• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • přihlásit
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    TETA_JELENACestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANNAWA: dobré vědět!
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    PROMETHEA: Super levný ano, ale mají celkem nespolehlivé vlaky a sedět celou noc, navíc s dětma, v nelůžkovém vlaku mi přijde strašně umorný.
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    IKARIE: tak jdu jeste s jednou interrail informaci - interrail ma ted do 30/9 velkou slevovou akci a mesicni pas po evrope poridite za 348€, daji se pridat az dve deti do 11 let vcetne zdarma.
    pas se musi aktivovat do 11 mesicu od nakupu, takze kdyz byste koupili ted, vyjde to i na letni prazdniny. co jsem cetla tu knihu kamily zlatuskove a tak letmo googlim, jsou staty dost interrail friendly jako je benelux, UK nebo svycarsko / rakousko / nemecko.

GRETKA
    GRETKA --- ---
    MARASAN: To moje dítě co blinká, hází šavle i v letadle 😬😂
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Zlaty letadla, koukam.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    GRETKA: ono to taky bohužel není myšlený jako navazující spoje. a je pravda, že ty ceny db do francie jsou šílený (teď jsem na to koukala). někdy se dá najít Sparpreis nebo super sparpreis (bez možnosti storna), a děti do 5-to let jsou tuším zdarma. Minulý rok jsem jezdila vlakem Frankfurt-Mannheim za pár šupu, jakmile je to přeshraniční spoj, cena naskočí..
    Ten Leoexpress má tu výhodu, že je levný a nemusí se přestupovat, časová úspora jen díky tomu nočnímu přesunu…s přestupem dojedete taky db frankfurt-praha, ale nedoporučují, pokud člověk vyloženě nehledá vlakové dobrodružství a nemá moře času
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    PROMETHEA: Fakt dekuji za reakci. Mně to hodne zajímá protože bych se právě chtěla se svými dětmi dostat z Paříže do Prahy jinak než letadlem a nebo busem (taky se mi nekdy dělá špatně a mame jedno zvracicí dítě…).
    Takze jsem to šla hledat. Nasla jsem jedno celkem slušné spojení přes apku DB kde se přestupuje jednou v Mannheimu- odjezd v 19h z Paříže a příjezd na Hlavák skoro v 9h30. Cena ovšem pro jednoho dospělého a jedno dítě od 428€.
    Tak jsem teda šla hledat na idos to spojení co navrhuješ a právěže ten Leo express je přesně to spojení které funguje z Prahy do Frankfurtu protože vyjedeš v cca 22:30 z Prahy a přijedeš 7:22 do Frankfurtu a když máš ještě hledat spojení na Paříž tak pravě už je to tristní a přijedeš v poledne…
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    je spojení Praha-Paříž dodám novou možnost/ směr uvažování :
    Leoexpress Praha-Frankfurt (jezdí přes noc, měl by být super levný), Frankfurt-Paříž Oes jezdí furt buď TGV nebo ICE (oba stejně rychlý, je to zážitek). Časově asi ne velká úspora oproti busu, ale co se týče komfortu asi lepší
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    MUFLONEK: Spojeni vlakem mezi Prahou a Paříží jsou dost mizerný. Musí se aspoň jednou přestupovat. Takže to má max smysl, když se chceš cestou někde stavit, nejvíce to dává smysl někde v Německu, strasbourg se taky dá. Cenově to vyjde jako air france ne jako lowcost transavia… je to hodně smutný.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    POZITRON: vlastne tech cest pres noc busem bylo jeste mnohem vic. treba s CSSD do europarlamentu nebo na vymenny pobyt do Tyrolska na stredni plus jeste jeden Londyn na stredni. :) takze nakonec hromada!
    ale je pravda, ze nevim, jak by to zvladl syn a jestli by to pro nej nebylo tedy utrpeni.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    VERCA_ZABA: tak treba ja jsem poblijon v aute jeste ted nekdy, ale bus mi nevadi. vlastne jsem jela v dospelosti jeste autobusem 2x do Osla, jednou do Londyna a 3x do Italie na lyze. :) ale u syna mam obavy, to jo, i kdyz zase byli jsme 3x autem v Polsku a dal to myslim zcela bez pobliti, to byla pro nej nejdejsi cesta autem zatim.
    KATIA
    KATIA --- ---
    A ještě jsem tu chtěla nechat pár postřehů z naší dovolené z Itálie.

Trento - supr, pěkné město mezi kopcema - dali jsme toto https://ecoargentario.it/orrido-di-ponte-alto/ a pak malinký výšlap jen na vyhlídku nad město, pěkné historické centrum, líbilo

Krátká zastávka u Lago di garda - pěkný, studený

Modena - zásadní chyba, rozpálený město, kde se nedalo fungovat, příště (v létě) bych dala Ferrari muzea jen po cestě a bez ubytka ve městě, děti z muzeí teda nadšený, já jsem zvládla jedno muzeum ve městě a mazala pod klimošku

Tady jsme pak měli cca týden jako výchozí bod pro výlety: https://emiliaromagnaturismo.it/en/towns/lido-delle-nazioni
    Centrum města je takový kolotočářský, fakt to není pěkný, vybydlený. Rezidenční oblast je pěkná, dost zeleně, měli jsme u bytu bazén, tak to bylo fajn. Pláž ale nic moc - voda mělká (čekala jsem), teplá (to už méně), navíc přímo ve městě se asi kvůli vlnolamům hrozně drží bordel. Kousek bokem na "volné pláži" je to mnohem lepší, ale není tam žádné zázemí (ani sprcha, ani wc - vše se musí na placené pláže a něco si tam koupit). Ulice Sovětského svazu a Československa dokreslují celkovou bizarní atmosféru.

Jako výchozí bod na výlety to ale bylo pěkný - Delta Po na víc místech - plameňáci paráda, městečko Comacchio - parádní, doporučuju muzeum: https://www.museodeltaantico.com/, pak jsme byli ve Ferraře, pěkný vodní hrad, na mozaikách v Ravenně, stálo to za to (dali jsme teda 3, ale dobrý) a moc hezké městečko Cervia https://en.wikipedia.org/wiki/Cervia, tam je hezká zóna kolem kanálu k moři, okolo spoustu restaurací, bezva atmosféra.
    Celá ta oblast je teda protkaná cyklostezkama, podle mě to musí bejt fajn mimo sezónu to projezdit.

Po cestě zpátky jsme ještě byli den v Rakousku, kousek od malého Afritzersee a moc se nám tam líbilo. Hlavně v noci byl konečně chlad, to bylo nejlepší :-D Fotky děsný, ale aspoň pro ilustraci :-)

VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    KATIA: Jenze v buse si nestahnes okynko a neprotahnes se. Jako poblijon od detstvi slysim bus a uz mi navaluje. I v Praze v MHD v busu vydrzim max pul hodiny. Kdyz mam jet nekam dele, rovnou láduju kinedryl.
    A teda jako dite jsem si uzila vsechny ty vylety busem do Španělska, Italie, Recka, Norska apod a bylo to nejhorší. Naposledy poznavaci zajezd s mamou v dospelosti po Skandinávii, 3 noci ze 6 stravenych v buse, ani oko nezamhouřene, nohy otekle jak konve, zablokovany krk.

Takze Pozitron muzu za sebe říct, ze je to spatny nápad. Muze se to vydarit, ale taky to muze byt neuveritelna pruda. Kdybys na tom fakt trvala, doporucim cestovni polstarky, deku, sluchatka, masku na spani a poradnou davku kinedrylu, co vas vypne na celou noc.
    KATIA
    KATIA --- ---
    HELOUN: tak to už si musí každý vychytat individuálně ;-)
    HELOUN
    HELOUN --- ---
    POZITRON: Jestli se synovi dělá špatně v dopravních prostředcích, tak bych tedy busem nejela určitě.
    KATIA: No to tedy nevím :) Moje děti zvrací v buse možná i víc než v autě - možná jede rovněji, ale některé se tak nepříjemně houpou. Teď už je teda dopuju Kinedrylem, ale mám pár dost nepříjemných zážitků... Ten záchod je v praxi nepoužitelný - když je jim blbě, tak by tam musely bejt furt - jinak jsou schopny říct, že už dobrý a vzápětí se poblejt ;) Teda aspoň ty moje to takhle mají (a proto jezdíme hlavně vlakem), třeba to Pozitron synek má víc pod kontrolou.
    KATIA
    KATIA --- ---
    POZITRON: bus jede relativně rovně, je to lepší než v autě. A záchod maj, kdyby něco;-)
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    POZITRON: neptas se, nyxi reakce: letam tam v 6 rano, pred pul desatou jsem u vitezneho oblouku, v 6 jedu smer letiste. na eiffelovku, oblouk a louvre zvenci (dovnitr jdes pres sloty a ty podle me i tak trvaji) to staci. letenka vetsinou 2k.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    MUFLONEK: Asi výhodnější bude to hledat z Německa. Možná se podívat i na nějaké akce v rámci Europa Sparpreis.

Případně existuje i něco jako lůžkový autobus... Vím, že určitě jezdí do Švýcarska. Noční autobus bez přestupu do Paříže - jezdí Flixbus, třeba.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    POZITRON: Hele popravdě autobusem jsem jela jen do Chorvatska (někdy kolem roku 2008 a popravdě nás to tam víc lidí řešilo tím, že jsme si lehli přes noc na zem. Ale to asi teď moc nejde.

Nicméně možná bych se podívala i na spojení vlakem? Našla jsem spojení i s jedním přestupem (na TGV, což by mohl být taky zážitek...) Za mne je to pohodlnější.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ted mi tedy teprve doslo, ze by byl asi velky problem s blitim v tom autobuse, sakra. :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam