• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AGNESKRAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    AGNESK: nemohla bys dát víc receptů na tyhle různé placky? Ideálně něco jednoduchého, dík :)
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    AGNESK: MŇAM! vypadá to fantasticky!
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    AGNESK: slunečnicová pomazánka by mě zajímala recept by byl prosím :)
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    jak děláte čokoládu? fakt povídejte


    Určitě existuje zpousty způsobů, ale nemám tolik času s tim zas tolik experimentovat.
    (Já dělám většinou klasiku:
    tuk - kokos olej
    sladislo - sirup z agave
    emulgátor - prašek z maca kořene a sušená drcená vanilka
    a samozřejmě bio nepražený kakao
    A dám to do ledničky)
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Salátové rolky

    Římský salát a na něm rajčatová pomazánka se slunečnicovými semínky, kterou jsem si dávala i na předešlé zeleninové jednohubky. Jako přílohu jsem měla naklíčenou pšenici, mungo fazolky, přes noc namočené arašídy a kvítky sedmikrásky chudobky. Tahle pomazánka vydrží v lednici klidně i týden narozdíl od pomazánky slunečnicové, která už za dva dny je nakyslá. Dělala jsem ještě pomazánku z medvědího česneku společně s koprem a zrovna přemýšlím jakou vyzkouším příště. Pár typů mám, ale nejdřív se zeptám.

    Nemáte někdo nějaký odzkoušený recept na dobrou raw pomazánku?



    rolky



    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    TORUVIEL: muzu potvrdit ze je moc dobra a chutove zajimava
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    AGNESK: Zapomněla jsem, že do pomazánky ještě patří jeden stroužek česneku a lžíce lahůdkového droždí, díky za upozornění ID
    still_primitive, s kterým jsem pomazánku vyráběla:)

    TORUVIEL: Vůbec neznám, ale podívám se tam, spíš do tý Lipanský a dám vědět, děkuju za typ.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    AGNESK: Kupuju ji v Govindabutiku na Soukenické, možná by ji měli i v Lipanské v takovém pákistánském obchodě s kořením, ale tam jsem dlouho nebyla.
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    TORUVIEL: Děkuju, to zní zajímavě, že chutná po vajíčkách, to jí musím vyzkoušet. Koukám, že se dá koupi v yoga centru, odkud jí máš ty?

    Jinak změnila jsem barevný text na černý a nebo jen na červený, tak by to mělo být snad už čitelné pro všechny, když tak dejte vědět.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    AGNESK: Místo himalájské soli doporučuju zkusit černou sůl, voní po vajíčkách. http://www.cernasul.cz/ocernesoli.html
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Jaké dezerty, sladkosti jste si už zkoušeli připravit? Co máte nejraději ze sladkých dobrot a jak se Vám povedly? Já mám nejradši čoko kuličky z LIfefoodu, banánové palačinky a jahodovo-banánový mražený krém.
    Bohužel se mi nedávno rozbil kuchyňský robot a to díky sekání ořechů na mražený dort, investovat do kvalitního food processoru se opravdu vyplatí, nezbývalo mi než si prozatím vymyslet nějakou opravdu nenáročnou sladkost, kterou zvládnu vyrobit pouze pomocí mixéru, tudíž nezabere moc času. Protože čas hraje velkou roli v tom, když Vás náhle přepadne sladká horečka:)

    Jahodovo-banánové mražené pyré s datlovým sirupem
    Příprava je velmi rychlá a jednoduchá. Vyndáme z mrazáku předem připravené jahody a banány, společně rozmixujeme, přidáme trochu vody a podle chuti přisladíme sirupem. A navrch pokapeme a nebo polijeme datlovým sirupem, podle toho jak moc je horečka vysoká:)


    zmrzlina
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Nezkoušel jste někdo "vajíčkovou" pomazánku? Ta vždycky patřila mezi mé nejchutnější pomazánky a není tomu jinak ani v syrovém provedení:)

    Lněné krekry s "vajíčkovou" pomazánkou

    Nejprve si namočíme přes noc asi 100g mandlí. Po změknutí je oloupeme a tím je zbavíme hořké slupky. Do mixéru dáme středně velkou žlutou papriku a najemno rozmixujeme, přidáme lžičku olivového oleje, lžičku tahini, špetku himalájské soli, pár kapek citronové šťávy, trochu sušené cibule a oloupané mandle. Společně mixujeme několik minut. Až je pomazánka hotová, může nám připadat trochu řidká, dáme ji tedy na pár minut do lednice a ona ztuhne díky přidanému oleji. Vypadá nádherně, ochutnejte.

    mix
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Nj, různá pozadí, tak já to poupravím, děkuju za upozornění.
    NYX
    NYX --- ---
    AGNESK: lide tu pouzivaji ruzne skiny, tj. pokud ty nastavis barvu na nejakou pevnou, nekdo pod tim ma tmave, jiny svetle pozadi apod...odkazy se obarvi samy, tj. videt budou i kdyz tam nenastavis zadnou specialni barvu.
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    TAJAK: Vážne? :) Já ho používám právě proto, aby celý text nesplýval a byl čitelnější, to se týká těch nadpisů. Možná jsi si toho všiml/nevšiml, ale slova jsou barevná hlavně proto, že se za nimi skrývá odkaz, jakési vysvětlení pojmů, třeba rozdíl mezi syrovou a živou stravou. Zvážím a když tak poupravím, děkuju za Tvůj názor a jsem ráda, že se líbí. Až budu mít chvilku, přidám další recepty.
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    Agnesk, recepty jsou super, jen jedna technická poznámka - ten barevný text (v záhlaví i receptech) je velice špatně čitelný až nečitelný - alespoň tedy pro mě...
    Jinak palec nahoru, díky...:-)
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    A když nejsou krekry, tak si to něco namažu na plátky kedlubny a nebo hadovky.

    Zeleninové jednohubky

    s avokádovou pomazánkou
    Rozetřeme hnědé avokádo, přidáme stroužek nebo dva česneku, trochu himalájské soli a šťávu z půl citronu. To je nejjednodušší pomazánka, na kterou nepotřebujeme ani mixér.

    s pomazánkou ze sušených rajčat
    Sto gramů sušených rajčat namočíme na 24 hod do vody, 2-3 krát vodu slijeme a natočíme novou, abychom rajčata zbavili přebytečné soli. Dále přidáme 1 lžíci olivového oleje, stroužek česneku, pár snítek bazalky a rozmixujeme. Na závěr do pomazánky nasypeme pár nenamočených slunečnicových semínek. Pro ty, co nemají rádi přirozenou nakyslou chuť rajčat, mohou přidat trochu jakéhokoliv sirupu např. z agáve, datlí, javoru ad. a nebo půl červené papriky.


    jednohubky jednohubky
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Vítám Vás v nové diskuzi a děkuju těm, co hlasovali pro její založení.

    Nedávno jsem viděla rozhovor Anny Hýžové, autorky knihy Škola živé stravy o vitariánství, dobrém jídle a o jejích začátcích. Mluvila mi z duše a to o tom, kdy jí na počátku syrového stravování chybělo "něco na něco namazat":) Tak proto jako první příspěvek uvádím jednoduchý recept na

    Lněné krekry s bylinkami

    Namočíme 200g lněných semínek hnědých nebo zlatých, minimálně na dvě hodiny do misky s vodou tak, aby voda přesahovala asi 1mm nad semínky , zamícháme prstem, aby se všechna semínka namočila. Ta po určité době vypustí lepkavou látku, díky níž len můžeme použít jako pojivo místo lepku do různého těsta. Přidáme himalájskou sůl, nasekaný medvědí česnek, kadeřavou petrželku nebo ptačinec a můžeme vytvářet kulaté krekry na tác cca po jedné lžíci.
    Já suším na 41°C přes noc, přibližně 8-10 hod., když chci, aby byly křupavé a nebo o pár hodin méně, aby byly vlačnější. Toho lze docílit i namazáním křupavých krekrů a dáním na 30 min do lednice. Můžeme sušit také při otevřené troubě, trvá to však delší dobu a v létě samozřejmě můžeme sušit na sluníčku.
    Nedoporučuju semínka mlít, protože obsahují lněný olej, který velmi rychle žlukne. Alespoň opravdu 32x kousneme, jak je správné, abychom získali to nejcenější co osahují: velké množství vitamínu E, jódu, 30-40% oleje (nenasycené mastné kyseliny, které brzdí vývoj rakovinných buněk), fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku, síry, vlákniny, omega 3 mastné kyseliny.

    lněnky IIlněnky Ilněnky I







    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam