• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • přihlásit
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    TETA_JELENACestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli
    KATIA
    KATIA --- ---
    POZITRON: dobrý je vzít si kinedryl :-) jinak, jak padlo všechno platí. Mně třeba to spaní zas tak nevadí, spíš trpím kvůli nedostatku možnosti se protáhnout a když jsem nedávno riskla delší cestu busem, tak se vůbec nedalo vylézt ven, protože tam naběhli všichni kuřáci.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KLAIR: omg, s kym?
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    POZITRON: orly a jeden let pod 500 Kč
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KLAIR: tak ony ty ceny litaj nahoru a dolu, vim, budu to chvili sledovat a kdyby byly nejak uplne za hubicku, tak to jeste treba prehodnotim. pred rokem a pul na jake letiste a za kolik?
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    POZITRON: ty jo, tak to hodně zdražilo. já jela před rokem a půl a ceny byly jinde... tak to jo
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KLAIR: letecky jsem to promyslela nekdy pred mesicem, kdy mel Ryanair zpatecni letenky na podzim asi za 2000 na osobu, ale na Beauvais a prislo mi to jako hrozny voser.
    na Orly jsem nasla letenky tehdy za nejaky asi 7000 (akorat nevim, jestli to nebyl spis nejaky brezen tohle, Transavia) celkem pro nas oba. ubytovani na 2 noci se da i v centru najit za cca 4000 uplne v pohode. ale vymyslet program a dopravu a vubec a tahat s sebou veci ten prvni a posledni den, plus odlety a prilety v debilni casy.
    prijde mi strasne snadny mit toho pruvodce a cestovku, ktera vse zaridi. tehdy s tim tatou jsme to pojali dost na pohodu a vubec jsme se neucastnili vseho, spise jsme se dost poflakovali a nebyl to zadny problem, nic nebylo povinne a bylo to az na tu cestu autobusem vlastne super. a tech necelych 12000 za 2 osoby za to, ze se jen vecer v patek dostavis na Hlavak, v pondeli rano te na Hlavak zase vratej a vse je zorganizovane za tebe, mi prijde jako skvela cena.

uz na opravovani chyb seru. :)
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    POZITRON: přijde mi, že 6 tisíc na osobu na dva dny v Paříži levné tedy není :(

letěla bych nízkonákladovkou, vybrala tři věci, co mě fakt zajímají a zbytek užívala Paříž jako náladu, ne že mě někdo bude honit jak nadmutou kozu...
    HELOUN
    HELOUN --- ---
    POZITRON: Děti to většinou snáší líp, takže syn by se asi vyspal relativně normalne. Ale já bych s dítětem na klíně tedy neusnula určitě a ten následující den bych nepřála nikomu :))
    Ta cena je super! Ale taky ta nízká cena právě láká k objevování světa různé rozverné seniorky, které nezavřou pusu, voní litrem levné voňavky, šustí řízkama a bonbonama, případně přejdou na likérek a chtějí si povídat (osobní zkušenost) :)) Ale není to samozřejmě pravidlem, tak jestli nakonec pojedete busem, tak alespoň držím palce, ať máte fajn spolucestující!
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    HELOUN: syn by asi spal nejak prituleny ke mne, pripadne i na kline, kdyby mu to bylo pohodlne. s temi ostatnimi ucastniky mas pravdu. vzpominam si, ze pri jednom z tech zajezdu, kde jsme tehdy s tatou ten rok byli, za nama jednou sedely nejake obezni kravy, ktere nam neumoznily si sklopit operadla, na to uz jsem skoro zapomnela a to bylo nevyspani totalni vlastne. totiz ony za nami sedely na vyvysenych sedadlech a udajne je to tlacilo do nohou a fakt pres to nejel vlak a nesklopili jsme. 🤦
    hm, mozna to jeste zkusim prehodnotit. kazdopadne ty zajezdy jsou az na tohle pohodlne, bezpracne a navic stoji treba necelych 6000 na osobu. bez vstupu a jidla, ale i tak.
    HELOUN
    HELOUN --- ---
    POZITRON: To spaní v autobuse je strašně individuální - znám i lidi, kterým se stačí opřít a spí :) Já mezi ně ovšem nepatřím a v buse trpím - základ je cestovní polštářek, špunty do uší (nebo sluchatka s nejakou usinaci hudbou, pokud to na tebe funguje) a deka. Ale ani tak většinou nezaberu.
    Na nic dalšího jsem bohužel zatím nepřišla a osobně bych tenhle model zájezdu už nebrala, protože bych pak byla tak nevyspalá a protivná, že bych z tý Paříže nic neměla. Navíc ostatní "účastníci zájezdu" umí být taky solidní peklíčko v mnoha ohledech a v buse jim člověk jen tak neunikne.
    Jestli nechceš moc plánovat, tak co třeba zařídit jenom letenku a ubytování a na program využít nějakou incomingovou agenturu? Vím, že na to ses nepsala, ale nedá mi to :) Jestli přeci jen pojedete busem, tak doporučuji hlavně tu deku - zachumlání je u mě jediná šance, jak aspoň na chvíli usnout.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    potrebovala bych poradit nejake tipy, ja se co nejlepe vyspat v autobuse.
    nejstarsi syn si preje jet do Parize, ted mu bude 9, vyrazili bysme asi na jare jen my 2. protoze chce videt takove ty klasiky jako Louvre, Eiffelovku a podobne, tak mi prijde jako nejjednodussi jet na poznavaci zajezd autobusem s cestovkou, kde nemusite nic resit, planovat a jen se v urcity cas dostavite na urcene misto.
    jede se pres noc z Prahy, pak jeden den prohlidka Parize s pruvodcem, pote se prespi nekde ve formuli, druhy den opet prohlidka Parize s pruvodcem a vecer se odjizdi pres noc zpet do CR.
    nechce se mi resit letenky, ubytovani a hlavne program a presouvani po meste, v tomhle pripade mi vychazi nejlip organizovany poznavaci zajezd. vselijake cesty do zahranici na vlastni pest uz mame ted posledni dobou 4 za rok a Pariz se mi na vlastni pest proste resit fakt nechce. :)

ceho se ale bojim, je spani v autobuse, proto bych byla moc rada za jakekoli opravdu osvedcene tipy, jak si to zprijemnit a jak se pokud mozno vyspat. byla jsem na poznavacim zajezde v Parizi autobusem pred asi 19 lety s tatou a pamatuju si, ze to spani bylo teda dost nic moc a to mi bylo 23 a ne 42. :)
    HUGILA
    HUGILA --- ---
    dovolím si dva tipy na zajímavé ubytování:

jih Francie

https://www.booking.com/hotel/fr/appartement-avec-lit-baldaquin-au-chateau-castelnau-valence.cs.html
    Pokud si chcete vyzkoušet, jaké je to bydlet na hradě. Nejlepší je, že to je opravdu živý hrad, který je v držení té rodiny už fakt dlouho. Doted žije na hradě maminka majitele:) Jinak majitel je fakt skvělý a sympatický týpek, se kterým se dá dobře pokecat.
    Dcera i syn byli u vytržení, prostě je to úplně něco jiného, než všechny ty apartmány bez duše a historie.
    My tam příští rok jedem zase, a na delší dobu, v okolí je toho dost zajímavého.

Katalánsko, Pyreneje
    Ubytování Cal Miqueló - Domy k pronájmu v Bagà, Catalunya, Španělsko - Airbnb
    https://www.airbnb.cz/rooms/908594158875908450

Máme rádi samoty a domy uprostřed ničeho...takže ideální volba:)
    Velmi hezký a čistý dům v přírodním parku v Pyrenejích. Božský klid, nádherné okolí, příjemné klima, spousta příležitostí na výlety, procházky, túry, lehké offroad ježdění...
    V rozumné dojezdové vzdálenosti Andorra i Barcelona. Majitel opravdu ochotný a vstřícný.
    Děti nejvíc ocenili, že každý měli vlastní ložnici:D...ale celkově byli z domu a místa nadšení, párkrát se přišla ráno podívat i rodinka polodivokých koní, kdo to tam bydlí:)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    IKARIE: to zní skvěle!
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    jeste pro pobaveni - planovala jsem to s ideou, ze si dame i uplny digitalni detox a budu ucit deti financni gramotnosti.

takze realita: asi 14 dni pred odletem jsem se sama vystrasila, ze kdyby cokoliv, bylo by lepsi, aby syn mel mobil (bude mu 10 v srpnu a mel ho slibeny k narozakm, doted zadny nemel). takze dostal narozeninovy darek trosku driv, ale bylo mi jasny, ze kdyz bude mit syn mobil, tak dcera bude chtit neco tez. takze jsem nakonec tahla jeste maly ipad! a musim rict, za tu hodinu a pul klidu odpoledne, kdyz visely u bazenu o obrazovek jsem byla opravdu neskutecne vdecka, bylo to totiz jinak dost inzenzivni :))

plus kdyz jsem sla treba nakupovat do supermarketu a po te denni nalozi kilometru jsem je nechtela uz brat s sebou, byla jsem klidnejsi, ze jsou na ubytku a da se jim dovolat.

k financni gramotnosti - meli jsme domluvu, ze v restauracich a v supermarketech platim jen bazal (jidlo + voda) - nanuky a sladky limci si plati sami z kapesneho, ktere budou dostavat denne a bude to delat v eurech pocet kilometru, co ujdeme a to si pak rozdeli. takze jsem samozrejme druhy den vymekla, pze jsem byla hrda, jak pekne slapou, u obedu jsem platila za fanty a v kavarnach nanuky ja a deti skludlily prachy. utratili to na konci dovolene, syn si dovezl pomerne drahy spanelsky fotbalovy dres + mic, dcera si usporila na nakou silenou k pop barbinu) :)
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    tak jsme se vratili po uspesne casti Camino Portugues, podelim se o nejake dojmy. predne, bylo to maximane super! sla jsem sama s detma, syn brzy 10, dcera 7 let.

dali jsme 110 kilometru z Porta (z centra jsme popojeli metrem 20 km na sever do primorskeho letovista Viana do Castelo, ale trosku me pak vlastne mrzelo, ze jsme nevysli primo z porta od katedraly) do spanelske Baiony. tam nas po 10 dni vyzvedl muz (letel do Madridu, pucil si auto) a zustali jsme jeste na 8 dni a jezdili po Galicii - to byla taky nadhera, kdyz budu mit cas, rozepisu se samostatne.

vse jsem planovala dlouho dopredu, nechtela jsem spat s detmi v albergues (v mnohych to ani nelze), pojala jsem to vic prazdinove a "luxusneji", ale abych udrzela budget, musela jsem ozelet flexibilitu a vetsinu ubytek v nejake cenove relaci a kde to slo s bazenem sem bookovala uz treba v dubnu. pak jsem vzdy kontrolovala booking, zda se neobjevi nec lepsiho / levnejsiho a teda ani nahodou. nevyhoda - museli jsme ty planovane etapy dojit :) - puvodne sem si myslela ze kdyby krize, dojedem boltem ci uberem, ale krize nebyla a kdyz sem to zkusmo kontrolovala, bolt ani uber v dane oblasti nebyl k dispozici.

dali jsme to uplne v pohode (deti jsou ale zvyle od mala chodit), 7 dni chuze + jeden rese day (= dve noci na jednom ubytku a valecna u bazenu), minimalne jsme sli 13 km, maximalne 19 km, obvykle neco mezi. vychazeli jsme rano, v cili jsme byli vzdy kolem druhe treti, pak uz relax / bazen / plaz.

bala jsem se veder a davu, nekonalo se ani jedno, prileteli jsme do porta 4.7., 5.7. doznivala vlna veder a 6.7, kdyz jsme vychazeli se ochladilo asi o 15 stupnu a celou dobu jsme meli kolem 20-23 stupnu, dopoledne obvykle zatazeno, odpoledne se vycasilo vylezlo slunce (pocitove bylo o dost tepleji), takze ideal na dopoledni chuzi a odpoledni koupacku.

budget nejsem schopna urcit - letenky tam 70 euro osoba praha porto, zpatky 60 euro osoba z madridu. ubytka 50 - 110 euro na noc za nas tri, v portugalsku bylo levneji. bazen byl k dispozici asi ve 2/3 ubytek, vyuzivali jsme hojne. plaze v portugalsku byly dost divoke, lepsi koupacka v mori byla pak ve spanelsku. ocean samo chladny. portugalsko celkove levnejsi - kdyz jsme snidali v kavarne, vesla sem sem do 10 euro za kafe, sendvice a neco sladkeho pro nas vsechny, obedy v restauraci (dve hlavni jidla, salat, sladke piti + pivko / sklenicka vina) do 40 euro vzdy, casteji min. vecere jsem kupovala v supermarketu, nekdy i snidani na dalsi den, ceny jak u nas. zmrzky nikde, nanuky vsude (ceny jak u nas :)

co se bagaze tyce, ja nesla narvany 30l batoh s tezsima vecma, odhaduju tak 8 kg max, deti nesly 28 l quechua batohy a v nich meli lehci veci. ja bych asi byla pro komfort kazdodenniho baleni ocenila batoh vetsi, ale byla jsem skrt a nechtela pred odletem platit 5000 za o par litru vetsi osprey, ktery mi krasne sedel :). takto to byl kazdy den trosku tetris. prani v ruce, obleceni samo jen trosku, 1x za 10 dni pradelna (jsou vsude) za par euro.

celkove, byla to pecka, nemuzu se dockat, az o nejakych dalsich prazdninach navazeme a tech poslednich 100 km do santiaga ke katedrale dojdeme. doufam, ze driv nez o pristich letnich prazdninach, ale pocasi v galicii je divoke a v desti jit nechci, tak nam mozna nic jinyho nezbyde (uvazuju o jarnakach co mame v breznu, ale nevim).

par fotek:

MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    ANTIHERO: ale je fakt, že jsem s dětmi zvládla i La Cite de la Meer ve francouzském Cherbourgu - s kombinací NJ/AJ.

Moc pěkné muzeum mimochodem - jeho součástí je právě také část o emigraci a o Titaniku.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    ANTIHERO: Já bych ještě byla ráda za němčinu, no.o)
    ULO
    ULO --- ---
    ILTU: hernu a ty prakticky veci jo, ze texty jsou, myslim, i v anglictine. Je to opravdu moc hezky vysvetlene. Za vstupne byxh tam s detmi spis nesla, to bych zasla spis do maritiem musea, kde jsou lode a offshore vystava, kde navstevnik robotem opravuje plynovod na dne more a nviguje helikopteru na prustni. ALE! pokud bych mela muzeini kartu, kterou si ted pry muzou registrovat i nerezidenti, tak bych tam urcite alespon nakoukla.
    ANTIHERO
    ANTIHERO --- ---
    ILTU: Popisky výstav i audio guide je NL/AJ, takže se to imho dá :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam