• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIBizarní rostliny a houby
    Bizarní rostliny a houby



    Fotky rostlin a hub. Zajímavé instalace, použití či využití rostlin také!


    diskuze k tématu vítána





    rozbalit záhlaví
    WASPER
    WASPER --- ---
    REMEDIOSB: Známý ma takovy pestebni tank v interieru asi 80x40x60 navysku. Vypada to jako klasicke ramove akvarium s jednou diagonalni vystuzi (spojnici horniho rouhu u zdi a spodniho rohu v prostoru) na obou bocnich stranach. Je to orientovane na vysku a odklapi se prostredni tretina predni steny.

    Rikal ze nejdulezitejsi je umisteni maleho vetracku aby vzduch vevnitr nestal pak se tvori plisne. Na zadni stene ma mriz do krere hacky zavesuje male kvetinacky z nepalene hliny.
    Pro pralesni rostliny neni az tak dulezita intenzita osvetleni jako barevna slozka. S LEDkama to neni tak financne narocne.
    REMEDIOSB
    REMEDIOSB --- ---
    ALDARION: To je ale spíš pro fajnšmekry, kteří jsou ochotni přisvěcovat si kvítí lampičkou (jinak přes všechny ty vrstvy skla - okno included - kytku dost odstíníš). A navíc jsou tam jisté rozměrové limity, když je to věc keřovitého/stromovitého typu, tak akvárko odpadá...
    Nicméně skalky jsou taky pro fajnšmekry, a za první republiky se to mj. díky Čapkově barvitému obdivování rozšířilo tak, že jsme se stali sklaničkářskou velmocí. Jsem pro terárka :)

    A abych jen neplkala, tady máte Rafflesii (source: kamarádka Zuza Koloušková, aktuálně kdesi na Sumatře)
    Parazitická bezlistá bylina s nejtěžším květem v rostlinnné říši (10 kg). Smrdí (a pro opylovače - mušky - i vypadá) jako kus shnilého masa. Průměr květu přesahuje 1m. Velmi vzácná.



    No a mně se podařilo vypěstovat její kolegyni Stapelii na okně. Překvapivě to neobnáší vůbec žádnou speciální péči - nesušit jako kaktus, nezlévat jako papyrus, a zbytek dá sama. Za odměnu kvete co dva týdny a smrdí jako pošlej velbloud (ale jen velmi zblízka, jinak nic - málo slunka asi, díkybohu). Průměr květu tak 7 cm, o snadno zakořenitelné řízky se ráda podělím.

    ZCR
    ZCR --- ---
    CRUSHEER: no to bude ledasco - viděl jsem kdysi článek, kdy pomocí plynové chromatografie analyzovali vůni jednoho kultivaru jahod... těch složek tam bylo tuším přes 500 (a nebyl to kompletní seznam)... příroda je jedna velká neřízená chemická fabrika :-)
    CRUSHEER
    CRUSHEER --- ---
    V kvetinaci v pokoji mi vyrostlo mycelium s plodnicema (Leucocoprinus birnbaumii) - krasne, samozrejme - co me vsak prekvapilo byla ta vune lesa plneho hub, kdyz jsem se k nim priblizil :) nevite nekdo, co za latky na houbach tak voni?
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    REMEDIOSB: Viděl jsem terárko na kytky. ;) Docela to prý funguje - v uzavřeném prostředí terária můžeš regulovat větrání, vlhkost, teplotu... Rostlina ve skleněném kvádru není tak super, jako rostlina přímo na stole, ale taky může být hezká.
    REMEDIOSB
    REMEDIOSB --- ---
    DZEJDZEJ: Máš pravdu, progooglovala jsem si ji a vypadá to, že se fakt pěstuje. Každopádně všude zmiňují, že vzdušnou vlhkost dost potřebuje a že brzy přerůstá z parády do nudy.
    Usuzovala jsem z toho, jak dopadne většina rostlin, co se pěstuje ve tropickém skleníku. Nějakou dobu jsem pracovala ve Fata Morganě a odnesla jsem si odtamtud dost pokusných řízků, které doma sice tak nějak rostly, ale hezké to nakonec moc nebylo - osychaly jim od okrajů listy, vytahovaly se, bylo to k ničemu.
    DZEJDZEJ
    DZEJDZEJ --- ---
    REMEDIOSB: mel jsem ji doma uvnitr za oknem a uplne v pohode - rostla, kvetla, spousta semen. Zbavil jsem se ji az kdyz byla prilis rozrostla...
    REMEDIOSB
    REMEDIOSB --- ---
    KBN: Je strašně citlivá na vzdušnou vlhkost, v ČR jsem ji zatím viděla jen ve skleníku v botanické v Liberci. Pro interiér není vhodná, pojde a než pojde, bude vypadat mizerně.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KBN: to nevím, asi bude spíš na skleník, ale divil bych se, kdyby to sem nikdo nepřivezl.
    KBN
    KBN --- ---
    CYBERWOLF: dá se někde sehnat ?
    KRYPTONHNILOBA
    KRYPTONHNILOBA --- ---
    tak z Flowercheckeru odpověděli... je to Begonia partita.. díky REMEDIOSB
    KRYPTONHNILOBA
    KRYPTONHNILOBA --- ---
    díky :)
    REMEDIOSB
    REMEDIOSB --- ---
    KRYPTONHNILOBA: Zkus tohle, na druhém konci drátu sedí botanici z Masarykova a Mendelovy univerzity a první použití je zdarma :)
    FlowerChecker
    http://www.flowerchecker.com/cs
    KRYPTONHNILOBA
    KRYPTONHNILOBA --- ---
    nene ani jedno... má to asymetrické listy a velmi zvláštní květy. Větvičky jsou průsvitné a dost křehké, kmínek dřevnatí.

    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    KRYPTONHNILOBA: spis to vypda jak brectan ne?
    KRYPTONHNILOBA
    KRYPTONHNILOBA --- ---
    Nevíte někdo co je tohle za rostlinu? Na květináči je "květiny - mix"



    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Citlivka stydlivá
    Mimóza / Citlivka / Mimosa - rostlina reagující na dotek
    https://www.youtube.com/watch?v=YHWXj6PvNbQ
    REMEDIOSB
    REMEDIOSB --- ---
    ZCR: Super, i rostlinná říše má svého motýla Morpho :) Těmi kuličkami mi připomíná krásnoplodku, u nás pěstovatelnou i když nepříliš pěstovanou. Plody se dobarvují někdy v říjnu až listopadu a drží se větvičky i s prvním sněhem, takže ta fialová svítí do světa v době, kdy v přírodě tenhle odstín není k vidění.
    ZCR
    ZCR --- ---


    Pollia condensata - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pollia_condensata

    Nejlesklejší plod světa nemá žádnou barvu a podvádí. Ale krásně - iDNES.cz
    http://technet.idnes.cz/...lia-condensata-nejlesklejsi-plod-d77-/veda.aspx?c=A120912_133155_veda_mla
    MILIS
    MILIS --- ---
    roztok na bazi uhlicitanu barnateho a sodiku, tedy rostliny to nejsou.. vypadaji vsak uzasne



    Krása pod mikroskopem. Harvardští vědci vytvořili krystalické nanokvětiny | zpravy.ihned.cz -
    http://zpravy.ihned.cz/...sti-vedci-vytvorili-krystalicke-nanokvetiny#fotogalerie-gf731434-9-2746860
    GREGI
    GREGI --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam