• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FESAKFLOYDDementogenní psychofarmaka a metabolické jedy
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    PETGRIDUS: jsou to dementogeny
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    KOCOURMIKES: na to já nevěřím
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    PETGRIDUS: co beres za preparat, kolik mg a kolik roku uz ? spocitam ti kumulativni davku a kolik procent sede kury mozkove si ztratil
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    KOCOURMIKES: co vole obhajuješ ty?
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    Cornela obhajuje iatrogenni poskozeni mozku na milionech lidi, smutny fakt
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KLUZAU: nevím, neznám ho podle publikací, psala jsem o tom programu v havlbrodě. Napsala bych mu
    KLUZAU: ad mýtus agrese, psala sem o tom už tady... a opět jsme to vyjasnili s Cornellou, že je možný upozorňovat na stigma/mýty, ale přitom léčit člověka.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    hele, a zajimali jste se o novych formach komunitni pece, o tom co je to mytus agrese, sebevrazdy apod?
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    CORNELA: no prave, ja se vyjadrovat nemuzu, takze to udela doktor, na ktereho odkazu. 90 procent lekaru zamerne neposkozuje pacienty. O tom se pise taky. Kazdy se chce pomoci: kratkodoby ustup symptomu, nejaka castecna integrace, da doktorovi pocit, ze je uzitecny a dela dobro. Pripominam, ze nova generace leku - teprve ted dobihaji dlouhodobe vyzkumy - vysledky zname - je vlastne vubec otazkou, co s temi lidmi bude za dalsi dve dekady.
    Otazkou zavislosti dejme stranou, ponechme koncept "withdrawel symptoms", ok?

SHEALA: pana Roubala neznam, ktera z tech publikaci je nejake dlouhodobe zkoumani programu bez leku a jeho charakteristiky/dopady?

Hele dobre, tak ja vyhrabu ty projekty, kdyz je neznate, prectete si to. Predpokladam, ze o lehcich pripadech, ktere se daji resit i doplnkove k psychoterapii (mindfulness atd.) - nebo pomoci self-help navodu, coz bych take nepodcenoval, a nebo dokonce o lecbe jinymi medicinskymi systemy, se nikdo bavit nechce.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KLUZAU: už jsem psala že omezit léky zkoušel někdo v PL Havlbrod, že ... mě osobně by to stačilo k tomu abych po tom šla a odpíchla se od toho. A teď jsem našla i kdo ten někdo je. https://is.muni.cz/osoba/roubal Ne že by se s ním nedalo sociálně konstruovat psychická nemoc, ale pokud máš chuť na čistě bez léků, jen s jogou a KBT, tak nevím člověče...
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    to jsou kecy Cornelo, neuroleptika poskodily mozky milionum lidi, tragedie
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    PETGRIDUS: takhle: doporucim psychiatra (ry), ti maji profil, ktery si pacient precte, nasledne pri navsteve psychiatr vysvetli, proc nepouziva leky, a jake ma vysledky, to je v jeho kompetenci, pacient muze odmitnout - nasledne ja muzu doporucit jineho.
    Idealni stav: jsou jen psychiatri prvni kategorie, a nebo jsem ve sluzbe, kde si muzu dovolit doporucovat jen je.

Co se tyce alternativ: potrebuje dukazy (vyzkum a klinicka zkusenost)? Chces seznam? Jsou 3 veci:
    -Komplexni programy
    -Doplnkova lecba a doporuceni
    -jine medicinske systemy
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    KLUZAU: to jako pacient řekne doktorovi, hele pane doktore já to jíst nebudu pan mikeš tady na internetu psal, že to ničí mozek. A doktor řekne: no jasně nejezto já to na vás jen zkoušel, víte to kvůli té farmakolobby jak si taky od pana mikeše na internetu dočtete.

PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    KLUZAU: a to těm svým klientům říkáš neberte prášky ono vám bez nich bude líp?
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    KLUZAU: a máš opravdu funkční alternativu kromě těch pseudo tu prezentovaných?
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    PETGRIDUS: Dobre, mas nejake dukazy, ktere vyvraceji vyzkumy, pomerne sofistikovane a s transparentnim donorem, ktere ukazuji pri dlouhodobem brani fyziologicke zmeny na mozku, ubytek kongitivnich funkci, motivaci, pameti, kreativity..., vznik zavislosti (navrat zhorsenych syndromu pri vysazeni), plus dalsi ne o moc mene zavazne vedlejsi ucinky (nabyvani na vaze, 6x vetsi riziko cukrovky, zvysena umrtnost u lidi s Alzheimrem...). atd. atd.

?
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    KLUZAU: s tím dlouhodobě invalidizují bych to viděl taky tak, že pro některé pacienty je pohodlnější být doma na plným důchodu než se pokoušet někde sehnat práci.
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    KLUZAU: again again again ty léky mozkové funkce nepoškozují
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    CORNELA: a vracim se na zacatek - schanim psychiatry, kteri nepouzivaji leky, ktere poskozuji mozkove funkce, dlouhodobe invalidizuji atd., a nebo alespon je pouzivaji jen kratkodobe. Takovi, kteri jsou sdruzeni pod Mad in America v USA, nebo Open dialogue ve Skandinávii, nebo KBT v Anglii.
    Díky za kontakt, ktery jsem uz tady dostal.

Jeste poznamka: jsem s klientem pripraven probrat moznost lecit se v jinem medicinskem systemu, pokud projevi zajem.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    CORNELA: mmm, otázkou je, ke kterýmu doktorovi klienta vlastně pošlu :)
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    PETGRIDUS: díky!

pokud bychom se měli vrátit k tématu - antipsychotika, výsledky budou obávám se jednoznačnější.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam