• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TETA_JELENACestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli
    ILTU
    ILTU --- ---
    MUFLONEK: To jsme dali s holkama, když byly úplně malé. A to hřiště nahoře je naprosto super 👍
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    ZANKAZU: Hele když už jste dali Ještěd, tak z Bedřichova na Královku vede mravenčí stezka a nahoře je naprosto perfektní hřiště. Na oběd si pak poodejděte na Prezidentskou.o)
    ZANKAZU
    ZANKAZU --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Super tip, díky!

Jinak teda máme za sebou první delší túru, která se vydařila. Výšlap na Ješted mi nejdřív přišel naprosto nerealistický. Ale podle doporučení tady jsme jeli lanovkou na Černý vrch a odtud to zkusili pěšky k vysílači. Hlavní motivací byl mechový cupcake, který tam měli aktuálně v nabídce.
    Chtělo to hooodně trpělivosti, ale dali jsme to!
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    ZANKAZU: je k tomu celá knížka! :))

Kilometry s dětmi: S batohem, vlakem, pěšky a bez fňukání - Klára Kubíčková | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/kilometry-s-detmi-s-batohem-vlakem-pesky-a-bez-fnukani-496723
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    Mirakulum 2026 - zcela spontanne jsme se tu zastavili dneska v prvni otevreny den letosni sezony. Dcera ma dneska narozky tak to deti mely jako prekvapko po ceste do vychodnich cech. Lidi samozrejme velice malo. Vse je na sezonu nachystane, neustale to tu zvetsuji, vylepsuji, udrzuji. Personalu mrak. Cena oproti lonsku vyssi (470 / osoba behem prazdnin , svatku ci vikendu, ve vsedni den trosku levnejsi).

Bonus - s detma 9 a 7 let vybavenyma volacima hodinkama si uz muzu dovolit sedet v kresilku na slunicku a cist si knihu, nadhera. Takhle mimo sezonu je to vlastne docela prijemna navsteva, i kdyz vstup pro tri lidi & jedna pizza & dve zmrzky a kafe = dva litry v cudu :)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    Mně strašně štvalo chodit až do té doby než jsem začala mit pohodlnou rychlost jako mý rodiče = byla jsem náctiletá. V každodenním životě je to těžké, ale na procházku se fakt snažím jít rychlostí dětí. A jako dospělou mě chození celkem baví, avšak dlouhé pochoďáky pořád nejsou to co vyhledávám.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: taky tak, skoro patnáctiletý chodí vlastně pořád rád (jen nám u toho je schopen vykecat díru do hlavy na nějaké své ulpívavé ADHD téma, už jsem například v podstatě expertem na F1), desetiletá se strašnýma kecama.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    PROMETHEA: Podobné zkušenosti a podobný výsledek. Jedná dcera ještě jakž takž, ale druhá je vyloženě povaleč :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PROMETHEA: a k tomu tématu dám tip na turistickou dovolenou s dětmi: Slovinsko, dolní tok řeky Soči, kolem města Kobarid. Spousta krásných tras, říčky, vodopády, ovce…Děti chodily každý den a nereptali :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ZANKAZU: my brali odmalička děti do Alp, chodili s nimi pravidelně do lesa, snažili se motivovat vším možným, co tady píšou holky, a doteď (8 a 10) si chození moc neoblíbily. Pokud s námi nejdou nějaké jiné děti, nebo není cesta zajímavá sama o sobě (vodopády, pasáže pro “kamzíky”, věci, co se dají prozkoumávat), tak je to trápení pro všechny. Už jsou i dost velký na to, aby byly samy doma, takže už ani to není argument. Pořád to nevzdáváme, a snažíme se :) jenom jsem chtěla říct, že žádné rady nemusí zaručeně vést ke kýženému výsledku. Přeju, ať máte kompatibilní dítě :)
    ZANKAZU
    ZANKAZU --- ---
    BEBERA: S touhle variantou asi budu muset taky případně počítat :) Důležitý je teď pro mě hlavně to, aby to nebyl pro všechny brutální pain.
    ZANKAZU
    ZANKAZU --- ---
    EZKATER: Výborný!
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZANKAZU: Za mě úplně všechno co napsali ostatní přede mnou,plus v nouzi,když už začaly děti trucovat,že už nemůžou, vyprávěla jsem nekonečné napínavé příběhy, pak došly,kam jsem potřebovala. Ale přes veškerou moji snahu (cíle se zmrzkou/dobrotami,hry, poklady, výlety s kamarády,pamlsky po cestě, vyprávění) si chození nikdy neoblíbily…
    EZKATER
    EZKATER --- ---
    ZANKAZU: a trasy (nejen prazske) tady: https://kacabipohorky.cz/
    HOJ_TY_STEDRY
    HOJ_TY_STEDRY --- ---
    ZANKAZU: pro nase děti nejvíc funguje jit s jinejma detma. Jenom my - bolí nožičky na sedmi stech metrech do školy. Ve skupině - ujdou sviznou chůzí patnáct kilometrů, ani o tom neví. (Ted uz jim je 6 a 8, ale funguje to takhle cca od těch 4 let.)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    ZANKAZU: Ještě funguje, když je na konci nějaký cíl - rozhledna, hřiště, zmrzlina... a taky asi bych začala třeba nějakýma herním stezkama. Jako že jdeš a plníš nějaké úkoly. Nebo jsou po cestě různé pohybové aktivity... Taky děti bavilo hledat turistické značky.
    GEISHA
    GEISHA --- ---
    ZANKAZU: Pro starsi je fajn geocaching nebo jakákoliv jiná gamifikace podle vašeho gusta a samozřejmě tuna svačin (bez přehánění, naše dítě umí na 15km výšlapu sežrat svou velkou svačinu a půlku jídla nám, dospělým)

Nám doma obecně pomohlo, že chodíme hodně a všude a už jako mimino jsme ho tahali po Alpách a Tatrách v nosiči nebo aspoň různý túry v lese či na cyklostezkách, takže mu nepřijde divný, že prostě trávíme volnej čas venku (aka ne ve městě v kavárnách) a protože je malej na to, aby byl sám doma, musí se podřídit :))

Některým dětem pomůže vybrat nějakej prďáckej batoh, ve kterým si nosí nalezený poklady jako úžasnej kámen, bomba klacek, mrtvého motýla apod. :)) držím pěsti.
    ZANKAZU
    ZANKAZU --- ---
    SHILENEC: Lanovka a hry super tipy, díky
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    ZANKAZU: jak uvidi, ze chodis/chodite, bude chtit taky. chce to jen trpelivost a nositko (pohodlne). jinak nam pak pomohlo deti vzit na kopec treba lanovkou, a dolu jit podel kamenu/potucku - takove trasy jsou super, byt cesta zabrala treba 5x dele, tak na to vzpominaly vzdycky dobre.

No a pak jeste varianta pretrpet jednou, hodne prestavek (svacinky!), a tu trasu opakovat pravidelne.

A krome toho vseho tak jakoukoliv hru, behem ktere zapomene, ze vlastne chodi a je na ceste.

Drzim palce!
    ZANKAZU
    ZANKAZU --- ---
    Ahoj. Mám dceru 4 roky, která nechce vůbec chodit. Já ale chci, tak s tim potřebuju něco udělat :) Chci jí tohle léto začít brát do přírody na delší procházky a prostě udělat maximum proto, aby si to oblíbila. Nemáte nějaké motivační tipy? Knihy, časopisy, gadgety, hezké trasy pro děti, cokoliv :) Díky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam