• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FESAKFLOYDDementogenní psychofarmaka a metabolické jedy
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    MORPHLER: presne tak. v pripade neuroleptik je to chemicka lobotomie nebo sviraci kazajka. neuroleptika jsou velke trankvilizery.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    MORPHLER: injekce ketaminu na tyden zcela potlacuje depresi. hypotezy o dopaminu u psychoz a serotoninu u deprese jsou zavadejici, je to slozitejsi. neuroleptika odpojuji drahy v mozku, neni to zadna naprava neurotransmiterove disbalance.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    SHEALA: ta pavedeckost spociva v tom ze ta teorie nic nerika, nepredpovida, neni overitelna. vliv toho biochemismu na nalady a pocity je proste nedostatecne prozkoumany a prilis promenny. tak brutalni zasab jako stabilni ovlivneni jednoho z hlavnich neurotransmiteru ale samozrejme efekt ma, takze nekomu to i nekdy pomuz.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    SHEALA: kdyz takhle reknes neurotransmitery, ma to asi uroven jako bys rekla mozek. :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MORPHLER: neurotrasmitery. Není paveděcká, jen holt psychologie je multiparadigmatická. (Na rozdíl od teorie vstupní drogy, která se ale drží díky politickým tlakům)
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    KLUZAU: napadlo me udelat cesko/anglicky web o psychofarmacich a psychiatrii, ciste jenom studie vcetne i mozne full recovery u psychoz. s id morphler se da diskutovat.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PETGRIDUS: muzes mi vysvetlit co ma znamenat "poruseny biochemismus" a jak ho antidepresiva napravuji? tuhle pavedeckou teori mam rad asi jak teorii vstupni drogy...
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    KLUZAU: tem ignorantum tady to nevysvetlis, protoze si argumenty proste odmitaji precist. to ze neuroleptika poskozuji mozek je vedecky prokazane. oni nejsou schopni cist a myslet mozkem za sebe, snazi se pouze v tomto auditku furt dokola jenom skodit. ale tohle je auditko o negativech neuroleptik, to nechapou a snazi se jen ignorovat a zatloukat, nicmene clovek co cte a zajima se, to prohledne. ignoranty co mi nici auditko to nezajima, chteji jen otravovat ad hominem a zatloukat.
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    KLUZAU: deprese se týká porušeného biochemismu v mozku, to jen tak jogou nezachranis. Sport je obecne dobrej ze clovek prijde na jiny myslenky.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KLUZAU: tak schizofrenie je stigmatizovaný téma, nehledala bych v tom spiknutí, jen prostě máme holt tady postsocíkovský sklony se vymezovat vůči zpětné vazbě od pacientů/uživatelů služeb, jsou lid ti uživatelé/pacienti v pozici, že se na jejich nemoc dívá majorita ne zcela s porozuměním. Ad KBT jako varianta k lékům, no, to už mi přijde na stejno jestli léky nebo KBT :) (Pardon) Ale vím že třeba v Havlbrodě se pokoušel nějaký psychiatr (jméno bude vědět ZUZKAOU) asi Rujbl minimalizovat užívání léků, na skupině s náma byl pán co slušel hlasy, a spíš ty léky chtěl, (protože taky jeho otec nebyl rád, že když slyší hlasy, že chce bejt sám)
    Hele... ve sporu jestli psychoterapie nebo léky jsem na třetí straně... a to že majorita pacienty/klienty soc služeb stahuje dolů nepochopením, a že je na čase dělat práci na tomhle. Něco jako kritická/radikální sociální práce. http://denikreferendum.cz/clanek/17360-zruste-socialni-praci
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    PETGRIDUS: cetl jsi ty vyzkumy? (WHO, Oxford, Albeirate). A vysledky tech projektu? Jak to muzes tak smahem odsoudit, bez argumentu? Yoga muze zasadne pomoct, pokud se dela pravidelne (denni cviceni) ale sama o sobe schizofrenii samozrejme nevyleci. Nicmene yoga muze zahranit spoustu lidi od antidepresiv nebo anxiliotik (sama o sobe) v lehcich formach techto diagnoz (potvrzeno mnoha vyzkumy)
    BTW: orientovanej je dost relativni pojem. Nicmene nevylucuju, ze nekdo svadi vsechny problemy na leky, ale to samozrejme takhle odsud nemuzeme posoudit.

SHEALA: ne, puvodne jsem socialni pracovnik s kongitivne-behaviouralnim pozadim. KBT je otestovane jako take mozna alternativa k lekum (viz projekty ve Velke Britanii). Antipsychiatrie byla spise filosofickou zalezitosti - ted uz jsou k dispozici vyzkumy. Za studii jsem se zabyval ruznymi otazkami, i kontroverznimi, ale co se tyce vyzkumu antipsychotik prekvapuje me, jak jsou dukazy evidentni a jednostrane. A v CR celkem kompletne ignorovane. Uprimne, ten fakt, ze se o necem tak dusledne mlci a v tichosti obchazi (mam stale na mysli jen cr), me tak zarazi, az me to skoro fascinuje. Nemam pro to zadne vysvetleni.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KLUZAU: Hele já tě chápu, možná i znám podhoubí, ze kterýho vycházíš (antipsychiatrie? odhaduju?) Ale pozor, mezi lidma léčenýma AP najdeš i mnoho takových co fungují díky AP, ale jen nejsou tolik slyšet...
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    kazdy kdo umi cist v tomto auditku vic ze mame pravdu s id Kluzau, neuroleptika jsou zlo
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    CORNELA: to nas hodne urazis
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    PETGRIDUS: prosimte abys prestal chodit do tohoto auditka
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    jinak příklad bezlékového léčení můžeš vidět tady na Mikešovi, přijde ti plně orientovanej?
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    KLUZAU: no píšeš stejný věci jako Mikeš, plus že to jde léčit bezlékově, což prostě nejde, aspoň ne v akutní fázi a po určitou dobu. Nevím jak by se ti Yoga cvičila s lidma na neklidovým paviloně. Kdyby to všechno bylo tak jednoduchý jak popisuješ, tak by to bylo fajn, ale není.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    PETGRIDUS: co presne z toho je nesmysl?
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    KLUZAU: podle mne nesmysl, ale Mikešovi se to musí líbit.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    soteria a taky open dialog. V Evrope. To jsou komplexni pristupy (vcetne socialnich sluzeb atd.). Odzkouseno v praxi, projeto vyzkumem, funguje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam