí být turistický masakr.

Odbočka: když už jsem řekl slovo "zima", tak jedna důležitá informace. Před odjezdem jsem se strašně bál, že tam zmrzneme. Pořád jsem sledoval teploty a když jsem viděl, že je tam v noci 5 stupňů, tak jsem si nebyl jistý, že to zvládneme. Realita je ovšem jiná. Nevím vlastně proč, ale v Maroku je prostě teplo a příjemně, i když je teploměr nízko. Stačí když vysvitne sluníčko a je vám jedno, kolik je reálně stupňů, prostě je příjemně a můžete chodit v tričku a mikině. Blbý je jenom když prší a fouká, ale to se obvykle děje jen opravdu výjimečně. Tento rok to teda v prosinci a lednu bylo horší, ale my jsme už měli štěstí. Největší zima bývá brzo ráno (ale to je stejně tma), večer naopak je dlouho teplo.

Den 4:
    Přejíždíme dále na východ. Přes Ouarzarzate (nádherné opravené historické centrum!) a Agdz až do vesničky/kasbahu v údolí řeky Draa. A tohle byl naprostý highlight celé cesty. To údolí a celá krajina kolem je něco neskutečného. Je tam klid, celkově orient jak z pohádky, prostě úplně jiný svět. Přes den opravdu teplo a slunečno.
    Ubytovali jsme se na dvě noci v opraveném tradičním domě v Ksaru Tamgougalt. Naprosto skvělé, včetně místní snídaně a večeře.

Den 5:
    Zůstáváme na stejném místě, procházíme se Oázou, na oběd jedeme do Agdz, pak k vyschlému vodopádu, který jsem náhodně našel na Mapy.cz. Pohoda, relax.

Den 6:
    Jedeme zpátky přes hory silnicí RN23 směrem na Ouzoud, která na mapě vypadá jako klasická národní silnice první třídy, ve skutečnosti však ta silnice téměř neexistovala, částečně ji zbořilo počasí posledních dvou měsíců (sesuvy, záplavy, bahno...), částečně ji opravují, takže se jede přes staveniště. Hrůza, šest hodin jsme jeli skoro krokem přes hory. Na druhou stranu, neuvěřitelné dobrodružství pro všechny :-)
    Na druhé straně hor se zhoršilo počasí, začalo pršet.
    Večer příjezd k vodopádům Ouzoud. Prší a je hnusně. Vodopád je hezký, jen to okolí je turistický cirkus.
    Bydlíme v chatičce, která byla asi nejnáročnější ubytování za celou dovolenou, v podstatě v pohodě, jen to prostě takhle v zimě vlhku úplně nebylo nejkomfortnější.

Den 7:
    Zůstáváme v Ouzoud, jedeme jen na pěší výlet po okolí, děti obdivují zvířátka včetně opic, oslů, kočiček atd. (to teda v celém Maroku, je to zvířecí ráj).

Den 8:
    Odjíždíme k moři přes Marakéš. Velmi dlouhá cesta do úplně jiné části Maroka, ale jsem rád, že jsme ji podnikli.
    Večer příjezd do Essaouiry, tady už je zase pěkně, moře, pláže, sluníčko, nádherné ubytování v novostavbě - do Mediny už se nám nechtělo :-)

Den 9:
    Essaouira, velmi pěkné město, dost jiné než např. Marrakeš nebo Agadir. Malé městečko, ale je tam všechno, včetně klasicky marockého ruchu. Hned za městem jsou písečné duny. Na jaře nebo v létě bych si asi dokázal představit tady strávit celý týden.

Den 10:
    Odjezd zpátky do Marakéše, ubytování u letiště, vrácení auta.

Den 11:
    Brzo ráno odlet. Bohužel zpátky jsme letěli s přestupem v Marseille, což je asi největší díra, kterou jsem kdy viděl, plná klasické francouzské idiocie. Takže jsem ten přestup málem nestihli, protože jen na příletovou pasovou kontrolu se tam čeká ve frontě dvě a půl hodiny! Proti Marseille je Maroko vrchol lidské civilizace.

Celkově:
    Letěli jsme tam i zpátky s RyanAir, což bylo jako vždy super, nebýt toho letiště. Jedna letenka stála včetně zavazadel asi tak 5000 Kč. Je to dražší než minulý rok z Vídně do Agadiru, ale za ten komfort odletu z Prahy to stojí.

Ubytování stálo vždy tak kolem 2000 Kč za noc, často včetně snídaně, vybíral jsem předem přes Booking nebo AirBnB pouze ubytování s hodnocením nad 9 z 10. Ani jedno ubytování nebylo zklamáním.

Auto: V Marakéši (asi i kdekoliv jinde) je spousta půjčoven, které mají výborné hodnocení na Googlu. S těmi nešlápnete vedle. Měli jsme Dacii Duster s automatem a dieslovým motorem, který měl úplně absurdně malou spotřebu, takže ještě v kombinaci s nízkou cenou nafty v Maroku jsme za celých ujetých asi 1200 km zaplatili pár korun :-)
    Cena půjčovného byla myslím 25 Euro na den.

Jídlo: Není problém se najít kdykoliv a kdekoliv. Oběd nebo večeře pro celou rodinu vyšla včetně všeho na 200 - 300 DH (asi 440-660 Kč). Bohatá snídaně v centru Marakéše nás stála 180 DH (400 Kč). Šlo by to levněji, ale i výrazně dráž. My jsme se nebáli jíst v běžných bistrech a restauracích s plastovými židlemi, kam chodí i místní. Nikdy nám nebylo špatně, když nepočítám obvyklé těžkosti z McDonalds, kam jsme jednou zajeli při průjezdu Marrakeší :-)
    Skvělé kafe u cesty stojí 15 Kč, chleba v místní pekárně 2 koruny!

Místní lidé jsou příjemní, velmi milí a naprosto nekonfliktní. Občas se vás na ulici někdo někdo zeptá, odkud jste, a pak vám popřeje šťastnou cestu a ať se vám v Maroku líbí. Ale jak říkám, spíš jsme se vyhýbali klasickým turistickým pastem, kde to samozřejmě může být někdy i nepříjemné (podobně jako v centru Prahy).

Kdyby vás zajímalo ještě něco konkrétního, rád se podělím :-)

MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    VERCA_ZABA: já to mám tak, že abych se táhla někam dál tj. mimo pražské letiště, tak letím buď někam velmi daleko a/nebo někam na dlouho tj. min 14 dní. Kvůli prodlouženému víkendu se neobtěžuju.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    ILTU: tak zase autem někam, kde pak jezdíš tím autem je něco jiného:) Naše děti taky jezdí od narození s námi obytnákem, desetitisíce kilometrů v sedačkách a zvládáme to..
    U letenek to třeba beru jinak. Pokud můžu letět z Prahy, kde jsem za 30 min na letišti a nebo mám letět odněkud, kam jedu MHD skoro hodinu na vlak, vlakem xx hodin někam, pak nedejbože tam ještě přespat a až druhý den letět.. No, musel by to být dálkový let a ne tady hrc frc po Evropě. Ale přesně, každý to má jinak a někdo už má jako dobrodružství to, že nastoupí do tramvaje/do vlaku, někdo ušetří čas.)
    ILTU
    ILTU --- ---
    IKARIE: Jj, naše děti s námi také téměř od narození jezdí co rok do Polska na víkend na Mazury autem. A už jsme byli i na Rujáně a v Itálii. Maj sice tisíc keců před cestou (aktuálně je jim 10), ale když děláme občas po cestě přestávky - tu na jídlo, chvíli na hřiště... Tak to je vlastně v pohodě, i když je to dlouhá cesta. Jako "mimina" kus prospaly, teď už se s nimi dají hrát hry a diskutovat.
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    POZITRON: kdybych nebyla omezena tim pevne danym skolnim volnem, verim, ze se dostanu na super cenu i z prahy, coz je samozrejme mnohem pohodlnejsi, o tom zadna. hledani levnych letenek je ma oblibena kratochvile a s vetsi flexibilitou se toho da vykouzlit spoustu. ale bohuzel mimo prazdniny nebo reditelske volno (coz mame ted v tom kvetnu) ani tuk, takze pracuju s tim, co je.

ale moje deti jsou v pohode, neprudily ani jako uplne mini, ted uz jim je skoro 10 a skoro 7 a to jsou uz uplne plnohodnotni cestovaci partaci.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    IKARIE: jo, my take hlidame budget, abysme mohli letet vickrat za rok, ale ta vzdalena letiste s detmi jsou pro nas uz moc velka ztrata casu a nervu. je fajn, ze pro vas je to v pohode i z Roudnice, ze vam stoji za to v miste odletu i prespat a ze si uzijete i tu cestu, ac je dlouha.
    za bezdetma jsme take letali z Frankfurtu, Krakowa, Vidne nebo treba Budapesti, ale s detma si to neumim predstavit. my byli na Bohnice i z cesty autem do Polska k mori. :)
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    KATIA: ja to beru tak, ze cesta je cil. mnohem hur zvladam denni rutinu s detma doma. jak sbalime batoh a sedneme do vlaku nebo auta, vytahnu svacinu, tak uz mi to automaticky prepina do modu “dobrodruzstvi / prazdniny” a je ze mne mnohem kvalitnejsi matka, nez byvam doma :)))
    KATIA
    KATIA --- ---
    IKARIE: mně na tomhle spíš štve kolik času se stráví na cestě oproti pobytu. Ale chápu, že ten cenový rozdíl tu je.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam