• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TETA_JELENACestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli
    FINSON
    FINSON --- ---
    HUGILA: Bomba, děkuji za vyčerpávající info!
    HUGILA
    HUGILA --- ---
    FINSON: ano, mají to stejně. Výhoda Finska je ta, že oproti Norsku tam prakticky nejsou zahraniční turisti a kvanta obytňáků. Takže místo na přespání, kde budeš sám, najdeš bez problémů. Rovnou ti přidám tip na Pobaltí, kdybys tudy projížděl. V Pobaltí už nemůžeš přespávat kde tě napadne, ale zase tam mají silnou tábornickou kulturu. Což znamená, že v lesích, u řek, jezer, je spousta veřejně přístupných míst pro táboření, které spravují lesní podniky. Někde je to jenom lavička, stůl a ohniště, jinde je to přístřešek, gril a suchý záchod. Na mapách se jich dá najít spousta, a jsou na pěkných místech. My jsme takhle přespávali cestou v Litvě a Estonsku a bylo to fajn.
    Jinak cestování v létě na severu má obrovskou výhodu v tom, že je prakticky nemožné přijet třeba do kempu úplně za tmy...takže člověka nic nežene, aby byl někde, než bude tma:)

PROMETHEA: no ted v zimě jsme tam byli na 9 dní, 26.12-3.12. Akorát jsme to teda jeli na jeden zátah, 26.12 v 10:00 odjezd, abychom stihli s rezervou následující den první ranní trajekt z Tallinu, 27.12 kolem 15:00 jsme byli na místě. Nazpět jsme jeli posledním večerním trajektem 2.1, a 3.1 kolem 18:00 jsme byli doma. Je to trošku neobvyklé, a nelze to úplně každému doporučit:)

PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    HUGILA: na jak dlouho tam jste, když jedete autem? přes 2.000 km jedna cesta, pokud dobře hledám
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    IKARIE: Hele Hanka z Hravé cesty touhle dobou jela třeba Chorvatsko...
    FINSON
    FINSON --- ---
    HUGILA: Mají Finové takové to právo přístupu do volné přírody stejně jako Norové, prosím?
    HUGILA
    HUGILA --- ---
    QUANTI: tak to hledej letenky Praha-Ivalo..si můžeš dát prodloužený víkend v Laponsku i s polární září:)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    HUGILA: O polární záři teda sním taky. Nádhera.
    HUGILA
    HUGILA --- ---
    no a zimní Finsko je taky paráda, sice asi ne pro každého řidiče, ale stojí to za to. Byli jsme zase primárně u Koli, protože jsme chtěli vědět, jak ta krajina vypadá v zimě, jsou tam sjezdovky a chtěli jsme si zabruslit na jezeře:). Pak jsme si udělali výlet s přespáním do Laponska k Saariselce, protože jsme chtěli vidět polární záři, Slunce, které nevyjde nad obzor a zalyžovat v nejsevernějším lyžařském středisku v Evropě:) A když jsme se za tmy vraceli ze Saariselky do Koli... projíždíte stovky kilometrů mrazivou, většinou liduprázdnou, zasněženou, Měsícem osvícenou, noční krajinou, místo asfaltu je sníh a led, nad hlavou se Vám mění polární zář...nejkouzelnější noční přejezd, který jsme zažili.
    Takže Finsko autem v zimě je taky prima:)

MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    HUGILA: Ty jo, tak to jsou mraky kilometrů. Klobouk dolů.
    HUGILA
    HUGILA --- ---
    MEDVED007: pokaždé autem :) V létě jsme Finsko projížděli východní části, protože jsme jeli do Vardö. Takže jsme jeli mimo hlavní turistický tah na Rovaniemi.
    Ano, Finsko je jednotvárné, lesy, jezera, řeky, sem tam skály a balvany, řídké osídlení, ale já mám rád lesy, jezera, řeky a málo lidí:)
    Proto jsme to brali i tím východem (Via Karelia), kde je to divočejší a liduprázdnější. Nocovali jsme v kempu u NP Koli, následně přejezd do NP Oulanka. Z Oulanky jsme jeli k jezeru Inari, za Inari směrem k norským hranicím, byl další nocleh na divoko u jezera (jeli jsme se střešním stanem). Na zpáteční cestě ze severu jsme se pak znova vrátili na dvě noci do Finska do Kilpisjarvi (trojmezí SWE, NOR, FIN), opravdu zajímavý kout Finska.

MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    IKARIE: taky ji sleduji - je skvělá!
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    HUGILA: A prakticky se tam dostanete jak? Letadlo do helsinek a půjčení auta? My byli ve Finsku před pár lety a popravdě jsem byla docela zklamaná. Přišlo mi to tam hrozně jednotvárné, ale třeba změním názor.
    HUGILA
    HUGILA --- ---
    ještě tip na hledání ubytování ve Finsku. Lepší než booking je stránka lomarengas.fi
    Za prvé podpoříte místní firmu a místní pronajímatele, za druhé tam najdete neuvěřitelné domy, chatky, sruby na neuvěřitelných místech, no a za třetí je tam menší riziko problémů nebo podvodu, protože je to čistě finská záležitost a Finové nemají sklon k podvodům a nepravostem.

A můžu dát i konkrétní tip na ubytko, teď v zimě jsem byli mimojiné i v https://lomarengas.fi/mokit/lieksa-koli-sammonranta-13896 a super bydlení, celá rodina nadšená, plánujem tam i letní dovolenou.

V Laponsku jsme byli v https://www.booking.com/hotel/fi/poromoision-pirtti.cs.html, taky velmi příjemné ubytko /to je té majitelky se sobí farmou:)/, klidné, útulné místo uprostřed ničeho, v noci můžete sedět na záchodě a přitom z okna koukat na polární zář:)
    HUGILA
    HUGILA --- ---
    IKARIE: dej Finsku šanci:) My jsme tam byli loni v létě....láska na první pohled, takže jsme tam museli jet i strávit Silvestra. Abychom zažili i zimní Finsko za polárním kruhem. Dokonce jsem stylově vařil i sobí guláš, protože jsem zjistil, že majitelka jednoho našeho ubytování má sobí farmu a řeznictví, takže jsem si domluvil nákup masa:) No a už teď víme, že příští rok strávíme prodloužené jarňáky v Laponsku. Ta zima je tam úplně jiná.

No ale abych byl trochu užitečný, kdyby se Vám chtělo jet trochu níž než střední Itálie, tak bych se nebál doporučit Kampánii/ oblast Cilento. Je to kousek pod Neapolí a musím říct, že mě ta oblast tak nějak okouzlila. Když jsme přejeli pod Salerno, tak to bylo jako střih ve filmu, z turistické Itálie /Amalfi, Vesuv, Neapol/ najednou klid, prakticky bez turistů, pěkná příroda, pláže, hory. Bydleli jsme kousek od Agnone Cilento, odkud je to akorát na jednodenní výlety právě na sever k Neapoli, dolů k Sapri a Maratei nebo do hor.
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    HUGILA: Sleduji na socialnich sitich Kamilu Zlatuskovou, ktera se syny obrazi evropu zeleznici (a pise o tom knihy), zrovna se tam nachazi. To neni nic pro mne :)))

PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    IKARIE: já bych jela autem do Itálie, mám ráda tu cestu tam, přes Alpy až k moři :)
    My byli jeden rok na Silvestra v oblasti Cinque Terre (jeden motiv je na všech kýčovitých puzzlích a pohlednicích) a bylo tam slunečno, všude rostly citróny a byl to super booster na zimní náladu, i když letní teploty vyloženě nebyly.
    HUGILA
    HUGILA --- ---
    IKARIE: škoda, ze nemáš požadavek na -15 stupňů a slunce, bych mel tipy na Severní Karélii a Laponsko :D
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    tak jsem tak dlouho lavirovala nad tim, zda je za soucasne situace na blizkem vychode bezpecne odletet pristi sobotu do jordanska, kam mame uz dlouho koupene letenky, az dceri v noci praskl pri akutnim zanetu stredniho ucha bubinek a vesmir to vyresil za me, budu moct tak maximalne vyzkouset silu naseho rodinneho cestovniho pojisteni storna.

predstava jarnich prazdnin doma v bahne a zime je pro me zcela neprijatelna, nemate nekdo nejaky ultimatni napad, jiny, nez jsem zatim vymyslela ja, viz nize? neco, co nezahrnuje let letadlem (dr na pohotovosti mi dneska rikala, ze po perforaci bubinku by min dva tydny letet nemela) + atrakce v podobe akvaparku a koupani? my jako vodomilna rodina jsme zcela v pytli :)

zatim me napadlo:
    1. jet autem do stredni italie nebo stredni dalmacie s cilem najit klima kolem 15 stupnu a SLUNCE

2. za predpokladu, ze bude dcera pristi tyden uz fit (pouze s dirou v bubinku) jit nejakou z etap stezky ceskem, jizni vetev, jizni morava, podyji uz by mohlo byt bez snehu. tam mi chybi to slunce + pada casta motivace mych deti pri delsich pochodech - ubytko s bazenem.

3. jeste me napadlo jet nekam vlakem, na par terminu pristi tyden je jeste vlak viden-benatky za super cenu, ale uplne nevim, kdyby se tam nejak zasadne vylepsila predpoved na slunecno, tak bych o tom uvazovovala.

jarnaky nam zacinaji pristi vikend.
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    SHILENEC: Ano, už nejsou dětské, takže tento tip dobrý. Jen bych raději něco konkrétnějšího přímo v těch městech a blízkém okolí.
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    IBERIA: kdyz budete pobliz, co takhle Dunkirk (FR)? 12 a 15 zni, ze by jim uz WW2 neco rikat mohlo. Bruggy kvituju, jsou skvely (stare centrum) na nocni prochazku, ma to svoje kouzlo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam