• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AGNESKRAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT
    Přispívejme do této diskuze fotkami vitariánských jídel, které jsme si sami "neuvařili" a nebo i jiných raw jídel, na které máme chuť, a které nás inspirují k tvoření.
    Jedná se o jídla připravená pouze ze syrových nebo živých ingrediencí, do nichž patří ovoce, zelenina, semínka, ořechy, oliboviny a bylinky (pro ty, co nejsou vegany také syrová vejce) zpracované do 42°C. Uvádějte, prosím, pod fotkami recept, kterým jste se řídili a nebo odkaz, kde jste recept objevili. V budoucnu bych chtěla zadat jeden recept i po domluvě s Vámi na několik dní/týdnů, který bychom zkusili společně neuvařit a pak by jsme se tu pochlubili jak se nám to povedlo, pokud bude mít někdo zájem.
    1 2 3 7 10 5 6 9 13 14 í 4
    Je velmi důležité, aby si vitarián připravoval své pokrmy, které jsou náhražkou vařených jídel, těch co měl rád, jako třeba pizzu, burger, hranolky, cheesecake, rizoto, fajitos, chleba se sýrem:) atd. Tyto pokrmy můžeme mít stále rádi, nezbavujme se jich a nejezme prvních pár let jen saláty a štávy, které mám velmi ráda, ale buďme kreativní ať nás závislost na vařeném jídle znovu nedostihne. Užívejme stejných pokrmů, ale v syrové, živé, o mnohem zdravější stravě, abychom se měli veseleji a na hodně dlouho. Více o vitariánství najdete v diskuzi Vitarianstvi aneb raw food (life food) a nebo zde Na nástěnce najdete webové stránky na toto téma, tento seznam můžeme samozřejmě dál rozvíjet. Tak užívejte, tvořte a sdílejte. Jste srdečně vítáni.
    rozbalit záhlaví
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    JULYZ: zkoušeli jsme. Je to fakt jenom rozmixovanej banán. Musí to bejt akorát na pečícím papíře, aby to zůstalo "pohromadě" a pak to fakt uschne v takovou placko palačinku
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    neskúšali ste niekto náhodou vyrábať palacinky? našla som niekde recept, že sa akurát rozmixuje banán a nechá vysušiť placka, ja som tam pridala ešte rozmixovanú pohánku ale má to takú konzistenciu, že sa obávam, či sa to vysuší na nejakú "palacinku"
    recept je to tento: http://www.zivastrava.com/news/palacinky/
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    Jááá bych potřeboval někoho, kdo by mi ty raw dobroty připravoval a já je papal a papal :) na těch různých obrázcích to vypadá tak lákavě , kdo se hlásí ? :)
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    tak placičky sa podarili, časť už je zjedená a časť sa ešte dosušuje na slnku. k placičkám bola thajská polievka z tohto receptu: http://www.zivastrava.com/news/thajska-polievka/ - dala som tam trochu moc cesnaku, nabudúce menej. ináč úžasné jedlo :o)
    placky som vyrábala podľa asi prvého receptu čo je v tej diskusii akurát som ich trochu upravila - pridala som mak. dobrá kombinácia. pravda trochu nahorklé, možno ľan takto chutí štandardne alebo mám horkejší?
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    vzhľadom ku krásnemu počasiu sa moja prvá várka ľanových placičiek suší na slnku :o) som fakt zvedavá na výsledok. ešte nikdy som nič také nevyrábala :o)
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    BNT: jsme raw všici. Bratr s přítelkyní zkouší raw & strict vegan. Ale teda bez medu, ghí, raw sýrů a podobně to nedávám. Jsem zvědavej jak dlouho jim to vyrží :D
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    ja chcem sušičku i kvôli jerky (to ale asi nebude spĺňať podmienky raw, mám pocit, že tá teplote tam je vyššia) no a sušené jabká su tiež skvelá vec :o) a huby... a vôbec... ale konkrétne kvôli raw tak asi na tie placičky. i keď je fakt, že teraz by to šlo sušiť i pekne na slnku. ale to je hodne sezónna záležitosť.
    BNT
    BNT --- ---
    todle si zejtra udělám ...
    raw kosmatice | vitarianka.cz
    http://www.vitarianka.cz/raw-kosmatice/

    BNT
    BNT --- ---
    jedině excalibur! :)
    VXP
    VXP --- ---
    co se tyce susicky... tak pokud chcete aby to opravdu bylo RAW tj neproslo to teplotou nad 42°C, tak asi nezbyde nic jineho nez koupit nejakej excalibur nebo neco...

    ja mam nejakou takovouhle ETU...


    a ve spodni casti byva urcite pres 60°C (kdyz jsem tam susil macbook, tak na nem temer nesla udrzet ruka)
    BNT
    BNT --- ---
    JULYZ: a ještě k tý sušičce - nejvíc se na ni těším kvůli sušení jablek, křížaly miluju... na chalupě nám ale roste hromady ovocí, tak zkusim sušit, co půjde. jak tak o tom přemýšlím, brzy bude meruňková sezona, takže to asi do podzima nevydržim :))))
    BNT
    BNT --- ---
    SKY_MAX: jen tak ze zájmu: ty máš raw rodiče?
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    JULYZ: jak psala BNT, co se šťáv týče tak to nejdůležitější je právě v tý šťávě a ten "odpad" je jenom vláknina. A co se sušiček týče, tak tady jsou hrozně drahý. 8 litrů za tu krabici bych fakt nedal, otec ale jo .) Já osobně jsem nic za ten rok a půl nesušil. Zbytek rodiny ano a já se na to taky chystám, ale to bude až za dlouho. V sušičce nevidim prioritu. Ale pravda, že my hodně sušenejch placek kupujeme z lifefoodu.. pro mě je must have odšťavňovač
    Nejlepší by opravdu bylo to slunce, zvlášť teď si to o to přímo koleduje, abych dal něco sušit na balkón )
    BNT
    BNT --- ---
    JULYZ: sušičku ještě nemám, ale určitě si ji pořídim. zatim je slunce, tak na podzim nejpozději... :) ...nebo až se k tomu dokopu.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    BNT: a vidíš, precediť to ma nenapadlo :o)
    no a čo tá sušička? myslím, že to tu už prebehlo ale nejak neviem či z toho vyplynulo, že je to "must have" záležitosť alebo zbytočný luxus ak má človek sporák s pecou... (teda ale energeticky výhodnejšia tá pec isto nebude)
    BNT
    BNT --- ---
    já používám obojí, a obojí je pro mě nenahraditelný :)

    odšťavňovač má tu obrovskou výhodu, že ve skleničce džusu pozřeš šílený množství živin, který ti jde skoro rovnou do krve (netřeba jehel ;))) a z drtě z odšťavňovače můžeš dělat různý sušený placky - když k nim přimícháš třeba drcený semínka atd. (a hodně odpadu tě nemusí trápit, když si uvědomíš, že tu vlákninu vykadíš ve stejnym stavu, jakos jí pozřela, páč ta tělu nedává nic, kromě toho, že kartáčuje střeva :)

    u koktejlů tělo musí mnohem víc trávit. ale jejich výhody jsou, že neoxidujou zdaleka tak rychle a pak že můžeš mixovat celý plody (jádřince, stopky...), takže využiješ vše. ale každopádně ten rozmixovanej matroš pak můžeš přecedit přes plátno a máš čistej džus.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    mňa raw stravovanie celkom zaujíma, možno časom nabehnem na podobný režim ale chcela by som začať postupne. premýšľala som na odšťavňovačom, ale príde mi, že je z neho veľa odpadu. takže som sa nechala inšpirovať stravou ktorú pripravujem pre svojich psov (živým ich čiastočne barfom - čo je v podstate surové mäso a kosti a k tomu zeleninové prílohy) - zeleninu im vždy mixujem na drobno. tzn. miesto odšťavovania som začala i pre seba mixovať na kaše rozličnú zeleninu a ovocie, plus nejaké orechy alebo semienka. otázka teda znie - má i tak význam kupovať nejaký odšťavovač? a ako ďalší prístroj do domácnosti by som si chcela kúpiť sušičku, z toho mála čo som si prečítala som dostala pocit, že by sa tiež hodila, nemýlim sa?
    BNT
    BNT --- ---
    ALONSY: zkus si třeba jen pořídit ten odštavňovač a dodržuj denně aspoň sklenici či dvě džusu a pak uvidíš, třeba tě to bude inspirovat k nějakýmu dalšímu kroku... :)
    BNT
    BNT --- ---
    ALONSY: já jsem asitak 11 let vegetarián, a v tomto roce se přeprogramovávám na vitariánství. nejvíc mi to jde od doby, kdy jsem si pořídila vitamix :)
    teď když je teplo, žiju jenom na odšťavený zelenině, koktejlech (kterým všichni teď honosně říkají smoothies), do kterejch mixuju kromě ovoce ještě semínka (teď např popíjim meruňkovo-hruškovej koktejl s chia a sezamovejma semínkama), samozřejmě na celým ovoci a zelenině, salátech a pak si docela ujíždim jako tady kolega sky_max na raw čokoládových krémech a pudincích... když ještě nebylo teplo, tak jsem to jedno teplý jídlo denně k tomu vždycky přidala, třeba pečenej celer s bramborama nebo pohanku, jáhelník, dušenou zeleninu s rejží nebo tak něco - jednoduchý, nepřekombinovaný jídla a hlavně nikdy nepoužívám prefabrikáty. občas si zaskočim do vegfoodu nebo do beasu, ale to jen výjimečně...

    souhlasim, že šťávy (ne kupovaný, v těch nic neni, i když jsou 100procentně čistý a jánevimco bioorganic atd - zoxidují už po několika minutách), hlavně zeleninový, jsou základ. já dávám k snídani půllitr ze zeleniny :)
    jinak tip na uchování odšťavených džusů - stáčet do termosky s ledem a ihned dát do lednice, pak vydrží nezoxidované i několik hodin. to psali v jedný moudrý knížce o syrový stravě :)
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    ALONSY: rok a půl.. z toho strikně první půl rok. Upravil jsem si to jak mi to osobně vyhovuje, tj.: žádný vyrobený věci. Všechno co jim je v tom přírodním stavu. Tedy věčina v syrovém. Ale rejži si žejo uvařim a kuskus zaleju vařící vodou a podobně. Sladim přírodně (agáve, med), co jde namáčím (semínka, ořechy, ovec, pšenici). A hlavně jim hrozně moc ovoce a zeleniny v tom klasickym stavu.
    No a pak přichází ta část RAW stravování, kterou se ještě furt učim a učit budu asi ještě hrozně dlouho a to je vytváření a sušení placek. Pomazánky, krémy, saláty, kaše atd atd. Je to v podstatě jako se učit a objevovat cizí jazyk. Je toho fakt nespočet co se s tím dá dělat. Už jsem si docela vymakal raw bio čokoládu a různý krémy s tim, ale stejně se toho dá dělat fakt hrozně moc. Třeba ty dorty, na to je expert matka, já si na ně zatím vůbec netroufám. Je dobrý když to dělá celá rodina/víc lidí, každej se může zaměřovat na jiný odvětví a pak sdílet zkušenosti a nápady.

    P.S. Šťávy jsou základ. Dokonce babička když to viděla, tak začala taky. Koupili jsme jí odšťavňovač a každý ráno si dělá raw ovocno-zeleninovou šťávu a když byla tuhle u doktora, tak myslel, že se mu rozbili přístroje jak se jí zlepšil stav. Má pár závažnějších nemocí, ale začínaj ustupovat - díky šťávám.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    A jak dlouho už takhle kdo jíte? A jak jste jedli předtím? :)
    Nepřemýšlím o tom, že bych s tímhle životním stylem začínala, ale každopádně mi přijde celkem zajímavý.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam